Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: LG OLED48CX

Kompakt kontrastkanon!

LGs nye OLED-TV viser at selv en liten TV kan gi store bildeopplevelser!

Skrevet av / 01.11.20 - 07:55
LG OLED48CX
Audun Hage

LG tilbyr et bredt spekter av OLED-skjermer, men disse har lenge vært begrenset til 55, 65 og 77 tommer, pluss 88” hvis vi inkluderer de nyeste 8K modellene. Blant alle disse har C-serien vært blant de mest ettertraktede, med en fornuftig balanse mellom spesifikasjoner, ytelse og pris. Derfor er det ingen overraskelse at nettopp denne serien er først ut med en 48” modell! LG OLED48CX har mye til felles med de andre modellene, inkludert OLED65CX som vi har testet tidligere.

Bildetekst: OLED48CX er LGs hittil mest kompakte OLED-TV, og retter seg spesielt mot de som vil bruke en OLED-TV  til gaming eller som ren PC-monitor. (Foto: LG)

Design

Når det kommer til utseendet fremstår LG OLED48CX som en ren miniatyr-kopi av de av øvrige modellene i CX-serien. Det syltynne OLED-panelet måler bare ca 6 millimeter på det tynneste. TV-en i sin helhet preges imidlertid av elektronikkdelen ( tilkoblinger, strømforsyning og høyttalere osv) tar større plass. TV-en vil derfor stikke cirka 5 centimeter ut fra veggen dersom du veggmonterer den. Til bordmontering står LG-skjermen pent og stødig på den medfølgende sokkelen: Denne har samme design som på de større modellene, og er omtrent like bred som TV-en. Vi mener LG med fordel kunne ha valgt en smalere (kanskje til og med svingbar?) fot på en liten modell som dette.

TV-OLED-48-CX-B-Gallery-Z1 large07 large04
<
>
LG-skjermen er drøye meteren (107 cm) bred, 61,8 centimeter høy og veier bare 15,9 kilo. Det er første gangen den potente OLED bildekvaliteten kommer i en så liten pakke. (Foto: LG)

Brukervennlighet og finesser

OLED65CX kommer med nyeste versjon av LGs operativsystem WebOS (5.0), som baserer seg på fjernkontrollen Magic Remote. Den har en musepeker som gjør det enkelt å klikke seg gjennom menyene. Det grafiske brukergrensesnittet føles moderne, oversiktlig og lett å betjene – faktisk hakket bedre enn Android etter vår mening.

App-utvalget er meget bra: Foruten Netflix får du tilgang til bl.a HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ og ikke minst Disney+. TV-en støtter for øvrig AirPlay og Homekit, slik at den kan vise innhold fra Apple iOS-enheter og inngå i et Homekit-styrt smarthjem.

I motsetning til Sony er LG-skjermen mer eller mindre ”skreddersydd” for gaming og moderne videokilder. OLED48CX kan skryte av å støtte HDMI 2.1 – ikke bare på en, men alle fire inngangene! Det gir svært gode tilkoblingsmuligheter: Her står du fritt til å koble opp alt fra topp moderne spillkonsoller til fullspekkede gaming PC-er på hver inngang. Her ligger LG klart foran Sony-skjermen, som bare er utstyrt med den eldre HDMI 2.0 standarden.

LG-skjermen er også spekket med gaming-vennlige finesser som AMD FreeSync og Nvidia G-Sync, som sikrer glatt og ren gjengivelse av ulike typer datagrafikk. Både Playstation 5 og Xbox Series X vil kunne vise 4K-video med opptil 120 bilder per sekund, og da er det kjekt med en TV som støtter dette. LG-skjermen har i tillegg glimrende lav input lag (forsinkelse på inngangen), som vi målte til ca 12 millisekunder.

Bildekvalitet

Dette er vårt første møte med en OLED-TV på 48 tommer, og vi var naturligvis spent på hvordan denne kompakte krabaten oppfører seg i praksis! Bildeopplevelsen er omtrent som forventet fra en OLED i mindre format, men byr også på noen overraskelser.

TETT PÅ: LG OLED48CX gir meget skarpe og detaljerte bilder. (Foto: Audun Hage)

Det første vi tar innover oss er naturligvis bildeskarpheten. 48-tommeren har vesentlig høyere pikseltettet (PPI) enn en tilsvarende 55” eller 65” med 4K-oppløsning, og det gir et bilde som rett og slett ser råskarpt ut! Bildet er glassklart, sømløst og tettpakket med informasjon: Her kan du sitte ganske tett inntil skjermen uten å se antydning til pikselstruktur, hvilket gjør skjermen velegnet som PC- eller gaming-monitor.

Merk at 48 tommer er temmelig stort i monitor-sammenheng: Du bør sørge for en viss sitteavstand (ca 1 meter) for å kunne ta inn hele bildet på en gang, uten å måtte flytte blikket eller vri hodet…

Når det gjelder generell bildekvalitet har LG-skjermen alle de kjente og kjære OLED-kvalitetene i orden. Svartnivået er tilnærmet bunnløst, og evnen til å slukke og tenne hver eneste lille piksel individuelt, gir et særdeles kontrastrikt bilde. Uten behov for bakbelysning, blir også lysfordelingen vesentlig jevnere enn typiske LCD-skjermer. Dette karakteriseres ved at vi kan betrakte skjermen skrått fra siden uten at fargegjengivelsen eller gråskalaen påvirkes av innsynsvinkelen. Dette er et stort fortrinn enten TV-en er liten eller stor, da det tillater mer fleksible plasseringer og sitteposisjoner.

Akkurat som med de øvrige LG-modellene foretrakk vi på bildeinnstillingen ”Kino Hjem” som vår favoritt bildemodus på det meste av videoinnhold. Dette er en fin innstilling som passer til det meste, med flotte, nøytrale farger og smoothe bevegelser. Ulempen ved kino-innstillingen er at den ikke er spesielt lyssterk. De som titter mye på TV i dagslys vil nok derfor foretrekke standard- eller dynamisk-innstillingen. Men heller ikke disse er spesielt sterke, og man bør derfor ha mulighet for solskjerming og dempet belysning for åhente best mulig bilder ut av skjermen. Da får du til gjengjeld superlekre bilder i high-end klassen!

Glimrende gaming-skjerm

Under tidspunktet for denne testen, hadde vi ennå ikke tilgang på de nyeste spillkonsollene Xbox Series X eller Playstation 5.  Derimot fikk vi sjekket ytelsen på en relativt habil PC, med Nvidia GTX 1080 Ti grafikkort og spill som Forza Horizon 4! OLED48CX ga umiddelbart et svært godt inntrykk, med en ypperlig smooth respons og liten forsinkelse, hvilket gjør den glimrende til gaming.

En ting er å nyte moderne spill med kontrasten og svartnivået fra OLED: LG-skjermen utmerker seg også med svært god skarphet og jevne bevegelser. Den lave forsinkelsen kombinert med kapasitet for høye bildefrekvenser (opptil 120fps/120hz) gjør dette til en meget responsiv gaming-monitor. Vi fikk også verifisert at LG OLED48CX støtter og gjengir 4K-grafikk med opptil 120 bilder per sekund, hvilket er ganske merkbart i et fartsfylt bilspill! LG-skjermen har synlig bedre bevegelsesskarphet enn konkurrenten fra Sony, som må nøye seg med 60 fps ved samme oppløsning. Dette vil helt klart være en fordel på spilltitler som støtter dette.

På Forza Horizon 4 kunne vi umiddelbart slå fast at LG-skjermens høyere og variable bildefrekvenser (opptil 120 fps) resulterte i en glattere og skarpere spillopplevelse. Så lenge du har hardwaren i orden, er dette helt klart å foretrekke! (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Sammenlignet med Sonys avanserte integrerte høyttalere, må LG OLED48CX klare seg med et relativt standard lydsystem: Her får du kun stereo høyttalere uten noen ekstra basshøyttaler på baksiden. Disse låter ganske slankt, tilbakelent og trist sammenlignet med Sony: Stemmene låter hult, og kommer aldri skikkelig ”ut”. Vi tipper de aller fleste vil bli fristet til å utvide med en separat lydløsning. LG-skjermen støtter HDMI eARC, slik at det vil være en smal sak å oppgradere med en Atmos-kompatibel lydplanke.

Konklusjon

CX-serien fra LG er allerede en av våre favoritter når det kommer til bildekvalitet og tekniske finesser: Med introduksjonen av den nye 48” varianten blir den samme ytelsen tilgjengelig i et mer interiørvennlig og mindre plasskrevende format. LG OLED48CX er ikke dramatisk mye billigere enn storebror på 55”, og i utgangspunktet anbefaler vi å gå for den større varianten. Men til deg som har spesielle preferanser, søker den ultimate ”gaming-monitoren” eller bare vil ha den beste TV på minst mulig plass, er LG-skjermen en trygg anbefaling!

Karakter
LG OLED48CX
High End

Lyd & Bilde mener

Glitrende god kontrast, suveren bildeskarphet, pluss svært gode tilkoblingsmuligheter gjør LGs lilleputt-OLED til et trygt valg for de som søker en liten, men knallgod TV. OLED-skjermen er fortsatt relativt lyssvak sammenlignet med de beste LCD-skjermene. 48” utgaven koster ikke veldig mye mindre enn den større 55” modellen.

Også i denne testen:

LG OLED48CX vs Sony KD-48A9

Sony KD-48A9

Liten, men tøff

Sonys minste OLED-TV imponerer med knivskarp bildekvalitet, pluss klar lyd fra de innebygde høyttalerne. Kan dette være den perfekte soveroms-TV-en?

Sony KD-48A9 gir en nydelig bilde- og lydopplevelse, med flott kontrast, dypt svartnivå og jevne bevegelser. Pluss for sterk og klar lyd fra de innebygde (og usynlige) høyttalerne.
Sony-skjermen er en del tykkere enn OLED-skjermer flest. KD-48A9 mangler også en del av HDMI 2.1 finessene, hvilket kan være skuffende for gaming-entusiastene.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Lyd & Bilde
Scroll to Top