annonse
annonse
Sommertilbud: Få tilgang til Lyd & Bilde digitalt i en måned for 1 kr! Prøv Lyd & Bilde
annonse
annonse
annonse

Tre flotte og en tøff til studenthybelen

Hvis man har liten plass og PC-en også skal brukes som TV og til underholdning er en alt-i-ett løsningen.

Det nærmer seg studiestart, og for mange betyr det også første gang med eget krypinn, hvor man må utnytte den sparsomme plassen til siste millimeter. Mange ender opp med å bruke PC-en både som arbeidsstasjon og underholdningssenter. En laptop er man avhengig av, men iblant stiller man høyere krav. Da kan det være gode argumenter for å velge en stasjonær alt-i-ett PC!

 

Bærbar high-tech på skrivebordet

En all-in-one (eller en alt-i-ett PC) er en skrivebordsenhet med skjerm og datamaskin i ett – i praksis en skjerm med innebygd datakraft, eksternt mus og tastatur. Du får regnekraften til en stor ”supercomputer” i kompakt format. Det å presse en fullvoksen datamaskin inn på liten plass kan i utgangspunktet virke umulig, men det er jo nettopp det som har skjedd med de nyeste laptopene. En all-in-one PC henter mye teknikk fra de bærbare PCene i en kraftig, men elegant pakke.

 

Ikke plass til utvidelser

Noen ulemper er det – på grunn av den minimale plassen er oppgraeringssmulighetene i alt-i-ett PC-ene begrenset til utvidelse av RAM og harddisk. Alt annet skjer via USB-porten. Oppgradering til et raskere grafikkort, hovedkort og prosessor er som regel umulig.

 

Ingen TV

Selv om de er beregnet til å stå i stuen eller oppholdsrommet har ingen av PC-ene innebygget TV-tuner, som vi ellers tidligere har sett på all-in-one maskiner. Det behøver ikke å være noe problem da flere og flere TV-er etter hvert blir IP-baserte, og både teleselskaper og TV-stasjoner tilbyd internettadgang til programmene. Hvis du likevel finner grunn til å rote med digital-TV via eteren, kan man få kjøpt en ekstern TV-tuner til USB-porten for et par hundre kroner.

 

Slik testet vi

Vi har i denne testen funnet fire superrelevante bud på PC-er som kan alt uten å fylle hele rommet eller tømme lommeboken. Og de ser til og med godt ut. Tre av dem direkte elegante, mens den fjerde har et mer ”røft” utseende.

Vi har valgt å se på maskiner i prisleiet fra 10.000-15.000 kroner. For dette beløpet får man solide maskiner med nok datakraft til også litt tyngre oppgaver som bildebehandling og video. Ingen er fartsmonstre, men de er likevel hurtigere enn de fleste bærbare i samme priskategori. Og så følger det med en god stor skjerm, som på to av maskinene til og med er 10-punkts multitouch. Flere har også krefter nok til spill.

De fire PC-ene ble satt til hardt skrivebordsarbeid i redaksjonen, hvor de fikk lov til å delta i den daglige produksjonen, supplert med flere fritidspregede aktiviteter som spill og filmtitting, samt TV fra enten nettet eller innebygget TV-mottakere.

Testen ble avrundet med benchmark-målinger via våre standard testprogrammer Geekbench 3 og Browsermark, som fungerer på tvers av operativsystemer og prosessortyper og måler ytelsen på hverdagslige oppgaver. For å belyse PC-ens evner på underholdningsfronten tok vi dessuten i bruk grafikktestene 3DMark 11 og Cinebench R15.

Produkter i testen
Allsidig arbeidshest
Rask prosessor og lekker berøringsskjerm til en rimelig pris. Du får både i pose og sekk hos Dell.

Dell Inspiron 2350 henvender seg i like stor grad til hjemmekontoret som til studenthybelen. Designen er diskré og utstråler saklighet. En liten blå ”Intel Core i7” logo er det nærmeste man kommer et sprell.

Dell har testens tynneste skjerm, som bare er omkring en cm tykk. Den kan likevel virke tykkere enn Lenovo og Apple, som begge blir knivskarpe ut mot kantene, mens de er tykkere på midten. Selve datamaskinen er gjemt i den slanke metallfoten. Dette gir oss enkel adgang til kontakter og porter, hvor de mest brukte er plassert på siden av sokkelen.

Inspiron 2350 har i alt seks USB-porter, men ikke optisk drev. Den har imidlertid en HDMI inn- og utgang slik at man kan koble til Blu-ray spiller eller TV-boks. Man kan selvfølgelig også koble til andre eksterne enheter via USB.

Prosessoren er en Intel i7-4010MQ på 2,4 GHz, og man har hele 12 GB RAM å boltre seg på. Den har 1 TB fysisk harddisk med 32 GB flash-minne til å sette fart på oppstart og åpning av programmer. Som hos Apple og MSi er skjerm i full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler).

 

Lekker og rask berøringsskjerm

Den 10-punkts berøringsfølsomme skjermen reagerer raskt på både trykk og bevegelser. Det er lett å zoome inn og ut på nettsider med en håndbevegelse.

Tastaturet er flatt og fyller akkurat så mye som selve tastene. Men det er imidlertid med et separat numerisk tastatur. Om den trådløse musen er det beste kan man diskutere, men den kan neppe ha bidratt nevneverdig til prisen.

Hvis arbeidsdagen hovedsakelig består av skriving eller grafisk arbeide betaler det seg å legge til omkring 1.500 i et godt tastatur og en presisjonsmus. Dette er ikke en svakhet spesielt for Dell, men generelt for samtlige maskiner i denne testen, som er beregnet til å stå og se godt ut i en stue.

Skjermen har et pent bilde uten å være fremragende. Både Apple og Lenovo har begge bedre bilde, men de er også noe dyrere. I betraktning av at Dell Inspiron 2350 er testens nest billigste maskin, og at den har en 23” berøringsskjerm, er det ikke noe å klage på.

Three Dell Inspiron 23 (2350) All-in-One Touch desktop computers with wireless keyboard and mouse in a row, showing progression of articulating stand. Two keyboard/mouse models are available in layers. Default is Tangerine (KM714), optional second layer is Merlot (KM632).

 

Ytelse

Dell-maskinen har en Intel core i7-4710MQ prosessor på 2,4 GHz med fire kjerner og åtte tråder. I ren, rå datakraft er den testens raskeste. I Geekbench 3 scorer den henholdsvis 2.851 (single-core) og 11.324 (multi-core). Til sammenligning er det faktisk tett på den fantastisk hurtige Asus G751 fra vår test av gaming laptoper. Det som utgjør forskjellen er den grafiske ytelsen. Her kommer Inspiron 2350 flere billengder etter MSi og Lenovo. I 3DMark 11-testen får den 2.021 og i Cinebench R15-testen klarer den 39,99 fps. Browsermark-tester gir gode 5.687.

 

Konklusjon

Til en pris såvidt over 11.000 kroner er Dell Inspiron 2350 et riktig godt kjøp. Berøringsskjermen gir nye muligheter og målt i ren, rå prosessorytelse er den faktisk en meget rask PC. Spill er ikke dens sterke side, men som all-round maskin til studier og hjemmekontor er den vanskelig å slå.

Benchmark:
Geekbench 3: 11.324 (multi), 2.851 (single)
Browsermark: 5.687
3DMark 11: 2.021
Cinebench R15: 39,99 fps

Schæfer i ulveklær
Hvem sa at rødt var en jentefarge? MSi’s rå designede all-in-one vil føle seg hjemme i spillebulen.

MSi AG240 har ingen innebygget sokkel. Skjermen er beregnet til å stå direkte på bordet, bakoverlent mot sin støttefot. Det gir et mer fjernsynslignende utseende. All elektronikk er, som hos Apple, gjemt i skjermens kabinett. På alle andre punkter representerer de to til gjengjeld hverandres diametrale motsetninger.

De fleste all-in-one maskiner er designet til å passe diskré inn i innredningen på skrivebordet eller i stuen, mens MSi AG240 derimot er beregnet til å føle seg hjemme på gutterommet eller ungkarshybelen. Med et kabinett i sort og rødt metall (lisereret plastic) ser den passe barsk ut. MSi AG240 er nemlig ikke den typiske alt-i-ett maskin, men en vaskeekte gaming-maskin pakket inn i en 23” flatskjerm.

AG240 er utstyrt med en Intel core i7-4700HQ prosessor på 2,4 GHz, med fire kjerner og åtte tråder. Maskinen har 8 GB RAM montert, og som vi har sett på flere andre spillmaskiner er det en lynrask SSD-disk på 128 GB til programfiler og en 1 TB fysisk harddisk til data.

Vi har tidligere testet en alt-i-ett fra MSi. Den gang – for akkurat et år siden – var resultatet litt blandet. AG240 er en mer konsekvent konstruksjon som holder på sitt gamer-opphav. Et Nvidia GeForce GTX860M grafikkort er en generasjon eldre enn markedets raskeste grafikkort, men gir fortsatt testens raskeste 3D-grafikk. MSi har også en all-in-one med det langt raskere GeForce GTX980. Men da blir prisen den dobbelte!

Som den eneste i testen kommer AG240 ikke med mus og tastatur i pakken. Og da skjermen heller ikke er en berøringsskjerm, blir man nødt til å ta utgiftene til disse med i prisen. Skal man bruke sin alt-i-ett som seriøst arbeidsredskap, for eksempel studier, må man imidlertid regne med å investere i et godt tastatur, noe som forøvrig gjelder for alle maskinene i testen.

AG240 ligner så mye på en TV (ok, en gamer-TV) at det innlysende spørsmålet blir: Hvor er fjernkontrollen? Tastatur og mus er fint når det skal jobbes eller spilles. Men når man bare vi slappe av og se en film mangler det en enkel betjening for valg av lydinngang.

msi-ag240_non_touch-product_pictures-3d3

 

Benchmark

Med det rå utseendet og MSi’s gamer-rykte har AG240 en del å leve opp til. Det klarer den, men uten å være et ildsprutende fartsmonster. Geekbench-testen ender med en score på henholdsvis 2.936 (single) og 11.254 (multi). I Browsermark oppnås gjennomsnittlig 5.885. Den virkelige styrken ser man imidlertid i 3DMark 11 grafikktesten, hvor AG240 oppnår en score på 5.339. Over dobbelt så høyt som Dell Inspiron 2350. Men – for perspektivets skyld – bare litt over halvparten så høyt som Asus G571. I Cinebench-testen skyller MSi-en over alle de andre: 90,74 fps! Det er for øvrig dobbelt så mye som Apple iMac Retina 5K.

 

Konklusjon

Der hvor de øvrige maskinene i testen sikter på diskré eleganse blir det mer spill og moro med MSi AG240. Med MSi’s fantastiske rykte innen spillutstyr tror vi den vil være favorittvalget på studenthybelen hos mange nye mannlige studenter. Dens største konkurrent vil ikke være noen av de andre testdeltagerne, men en håndbygget stasjonær med enda større spillmuskler og lett adgang til oppgraderinger.

Benchmark:
Geekbench 3: 11.254 (multi), 2.936 (single)
Browsermark: 5.885
3DMark 11: 5.339
Cinebench R15: 90,74 fps

Kino på skrivebordet
Lenovo leverer en gigantisk berøringsskjerm med fantastiske farger. Og du får også med en utmerket PC i prisen.

or en fantastisk skjerm! Lenovos navn forbindes normalt med glimrende og litt kjedelige bærbare PC-er i jobbsammenheng. Men A740 er noe helt annet. Ikke bare er skjermen stor, den er kjempestor! Forskjellen på en 23” og en 27” skjerm er mye større enn man skulle tro! Og så er den vel og merke en berøringsskjerm. Oppløsningen er QHD (2560 x 1440 piksler).

Lenovo bruker en Intel i7-prosessor på 2,8 GHz, men kun i dual-core utgave. Det er 8 GB RAM om bord, og et Nvidia GeForce GTX 850A grafikkort med 2 GB RAM.

Det er godt med logoer på bakluken av A740. Høyttalerne er fra JBL, lyden er Dolby Home Theater sertifisert. Det er ikke helt det samme som å ha en Dolby hjemmekino med JBL høyttalere. Men til å være innebygde høyttalere i en flatskjerm er lyden så avgjort i den bedre ende.

Skjermen er 10-punkts multi-touch, men berøringsfunksjonen virker ikke helt så overbevisende og rask som på Dell.

Tastaturet er likeså kompakt som skjermen er gigantisk. Det har blitt plass til et fullt tastatur med numeriske taster. Selv om Enter-tasten er den smaleste jeg noensinne har sett. Tastatur og mus er i sølvgrå plast, og er ok til litt surfing og korte e-mailer. Men så har vi også nevnt det pene det er å si om disse to. Det følger med et ekstern DVD-RW driver. Det er i plast, men kan på lang nok avstand forveksles med blankpolert aluminium.

Det kan ikke ha vært lett å konstruere hengslet som skal holde den tunge skjermen, og som samtidig er lett å vippe og settes i alle stillinger fra loddrett til vannrett. Men man har lykkes. Imidlertid kommer skjermen lett i svingninger. Hvis man kommer borti bordet kommer den fort til å stå og vugge i takt, og det kan være litt distraherende når det skjer på en så stor flate.

Lenovo_a740

 

Benchmark

At en i7 prosessor ikke bare er en i7 prosessor bekreftes nådeløst av Geekbench 3 målingen. i7-4558U er dual-core, og i multi-core testen oppnår den en score på 5.984, noe som er omtrent halvparten av de andre tre deltagerne (2.818 single-core). Browsermark-testen kommer imidlertid ut med et fullt ut respektabelt resultat på 5.303, liksom grafikktesten 3DMark 11 ender på 3.988. Det er nesten i gamer-klassen. Også multiplattformtesten Cinebench R15 viser med 68,64 fps at det er muskler til grafisk lek.

 

Konklusjon

Lenovos A740s sterkeste kort er den fremragende skjermen, som er både stor, knivskarp og fargerik. Å la hånden gli over den for å bla i ikonene er en fornøyelse. Dessverre koster den slags fornøyelser! 15.500 kroner er mange penger for en dual- core i7 maskin uten 4K-skjerm. Hvis en hjemmekino på skrivebordet er øverst på ønskelisten er A740 imidlertid et meget sterkt bud. Og takket være et grafikkort i den bedre ende er maskinen også frisk på et 3D-spill.

Benchmark:
Geekbench 3: 5.984 (multi), 2.818 (single)
Browsermark: 5.303
3DMark 11: 3.988
Cinebench R15: 68,64 fps

Lenovo_a740_side

Gjennomtenkt til minste detalj
Apple er verdensmester i å lage lekre maskiner med suveren byggekvalitet.

Apples datamaskiner har mange lidenskapelige tilhengere – og like mange lidenskapelige motstandere. Men bortsett fra delte meninger om innmat og operativsystem er lekkerbisken-faktoren hos Apple uansett skyhøy. De glatte metallflatene er litt mer silkebløte enn hos konkurrentene. Og de avrundede hjørnene har akkurat den riktige avrunding. Selv strømledningen har sin egen form. Apple iMac 21,5” er rett og slett definisjonen på lekker design!

Mens Dell og Lenovo har gjemt elektronikken i skjermens sokkel, har Apple integrert den i selve skjermen. Det har gjort det mulig å gjøre foten millimetertynn og slank. Skjermen svever nærmest over skrivebordet. Tastaturet i aluminium og musen i høyglans hvit plast er også ultraslanke.

iMac leveres med forskjellige skjermstørrelser og prosessorer, helt opp til det nye 27” råskinnet med 5K-skjerm og 3,9 GHz i7-prosessor. På denne noe billigere modellen må man imidlertid nøye seg med full HD-oppløsning (1920 x 1080).

På papirer er ikke iMac 21,5” testens kraftigste maskin. Der de øvrige testdeltakerne er utstyrt med forskjellige varianter av Intels i7-prosessor, sitter det en 2,7 GHz i5-4570 prosessor i iMac-en. Men som man kan se av Benchmark-målingene, er den kraftigste i5-en faktisk raskere enn de mindre utgavene av i7 i dette tilfellet.

 

Gjennomført tastatur og mus

Det medfølgende tilbehøret er av like høy klasse som resten av maskinen. Tastaturet i aluminium er superkompakt og tynt, og hele toppen av den høyglansblanke musen er en berøringsflate. Når det er sagt ville jeg fortsatt valgt et tastatur med bedre trykkfølsomhet på tastene hvis jeg skulle skrive en fagartikkel om maskinen.

Apple har så godt som tatt patent på å være ”den brukervennlige datamaskin”. Så enkelt er det ikke i virkeligheten. I noen situasjoner er det gjort så mye for å spare brukeren for vanskelige valg, at det blir unødvendig omstendelig. Særlig når man vil installere programmer som ikke er hentet fra Apples egen App Store.

 

Ytelse

Selv om iMac-en må nøye seg med en i5-prosessor, gir det ingen klare utslag i Benchmark-testene. I Geekbench 3 oppnår den 2.922 (single-core) og 9.404 (multi-core). Det er på linje med i7 maskinene fra Dell og MSi. Og nesten dobbelt så høyt som Lenovos multi-core resultat.

Da Mac-en har OS X operativsystem har det ikke vært mulig å kjøre 3DMark-grafikktesten. Men i Browsermark har den testens beste resultat på 7.723.

 

Konklusjon

Med sin superlekre design og gjennomarbeidede grensesnitt er det vanskelig å ikke like iMac. Den har verken berøringsskjerm eller rå spillgrafikk. Men den har til gjengjeld et fremragende skjermbilde og en likeså glimrende lyd, og et operativsystem hvor alt jobber sammen. Hvis du ”bare” vil ha en maskin med enkel brukervennlighet, og ikke har bruk for superytelse er det her du skal legge pengene.

Benchmark:
Geekbench 3: 9.404 (multi), 2.922 (single)
Browsermark: 7.723
3DMark 11: –
Cinebench R15: 33,37 fps

  Les også

  Google Nest Hub lanseres i Norge

  Google Nest Hub lanseres i Norge

  I dag blir Googles "smart-skjerm" tilgjengelig i norske butikker! Legg til som favoritt
  Nå kommer den raskeste MacBook Pro noen gang

  Nå kommer den raskeste MacBook Pro noen gang

  MacBook Pro nå med 8 kjerner for første gang. Den nye bærbare maskinen kommer i to versjoner på henholdsvis 13” og 15”.Legg til som favoritt
  Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

  Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

  Huawei er fortsatt ikke tørre bak ørene, mens Asus lenge har vært dominerende på PC-markedet. Men hvem vinner kampen om å få sine ultralette bærbare med i din bagasje?

  Legg til som favoritt
  Microsoft Surface Pro 6

  Microsoft Surface Pro 6

  Microsoft Surface Pro 6 er den beste hybridmaskinen på markedet. Men den trenger fornyelse.

  Legg til som favoritt
  Smartklokker - Huawei vs. Samsung

  Smartklokker – Huawei vs. Samsung

  Både Huawei og Samsung er klar med nye smartklokker med fokus på fitness og trening. Vinneruret er også det smarteste.

  Legg til som favoritt
  Acer går etter Apple

  Acer går etter Apple

  New York: Etter stor suksess med gaming-PCer, ønsker Acer nå å tiltrekke seg de kreative brukerne. Legg til som favoritt
  Laptopfølelse på iPad Pro

  Laptopfølelse på iPad Pro

  Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modelleneLegg til som favoritt
  Netgear Orbi Voice RBK50V

  Netgear Orbi Voice RBK50V

  Mesh-nettverk inklusiv Alexa Høyttaler? Låter smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé som er dårlig utført.

  Legg til som favoritt
  Lukk meny

  LYD & BILDE
  LESERUNDERSØKELSE
  SVAR & VINN
  KYGO HODETELEFONER

  Vi ønsker kontinuerlig å forbedre oss – nå vil vi vite hva DU mener om oss.
  DELTA HER
  close-link