data-srcset
All in One PC til skolestart

Tre flotte og en tøff til studenthybelen

Hvis man har liten plass og PC-en også skal brukes som TV og til underholdning er en alt-i-ett løsningen.

Det nærmer seg studiestart, og for mange betyr det også første gang med eget krypinn, hvor man må utnytte den sparsomme plassen til siste millimeter. Mange ender opp med å bruke PC-en både som arbeidsstasjon og underholdningssenter. En laptop er man avhengig av, men iblant stiller man høyere krav. Da kan det være gode argumenter for å velge en stasjonær alt-i-ett PC!

 

Bærbar high-tech på skrivebordet

En all-in-one (eller en alt-i-ett PC) er en skrivebordsenhet med skjerm og datamaskin i ett – i praksis en skjerm med innebygd datakraft, eksternt mus og tastatur. Du får regnekraften til en stor ”supercomputer” i kompakt format. Det å presse en fullvoksen datamaskin inn på liten plass kan i utgangspunktet virke umulig, men det er jo nettopp det som har skjedd med de nyeste laptopene. En all-in-one PC henter mye teknikk fra de bærbare PCene i en kraftig, men elegant pakke.

 

Ikke plass til utvidelser

Noen ulemper er det – på grunn av den minimale plassen er oppgraeringssmulighetene i alt-i-ett PC-ene begrenset til utvidelse av RAM og harddisk. Alt annet skjer via USB-porten. Oppgradering til et raskere grafikkort, hovedkort og prosessor er som regel umulig.

 

Ingen TV

Selv om de er beregnet til å stå i stuen eller oppholdsrommet har ingen av PC-ene innebygget TV-tuner, som vi ellers tidligere har sett på all-in-one maskiner. Det behøver ikke å være noe problem da flere og flere TV-er etter hvert blir IP-baserte, og både teleselskaper og TV-stasjoner tilbyd internettadgang til programmene. Hvis du likevel finner grunn til å rote med digital-TV via eteren, kan man få kjøpt en ekstern TV-tuner til USB-porten for et par hundre kroner.

annonse

 

annonse

Slik testet vi

Vi har i denne testen funnet fire superrelevante bud på PC-er som kan alt uten å fylle hele rommet eller tømme lommeboken. Og de ser til og med godt ut. Tre av dem direkte elegante, mens den fjerde har et mer ”røft” utseende.

Vi har valgt å se på maskiner i prisleiet fra 10.000-15.000 kroner. For dette beløpet får man solide maskiner med nok datakraft til også litt tyngre oppgaver som bildebehandling og video. Ingen er fartsmonstre, men de er likevel hurtigere enn de fleste bærbare i samme priskategori. Og så følger det med en god stor skjerm, som på to av maskinene til og med er 10-punkts multitouch. Flere har også krefter nok til spill.

De fire PC-ene ble satt til hardt skrivebordsarbeid i redaksjonen, hvor de fikk lov til å delta i den daglige produksjonen, supplert med flere fritidspregede aktiviteter som spill og filmtitting, samt TV fra enten nettet eller innebygget TV-mottakere.

Testen ble avrundet med benchmark-målinger via våre standard testprogrammer Geekbench 3 og Browsermark, som fungerer på tvers av operativsystemer og prosessortyper og måler ytelsen på hverdagslige oppgaver. For å belyse PC-ens evner på underholdningsfronten tok vi dessuten i bruk grafikktestene 3DMark 11 og Cinebench R15.

annonse
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testen
 data-srcset
Hvem sa at rødt var en jentefarge? MSi’s rå designede all-in-one vil føle seg hjemme i spillebulen.

MSi AG240 har ingen innebygget sokkel. Skjermen er beregnet til å stå direkte på bordet, bakoverlent mot sin støttefot. Det gir et mer fjernsynslignende utseende. All elektronikk er, som hos Apple, gjemt i skjermens kabinett. På alle andre punkter representerer de to til gjengjeld hverandres diametrale motsetninger.

De fleste all-in-one maskiner er designet til å passe diskré inn i innredningen på skrivebordet eller i stuen, mens MSi AG240 derimot er beregnet til å føle seg hjemme på gutterommet eller ungkarshybelen. Med et kabinett i sort og rødt metall (lisereret plastic) ser den passe barsk ut. MSi AG240 er nemlig ikke den typiske alt-i-ett maskin, men en vaskeekte gaming-maskin pakket inn i en 23” flatskjerm.

AG240 er utstyrt med en Intel core i7-4700HQ prosessor på 2,4 GHz, med fire kjerner og åtte tråder. Maskinen har 8 GB RAM montert, og som vi har sett på flere andre spillmaskiner er det en lynrask SSD-disk på 128 GB til programfiler og en 1 TB fysisk harddisk til data.

Vi har tidligere testet en alt-i-ett fra MSi. Den gang – for akkurat et år siden – var resultatet litt blandet. AG240 er en mer konsekvent konstruksjon som holder på sitt gamer-opphav. Et Nvidia GeForce GTX860M grafikkort er en generasjon eldre enn markedets raskeste grafikkort, men gir fortsatt testens raskeste 3D-grafikk. MSi har også en all-in-one med det langt raskere GeForce GTX980. Men da blir prisen den dobbelte!

Som den eneste i testen kommer AG240 ikke med mus og tastatur i pakken. Og da skjermen heller ikke er en berøringsskjerm, blir man nødt til å ta utgiftene til disse med i prisen. Skal man bruke sin alt-i-ett som seriøst arbeidsredskap, for eksempel studier, må man imidlertid regne med å investere i et godt tastatur, noe som forøvrig gjelder for alle maskinene i testen.

AG240 ligner så mye på en TV (ok, en gamer-TV) at det innlysende spørsmålet blir: Hvor er fjernkontrollen? Tastatur og mus er fint når det skal jobbes eller spilles. Men når man bare vi slappe av og se en film mangler det en enkel betjening for valg av lydinngang.

msi-ag240_non_touch-product_pictures-3d3

annonse

 

annonse

Benchmark

Med det rå utseendet og MSi’s gamer-rykte har AG240 en del å leve opp til. Det klarer den, men uten å være et ildsprutende fartsmonster. Geekbench-testen ender med en score på henholdsvis 2.936 (single) og 11.254 (multi). I Browsermark oppnås gjennomsnittlig 5.885. Den virkelige styrken ser man imidlertid i 3DMark 11 grafikktesten, hvor AG240 oppnår en score på 5.339. Over dobbelt så høyt som Dell Inspiron 2350. Men – for perspektivets skyld – bare litt over halvparten så høyt som Asus G571. I Cinebench-testen skyller MSi-en over alle de andre: 90,74 fps! Det er for øvrig dobbelt så mye som Apple iMac Retina 5K.

 

Konklusjon

Der hvor de øvrige maskinene i testen sikter på diskré eleganse blir det mer spill og moro med MSi AG240. Med MSi’s fantastiske rykte innen spillutstyr tror vi den vil være favorittvalget på studenthybelen hos mange nye mannlige studenter. Dens største konkurrent vil ikke være noen av de andre testdeltagerne, men en håndbygget stasjonær med enda større spillmuskler og lett adgang til oppgraderinger.

Benchmark:
Geekbench 3: 11.254 (multi), 2.936 (single)
Browsermark: 5.885
3DMark 11: 5.339
Cinebench R15: 90,74 fps
annonse
Fakta
 • Operativsystem: Windows 8.1
 • Skjerm: 23,6” full HD (1920 x 1080)
 • Prosessor: 2,4 GHz Intel Core i7 4700HQ (4 kjerner, 8 tråder)
 • Grafikk: Nvidia GeForce GTX 860M
 • Minne: 8 GB
 • Harddisk: 128 GB SSD / 1 TB HDD
 • Mål (BxHxD): 58,3 x 42,5 x 3,3 cm
 • Vekt: 9,4 kg
 • Tilkoblinger: Integrert 2 Mp-webcam, Wi-Fi, Bluetooth, Ethernet, 3 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, hodetelefonutgang, mic inn, 3-i-en-kortleser, HDMI inn og ut
Pris: 10100 kr
PlussRå design som vil tiltale MSi’s stamkunder. Testens raskeste maskin til den laveste prisen. Innebygget DVD driver.
MinusIngen berøringsfølsom skjerm og det følger verken med tastatur eller mus. Grafikkortet har et år på baken.
 data-srcset
Apple 21,5" iMac
Apple er verdensmester i å lage lekre maskiner med suveren byggekvalitet.
 data-srcset
Lenovo A740 i7 QHD
Lenovo leverer en gigantisk berøringsskjerm med fantastiske farger. Og du får også med en utmerket PC i prisen.
 data-srcset
Dell Inspiron 2350
Rask prosessor og lekker berøringsskjerm til en rimelig pris. Du får både i pose og sekk hos Dell.

  Alternativer til All in One PC til skolestart

  (Foto: MSi)

  Gaming for voksne profesjonelle

  Flytt dere, unger! MSi har skapt en gaming-laptop som får barnet frem i middelaldrende menn med lommeboken i orden.

   data-srcset

  Tre telefoner du ikke kan knuse

  Trenger du apper på byggeplassen eller vil sjekke Facebook på fjellturer? Da trenger du en robust mobil.

  AOC CQ27GU har det hele: Høj opløsning, hurtig opdatering og buet panel. (Foto: AOC)

  Buet gaming-skjerm til flat pris

  Vink farvel til Full HD. Det koster så lite ekstra å få den beste komforten at det ikke lønner seg å la være.

   data-srcset

  Smarte høyttalere vi anbefaler

  Skal du ha en ny høyttaler å lytte til? Da kan det være smart med en som også lytter til deg! En smarthøyttaler kan styre hele hjemmet. Men hvor bra låter de?

   data-srcset

  HP-gateracer med sidevogn

  En ekstra skjerm i mobilstørrelse gir deg et instrumentbord til spillene. Det er smart, men kostbart.