Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Guide

Akustikken er synderen – slik får du bedre lyd

Å kjøpe nye høyttalere er dyrt, og det hjelper lite om det faktisk er rommets akustikk som er det svakeste ledd. Her er fem enkle tips.

Skrevet av / Oppdatert: 31.03.24 - 10:00 // Først publisert: 12.04.16
Akustikken er synderen – slik får du bedre lyd

Det er ikke bare å kjøpe det største og feteste utstyret, og forvente at det skal spille optimalt i rommet ditt. Er det noe vi har erfart av å teste høyttalere i alle mulige størrelser, så er det at rommets akustikk påvirker lyden mer enn noen annen komponent i signalveien. En mindre høyttaler kan faktisk låte bedre i et gitt rom enn sin større og dyrere storebror.

akustikk
Det er ikke alltid de største høyttalerne i en gitt serie gir best lyd i akkurat ditt rom. Det kommer an på akustikken. Her: Dali Opticon-familien. Foto: Dali Speakers

Les også: Slik plasserer du høyttalerne

Plassering av høyttalerne

En fin måte å finne høyttalerens optimale plassering på er å bruke Cardas sine beregninger. Deres kalkulator finner du her, og du vil legge merke til at den kun tar utgangspunkt i rommets bredde. Ikke lengde. Det virker merkelig, men det funker. Legg merke til at avstanden til høyttalerens bakvegg blir veldig lang, av praktiske årsaker kan denne halveres.

Vi så oss nødt til å trekke sofaen noe lenger fremover enn vi pleier å ha den, for å få bassen til å sitte bedre.

Les også TechCast – De beste rådene er gratis Hvis du vil oppgradere lyden fra anlegget ditt, er flere av rådene i denne podcast-episoden helt gratis.

Møbler mot harde overtoner

Alle høyttalere blir påvirket av rommets akustikk i større eller mindre grad. Overtoneområdet kan låte alt fra silkemykt til hardt, avhengig av materialene i rommet. En minimalistisk stue med få møbler vil låte hardere enn en tett møblert, da møblene bryter opp refleksjonene i rommet. Parkett, som nærmest alle har i dag, vil dessuten låte hardere enn vegg-til-vegg-teppe.

Rommets størrelse avgjør bassrespons

Bassresponsen er mer avhengig av rommets størrelse. Jo dypere høyttalerne går i frekvens, desto større blir problemet med utfasinger og stående lydbølger, slik at en høyttaler som egentlig skal låte stort og fett, plutselig oppleves som ullen og pløsete. Vit også at to høyttalere som begge går til 20 Hz på papiret kan ha fordelt energien ulikt. Den ene har kanskje mer trøkk i 60 Hz-området enn den andre, og de to vil dermed reagere ulikt på akustikk og refleksjoner fra veggene. Du vil kanskje merke at den ene kan stå nærmere bakveggen enn den andre, uten å påvirke lydbildet nevneverdig negativt.

Enkle tips til bedre akustikk

Det som er helt sikkert, er at ingen rom låter likt, og at en høyttaler som fungerer perfekt i et rom, ikke fungerer like bra i et annet. Det kan hende du må gjøre noen grep for å få maksimalt lydmessig utbytte. Uten å gå ”bananas” med matematikk, bassfeller, diffusorer og absorbenter, er det noen enkle grep du kan gjøre.

 

Høyttalerne bør plasseres i en vinkel som tilsvarer en likesidet trekant i forhold til lytteposisjonen.

1. Jobb med plassering av høyttalerne.

Bruk gjerne en romkalkulator for å få et utgangspunkt, og flytt høyttalerne frem og tilbake i musesteg, for å finne den plasseringen hvor du får det beste kompromisset mellom stram bass og åpent og stort lydbilde. Vi har et kurant tips til høyttalerplassering her.

møbler akustikk
More is more! Jo flere møbler, jo bedre for akustikken. Foto: Bill Batten

2. Du kan aldri få for mange møbler!

En stor og god sofa, og gjerne et par godstoler er topp. Heller stoff enn skinn. Har du parkett eller fliser, kan du vurdere å legge et gulvteppe midt imellom deg selv og høyttalerne. Dette absorberer noen av de tidlige refleksjonene.

Sumopix akustikk bilde
Lydabsorberende bilde fra Sumopix. Foto: Sumopix

3. Absorberende paneler

En fin løsning for god akustikk er å henge en absorbent på hver sidevegg, litt foran hver høyttaler. Disse har samme effekt som gulvteppet som ligger foran, nemlig å redusere de første refleksjonene. Er du redd for at det skal bli stygt, kan det gjøres kreativt ved for eksempel å trekke et bildelerret med scenefilt (molton) og kanskje til og med ramme det inn. Dette finnes også i hvitt, som kan males på, så her er det bare å slå seg løs. Molton får du for eksempel hos sceneteknikk.no.

Du kan også kjøpe ferdig støydempende bilder, for eksempel hos sumopix.com.

speaker spikes
Foto: Sonus faber

 

4. Bruk pigger!

Høyttalerne låter best om de står fjellstøtt mot underlaget. Som regel betyr det at de (eller stativet) står på pigger / spikes. Hvis høyttalerne står på teppe, pass på å trykk de hardt ned, slik at piggene går gjennom teppet og får kontakt med underlaget under. Står høyttalerne på parkett eller et underlag du er redd for å skade, kan du legge beskyttelsesskiver under piggene. Ofte følger slike med høyttalerne. Eller kjøp Soundcare-pigger.

 

miniDSP akustikk
miniDSP DDRC-24. Foto: miniDSP

5. Digital romkorreksjon

Bassfrekvenser som kanselleres av refleksjoner må fikses med akustikk og kan ikke gjenvinnes med noen form for digital romkorreksjon. Men det kan likevel stramme opp lydbildet en del og gi et mer nøyaktig stereoperspektiv. Dirac Live er kanskje det beste korreksjonssystemet vi vet om, og finnes i for eksempel i miniDSP DDRC-24 til rundt 5.000 kroner.

Dirac Live finnes også i stereoforsterkere som NAD M10 (nyeste utgave heter M10 V2), og i surroundreceivere fra Pioneer, Onkyo, Denon og Marantz.

Det finnes også andre løsninger, vi er for eksempel veldig begeistret for Lyngdorf sitt RoomPerfect-system, hvor TDAI-1120 er det billigste produktet.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

En usedvanlig høyttaler for alminnelige stuer

Bærbare høyttalere du kan ta med på reise

5 tips til bedre lydplanke-lyd

Lyd & Bilde
Scroll to Top