Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: OnePlus 12

En naturlig oppgradering

OnePlus 12 har mye å leve opp til. Heldigvis lever den - nesten - opp til forventningene.

Skrevet av / 23.01.24 - 16:05
OnePlus 12
Peter Gotschalk

I fjor unnlot OnePlus å lansere en Pro-utgave av deres OnePlus 11-modell, og fokuserte i stedet på å gjøre standardversjonen av deres nyeste smarttelefon til en ekte toppmodell.

Man kan trygt si at de lyktes over all forventning, for forbrukeren fikk en relativt billig smarttelefon med god ytelse, flott skjerm, godt kamera, solid batteritid og lynrask lading. Bare mangelen på trådløs lading trakk ned totalvurderingen.

Derfor er det selvsagt naturlig for OnePlus å gjenta suksessen, og det er planen med OnePlus 12, som nettopp er lansert internasjonalt, men som faktisk ble lansert i Kina i begynnelsen av desember i fjor for å markere den kinesiske mobilprodusentens tiårsjubileum.

Én ting er imidlertid annerledes i år. For første gang har OnePlus også lansert den såkalte R-modellen, OnePlus 12R, på det europeiske markedet.  Dette er en litt nedgradert versjon av toppmodellen til en lavere pris, men med fokus på ytelse. I virkeligheten veldig lik modellen OnePlus 10T, som vi testet i 2022. Vi kommer med en anmeldelse av OnePlus 12R i begynnelsen av februar.

OnePlus 12
Om man kan lide den marmorerede Flowy Emerald-farve, der skal ligne et flodlandskab i Alperne, er vist et spørgsmål om smag og behag. (Foto: Peter Gotschalk)

Men her snakker vi om OnePlus 12, som på alle måter er en naturlig oppgradering fra fjorårets forgjenger. I bunn og grunn den samme mobiltelefonen med samme konsept, men med bedre spesifikasjoner her og der for å lokke både nye og gamle kunder.

Design og konstruksjon

Bortsett fra at den er litt større og tyngre enn OnePlus 11, ser OnePlus 12 akkurat ut som forgjengeren!

OnePlus 12
At OnePlus 12 er en smule større end sin forgænger, gælder også skærmen, som nu måler 6,82 tommer. (Foto: Peter Gotschalk)

På baksiden er det en rund kameramodell som nesten går i ett med aluminiumsrammen som omgir hele telefonen.

På høyre side er av/på-knappen og knappen som styrer volumet, mens den lille glidebryteren som veksler mellom lyd, vibrasjon og lydløs modus er på motsatt side.

Baksiden av telefonen er beskyttet av Gorilla Glass 5, mens skjermen er laget av Gorilla Glass Victus 2.

OnePlus 12
Her er den så, den berømte Alert Slider, som er unik for OnePlus-mobiler. Den bruges til at skifte mellem lyd, vibration og lydløs tilstand. (Foto: Peter Gotschalk)

Testeksemplaret vårt kom i en matt grønn farge (kalt Flowy Emerald av OnePlus) som, selv om den er inspirert av elver som krysser et fjellandskap i de sørlige Alpene, ser mer ut som grønn marmor. Det er vel en smakssak om man synes fargen er elegant eller kitsch. Heldigvis er telefonen også tilgjengelig i en diskret matt sort, og uansett har OnePlus 12 høy byggekvalitet og føles solid i hendene.

Når det gjelder IP-sertifisering, er OnePlus 12 en liten forbedring i forhold til OnePlus 11, som var IP64-sertifisert. Den nye modellen er IP65-sertifisert, noe som i praksis betyr at den nye mobiltelefonen er helt støvtett, samtidig som den er beskyttet mot kraftig vannsprut fra alle mulige retninger.

Skjerm og lyd

At OnePlus 12 er litt større enn forgjengeren, gjelder også skjermen, som nå måler 6,82″ (mot 6,7″ på fjorårets modell).

OnePlus 12
Kameraet i OnePlus 12 består av et 50 megapikslers Sony LYTIA-808-objektiv, et 48 megapikslers 114-graders ultravidvinkelobjektiv og et 64 megapikslers teleobjektiv med 3x optisk zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Telefonens buede skjerm gir en knivskarp, høyoppløst skjerm med en nesten fløyelsmyk brukeropplevelse. I tillegg har den en lysstyrke på opptil 1 600 nit, noe som i praksis betyr at skjermen kan brukes sømløst utendørs, selv om solen skinner fra skyfri himmel. I spesielle situasjoner, for eksempel ved eksplosjoner eller kraftige lysglimt i videoer eller spill, støtter skjermen til og med en maksimal lysstyrke på opptil 4500 nits. Ikke glem solbrillene!

Oppdateringsfrekvensen er adaptiv opp til 120 Hz, noe som i praksis betyr at skjermfrekvensen tilpasser seg automatisk avhengig av hva som skjer på skjermen. OnePlus 12 støtter også Dolby Vision HDR, slik at du kan se filmer og serier i Dolby Vision.

ultravidvinkel_op12 vidvinkel_op12 zoom_3x_op12 zoom_6x_op12
<
>
Bildene i dette galleriet er tatt fra vanntårnet på Alcatraz Island i nærheten av San Francisco. Kameraet har god kontroll på eksponering, fokus og skarphet. Og bildekvaliteten holder seg høy selv når man zoomer inn opptil 6 ganger på motivet (Foto: Peter Gotschalk).

En særdeles velkommen ny funksjon som OnePlus kaller «Aqua Touch». I et regnfullt land som Danmark vet vi alle hvor vanskelig det kan være å betjene smarttelefonen hvis skjermen blir våt. Fingrenes berøring på skjermen blir rett og slett feiltolket. Men med OnePlus 12 hører det problemet fortiden til.

Vi testet OnePlus 12 på en tur til San Francisco, der det regnet det meste av tiden. Det var likevel ikke noe problem å bruke telefonen utendørs for å søke og navigere i for eksempel Google Maps. Uansett hvor våt skjermen ble. Derimot var de to andre mobilene vi hadde med oss, fra Apple og Samsung, praktisk talt ubrukelige så snart skjermene ble våte.

Vi vet ikke nøyaktig hvordan Aqua Touch fungerer. OnePlus har ikke avslørt det, men en kvalifisert gjetning er at det dreier seg om programvare snarere enn maskinvare. Uansett fungerer funksjonen feilfritt. Lekkert!

Når det gjelder lyd, er OnePlus nok en gang kongen av mobilmarkedet. Telefonen er selvfølgelig utstyrt med aptX HD fra Qualcomm, som optimaliserer lyden når du strømmer trådløst via Bluetooth, og de integrerte høyttalerne har Dolby Atmos, slik at lyden også er skarp og detaljert hvis du bruker telefonen til å lytte til musikk, se på videoer eller spille spill uten hodetelefoner.

Kamera

OnePlus 12 byr på en reell oppgradering av kameraet i forhold til forgjengeren. Bare ultravidvinkelobjektivet er det samme.

Portrett av artikkelforfatteren tatt i fengselsgården på Alcatraz. Kameraet gir en utmerket bokeh-effekt uten at det går på bekostning av hvitbalanse, skarphet eller eksponering (Foto: Torben Vognsen).

Det primære vidvinkelkameraet er nesten identisk med det tilsvarende kameraet i OnePlus Open, kinesisk sammenleggbar smarttelefon fra i fjor høst. Den har 50 Mp og er basert på Sonys nyeste LYTIA-808-sensor (OnePlus Open ble levert med 48 Mp LYTIA-T808), som bruker Dual-Layer Transistor Pixel– teknologi som optimaliserer lysinnsamlingen ved å skille og stable to lag med pikseltransistorer under fotodiodene for å forbedre bildekvaliteten under dårlige lysforhold.

Sist, men ikke minst, kommer OnePlus 12 med et nytt 64 Mp OmniVision OV64B-teleobjektiv med 3x ekte optisk zoom pluss 6x hybridzoom.

Alt i alt fungerer det nye kameraet godt. Vi har tatt en rekke ulike testbilder i forskjellige situasjoner, og generelt sett er kameraet svært allsidig og klarer å produsere detaljerte bilder over et bredt spekter av brennvidder. Ulike lysforhold håndteres også på en utmerket måte, og både fokus og skarphet opprettholdes selv ved det høyere zoomnivået på 6x. Fargegjengivelsen og hvitbalansen er også godkjent, og testbildene våre viser også at OnePlus 12 håndterer bildestøy ganske effektivt.

Ytelse og funksjoner

OnePlus 12 er en av de første smarttelefonene vi har testet med Qualcomms nyeste Snapdragon 8 Gen 3-prosessor. OnePlus lover nærmest superkrefter takket være den nye prosessoren og en rekke optimaliseringer av Oxygen OS, som produsenten har kalt «Trinity Engine». Tanken er at ulike maskinvarekomponenter som CPU, ROM og RAM skal yte bedre takket være bedre programvareintegrasjon.

Dette var virkeligheten for fangene i Alcatraz-fengselet, som ble stengt i 1963. Selv om bildet er tatt innendørs med sterkt lys fra takvinduene i taket, er eksponeringen balansert og det er god kontrast i bildet. (Foto: Peter Gotschalk)

I tillegg er OnePlus 12 utstyrt med intet mindre enn «Dual Cryo-velocity VC Cooling System», en ny løsning for kjøling av mobiltelefonen ved for eksempel gaming, som består av et større «dampkammer» enn på tidligere modeller.

Dessverre er ikke dette noe vi la merke til da vi testet OnePlus 12. I daglig bruk går den lynraskt, ingen tvil om det, men i benchmarktester var resultatene en blandet fornøyelse.

Grovt sett viste benchmarktestene som måler ren CPU-ytelse (som Geekbench 6 og PC Mark Work 3.0) et utilfredsstillende resultat, som faktisk var på nivå med forgjengeren og til og med dårligere enn høstens OnePlus Open. Telefonen presterte imidlertid betydelig bedre i testene som måler grafisk ytelse (f.eks. AnTuTu 10, 3DMark og Geekbench 6 GPU). Det var klare forbedringer sammenlignet med tidligere modeller, men på den annen side ble telefonen også ganske varm under disse testene, slik den også ble da vi testet den med store spill som Asphalt 9.

Vi opplevde ikke på noe tidspunkt at OnePlus 12 stanset eller ble så varm at den var ubehagelig å holde i hendene, men trærne vokser ikke så høyt inn i himmelen som OnePlus hadde lovet.

Batteritiden er akseptabel, men ikke helt på høyde med forgjengeren. Til gjengjeld har OnePlus 12 endelig fått 50 watt trådløs lading, noe som er et godt supplement til den lynraske SUPERVOOC-ladingen på 100 watt, som bare bruker 26 minutter på å lade batteriet på 5400 mAh fra 0 til 100 %.

Berømte fanger som Al Capone og Robert Stroud måtte tilbringe mange av døgnets timer i små celler som denne. Bildet er skarpt, og til tross for de vanskelige lysforholdene er fargegjengivelsen god, og det er ikke for mye bildestøy. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

OnePlus beviste med OnePlus 11 5G at det ikke er behov for en Pro-modell, og OnePlus 12 bekrefter det inntrykket ved å gi brukeren både i pose og sekk. Det nye flaggskipet er litt større enn forgjengeren, men har også en robust design, en megastor skjerm med QHD+-oppløsning og den høyeste maksimale lysstyrken (4500 nits) vi noensinne har sett. I tillegg kommer den svært praktiske «Aqua Touch»-funksjonen, som gjør det mulig å betjene smarttelefonen selv om det regner.

OnePlus 12 tar gode makrobilder med presist fokus og god skarphet som gir en følelse av dybde, selv om dybdeskarphetsområdet er svært lite. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraet er også betydelig oppdatert, blant annet med en mye bedre zoomfunksjon, og den nye Snapdragon 8 Gen 3-prosessoren sørger for bedre grafikkytelse.

På den annen side har også prisen økt. OnePlus 12 koster nesten 2000 kroner mer enn fjorårets modell, noe som betyr at den nå plutselig konkurrerer mer direkte med de dyreste modellene fra blant annet Apple og Samsung.

Forgjengeren fikk høyeste mulige karakter og vår spesielle anbefaling, men den høyere prisen og små hump i veien når det gjelder ytelse gjør at vi i år ikke kan gi en like uforbeholden anbefaling. OnePlus 12 er en utmerket smarttelefon, men konkurransen er hard på de høyeste nivåene.

Karakter
OnePlus 12
High End

Home mener

Strålende god og svært lyssterk skjerm, forbedret kamera, større batteri, trådløs lading og virkelig god lyd. Og "Aqua Touch" er en virkelig velkommen ny funksjon. Må nøye seg med IP65-sertifisering. Til tross for optimalisert kjøling blir telefonen likevel raskt varm. Benchmark-målinger av prosessoren viser resultater på nivå med fjorårets forgjenger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Lyd & Bilde
Scroll to Top