Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Guide

Kommentar: Du trenger 75 tommer (eller mer!)

Usikker på hvor stor TV-en bør være? Her er 7 gode grunner til å tenke stort neste gang du skal handle TV.

Skrevet av / Oppdatert: 31.07.23 - 16:00 // Først publisert: 31.05.19
Kommentar: Du trenger 75 tommer (eller mer!)
comment Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Når du skal ha ny TV, er det første og viktigste valget selvfølgelig skjermstørrelsen. Og her er det ingen grunn til å være konservativ: Så lenge du har plass og penger nok, er det bare å gå for den største og beste TV-en du har råd til. Eller?

Det finnes allerede flere gode råd og retningslinjer for hvor stor TV-en bør være. Fremfor alt anbefaler vi å lese Lyd & Bildes guide til valg av skjermstørrelse i forhold til sitteavstand. Men generelt, dersom du vil være sikker på å få en god TV-opplevelse, skal du ikke være redd for å “ta i litt”!

Les også Hvor stor bør TV-en være? Den definitive guiden til skjermstørrelsen.

Snittstørrelsen øker

55 til 65 tommer har lenge vært den mest populære skjermstørrelsen blant folk flest, men i år kommer enda flere til å gå enda større. Utvalget av virkelig svære TV-skjermer – da snakker vi fra 75, 85 og helt opp til 98 tommer – har blitt bredere, samtidig som prisene har gått betraktelig ned. Blant annet har markedet for 85-tommere vokst, fra 180.000 solgte enheter globalt i 2019, til 1,87 millioner i 2022! En trend som ikke minst er gjeldende i Norden.

Med andre ord: Dersom du vil unngå at naboen din kjøper større TV enn deg, bør du lese videre…

7 gode grunner til å velge STOR TV:

1. Prisene har blitt lavere

Prisen og størrelsen på TV har alltid gått hånd i hånd. De første flatskjermene som ble lansert rundt tidlig 2000-tall, målte drøyt 40 tommer og kostet en formue! 50” og 60” var lenge uoppnåelig, med mindre du var bankraner, lotto-millionær eller hadde arvet et lakseimperium. Men etter hvert har “prisen-per-tomme” begynt å bli mer levelig. Du behøver ikke være ”storkar” for å unne deg en storskjerm.

Foto: iStock
Les også Nå kan du kjøpe Samsungs gedigne 98-tommer Samsung 98" QLED Q80C er en gigantisk QLED-TV på 98 tommer. Nå er den omsider på lager i Norge.

2. Bildekvaliteten har blitt MYE bedre

Med dagens 4K- og 8K-skjermer blir bildet så sylskarpt, at det er umulig å skjelne de individuelle pikslene fra hverandre. TV-ene har også blitt utstyrt med avanserte videoprosessorer, som klarer å oppskalere selv ganske lavoppløst innhold til god kvalitet. Så med mindre du sitter en meter unna skjermen, trenger du ikke bekymre deg for rutemønster, synlig pikselstruktur eller annen forvrengning.

Foto: Audun Hage

3. Større TV gir bedre ­opplevelse

Foto: LG

Alle som har vært på kino vet at et bilde som fyller synsfeltet føles mer realistisk og gir større nærvær. Film er skapt for å sees på en stor skjerm, og de fleste TV-serier tar seg også best ut i stort format. Du suges inn i handlingen, og selv de minste detaljene blir lettere å få med seg. Nå er det selvsagt ikke alt TV-innhold som fungerer like bra, men her veier fordelene opp for ulempene etter vår mening.

4. En større TV trekker større publikum

Foto: LG

I dag går alle med hver sin ”ego-skjerm” på innerlomma. Så hva skal du med en liten skjerm til? En real storskjerm passer derimot perfekt når du vil dele opplevelsen med andre. Det å se TV, film, serier og direktesendt sport har blitt en sosial greie som får familien eller kompisgjengen til å samles i sofaen. Den passer også perfekt til bildepresentasjoner.

5. En stor TV kan erstatte en projektor

Ihuga hjemmekinofans sverger selvsagt til lerret og projektor når de skal se film. Og joda, det er noe helt spesielt å se film på et 120 tommers lerret. Projektorene har imidlertid en rekke begrensninger, slik som svak lysstyrke og kontrast, behov for å mørklegge rommet, og viftestøy. For ikke å snakke om at en projektor med ekte 4K-oppløsning kan bli meget kostbar. En stor TV er derfor mer praktisk, og har et bredere bruksområde.

Les også Nå vet vi prisen på Sonys 98-tommer Sony slår på stortromma og lanserer sin første 98-tommers 4K TV. Nå vet vi dessuten hvor mye den skal koste!

6. Det trenger ikke se stygt ut

En stor og svart TV-skjerm er ikke nødvendigvis det mest dekorative du kan putte i stua. Eller er det det? Dagens moderne TV-er har fått slank og lekker design, kan henges rett på veggen, med løsninger for å skjule ledninger og lignende. De har også ”standbymodus” og skjermsparere som viser kunst, så du slipper å stirre på et svart hull! En flott TV kan faktisk være med på å løfte interiøret, og bli en naturlig del av rommet.

Foto: Samsung

7. Ingen angrer på at de kjøpte ”for stor” TV. For liten derimot …. !

Størrelsen er ett av ”valgets kval” når du skal ut og handle ny TV. Her er det lett å gå i fornuftig-fella og velge det mest nøkterne alternativet. Risikoen kan være at du angrer som en hund når du får TV-en hjem! Ved å gå for det større alternativet unngår du kjøpsanger og katta i sekken-følelsen. Du motvirker også trangen til å bytte ut TV-en allerede etter et år eller to. Således kan en stor TV faktisk være en god investering!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Black Week? Ikke kjøp ny TV før du har lest dette

Slik velger du riktig Samsung-TV

Ny TV? Du trenger 75 tommer (eller mer!)

Scroll to Top