Anmeldelse: Once Upon a Time… in Hollywood

Gamle helter er eldst!

Quentin Tarantinos hyllest til Hollywoods gullalder er en av hans sterkeste filmer.
Karakter
Drama
Once Upon a Time… in Hollywood
Annonse
Annonse
forfatter

Kultregissøren Quentin Tarantino er så visst ingen hyperproduktiv regissør, á la Woody Allen. Once Upon a Time… er kun hans ellevte film siden debuten i 1987. Om du liker filmene hans eller ikke er nå så sin sak, men man stiller seg aldri likegyldig til en Tarantino-film; så heller ikke med Once Upon a Time… in Hollywood.

Nostalgisk tilbakeblikk
Vi befinner oss i Hollywood i 1969, og gullalderen i drømmenes by er definitivt forbi, men Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) klynger seg desperat fast i fortiden, og nekter å innse at karrieren som John Wayne-aktig cowboy har passert toppen. Som sin eneste (betalte) venn har han stuntmannen (og altmuligmannen), med sinneproblemer, Cliff Booth (Brad Pitt).

Dalton har gjort karriere innenfor den forslitte cowboy-genren i en arketypisk TV-serie, etter at serien ble kansellert sper han nå på inntekten med reklamefilmer. Han kontaktes av den legendariske agenten Marvin Schwarz (Al Pacino) som forsøker å blåse nytt liv i en nedadgående karriere.

I klassisk Clint Eastwood-stil bærer det av gårde til Italia med innspilling av en rekke spaghetti-westerns, der karrieren til Dalton i det minste får et økonomisk oppsving.

Annonse

Når Rick vil drukne sin selvmedlidenhet i sprit og tidligere bragder, så tvangs-inviterer han Cliff til en kveld i luksuskåken sin i Hollywood Hills. Et hus der nærmeste nabo er personifiseringen av «den nye vinen», Roman Polanski…

Once Upon a time… in Hollywood (Foto: Universal/Sony)

Tonight the western stars are shining bright again
Once Upon a Time… oser av nostalgi, men på en god måte. Tarantino har aldri lagt skjul på at han er meget fascinert av cowboy-filmene og -seriene, og filmen kan sees på som en klar hyllest til dem, og den tiden da de store studioene styrte alt og alle i Hollywood.

Filmens hovedkarakterer er som tatt rett ut ifra Bruce Springsteen senest album Westerns Stars, der han i tittellåten synger om en fallert filmstjerne som ble kjent etter å ha skutt John Wayne i en film. I Drive on (Stuntman) forteller han historien om en stuntmann, fra samme tid, som slikker sine sår, men insisterer på å fortsette, uansett.

I Once Upon a Time… leker Tarantino med genre, og gir oss innledningsvis en karakterstudie i menneskelig forfall, selvbedrag og fornektelse, krydret med popkulturelle referanser – innen han mot slutten tar filmen i en helt annen retning.

Once Upon a time… in Hollywood (Foto: Universal/Sony)

Manson-drapene
Bihistorien i filmen er de virkelige drapene på Roman Polanskis unge kone, skuespillerinnen Sharon Tate (Margot Robbie) og fem andre personer en mørk og dyster høstdag i 1969.

Annonse

Drapene ble iscenesatt av lederen, Charles Manson, av en hippisekt som holdt sitt hoff av hjernevaskede ungdommer i en trailerpark utenfor en nedlagt filmpark i utkanten Los Angeles. Tarantino gir oss (selvsagt!) ikke den helt historisk korrekte versjonen av hendelsen, men Tate er en sentral aktør i filmen, og Booth, i en særdeles fornøyelig scene, oppsøker hippikulten.

Tarantinos viktigste beveggrunn til å trekke Manson-drapene inn i filmen, er å manifestere kontrastene mellom det gamle (personifisert med Dalton) og det nye Hollywood (personifisert med Polanski og Tate); noe han gjør på en fortreffelig, og subtil, måte.

Once Upon a time... in Hollywood_4 2488029 - ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD 2488029 - ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD Once Upon a time... in Hollywood_7
<
>
Once Upon a time... in Hollywood (Foto: Universal/Sony)

Klassisk Tarantino
Filmen inneholder alle de elementene man forventer seg fra en Tarantino-film, fra småskrudde karakterer, mengder med (mer eller mindre skjulte) referanser, popmusikk, bilkjøring, flere (etter hvert) sammenflettede historier, herlig sort humor og totalt uventede vendinger.

Teknisk er filmen briljant, med absolutt nydelig foto (Robert Richardson), effektiv klipping, kostymer og en detaljrikdom i scenografi og rekvisitter som hensetter oss rett til 1960-tallet. Men, apropos klipping, vi skulle ønske at Tarantino hadde hatt litt mer mot til å «kill-his-darlings». Flere av scenen dras ut, ikke minst med DiCaprio under filminnspilling, til det langtekkelige; noe som ikke minst forstyrrer den dramaturgiske utviklingen.

Både Pitt og DiCaprio leverer blant sine livs roller, og bærer mye av filmen. DiCaprio er bunnsolid, og har også den mest interessante karakterutviklingen, men det er Pitt som har den mest enigmatiske rollen. Også Robbie er fremragende, som lett smånaiv og frekk, men hun gis for lite spilletid. Muligens en av de mest fascinerende karakterene avspises hun som en litt elegant bimbo.

Annonse

Once Upon a Time… er muligens (sammen med Jackie Brown) Tarantinos mest «vanlige» film, og garantert den eksentriske regissørens mest personlige; og viser en mer moden og muligens mindre leken utgaven av seg selv. En side vi mer enn gjerne ser mer av.

En knallsterke karakterstudio i menneskelig fornektelse, samt et øm nikk til en svunnen tid – og for en avslutning! 5 solide stjerner.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
  • 4K UHD BD
  • Release: 27. desember 2019
  • Regi: Quentin Tarantino
  • Med: Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Timothy Olyphant, Bruce Dern
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 2:41 t.
  • Karakter: 5
IMDB Rating
Once Upon a Time... in Hollywood (2019) 161min | Comedy, Drama | 16 August 2019 (Norway) Summary: A faded television actor and his stunt double strive to achieve fame and success in the film industry during the final years of Hollywood's Golden Age in 1969 Los Angeles.
Countries: USA, UK, ChinaLanguages: English, German, Italian, Spanish

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

I kveld har den etterlengtede andresesongen av Exit premiere.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
Historisk Golden Globe til avdød stjerne.
Amazons strømmetjeneste vil tilby mer eksklusivt innhold til nordiske kunder, og lanserer et samarbeid med ErosSTX.
Årets første vårmåned byr lyse, snøfrie dager, og mengder av spennende innhold fra strømmetjenestene.
New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.
To mennesker gjør en hel natt det ytterste for å såre, og fornedre, sin partner. Slikt blir det filmkunst av.
Sterke kvinner, med sine høyst personlige problemer, er den drivende kraften i dette sterke Netflix-dramaet.
En sann historie om en utrolig arkeologisk utgraving har blitt en liten (britisk) perle av en film.
Årets korteste måned byr på lysere dager, og en enorm mengde av nye strømmetitler.
Omar Sy er fransk gentlemanstyv med finesse og kløkt, i en serie som oser av sjarm og lekenhet.
Amazon serverer oss en røff, skitten og realistisk mafiahistorie, sett fra kvinnenes ståsted. En frisk vri på en litt satt genre.
Vellykket kostymedrama i en miks av Dynastiet, Askepott, Farlige forbindelser og Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.
Januar byr på lange og mørke kvelder - bare da så synd at strømme- og filmselskapene later til å ha tatt ferie.
Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
12 dagers korona-juleferie, men hva skal du se for å kose deg og slappe av?