Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

På testbenken: Denon AVC-X6800H

Heftig surroundforsterker gir knallsterkt førsteinntrykk! Men mangler den ikke noe vesentlig?

Skrevet av / 19.02.24 - 14:53
På testbenken: Denon AVC-X6800H

Jeg har gledet meg til å få inn Denon AVC-X6800H på testbenken. En 11.4 kanalers surroundforsterker, som tilbyr 13.4 kanaler om du har en ekstra effektforsterker på lager.

Den er en god del mindre enn flaggskipet AVC-A1H. Både i høyden og i dybden, og ikke minst veier den bare halvparten med sine 15,6 kilo. Med to kanaler drevet samtidig er den likevel oppgitt til å levere 140 watt pr. kanal i 8 ohm, bare 10 watt mindre enn flaggskipet.

Denon AVC-X6800H testrom Atmos setup
Forsterkeren spør deg hvor mange høyttalere du har, og hvordan de er plassert. Og leder deg gjennom oppsettet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Enkelt oppsett

Oppsettet går, i typisk Denon-stil, lekende lett. Oppsettmenyen spør deg hele veien om du har bakhøyttalere og hvor mange, det samme om høydehøyttalere og subwoofere. Og viser det hvilke tilkoblinger du skal bruke til de respektive. Den spør også om du har flere enn 11 høyttalere, og dermed også en ekstra effektforsterker.

Å koble forsterkeren til nettverket er enkelt for iPhone-brukere, som bare velger den fra Wi-Fi-listen under «AirPlay-enheter». Som standard viser forsterkeren lydnivå i trinn fra 0-99, men du kan også velge et decibel-skala, hvor 0 dB er referansenivå, deretter går du opp eller ned herfra. Vit at referansenivå er høyt! Det er så høyt som regissøren har bestemt at en film skal låte i en kinosal. TV-innhold og musikk bør definitivt skrus ned herfra, og i 9 av 10 tilfeller er også film for høyt på dette nivået synes jeg selv. Men det er et nivå forsterkeren bør klare å levere uten å forvrenge.

Les også Råere surroundforsterker fra Denon Denons hjemmekinoforsterker AVC-X6800H har mange kanalers 3D-lyd, 8K-video – og masse kraft.

Ikke en receiver

Legg merke til at jeg kaller den en forsterker og ikke receiver, fordi sistnevnte kun brukes om produkter med innebygd FM-mottaker. Så kan man diskutere relevansen av en slik nå i 2024, men det er i hvert fall definisjonen. Men Denon AVC-X6800H har både internettradio og andre strømmetjenester innebygd, så jeg vil ikke holde deg ansvarlig for noe, om du velger å kalle den en receiver.

Så langt i testingen er jeg overbevist over prestasjonene til AVC-X6800H. Den har kontroll, den låter veldig bra på dialoger og musikk på film, og med fire høydehøyttalere i taket er det et virkelig stort og luftig lydbilde den gir.

Denon AVC-X6800H støtter Dirac Live romkorreksjon. Foto: Skjermbilde

Romkorreksjon

Med Audyssey romkorreksjon blir lyden veldig bra. Men du kan også velge å betale for en Dirac-lisens, for enda mer nøyaktig lyd i ditt rom. Så langt har jeg kun testet med Audyssey, som overbeviser i Reference lydmodus. Jeg er svært spent på å også få Dirac til å fungere etterhvert. Som krever en ekstra målemikrofon, for eksempel miniDSP Umik-1.

Hvorfor ikke et ekstra fronthøyttalerpar?

Innledningsvis spurte jeg om ikke Denon-forsterkeren mangler noe. Til film og TV i surround ønsker jeg nemlig å bruke vårt referanse-høyttalersystem fra Procella. Med satellitthøyttalere og subwoofer. Så skulle jeg gjerne koblet til et par andre høyttalere til lytting i stereo.

Man kan ha et ekstra par fronthøyttalere (Speaker B), men bare hvis man bruker maksimalt ni forsterkerkanaler til surround. Det burde ikke være nødvendig, ettersom man ikke trenger å bruke det ekstra paret samtidig som surroundoppsettet. Om man kunne satt høyttalerutgangen for det tredje paret takhøyttalere til å i stedet fôre et ekstra fronthøyttalerpar med strøm, så ville saken vært løst – selv om man har brukt alle de elleve forsterkerkanalene i surround.

Dette er en bagatell for alle som uansett ikke bruker mer enn 9 høyttalerkanaler til surround. Men den som makser ut, vil føle på mangelen.

Denon AVC-X6800H testrom 2
Om alle 11 forsterkerkanalene er brukt, kan ikke et ekstra par fronthøyttalere tilkobles den ekstra høyttalerutgangen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konkurrenter til Denon AVC-X6800H

Denon-receiveren koster ca 40.000 kroner, og har konkurranse i Onkyo TX-RZ70, Pioneer VSX-LX805, Marantz Cinema 30 og Yamaha RX-A8A. Ingen av dem har kommet inn til test, så inntil videre blir dette en enkelttest av Denon-forsterkeren. Jeg gleder meg til å etter hvert kunne dele mer, om min opplevelse av forsterkeren.

Mer info: hifiklubben.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

3 hendelser på “På testbenken: Denon AVC-X6800H”

  1. Da en klasse AB forsterker har en virkningsgrad på ca. 75% så klarer en seg med en dedikert 10A kurs på AVC-X6800H.
    Vil neppe oppleve å kjøre 140 watt på ‘alle’ kanaler samtidig, så her vil en uansett ha endel å gå på på strømmen fra vegg-stikket!

  2. Jørn Schei Larsen

    Hei. Vdr. Denon avc-x6800h
    Leste akkurat artikkelen i den trykte utgaven av bladet, april -24, og der fant jeg ikke noen antydning til pris, den dukket da opp her.
    Men en annen ting som forundrer meg rundt omtalene / tester av disse multikanal-systemene er hvordan uteffekt blir angitt, det ser jo ut til at en sluker hva fabrikantene sier, f.eks denne, som skal ha 11 * 140 w.
    Nå står det riktig nok (8 ohm, 2 kanaler) ved siden av i omtalen, men hva er det reelle da? Normalt burde jo dette tilsi 1540 w ut, normalt da et max forbruk på 2500- 3000 w, og en 16 A kurs? Nå fant jeg ikke noe rundt forbruk på denne, bildet i artikkelsen sier 000 w, så antar det er noe fra fabrikken og en prototype? Men uansett bør jo dette komme frem i en test / oversikt fra dere hva den kan brukes til, de angivelsene minner jo stygt om eldre tiders angivele i ‘musikkwatt’.
    Hilsen Jørn

    1. Geir Gråbein Nordby

      Hei! Oppgitt watt på multikanals receivere er dessverre «oppblåst» fra leverandørene. Siden vi ikke har måleutstyr, ei heller på hva et produkt trekker fra stikkontakten, bruker vi i stedet det laveste tallet vi finner.

      Når vi skriver 8 Ohm, 2 kanaler, så betyr det egentlig at forsterkeren er oppgitt til 2 x 140 watt i stereo. Og dessuten med lav forvrengning, som med hi-fi-forsterkere. «11 x 140W» er for å fortelle at det finnes 11 forsterkerkanaler.

      Skulle man oppgitt effekten som mange gjør, med én kanal drevet i 6 Ohm og 1 prosent forvrengning, kunne man skrevet 205 watt. Denon gjør heldigvis ikke dette, men der hvor enkelte konkurrenter gjør det, går vi alltid inn i bruksanvisningen og finner 2-kanals stereoeffekt. Det blir i hvert fall mer reelt.

      Jeg tror en grunn til at mange finner stereoeffekt reell på en flerkanalsforsterker, er at man får en god pekepinn på hvor kraftig den er når man spiller musikk i stereo. Når man så bruker den i surround, som regel på film, så vil man finne at lyden blir kraftig nok uansett. Ikke minst fordi man som regel har en aktiv subwoofer tilkoblet, som tar seg av det mest energikrevende området.

      Men, du har rett i at vi kan bli flinkere til å oppgi dette i testene. Når det er sagt, må man ikke se seg blind på effekt. Produsenter måler og oppgir på ulike måter, også i stereo. 2 x 90 «Naim-watt» er for eksempel mye kraftigere enn 2 x 120 «Marantz-watt»… Man må nemlig også se på peak-effekt, som er relevant hvis forsterkeren har kjappe og kraftige nok kondensatorer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Lyd & Bilde
Scroll to Top