Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Polske Nevomo har fått et magnettog til å flyte på en vanlig jernbane.

Kan kostnadene ved dyre maglevbaner unngås ved å bruke konvensjonelle skinner?

Skrevet av / 14.01.24 - 10:00
Polske Nevomo har fått et magnettog til å flyte på en vanlig jernbane.

Flytende høyhastighetstog er fremtiden for Europa, og EU ser for seg et nettverk som gjør korte flyreiser unødvendige. Land som Frankrike, Spania og Italia har allerede høyhastighetstog. I Sverige, for eksempel, skjer det ingenting på den fronten, hovedsakelig på grunn av de astronomiske kostnadene ved å bygge nye jernbanelinjer gjennom det langstrakte landet.

Men det polske selskapet Nevomo kan ha løsningen. De forsker for tiden på om det er mulig å få magnettogene til å flyte på vanlige skinner i stedet for den spesielle maglev-skinnen. Hvis de kan få dette til å fungere, vil det spare enorme summer ved å slippe å bygge nye skinner.

Foto: Nevomo

For noen måneder siden gjennomførte de en vellykket test på en 700 meter lang testbane i Nowa Sarzyna i Polen. De akselererte det seks meter lange og to tonn tunge kjøretøyet fra 0 til 100 km/t på 11 sekunder. Da den nådde 70 km/t, begynte den å sveve 2 cm over skinnene!

For første gang i jernbanens historie har et skinnegående kjøretøy ikke beveget seg på de eksisterende sporene, men over dem, uten friksjon», sier Przemek Ben Pączek, administrerende direktør i Nevomo, i en pressemelding.

Selskapets teknologi heter Magrail, og det har tatt dem 3,5 år med forskning og utvikling å nå frem til den vellykkede testen. Nå fortsetter utviklingen for å gjøre den kommersielt levedyktig. Nevomo sier at det vil være mulig å kjøre 550 km/t på jernbaneskinner.

Les mer i pressemeldingen.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

En smartklokke kan være både elegant og intelligent

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top