Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Panasonic 65WT600: Første 4KTV med HDMI 2.0

Endelig kommer Panasonic med 4K TV, og den nye 65WT600 ser ut til å være ventetiden verdt.

Skrevet av / 04.09.13 - 15:00
Panasonic 65WT600: Første 4KTV med HDMI 2.0

Skjermbilde 2013-09-04 kl. 15.37.29
Panasonic har tatt seg god tid, men i det IFA-messen offisielt åpner lanserer de endelig sin etterlengtede 4K TV. Den japanske produsenten er trolig først ute med det som kan kalles 2. generasjons 4K skjermer.

Den nye toppmodellen VIERA TX-L65WT600 er i følge Panasonic verdens første Ultra HDTV med 4K 50/60 Hz støtte, basert på den rykende ferske HDMI 2.0 standarden. Panasonic-skjermen kan også kobles til PC via en DisplayPort 1.2a inngang.

HDMI 2.0 åpner for bilder med 4K oppløsning (3840 x 2160) med opptil 60 fps (bilderammer per sekund). Dagens 4K TV-er støtter inntil videre bare video med opptil 30 fps bildefrekvens, noe som er tilstrekkelig for film, men litt i laveste laget for mye annet TV-innhold, ikke minst sportssendinger hvor det går heftig for seg på TV-skjermen. Støtten for HDMI 2.0 og 60fps skal i følge Panasonic gjøre TV-en mer fremtidsrettet, og forberedt for kommende 4K-kompatible videospillere, TV-mottakere og spillkonsoller.

TX-L65WT600E_wc_1jpg

4K-innhold
TV-ens innebygde HTML5 nettleser kan vise nettsider i 4K kvalitet. Dette hevder Panasonic vil ta for eksempel karttjenester til et nytt nivå, med fire ganger detaljenivået til vanlige Full HD-skjermer.

LIV01_b1_L65WT600r

WT600 har også innebygd H.264 MPEG4 4K decoder, som gjør det mulig å spille a 4K videofilmer og foto fra USB og SD kort, såvel som å spille av 4K video rett fra internett. Bilder tatt med mobil eller digitalkamera kan vises rett på skjermen i 4K oppløsning.

Bildebehandingen er det Panasonics nye “4K Hexa-Processing Engine” som står for. Denne avanserte prosessoren tar seg også av oppskaleringen av vanlig SD og HD materiale til 4K. Vi er spente på hvordan Panasonic-chipen gjør oppskaleringsjobben sammenlignet med vår foreløpige 4K-favoritt Sony 65X9005.

For å sørge for sømløse bevegelser uten flimmer, har Panasonic også videreutviklet sin Intelligent Frame Creation interpolering kjent fra deres LED- og plasmaskjermer. Interpoleringen kan ved å analysere bildematerialet og legge til ekstra bilderammer, gi en bildefrekvens på opp til 120 bilder per sekund selv med 4K kildemateriale. Akkurat dette er en spennende detalj som vi ser frem til å teste i praksis, da vi har opplevd tidvise ujevnheter med tidligere testede 4K TVer på komplekse, hurtig panorerende scener.

TV-en er som andre 4KTVer basert på LCD med LED-kantbelysning. Panasonic har implementert sin Local Dimming Pro krets og en finesse de kaller Gamma Area Control for å gi best mulig kontrast og detaljer også i mørke scener. Panasonic har lenge vært sjefen på svartnivå med sine plasmaskjermer, og det blir spennende å se hvor langt de har kommet med LED-teknikken sin.

THX4K-godkjent
Panasonic-skjermen er sertifisert for 4K av THX og ISF (Image Science Foundation). Foruten disse ferdig kalibrerte bildeparametrene er WT600 også forberedt for kalibrering med CalMAN software. TV-en kan ellers finjusteres via Android/iOS-appen Panasonic TV Remote 2 med avanserte innstillinger for gamma, hvitpunkt og fargemetning, uten at du får opp forstyrrende bildemenyer på skjermen.

Prisen da? Det hviskes foreløpig om en veiledende pris på 69.995 kroner i Norge. Panasonic-skjermen blir dermed en av de dyrere 65″ modellene på markedet, men markedsprisen vil nok bli en del lavere. Både Sony, Samsung og LG har senket prisene på sine 4K modeller den siste tiden, men Panasonic er altså den første som støtter den nye HDMI 2.0 standarden.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Scroll to Top