Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Philips 46PFL9707 & 60PFL9607

Den dynamiske duoen

Philips beste TV-modeller kommer sent, men godt: Vi har testet den minste og den største i den eksklusive 9000-serien. Er du en virkelig bildeentusiast er det 60-tommeren du skal velge!

Skrevet av / 04.12.12 - 19:17
Philips 46PFL9707 & 60PFL9607
Audun Hage

    

9000-serien er Philips’ dyreste modellserie innen TV, som tradisjonelt har hevdet seg helt i toppen når det gjelder bildekvalitet, lydkvalitet og finesser. De kommer fullstappet med teknologi som ekte LED-baklys, avansert kontrastglass og Philips-kuriositeter som Ambilight omgivelseslyd og Natural Motion bildebehandling.

Vi kåret forgjengeren 46PFL9706 til årets high-end LCD TV i 2011, og det eneste som egentlig irriterte oss var at den ikke kom i ordentlig store skjermstørrelser? Hvorfor? Jo, når bildet er bra, vil man naturligvis ha mer av det! I år har Philips heldigvis tatt til ”fornuften”, og tilbyr en flunkende ny 60-tommer for å  tilfredstille oss storskjermsgale. Samtidig har de passet på å finpusse 46-tommers utgaven ytterligere. Valgets kval? Vi har testet begge!

46PFL9707 og 60PFL9607
De to toppmodellene kommer begge lastet til randen med utstyr og finesser. Med hele 5 HDMI-innganger bør de være godt dekket for tilkobling av de fleste digitale bildekilder. TV-en har MPEG4 TV-tuner, og kommer med 3 USB-innganger for avspilling og opptak av video. Trådløs nettverkstilkobling gir tilgang til Philips egen smartportal. Det eneste som mangler er innebygd Skype-kamera. Dette må du kjøpe utenom, til 699 kroner. Konkurrenten Samsung tilbyr innebygd Skype-kamera fra 8-serien og oppover.

Utseendemessig er Philips-skjermene en minimalistisk affære med børstet metallramme og hvit bakplate, og en slank, vridbar sokkel. Verken kabinettet eller rammen rundt kan betegnes som superslanke – et bildepanel med fullt av lysdioder må nødvendigvis bli litt tykkere enn kant-led varianten – men når det er sagt, vil nok ingen kalle Philips-apparatene for ”klumpete”.

Det er flere forskjeller på bildesiden enn bare størrelsen. Mens 60-tommeren bruker et standard frontglass, kommer 46-tommeren med et spesielt kontrastfilter – det såkalte Moth eye filteret, med fordelen at det reduserer refleksjoner fra omgivelsene, samtidig som det forbedrer svartnivå og kontrast. Ulempen er den høye prisen, som i følge Philips gjør det ”uøkonomisk” å tilby filteret på 60-tommeren. Vi merker oss imidlertid at japanske Sharp(en medutvikler av Moth eye teknikken) nå vil tilby filteret på sine toppmodeller helt opp til 80 tommer. Så helt umulig er det ikke.

Point & Click fjernkontroll
Når det gjelder smart-TV er kontrollen alfa og omega. Philips sin fjernkontroll er kjekk til nettsurfing takket være tastaturet på baksiden, men vi har tidligere etterlyst en bedre måte å navigere i smarttjenestene på. Philips har respondert med en ekstra funksjon på 9000-serien kalt Point & Click. Det er rett og slett en innebygd sensor i fjernkontrollen som lar deg styre en musepeker med enkle bevegelser. Den ligner til forveksling på LGs Magic Remote, men testeksemplaret vårt bar preg av å være i en tidlig utviklingsfase: hvor musepekeren hadde en tendens til å leve sitt eget liv, og var vanskelig å sentrere og sikte med sammenlignet med LGs gyrokontroll. Den lot seg heller ikke bruke i alle applikasjonene – i for eksempel Youtube må man benytte de vanlige piltastene. Vi kan bare håpe at Philips klarer å trimme pek-og-klikk funksjonen litt med en firmwareoppgradering.

Bildekvalitet
Mens mange produsenter har gått over til kant-LED, har Philips fortsatt å videreutvikle den mer avanserte bak-LED teknikken for å oppnå best mulig bildekvalitet. Årets modeller har et bildepanel med hundrevis av lysdiode-grupper bak LCD-sjiktet. Dette gir muligheten til individuell, inndelt lysstyrke som gir en formidabel økning i kontrasten.

Fordelen er åpenbar, selv når vi sammenlignet med Samsungs beste kant-LED TV, 75ES9005: Philips-skjermene kan gi blendende hvitt der det trengs, og samtidig være bekmørk et annet sted på skjermen. Oversatt i praksis, betyr det at bildene blir fulle av dynamikk og liv. Scener fra fargesprakende actionfilmer som ”Predators” formelig slår imot oss, og når krigen mellom mennesker og romvesen pågår som verst, er det nesten så man kan føle strålevarmen fra flammene i ansiktet. Lysstyrken fra Philips-panelet kan vel dermed bedømmes som tilstrekkelig og vel så det. Sistnevnte kommer godt med når man skal se 3D-film. Philips-skjermene er utstyrt med aktive 3D-briller (to følger med i esken), og gjengivelsen av 3D-filmer som Prometheus er imponerende skarp og livlig, takket være LED-skjermens nærmest ubegrensede lysstyrke. Philips lar deg justere 3D-effekten i forhold til sitteavstand og hva du selv synes er behagelig, noe som er positivt for lengre tids filmtitting. Vi klarte derimot ikke å bli kvitt en viss grad av crosstalk mellom venstre/høyre, men det skal sies at dette gjelder de aller fleste LCD-baserte 3D-tver vi har testet til nå. Philips må derfor se seg slått av Panasonics VT50 plasma når det kommer til 3D-dybde.

Ivrig baklys
Utfordringen til bak-led skjermer har vært at de lyse partiene kunne være plaget med omriss eller etterheng rundt seg, som er lett å se på en svart bakgrunn. Baklyset har rett og slett ikke vært raskt eller nøyaktig nok til å gi tilsvarende dynamikk i bildet som en god plasma-TV.

Årets Philips-modeller virker å være forbedret på dette punktet. Det er tydelig hvordan baklyset jobber raskere med fordele lyset dit det skal. I standard modus virker dog den dynamiske kontrastinnstillingen litt for ivrig for sitt eget beste, og jeg fant det nødvendig å redusere denne til en lavere setting. Likevel sitter jeg litt med følelsen at baklyset kunne jobbet enda raskere, og vært mindre merkbart. Her vil jeg spesielt trekke fram den nye Sony HX955 som har et meget raskt og nøyaktig baklys.

God fargegjengivelse
Vi har tidligere gitt kritikk til Philips for å ha en litt overdreven bildebehandling. Det kunne virke som de hadde litt for stort behov for å vise frem alle sine bildeprosessorkunster, selv når det strengt tatt ikke er nødvendig. Gledelig er det derfor at TV-ens filmmodus gir svært nøytrale farger, og at de fleste overflødige funksjoner, som dynamisk kontrast og støyreduksjon, da blir enten deaktivert eller redusert kraftig. Resultatet er et skarpt og nøytralt bilde som vi ikke føler det store behovet for å gjøre noe med. Skulle man likevel ønske å finjustere bildeparametrene gjennom en kalibrering, kommer TV-en med ISF-innstillinger  for dag og natt, hvor man også får tilgang til mer avanserte justeringsmuligheter.

46” vs 60”
Det spesielle Moth eye filteret på 46-tommeren fungerer svært bra. Frontpanelet er matt og diffuserer lyset på en slik måte at man knapt kan se noe speilbilde, selv når vi står med en lommelykt rett foran skjermen! Dette er dermed en velegnet skjerm for deg som sliter med mye lys i stua på dagtid, så vel som mye gjenskinn fra lamper på kveldstid. Men se opp for fingermerker: Den svært lave refleksjonen i overflaten gjør at smuss og fingeravtrykk vises tydeligere på Philips-skjermen. Philips sender med en spesialklut, og selger faktisk et eget rengjøringsmiddel separat for å holde skjermoverflaten flekkfri.

Vi synes fortsatt det er synd at 60” versjonen ikke kommer med Moth Eye, for det er egentlig denne med alt sitt skjermareal som virkelig kunne ha bruk for den. Men så lenge man tar litt forholdsregler med lyset, er bildekvaliteten på de to bortimot identisk. Med 46” og 60”side om side, tar det derfor ikke mange sekunder å finne vår favoritt: Til filmtitting og actionfylt TV-underholdning i 2D og 3D ville vi helt klart valgt 60-tommeren. Predator og andre skumle filmfigurer ser rett og slett mer fryktinngytende ut når de blåses opp i realistisk størrelse og fyller hele synsfeltet!

Lydkvalitet
Begge Philips-modeller kommer med et litt kraftigere lydsystem enn gjennomsnittet, med 2 x 20 watt forsterker og høyttalere montert i sokkelen. Lydgjengivelsen er helt klart noe av det bedre vi har hørt på TV-er i prisklassen. Her er det rikelig med tyngde i bassen, slik at alt fra musikk til actionprogrammer får den rette fylden. Det er også god klarhet i dialogen. Derimot kan lydbildet bli litt rotete når det skjer mye på en gang, for eksempel i actionfilmer. Vi regner med at de fleste som vurderer en slik TV, i alle fall 60-tommeren,  også budsjetterer med et bra lydsystem, men vit at den innebygde lyden i alle fall duger til vanlig TV-titting.

Konklusjon
Den oppdaterte 9000-serien bevarer Philips sin posisjon som en av kongene på TV-haugen, selv om konkurransen er tøffere enn noen gang. Er du en virkelig bildeentusiast er det 60-tommeren du skal velge. Med 70 prosent større bildeareal er den på mange måter en ”XL” utgave av 46-tommeren, som riktignok kan skilte med et mer effektivt frontfilter i rom med lysproblemer. Storskjermsgale som vi er, mener vi 60-tommeren er et bedre kjøp.

Lyd & Bilde mener

Enorm kontrast Bekmørkt svartnivå Baklyset kunne gjerne vært enda ”raskere”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top