Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Netgear Orbi RBK752 / RBK753 (AX4200)

Superstabilt hjemmenettverk

Glem de billigere mesh-løsningene. Du blir ikke fornøyd før du tar steget opp til Orbi AX4200.

Skrevet av / 10.02.21 - 07:00
Netgear Orbi RBK752 / RBK753 (AX4200)
Geir Gråbein Nordby

Er du lei av at det hakker i bildet når hele familien skal se Netflix samtidig? Eller at du må sette ned kvaliteten på videokonferansen fordi en annen skal strømme fotballkampen? Når alle er på hjemmekontor, merker man fort om nettverksforbindelsen er dårlig. Den fislete ruteren som internettleverandøren din sendte deg, holder rett og slett ikke mål med dagens store krav til båndbredde og stabilitet. Og det gjør mer enn å irritere; man får rett og slett ikke gjort jobben sin like godt.

Les også Hva pokker er mesh? Forventningene til at dine trådløse dingser "bare skal fungere", innfris kun med et skikkelig mesh-nettverk.

Jeg tror ikke min husholdning er spesiell, i at vi nesten til enhver tid bruker en hel del nettverksprodukter: flere mobiltelefoner, nettbrett og PC-er, trådløs printer, tre TV-er, ymse nettverksspillere og trådløse høyttalere. Smart ringeklokke, robotstøvsuger, persienner og garasjeport. Etter hvert kommer vel også smarte fuktighetsmålere, røykvarsler og fjernvarme. Og det er kritisk at alt snakker sammen, og at det funker!

Da hurtighet var nok

I mange år har jeg hatt et meget raskt trådløst hjemmenettverk, på bekostning av bekvemmelighet. Med en lynrask ruter satt opp som et aksesspunkt i hver etasje, får man stabile hastigheter, men med ulempen at man må manuelt bytte fra den ene til den andre når man beveger seg fra en etasje til den neste. Et velfungerende smarthjem kan man dessuten glemme med flere smarte produkter spredt utover hvert sitt ulike trådløse nettverk.

Netgear Orbi RBK752 AX4200 lifestyle(3)
Netgear Orbi AX4200 har en stor ruter og ditto node, men de har fine kurver som ikke er sjenerende. Foto: Netgear

Nå trenger du mesh

Har du en større bolig og trenger mer enn en enslig ruter for å få full dekning, er derfor et maskenettverk (mesh-nettverk) helt nødvendig for at smarthjemmet skal funke. Dette er et nettverk som er utvidet med flere trådløse satellitter (noder) som kan plasseres der du normalt har dårlig dekning, og dermed forlenge nettverket. Alle tilkoblede produkter fungerer da i et felles nettverk, som er nødvendig i et smarthjem.

Google Nest Wi-Fi er en grei inngangsbillett. Et helt streit AC-nettverk (Wi-Fi 5), som gir kurante trådløse hastigheter på rundt 100 Mbit/s i praksis på 5 GHz-båndet. Fordelen med Google er at det er meget rimelig og samtidig mer stabilt enn andre billige mesh-nettverk.

Bevar husfreden med raskere nettverk

Selv har jeg lynraskt fibernett med 1 Gbit/s, som føles veldig bortkastet når jeg bare får en tiendedel av hastigheten trådløst. Derfor gledet jeg meg som en unge til jeg fikk det første Wi-Fi 6 (AX) mesh-nettverket til test. Dette kommuniserer på en annen måte enn eldre systemer, ved at flere kommandoer sendes og mottas samtidig mellom ruter og satellitter (noder). I tillegg til å øke nettverkshastigheten på Wi-Fi 6-kompatible dingser, vil hjemmenettverket oppføre seg mer stabilt også med eldre dingser. Husfreden er sikret!

Nighthawk – med forbedringspotensial

Jeg hadde høye forhåpninger til det rimeligste Wi-Fi 6 mesh-nettverket da det kom, under Netgears Nighthawk-paraply. Nighthawk er et undermerke med ruter-produkter med gaming i tankene, derfor er boksene alltid svarte og med et røft utseende.

Jeg fikk teste Nighthawk MK63 (AX1800), med to noder i tillegg til hovedruter, og selv om det gjorde en del ting bra ble jeg skuffet over hastigheten. Du kan være heldig å få ganske gode hastigheter om du er i dekning mot hovedruteren, men det faller ganske dramatisk i rom med dekning mot en av nodene. I daglig bruk hadde jeg som regel rundt 100 Mbit/s, omtrent det samme som Googles AC-nettverk.

Men det verste med Nighthawk var stabiliteten i samlag med Google-produkter. Enten det var Chromecast eller Google Nest-høyttalere som skulle kobles til, var det mye plunder med selve oppkoblingen, og jeg har ikke tall på antall restarter av enheter under bruk.

Netgear Orbi AX4200 RBK752 Netgear Orbi AX4200 RBK752(3) Netgear Orbi AX4200 RBK752(2)
<
>
Orbi AX4200 / RBK752. Foto: Netgear

Orbi til unnsetning

Jeg var alt annet enn sikker på om det skulle bli annerledes med et Orbi-nettverk fra samme produsent. Det kan jeg gledelig bekrefte at det ble. Veldig.

Selve oppkoblingen av nettverket går meget enkelt. Last ned Orbi-appen til mobilen, koble hovedruteren til hjemmesentralen eller til din eksisterende ruter (da må du kanskje sette Orbi-en til AP-modus i innstillingene), gjør omstart på hjemmenettverket og skann QR-koden under Orbi-ruteren. Deretter settes noden på strøm der du ønsker den, skann så QR-koden på denne. Vipps, så har du et mesh-nettverk. Sånn mer eller mindre.

Kraftig innmat

Det finnes ulike konfigurasjoner av Orbi AX4200, hvor jeg fikk RBK752 til test. Dette består av en hovedruter og en node. Det kommer også i større system med to noder, under navnet RBK753, og du kan alternativt kjøpe ekstra noder ved siden av. Dette mesh-systemet er kraftigere enn Nighthawk AX1800-systemet, og har seks antenner på innsiden av hver boks – mot fire for Nighthawk.

Det gjør at det har større dekningsgrad, og jeg som bor i tre etasjer klarer meg faktisk fint med to bokser (ruter og node) av dette systemet, hvor Nighthawk trengte tre boksene (MK63) for å gi god nok dekning i hele huset. Bare sørg for at både ruter og node står fremme og utildekket. Ikke inne i et skap, for eksempel.

Netgear Orbi AX4200 RBS750 satellite
Satellittene i et Orbi AX4200 mesh-nettverk har to ethernet-kontakter, for tilkobling til dingser som trenger kabel. Foto: Netgear

Ethernet

AX4200 gir også stor fleksibilitet med ethernet-kontakter. Tre i ruteren, to i noden. Dermed får du enkelt koblet til nettverksprodukter som ikke har innebygd wi-fi. Jeg opplevde for eksempel at ved å plassere den noden inne på kontoret og koble den til PC-en med kabel i stedet for trådløst, så kom jeg faktisk nesten opp i gigabit-hastighet. Det er ganske spinnvilt!

Orbi Mesh m wifi fra node
Med PC-en i samme rom som noden fikk vi rundt 650 Mbit/s med Netgear Orbi AX4200.

Innstillinger

Om du føler for å finjustere på nettverket, gjør du det via nettleseren. Her velger du om ruteren skal være nettopp ruter eller et aksesspunkt (AP mode). Velg dette hvis nettverket er ustabilt når det kobles til en annen ruter i huset. Her velger du også passord, om du vil sette opp et gjestenettverk, om du ønsker å sende på en annen kanal eller om du ønsker å forsterke eller svekke signalene.

Det er for eksempel ikke alltid en fordel å sende med full styrke, dersom nodene står for nært hverandre og skaper interferens. Men slapp av, som regel fungerer det helt fint om du aldri rører disse innstillingene.

Orbi Mesh m wifi fra router i rom ved siden av
Målt fra naborommet til noden ga Orbi AX4200 en trådløs hastighet på rundt 600 Mbit/s.

Orbi i bruk

Førsteinntrykket av Orbi-nettverket var en helt annen liga enn med Nighthawk. Det fungerte knirkefritt fra starten av, og også siden. Jeg har nå faktisk brukt det i over fire måneder, og selv om jeg altså har tre etasjer så er det ingen problemer med dekningen i huset med de to boksene. Internettet er naturligvis raskest i umiddelbar nærhet av noden eller ruteren (de er likeverdige hva gjelder hastighet og dekning), men hastigheten dropper aldri under 200 Mbps, altså er det i praksis dobbelt så raskt som det billigere Nighthawk-systemet – og dessuten mye mer stabilt. Jeg har ikke trengt å gjøre omstart på systemet en eneste gang.

Angående alle tilkoblede dingser og smartprodukter hjemme i husholdningen jeg snakket om: Ingen problemer, det bare funker! Jeg tror faktisk aldri jeg har hatt et så stabilt nettverk som nå. En hastighetssjekk på systemet viser en internetthastighet på rundt 950 Mbit/s. I samme rom som noden får jeg 650 Mbit/s over wi-fi, mens den dropper til 600 i rommet ved siden av. Det er meget bra. Med kabel fra noden får jeg hele hastigheten på 950 Mbit/s.

Orbi Mesh m kabel fra node
Med kabel rett fra noden ga Orbi AX4200 inntil 950 Mbit/s.

Konkurrenter

Med tanke på at det mye dyrere Orbi-systemet AX6000 (9.500 kr for RBK852) bare er litt bedre – og de færreste får utnyttet fordelene – så må AX4200 anses som et meget fornuftig priset produkt med en prislapp på 5.500 kroner for RBK752 – med én node. Ønsker du en ekstra node, koster RBK753 8.000 kroner.

Det er ikke vanskelig å finne rimeligere mesh-nettverk. Nevnte Nighthawk AX1800 er ett av dem, som koster mindre for to noder enn AX4200 gjør for én. Men Nighthawk er mer ustabilt og gir lavere hastigheter. TP-Link Deco X60 har samme fordel av å være noe rimeligere enn Netgear Orbi. Men da får du samme problemet som med Nighthawk, ved at nodene halverer hastigheten i forhold til ruteren.

Netgear Orbi AX4200 / RBK752. Foto: Netgear
Netgear Orbi AX4200 / RBK752. Foto: Netgear

Konklusjon

Netgear Orbi AX4200 er et kostbart mesh-nettverk, mange vil nok til og med si dyrt. Men det har sine grunner. Hvis du bor på mer enn 150 kvadratmeter og forventer å få fibernett-hastighetene du betaler for jevnt fordelt over hele hjemmet, så holder det ikke med de billigste systemene. De er mindre stabile, og hastigheten dropper som en stein når du kommer utenfor dekningen til hovedenheten.

Orbi AX4200 er et meget stabilt system, som faktisk gir hastighetene man forventer og det over et stort område. Etter opplevelsen med topakningen RBK752 kontra den rimeligere trepakningen Nighthawk MK63 av samme produsent, vil jeg faktisk anbefale å gå for AX4200- systemet. Alternativet er å kjøpe et rimeligere system, bli skuffet, og deretter bruke timevis på å nok en gang koble alle produktene fra ett hjemmenettverk til et nytt. For, ja, du kommer før eller senere til å ville oppgradere fra noe middelmådig til noe bra. Jeg vet det, jeg har vært der.

Karakter
Netgear Orbi RBK752 / RBK753 (AX4200)
Premium

Home mener

Stabilt, meget gode hastigheter, glimrende dekning. Brukervennlig oppsett. To Ethernet-kontakter på noden. Ikke noe spesielt

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Lyd & Bilde
Scroll to Top