data-srcset
AnmeldelsePrimal
Action
Primal

En kalkun i den brasilianske jungelen!

Det er rett og slett fascinerende å se hvordan noen skuespillere klarer å føkke karrieren sin så fullstendig.

Du forventet nok at denne artikkelen skulle omhandle en anmeldelse av filmen Primal, det skal den i all hovedsak ikke – rett og slett fordi filmen er så rævva dårlig at vi ikke verdiger den en normal filmanmeldelse.

Det vi i stedet skal drodle rundt er det store enigma: Hvordan i helvete kunne karrieren til den lysende filmstjernen Nicolas Cage gå fra filmer som Wild at Heart, Raising Arizona og Leaving Las Vegas til kalkuner som Season of the Witch, Tokarev og Primal?

 

Cage er nevø av den legendariske regissøren Francis Ford Coppola, men han byttet etternavn til Cage fordi han visstnok ikke ville ha noen gratistjenester innenfor filmbransjen som følge av familienavnet.

Han slo igjennom på midten av 1980-tallet med filmer som Birdy, Raising Arizona og publikumssuksessen Moonstruck. Cage ble både en kritiker- og publikumsyndling og maktet den vanskelige balansegangen mellom smale indiefilmer (Birdy, Red Rock West og Adaptation) og rene publikumsfrierier (Con Air, The Rock og National Treasure). Med Oscar for beste mannlige hovedrolle (Leaving Las Vegas) som kroning av karrieren kunne det bare gå en vei. Eller?…

I etterpåklokskapens skinnende lys var det muligens intet sjakktrekk å gifte seg med Lisa Marie Presley? Det turbulente ekteskapet varte i halvannet år (2002-’04), og Cage brukte penger som en full sjømann (han drakk muligens like meget…).

Det ene dårlige karrierevalget ledet til det andre, og plutselig var Cage synonymt med elendige B-filmer. En periode forlangte han til og med at han kun tok filmroller om innspillingen foregikk i New Orleans – for han gadd ikke å reise hjemmefra.

annonse
Famke Janssen, såvisst ingen Bond-babe lenger… Primal (Foto: SME/Noble/Mis. Label)

Misforstå oss rett, vi er ikke filmsnobber som kun verdsetter Leaving Las Vegas, Birdy og dets like. Con Air var definitivt ikke noe Shakespeare ville ha skrevet, men filmen var en skikkelig joyride! The Rock er en actionklassiker av rang, der Cage er i sitt ess, og som Big Daddy i Kick-Ass er Cage ubetalelig.

annonse

Men så gikk det for alvor utforbakke, og de uforglemmelige møkkafilmene kom som perler på en snor. Godt «hjulpet» av et heller skrantende privatliv med økonomisk ruin og hard på flaska. Nå er det nærmest umulig for den tidligere karakterskuespilleren Cage å få seg en anstendig rolle i Hollywood.

Les også Joe Det eneste vi har latt oss overraske over det siste tiåret med Nicolas Cage sine filmer er at den neste faktiske makter å være dårligere enn den forrige.
 data-srcset

Innimellom, helt ut av det blå, dukker det plutselig opp glimt av håp, som den virkelig gode Joe (2013) og skrekkfilmen Mandy (2018). Men, de få lysglimtene er virkelig unntakene i en usedvanlig skuffende film-CV de siste 15 årene. Og nei, Primal er definitiv ikke et av unntakene.

Om du fortsatt lurer på om du skal bruke noen av dine surt opptjente grunker, og kaste bort halvannen time av ditt dyrebare liv, her kommer noen åpenbare grunner til hvorfor du IKKE skal se Primal: Plottet suger, karakterene er endimensjonale, uinteressante pappfigurer, Cage er en famøs skam, Famke Janssen ser ut som om hun har gjennomgått 13 særdeles mislykkede ansiktsløftninger, spesialeffektene var bedre på The Mummy Returns (!), og filmen har ikke engang et snev av spenningsnerve. Om den enda hadde vært så dårlig at den var morsom. Men, nei da!

Nicolas Cage, vi lyser fred over ditt minne. 1 stjerne til din (forhåpentligvis) svanesang.

annonse
Primal_2 Primal_04302018_lm-6176.jpg Primal_5 Primal_6
<
>
SÅ dårlig er faktisk spesialeffektene! Primal (Foto: SME/Noble/Mis. Label)

Fakta

  • Blu-ray
  • Release: 24. februar 2020
  • Regi: Nick Powell
  • Med: Nicolas Cage, Famke Janssen, Kevin Durand, Michael Imperioli, LaMonica Garrett, Tommy Walker
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 1:36 t.
  • Karakter: 1

IMDB Rating

Primal (2019) 1h 37min | Action | 8 November 2019 (USA) Summary: Frank's caught wildlife in the Brazilian jungle incl. a 400 lbs. white jaguar. He ships it on the same ship as an arrested assassin. The assassin breaks free and frees the animals.
Countries: USALanguages: English
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Knut Inge
1 month ago

Haha!! Møkkafilm! Det sykeste er at det er jo en liten star-cast i filmen.

Thomas
1 month ago

Det er tydeligvis ikke bare karrieren til Nick Cage som har falt, men også språket i artikkelen. Ikke verdig lyd og bildes profesjonalitet.

Les også

LD_D33_07508.dng

Sexbombe!

I et konservativt TV-miljø gjennomsyret av sexisme, mannssjåvinisme og sextrakassering slår noen kvinner tilbake.

Jusqu'au Declin - Photo Credit: Netflix / Bertrand Calmeau

Rednecks på skogstur

Enhver tenkelig katastrofe lurer rundet neste sving. Om du vil overleve må du ta ansvar for din egen sikkerhet og helse.

 data-srcset

Like kunstig som Belgisk blå!

Belgias første originale Netflix-serie er akkurat like kunstig og oppblåst som en Belgisk blå genmodifisert superokse.

SWEET MAGNOLIAS

Såpeoperaktig sørstatsklisjé

Tre barndomsvenninner ler, gråter, kjemper og drikker seg igjennom det høyst ordinære, men akk så kunstige, livet i den sjarmerende sørstatsbyen.

Schofield (George MacKay, left) with fellow soldiers in

Imponerende krigsbrutalitet

Få kriger er skildret like ofte på film som «the Great War», like fullt makter Mendes å tilføre genren noe nytt og imponerende.

 data-srcset

Toer’n stinker!

Bortsett fra forventninger om et overskudd for produksjonsselskapet, så kan det ikke ha vært en eneste annen tanke bak dette mølet.

 data-srcset

Nok en solid Bosch-sesong

Inne i sin sjette sesong viser krimserien om LA-etterforskeren, Bosch, få svakhetstegn – men her er det heller ikke mye som minner om fornyelse.

Extraction (Foto: Netflix)

Actionfest á la Thor!

Chris Hemsworth kan mer enn å kaste en stor hammer. Han er også svært kapabel med store håndvåpen.