Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: TCL X955

En halsbrekkende filmopplevelse!

TCL har tidligere imponert oss med sine prisgunstige storskjermer. Men har de det som trengs for å klatre opp i high-end klassen? Toppserien X955 i 98” og 115” gir oss svaret.

Skrevet av / 18.04.24 - 07:00
TCL X955
Audun Hage

Det har allerede vært skrevet mye om den nye TV-kolossen TCL X955. Men Lyd & Bilde er blant de første i verden til å teste den ferske toppmodellen, i både 98- og 115-tommers utgave. Sistnevnte er en helt ny og spennende skjermstørrelse, som retter seg mot de aller mest hardbarkede film- og TV-entusiastene.

At disse digre TV-skjermene har blitt så populære her i Norden, skyldes nok at vi nordboere er blant de få som er «gærne» nok til å kjøpe en så stor TV, og i tillegg har plass nok hjemme i stua.

Det å teste så store TV-skjermer byr også på noen logistiske utfordringer – men såre knoker og stiv rygg er fort glemt når man får dem opp mot veggen.

Dette er ikke billige flatskjermer: 98 og 115-tommers X955 koster henholdsvis 130.000 og 300.000 kroner (veiledende pris). Så TCL X955 må virkelig levere varene når det kommer til bildekvalitet. I tillegg lurer vi naturligvis på om det er verdt å gå for den helt ekstreme størrelsen med en 115-tommers koloss!

Artikkelforfatter Audun Hage foran 115″ TCL X955. (Foto: Amund S. Hammeren)

 

TCL 98X955 og 115X955 MAX: Kolossale TV-er til hjemmekino

Den nye toppmodellen fra TCL bruker et avansert 144 Hz 4K LCD bildepanel med MiniLED-baklys og lokal dimming.

Den største forskjellen på denne og rimeligere TCL-modeller ligger i baklyset. Skjermene er tettpakket med lysdioder på innsiden, inndelt i mellom 5000 og 20.000 dimming-soner avhengig av skjermstørrelsen. X955 skal være i stand til å klemme ut opp mot 5000 nits lysstyrke på full spiker, noe som bør gjøre skjermene velegnede til både sport, spill og film med blendende HDR-effekter.

TCL X955 er en stor, tung og plasskrevende TV. Bare 98-tommeren er cirka 2,2 x 1,3 meter bred/høy, og veier 70 kilo. Imens måler 115-tommeren hele 2,5 x 1,5 meter, og vektskåla stopper på rundt 98 kilo. TCL-skjermene er også vesentlig tykkere enn for eksempel en OLED-TV. Men pytt – man kjøper vel ikke en 98 eller 115-tommer på grunn av slank formfaktor!

På den positive siden er X955 faktisk relativt enkel å sette opp når man har åpnet esken. TCL har sørget for at føttene kan monteres mens TV-en står i esken. Deretter er det bare å løfte den på plass. Den tyngste 115″ modellen kommer med egne bærehåndtak som skrus inn på sidene.

Her kan du se de fysiske målene på TCL-skjermene.

98X955 har 171,6 cm fast avstand mellom bena, mens 115X955 har 205,5 cm. Bena kan justeres i høyden for å gi plass til en lydplanke. (Foto: TCL)

Les også Her er TCL 115X955 MAX Audun trengte hjelp for å pakke opp denne TV-esken, for å si det slik …

Brukervennlighet og finesser

Brukergrensesnittet er likt som på andre TCL-modeller: Nærmere bestemt Google TV med et bredt utvalg av apper og strømmetjenester. X955 kommer også med en nyere «premium» fjernkontroll i børstet metall.

Vi merker umiddelbart at TV-en responderer kjapt på kommandoer og laster menyer og apper meget kjapt. TCL har imidlertid valgt en litt rar plassering av volumknappene, som sitter på siden av fjernkontrollen. Men det er nok mest av alt en tilvenningssak.

TCL-skjermene støtter opptil 144Hz oppdateringsfrekvens, for å kunne håndtere de heftigste PC-spillene i tillegg til å gi jevnere bevegelser (interpolering) på ulike typer TV-innhold. X955 støtter også gaming i 120Hz med Dolby Vision HDR, noe vi verifiserte på vår Xbox Series X.

TCL X955 støtter også populære bilde- og lydformater som Dolby Vision, HDR10+ og Dolby Atmos og DTS:X. De har for øvrig et surroundhøyttaler-system fra Onkyo på innsiden. 98X955 har 4.2.2 kanaler mens 115X955 MAX har 6.2.2 kanaler.

TCL-skjermene kommer også med fire HDMI 2.1-innganger, men som på mange andre modeller er det fortsatt bare to av dem som støtter 4K/120-144Hz signaler.

STORE TV-ESKER: 98-tommeren er i ingen smågutt, men 115-tommeren var «litt jobb» å få inn døra. (Foto: Audun Hage)

Film er laget for å sees på en stor skjerm!

Det kan virke vulgært å trekke en TV-skjerm på 3-4 kvadratmeter inn i sitt hjem. Og ja, til vanlig TV-titting er nok dette overkill. Hvis du derimot har et dedikert rom til hjemmekino og seriøs filmtitting, kan det faktisk være fornuftig.

Faktum er at med spillefilmer i 2,35:1 format så går mye av skjermarealet til spille i svarte striper, som stjeler mye av skjermhøyden – og filmgleden – fra en vanlig TV. Derfor er man rett og slett nødt til å tenke stort når det kommer til kompromissløs filmnytelse.

Bonusen med en slik kjempesvær 16:9 TV er at du også kan vise serier, sport og spill i fullskjerm format. Mange av dagens serier og innholdet er filmet og produsert i 4K-oppløsning med en imponerende skarphet og grad av detaljer, som ikke kommer særlig godt frem på en relativt liten 65″ eller 75″ skjerm.

Med 85″ nærmer vi oss, men det er fortsatt et godt stykke opp til opplevelsen du kan få av en 98″ TV. For ikke å glemme 115 – da snakker vi om en TV som virkelig kan gi deg «IMAX-følelsen» i eget hjem.

Spillefilmer som Ford v. Ferrari fortjener helt klart å sees på en stor skjerm. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Ingen grunn til å gå rundt grøten: Begge TCL-skjermene leverer svært imponerende bildekvalitet som er blant det beste vi har sett fra LCD. Både lysstyrken og kontrasten er som forventet svært god, men også lysfordelingen er overraskende presis, med tilnærmet null glorie-effekt.

Takket være tusenvis av dimmingsoner((5184 på 98″, og 20.000+ på 115″) )er X955 i stand til å levere et blendende lyssterkt og presist bilde. Det avanserte baklyset har høy nok «oppløsning» og arbeider raskt nok til at det kan følge bildeinnholdet til punkt og prikke. Dette medfører også at svartnivået blir meget dypt og overbevisende, tett på OLED-klasse i mange tilfeller. Mørke områder i bildet forblir svarte, uten at det smitter over noe fra de lyse partiene.

TCL_115_vs_100_Rose.jpg TCL_115_vs_100_Tulipaner TCL_115_vs_100_Sommerfugl TCL_115_vs_100_Blomst
<
>
TCL-skjermene har et meget overbevisende, nærmest OLED-aktig svartnivå. (Foto: Amund S. Hammeren)

Vi tilbrakte de aller første test-dagene med 98X955. Den byr naturligvis på en helt annen bildeopplevelse enn du kan forvente fra en liten 75 eller 85-tommer.

Med en TV av denne størrelsen kan du virkelig sette pris på alle detaljene som ligger i 4K-formatet. Faktisk vil vi påstå at du ikke har sett ordentlig 4K før du har sett på den skjerm av denne størrelsen! Selv på en seeravstand på knappe 3 meter er det ikke antydning til pikselering, forvrengning eller ekstra støy, med mindre dette er veldig fremtredende i videosignalet.

Når TV-bildet blåses opp i så stort format kan man bli mer oppmerksom på komprimeringsstøy fra strømmetjenestene, men TCL-X955 har en velfungerende bildebehandling med effektiv støyreduksjon.

I løpet av testen benyttet vi oss mye av HDR-videomateriale fra Netflix, HBO Max og Prime, som typisk bruker den kraftig komprimerte AV1 video-kodeken. Men den store wow-opplevelsen kom da vi svitsjet til 4K Blu-ray og testvideoer med lavere komprimering. For eksempel testdisken UHD HDR Benchmark fra Spears & Munsil, som har videoer i 4K Dolby Vision HDR-format, mastret til 4000 nits.

Her kunne vi boltre oss i de ekstra fargenyansene og høylys-detaljene som bor i HDR-formatet. TCL-skjermene har et imponerende bredt fargespekter og blendende sterk gjengivelse av for eksempel sollys, blå himmel, flammer og gnister. Her klarer X955 å gjengi mange nyanser som går tapt på mindre lys-kapable skjermer. Realismen er til å ta og føle på, og vi kan bokstavelig talt føle strålevarmen fra skjermene i noen tilfeller.

TCL X955 test (10) TCL X955 test (11)
<
>
HDR-innhold mastret til 4000 nits ser riktig lekkert ut på TCL X955. (Foto: Audun Hage)

Fra 98 til 115 tommer

98 tommer er ikke akkurat noen liten TV, men 115 tommer er faktisk den aller største TV-en vi har testet hittil! Det innebar noen nyttige test-erfaringer og underholdende øyeblikk foran de to TCL-skjermene.

Når vi betrakter 98X955 og 115X955 side om side er det ingen tvil om familielikhetene. Begge TCL-skjermene leverer omtrent tilsvarende ytelser på fargegjengivelse, lysstyrke og kontrast, selv om det var tydelig at storebror på 115 hadde den høyeste lysstyrken i mange tilfeller – antageligvis som følge av enda flere dimming-soner.

Når det kommer til bildeOPPLEVELSE er det derimot ingen tvil om hvem som er sjefen i stua, og blikket trekkes umiddelbart mot den største av de to, siden bildene og motivene her blir større og mer visuelt slående.

Både 98X955 og 115X955 MAX så for øvrig meget overbevisende ut da vi testet dem med HDR videomateriale og testbilder mastret til 4000 nits, men også da var det tydelig at «storebror» kunne varte opp med litt høyere lysstyrke enn lillebror.

98″ X955 er en stor TV som evner å engasjere. Men det er ingen tvil om at storebror ser ekstra «fryktinngytende» ut. (Foto: Audun Hage)

Gaming på TCL X955

TCL-skjermene må også sies å gi en formidabel spillopplevelse. Dette blir noe helt annet å sitte klistret til en gaming PC-monitor på 30-40 tommer! Her kan man lene seg tilbake i godstolen, og likevel ha full oversikt over miljøet man ferdes i, enten det er et racing-bilspill, rollespill, flysimulator eller skytespill.

X955 har en effektiv spillmodus – Game Master Pro 2.0 – med lav input lag (målt til cirka 14 ms) og glatte flimmerfrie bevegelser. Vi kunne spille heftige bilspill som Dirt 5 på Xbox i 120fps med skarpe og glatte bilder uten å oppleve plagsom skjermriving. Realismen og innlevelsen i skytespill som Gears 5 var også glimrende, med glimrende skyggedetaljer også gjennom de mørkeste passasjene.

TCL X955 test (4) TCL X955 test (5) TCL X955 test (6) TCL X955 test (7)
<
>
X955 har en egen spillmeny med ulike spillrelaterte innstillinger og info.

X955 har en egen spillmeny med ulike spillrelaterte innstillinger og info.

Begrenset innsynsvinkel

Med X955 har TCL klart å redusere mange av de klassiske svakhetene ved LCD, men de har naturligvis ikke klart å eliminere dem helt. Det er først og fremst synlig på innsynsvinkelen. Med et LCD-sjikt og LED-belysning på baksiden blir vinkelen du titter fra ganske avgjørende.

Når man betrakter skjermen fra siden, blir bildet merkbart blassere med svakere farger og kontrast. Derfor bør du arrangere TV og sofa/kinostoler slik at seerne blir sittende direkte foran TV-en. Men så lenge du tar disse forholdsreglene er det lite å utsette på bildekvaliteten.

Når det kommer til bevegelser og utjevning (interpolering) har ikke TCL pleid å være helt i samme klasse som for eksempel Sony, LG eller Samsung. Men TCL X955 virker også å ha fått noen forbedringer her, og vi prøvde oss litt frem med ulike innstillinger for bevegelse og flimmer-reduksjon, og fant til slutt frem til en bra balanse med jevne bevegelser uten for kunstig «såpeoperaeffekt». Ingen TV er helt perfekt på dette området.

Som LCD-TV-er flest, ser TCL X955 aller best ut rett forfra. Svartnivået holder seg bra også når bildet betraktes fra siden, men fargene sklir ut litt. (Foto: Audun Hage)

Målinger

Etter et fascinerende førsteinntrykk tok vi frem måleinstrumentene for å sjekke om TCL X955 holder hva den lover med tanke på lysstyrke og fargepresisjon.

Målt «rett opp av esken» i den mest presise kino-modusen, gir TCL-skjermene generelt gode måleresultater for MiniLED LCD-skjermer å være, om enn ikke helt i referanseklasse.

LCD-skjermer med baklys er som kjent veldig avhengige av lokal dimming for å virke etter hensikten, og det medfører at målingene kan bli litt ujevne. Man kan oppnå mer presise målinger ved å skru av alt av lokal dimming, men da mister også skjermene mye av den ekstra kontrasten.

Vi målte TCL X955 til rett over 3000 nits (98″) og 4000 nits (115″) i et 10 % testvindu i HDR-modus. Det er utvilsomt en meget kraftig lysstyrke, men et stykke unna de spesifiserte 5000 nits. Tross gjentatte forsøk i ulike vindu-størrelser og innstillinger, klarte vi ikke å klemme ut de siste nits-ene.

Her må vi imidlertid ta et lite forbehold, da dette kan skyldes noe ved vår valgte testmodus, lysmåler eller bildeinnstillinger, og ikke nødvendigvis manglende lysstyrke i selve TV-skjermen.

Da vi kontaktet TCL om dette viste de til at TV-ene ennå er veldig nye, og at det kan komme nyere, tilpasset software som utnytter kapasiteten i bildepanelet enda bedre. På et TV-arrangement i Polen i fjor klarte en 98″ X955 rett over 5000 nits.

TCL X955 test (8) TCL X955 test (13) TCL X955 test (15)
<
>
Målinger TCL 98X955 TCL 115X955
(Kino modus)
Fargegjengivelse SDR 2,7 3,2
Gråskala SDR 4,3 4,9
Fargegjengivelse HDR 4,8 3,3
Gråskala HDR 4,9 4,5
Lysstyrke
2 % 1675 nits 2675 nits
5 % 3000 nits 4000 nits
10 % 3200 nits 3740 nits
25 % 3200 nits 2300 nits
50 % 1800 nits 1300 nits
75 % 1100 nits 1300 nits
100 % 896 nits 890 nits

Lydkvalitet

Med TV-er av denne størrelsen er det helt klart fordelaktig med flere høyttalere.

Begge TCL-skjermene har et litt ekstra påkostet Onkyo-lydsystem med henholdsvis 4.2.2 og 6.2.2 kanaler. Det består av ekstra surroundhøyttalere på toppen og sidene, i tillegg til to ekstra basshøyttalere på baksiden av skjermen.

Lydgjengivelsen er over gjennomsnittet, og får en ekstra virkningsgrad takket være den ekstra spredningen av lydkildene. Lydbildet får en størrelse som matcher godt til det gedigne bildeformatet, og når bilene passerer pit-en på Ford v. Ferrari, får vi en god følelse av surround-effekt. Gjengivelsen av tale er relativt sterk og klar, og man får et greit inntrykk av bassen på musikk og lydeffekter.

Når det er sagt, er den innebygde lyden ingen match for en separat lydplanke eller surroundhøyttaler-system, og med en TV i high-end klassen bør du like gjerne budsjettere med et seriøst hjemmekino-oppsett. Det tar vi som en selvfølge!

Konklusjon

TCL har tidligere imponert oss med sine store og prisgunstige LCD-skjermer. Med X955-serien tar de for alvor steget opp i high-end klassen. Og vi må si at den kinesiske produsenten har lykkes bra med sin hittil største og dyreste TV.

Rent teknisk leverer X955 en lysstyrke og kontrast som er imponerende. Svartnivået er også meget bra, med svært liten «halo» effekt takket være en meget presis og velfungerende lokal dimming.

Gråskala og fargegjengivelse er meget nyansert, selv om fargepresisjonen ikke er helt i «studiokvalitet» opp av esken. Det kan derfor lønne seg å koste på en Calman-kalibrering på denne sværingen.

Alt i alt kan vi trygt anbefale TCL X955. Hvis du går og drømmer om din egen IMAX-kino kan 115″ TCL 115X955 MAX være noe for deg. Men 98-tommeren er i seg selv vill nok for de fleste, og fremstår som det mest fornuftige valget av disse to – i den grad en 98″ TV kan kalles fornuftig!

115″ X955 frir til hjemmekino-entusiastene, men den mer kompakte 98X955 er også «stor nok» i mange sammenhenger. (Foto: Amund S. Hammeren)


Lyd & Bilde mener

TCL X955 leverer en imponerende bildeopplevelse med blendende lysstyrke, nyansert fargegjengivelse og knallsterk kontrast. En velegnet storskjerm til både sport, spill og hjemmekino. Innsynsvinkelen er som LCD-skjermer flest, relativt smal. Du får derfor best bildeopplevelse sittende rett foran TV-en.

5 hendelser på “TCL X955”

 1. geir frøyland

  Kjøpte 98 c 955 og vil absolutt ikke anbefale noen å kjøpe større tv uten å hyre inn hjelp å få monsteret inn i hus og på plass helst på veggen !Tv apparatet er som forventet med ett helt kurant bilde særlig når man tar størrelsen i betraktning som er diger ! over to kvm.Og det blir avslørende og kritisk over kilden ,særlig om man sitter på minimum anbefalt avstand ( 2m. UHD) Jeg fant 3 m. passe med UHD video.Derimot var det ett sjokk å se Med hjerte på rett sted fra første sesong i 4/3 format og halvt sort/hvit ! men etter noen minutter tok synet og hjernen seg sammen og godtok det hele under tvil 😉 En standard 720 NRK sending går fint på fem meter i den grad man ser på stats informasjonskanalen med monopol på sannheten og verdensrekord i repriser .TCL serverte meg en helt grei bildekvalitet og stor seerflate for den hyggelige sum av 35.000 men å betalt 99500 som den var priset angivelig før og nå etter tilbudet hos Net on net ville vært bort kastede penger etter min mening da der finnes bedre alternativ for hundre store !Må legge til at jeg avanserte fra en LG77 få år gammel Oled så kanskje min litt lunkne begeistring er LG sin årsak for TCL når ikke opp til Oled nivået totalt sett men nære på i de fleste øvelser og bør kalibreres ville jeg mene . Ett aldri så lite varp for 35 store sammenlignet med de få andre i samme størrelse er min foreløpige erfaring men ett slit å få inn og på plass 😉

 2. Tore Rapp

  Audun, basert på forrige innlegg – er det stor forskjell på x955, c955 og c855? Jeg slo til på NETONET sitt tilbud på 98c955 basert på gode anmeldelser av TCL fra dere i det siste. Har ikke pakket ut TVen så har ikke fått testet selv, men er det noe som tilsier at den bør bli værende i esken å returneres?

 3. Thomas Solheim

  Hva er det det trekkes for egentlig, i antall stjerner? Kun innsynsvinkel? Eller kvalitet vs. pris? Og, vil det komme noen test av 98C955?

  1. Audun Hage

   Hei Thomas, egentlig er det ikke veldig mye å trekke for – «Spesielt anbefalt 5″ er da også en meget god karakter i high-end klassen vil jeg mene! 🙂

   Bildekvaliteten fra TCL X955 er særdeles god så lenge man sitter noenlunde rett foran TV-en. Som vi påpeker er ikke fargegjengivelsen helt i referanseklassen, men god nok i de fleste sammenhenger.

   Ellers kunne man selvfølgelig ønske seg 4 x HDMI 2.1 med 120Hz på alle fire, fra en TV i denne prisklassen.

   Det er ikke så ofte jeg deler ut seks stjerner og full score, den reserveres typisk til den udiskutabelt beste TV-en i sin klasse, gruppetest-vinnere og lignende.

   Jeg håper for eksempel å kunne teste 85» X955 mot de nyeste 2024-utfordrerne fra Samsung (QN95D)og Sony (Bravia 9) etter hvert.

   TCL C855 vs. Samsung QN85D (+ Sony Bravia 7?) står også på planen.

   Når det gjelder TCL C955, så kommer det neppe noen test av denne. Etter det jeg forstår vil denne modellen nemlig fases ut snart, da den nye C855-modellen angivelig skal være mer konkurransedyktig på pris/ytelse.

   mvh Audun

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Scroll to Top