Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Xiaomi 14

Et av de få flaggskipene i mindre format

Xiaomi har stappet topp ytelse og virkelig gode kameraer inn i en uvanlig slank mobiltelefon.

Skrevet av / 28.02.24 - 00:02
Xiaomi 14
Jonas Ekelund

En gang i tiden hadde Sony sine Xperia Compact-modeller som i utgangspunktet var flaggskipmodellen uten store kompromisser, men i et lommevennlig format. Siden den gang har du vært nødt til å gå opp i full størrelse hvis du vil ha alle funksjonene og ytelsen. Men nå har Xiaomi gitt sin mindre 14-modell det samme interiøret som den kommende Xiaomi 14 Ultra. Forskjellen er i bunn og grunn Ultras større skjerm og et ekstra telekamera. Veldig fint for deg som har mindre hender eller trange lommer.

Utseende og konstruksjon

Det er vanskelig å bli begeistret for, eller i det hele tatt se stor forskjell på skjermsiden på dagens mobiler. Men den har i det minste en smal ramme rundt skjermen. Mot nord får vi den svarte og grønne varianten, der vi nok hadde foretrukket den grønne fremfor testeksemplarets matte, svarte bakside. Baksiden føles litt plastikkaktig og glatt, selv om den er bedre enn forgjengerens såpeglatte bakside. Telefonen er støv- og vanntett i henhold til IP68, så du trenger ikke å bekymre deg for den utendørs.

Foto: Xiaomi

Skjerm

Skjermen har samme størrelse som den forrige modellen, men har høyere oppløsning og betydelig høyere midlertidig lysstyrke. Panelet er også oppgradert til LTPO OLED, noe som gjør det mulig å bruke 120 Hz oppdateringsfrekvens uten å trekke like mye strøm fra batteriet. Vi opplevde imidlertid ikke at den økte lysstyrken var merkbar ved normal bruk, selv om den definitivt er lyssterk nok. Skjermen har god fargegjengivelse og selvfølgelig utmerket kontrast. Den er også oppgradert til Gorilla Glass Victus for bedre holdbarhet.

Xiaomi 14
Grensesnitt og innstillinger for kameraet. (Skjermbilder: L&B Home)

Kamera

Takket være samarbeidet med Leica har det skjedd mye med kameraene siden i fjor. En ny, større Leica Light Fusion 900-bildesensor med større piksler gir bedre ytelse i mørke for hovedkameraet. Telekameraet er oppgradert til 50 megapiksler, akkurat som fjorårets Xiaomi 13 Ultra, og ultravidvinkelen har fått samme oppgradering. Til tross for det har ingen av dem mistet lysstyrke. Et svært sterkt kameraoppsett for en mobiltelefon som ikke er en Pro/Ultra/Max-modell.

xiaomi 14 tele xiaomi 14 ultrawide xiaomi 14 wide xiaomi 13 pro wide xiaomi 13 pro ultrawide xiaomi 13 pro tele iphone 15 pro max tele iphone 15 pro max ultrawide iphone 15 pro max wide
<
>
iPhone 15 Pro Max main camera (Foto: Jonas Ekelund)

I en sammenligning side om side med Xiaomi 13 Pro må vi si at bildekvaliteten er like god eller bedre for både vidvinkel og telefoto. Og det er ikke en dårlig vurdering siden kameraet var det vi roste ved den modellen. Med standardkameraet merker vi en økning i det dynamiske området, bedre ytelse i HDR-modus og bedre fargegjengivelse og detaljrikdom i nattbilder. Dette er en kameratelefon å ta på alvor.

IMG_20240226_195907 xiaomi 14 color chart xiaomi 14 dark
<
>
Fin bokeh og skarphet til tross for krevende fotoforhold (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home).

Brukervennlighet

Xiaomi har erstattet sitt tidligere grensesnitt MiUI med det nye HyperOS. Det er ingen revolusjonerende oppgradering, men det meste er det samme. Det er imidlertid flere tilpasningsmuligheter, flere smarte funksjoner under panseret og telefonen er ikke like full av unødvendige apper som før. Vi setter pris på at Galleri-appen nå er integrert med Google Photos, slik at du slipper å ha to apper.

Xiaomi 14 HyperOS (Foto: Jonas Ekelund)

Det ville ikke vært 2024 uten mye snakk om AI-funksjoner. Forutsetningene er til stede med den utmerkede AI-ytelsen til Snapdragon- chipsettet. På presentasjonen snakket Xiaomi om en automatisk undertekstfunksjon for video, som vi ikke klarte å finne, samt et bildesøk som allerede finnes i Google Photos. Det som er den store nyheten er imidlertid AI Portrait, som vil forvandle et antall selfies til en 3D-avatar av deg som du deretter kan sette inn i fotorealistiske scener. Spennende, men litt bekymringsfullt med tanke på antallet falske bilder på nettet. Funksjonen ser imidlertid ikke ut til å være tilgjengelig i skrivende stund, så vi antar at den kommer senere i en oppdatering.

Ytelse

Årets utgave av Snapdragon 8-brikkesettet er ikke noe å skryte av, noe vi har sett med Galaxy S24 Ultra, Oneplus 12 og Asus ROG Phone 8 Pro. Xiaomi 14 klarer faktisk å holde seg på samme nivå, eller slå dem i flere tester. Med unntak av ROG Phone, selvfølgelig, som er i en klasse for seg selv. Spesielt grafikkytelsen imponerer oss, der den i noen tilfeller har 50 prosent bedre ytelse enn den dyre toppmodellen Galaxy S24 Ultra. Dette er en virkelig rask mobiltelefon.

Snapdragon-prosessoren er i god form (grafikk: L&B Home).

Takket være den mer strømeffektive skjermen er batteritiden svært god, og ifølge Geekbenchs batteritest varer den 50 % lenger enn den like dyre Google Pixel 8 Pro, som likevel er en større telefon med større batteri.

Konklusjon

Sammenlignet med en annen nylig lansert premiumtelefon, Samsung Galaxy S24, er Xiaomi 14 litt større og litt dyrere. Men til gjengjeld får du en større skjerm med høyere oppløsning, mye raskere lading, mye bedre vidvinkel- og telekamera. Og, hold deg fast, mer enn dobbelt så god AI-ytelse som Samsungs såkalte AI-mobil. En av få flaggskipmobiler i mindre format og definitivt et godt kjøp.

 

Karakter
Xiaomi 14
High End

Home mener

Virkelig gode Leica-kameraer. Utmerket skjerm. Liten med tanke på ytelse. Lynrask lading. Baksiden føles plastaktig og glatt. Ingen wow-faktor. Hvor er de lovede AI-funksjonene?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Lyd & Bilde
Scroll to Top