Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Nå skal Netflix ha betalt når du deler passordet

Netflix har lenge jobbet mot å stoppe passord-deling - nå tar strømmegiganten grep.

Skrevet av / 19.10.22 - 13:25
Nå skal Netflix ha betalt når du deler passordet

Etter to korona-år med Herrens glade dager, og høy champagneføring ble det brått slutt!

I det Reed Hastings (CEO i Netflix) annonserte sjokktallene for Q1 2022, der Netflix for første gang opplevde en nedgang i abonnementstallene, ble det «alle mann til pumpene» hos strømmegiganten.

Hastings annonsert allerede i april tre konkrete tiltak for å sikre abonnementsvekst:

  • Det vil lanseres en billigversjon av tjenesten, med reklame
  • De intensiverer kampen mot passorddeling
  • Budsjettene på nye serier/filmer kuttes

Like etter tok mektige Ted Sarandos grep, og annonserte en ny forretningsmodell. Strømmetjenesten skulle innen utgaven av 2022 lansere et abonnementsnivå finansiert av reklame. Abonnementsnedgangen fortsatte dog for Netflix – og 1. juli i år passerte Disney Netflix i antall abonnenter!

Les også Nå er musen størst av dem alle! Det tok Mike Mus & Co kun to og et halvt år å vippe Netflix ned fra strømmetronen.

For seks dager siden deklamerte Sarandos at selskapet nå er klare for å rulle ut et abonnomentsprodukt (delvis) finansiert av reklame. Allerede den 3. november lanseres det nye tilbudet på det amerikanske markedet, og abonnementstypen skal hete «Basic with Ads». Prisen blir $ 6,99 i måneden (74,- kroner); noe som er $ 3,- rimeligere enn normalabonnementet i USA. I Norge koster nå et månedsabonnement på Netflix fra 89,- til 159,- per måned.

Greg Peters, COO hos Netflix, informerer om at den nye abonnementsformen vil inneholde 5 minutter med annonser per time. Både serier og filmer vil bli avbrutt av reklameslotter.

Netflix lanserer sitt reklamefinansierte abonnement i første omgang i USA, Canada, Mexico, Australia, Brasil, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Korea, Storbritannia, og Spania.

Les også Netflix innfører reklame! Strømmekrigen hardner til, og Netflix taper abonnenter - nå kommer reklamen.

Netflix-aksjonærene har da også responderte på abonnementsnedgangen med å sende aksjen ned -65 % siden toppnoteringen i november 2021.

Men, i går kveld snudde det. I det Netflix la frem tallene for Q3, som viste en vekst i antall abonnenter på ca. 2,4 millioner, svarte Wall Street med å sende aksjen opp +15 %.

Ted Sarandos fra en tid da pilene pekte rett til himmels, premieren på «Lilyhammer, sesong 3» (Foto: Netflix))

Så langt har Sarandos levert på to av Hastings hovedpunkter for å snu skuta.

Netflix har kuttet kraftig i budsjettene for egenproduserte serier, og lagt ned show unna for unna det siste halvåret. Om knappe tre uker kommer reklame-abonnementet på plass (PS! Vi har vært i kontakt med Netflix’ PR-byrå for Norden, som hverken kan bekrefte når (eller om?) det vil lanseres her på berget i 2023); da gjenstår det kun å komme den helvetes (sett fra Netflix’ ståsted) passorddelingen til livs.

Les også Mer pomp, prakt og pupp! Bridgerton er definitivt blant de mest potente kostymedramaene.

I følge The Verge vil Netflix «tidlig i 2023» komme med helt konkrete tiltak som stopper muligheten for gratis deling av passord.

Et fenomen som så visst ikke er av ukjent art, der mange storfamilier (med forskjellig bosted) deler på samme Netflix-konto; og det også etter at podene har forlatt redet.

Estimatene er usikre, men Netflix selv hevder at de p.t. taper opptil 6 milliarder dollar (tilsvarende 64 milliarder kroner) i omsetning årlig som følge av at abonnentene bryter med abonnementsvilkårene – og deler brukerkontoen/passordet sitt med folk utenfor husstanden.

Reed Hastings, Netflix’ gründer (Foto: Netflix)

Fra tidlig 2023 skal dette ikke bli mulig lenger. Hvordan?

Et kontrollsystem (f.eks. «2 factor verification») vil sørge for at du må betale for et ekstra medlem, i form av en underkonto, når personer utenfor husstanden bruker abonnementet ditt.

Eksakt hvor stor den ekstra prisen vil være er per nå ikke klart, men vi kan få en klar indikasjon ved å se til Sør-Amerika, der Netflix en stund har testet ut det nye konseptet. Her kan en Netflix-abonnent dele sitt abonnement med for eksempel utflyttede barn, mot at han/hun da betaler ca. 1/4 av normal månedspris per person han/hun deler abonnementet med.

Netflix opererer p.t. med en maksgrense på to ekstra brukere per abonnement.

Les også Korona-boost for Netflix Hjemmekontor og koronakarantene gir voldsom seervekst for strømmegiganten.

Standardabonnementet koster i dag 109,- kroner i måneden i Norge, så med en tilsvarende modell må du punge ut ca. 29,- mer i måneden per barn (eller andre; mor og far?) du har vært så «generøs» å dele ditt Netflix-abonnement med.

Den årvåkne Netflix-abonnement fikk muligens med seg at Netflix allerede i går kveld beredte grunnen for dette, ved å sende ut en mail der de informerte om «profiloverføring»:

Netflix passord
Når blir det slutt på gratis kontodeling (Skjermdump: Netflix)

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

2 hendelser på “Nå skal Netflix ha betalt når du deler passordet”

  1. Eva pisani

    Jeg har premiumsegmentet pakken å betaler adskillig mere enn den vanlig pakken koster , fordi jeg kan dele med 4 skjermer , dermed betaler jeg for akorat den baren jeg ønsker . Så hva er problemet her ? Tape penger skjer ikke Netflix

  2. Tom Johnsen

    Hvordan skal de finne ut av om noen ikke bor i samme husstand? 2 trinns verifikasjon hver gang du skrur på Netflix. Da er jeg ferdig med Netflix. Sånt surr gidder jeg ikke. Ikke kan de bruke IP adressen min heller. Jeg ser Netflix på mobilen og Ipad iblant hvis jeg ikke er hjemme og i tillegg har jeg VPN tjenester. 2-trinns verifikasjon pr. enhet? Vel da gjør jeg det da og kan fint dele uansett. Dette virker som de skal «true» med store skumle ord i håp om at dumme folk slutter å dele

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

En smartklokke kan være både elegant og intelligent

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top