Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic TX-P50ST60

Kinosjefen

Panasonic 50ST60 kan bli en av de siste plasmaskjermene fra den japanske produsenten. Litt synd, for i år har de nemlig blitt smartere og mer brukervennlige enn noen gang.

Skrevet av / 09.05.13 - 12:18
Panasonic TX-P50ST60
Audun Hage

Panasonics plasmaskjermer har alltid vært et soleklart alternativ for filmentusiastene som verdsetter best mulig bildekvalitet. Men snart er det slutt på moroa: Panasonic kunngjorde i april at de planlegger å avslutte produksjonen av plasma-TV i nær fremtid, og kanskje allerede i 2014. Dermed kan årets nye modeller bli en av de siste generasjonene plasma-TV. Det er unektelig trist, for årets modellserier er virkelig fullspekket med finesser.

50ST60 som vi tester her finnes også i 55 og 65 tommers utgave, og er Panasonics rimeligste plasmaserie med 3D. Den tar over for ST50-serien som vi kåret til årets beste plasma i 2012, på bakgrunn av den høye ytelsen i forhold til prisen.

Designmessig er 50ST60 en enkel affære med tykkere kabinett enn LED-konkurrentene, og skjermen veler derfor også noen kilo ekstra. Man må ta høyde for noe høyere strømforbruk, men utover det opplevde vi ingen problemer eller støy fra plasmapanelet.

Brukervennlighet og finesser
Panasonic har et traust, men lett forståelig menysystem og en tradisjonell fjernkontroll med store tydelige knapper. I år har deler av menyene fått en kraftig ansiktsløftning. Den viktigste forandringen er en ny hovedmeny kalt Home Screen. Denne møter deg hver gang du slår på TV-en og lenker til ulike innholdskategorier som TV, videopptak og apps. Du kan selv velge hvilke lenker du vil legge på startskjermen.

Bildekvalitet
Plasmaskjermene har alltid hatt sine tradisjonelle styrker og svakheter. Fordi plasmapanelet er i stand til å tenne og slukke hver piksel individuelt, oppnår man svært god kontrast og svartnivå sammenlignet med LCD. Ulempen har først og fremst vært at plasmacellene ikke gir like mye lysstyrke som en LCD-skjerm. Panasonic har imidlertid kommet langt i å maksimere fordelene og maskere ulempene.

ST60-serien har fått et nytt skjermfilter foran panelet som skal gi bedre lysutbytte, og det fungerer imponerende bra i praksis: 50ST60 har rikelig med krutt i de lyse scenene – ikke like blendende lyst som en LED-skjerm vel, og merke, – men likevel tilstrekkelig selv i fullt opplyste rom. Det er ikke nødvendig å dempe belysningen slik man ofte var nødt til med eldre plasmaskjermer.

Panasonic-skjermen er definitivt i sitt ess når det kommer til filmer med mørke scener. Ta for eksempel stjernehimmelen i begynnelsen av Star Wars-filmen ”Empire Strikes Back” Her er universet bekmørkt samtidig som man ser langt flere stjerner og detaljer i mørket. Det fine er at Panasonic-skjermen også greier å skille bedre mellom lyse og mer dunkle stjerner og gjengi dem med riktig lysmengde. Det skaper bedre dybde og liv i bildet.

50ST60 har også en meget nyansert og naturlig fargegjengivelse, men her er ikke forskjellen mot LCD-konkurrentene så stor som forventet. Spesielt Samsung utmerker seg med en fargegjengivelse som ligger tett opp mot det Panasonic-plasmaen presterer, kombinert med litt bedre skarphet og kontrast.

Lydkvalitet
Lyden fra 50ST60 bærer preg av at dette er en av de rimeligere TV-ene i testen: Det er ikke særlig futt i de innebygde høyttalerne, og lydgjengivelsen er relativt slank og innestengt. Her må man helt klart ty til et separat anlegg eller lydplanke om man vil yte det gode bildet rettferdighet.

Konklusjon
Panasonic TX-P50ST60 gir svært god bildekvalitet til en fornuftig pris. Hvis underholdningsmenyen for det meste består av film og TV-serier, er dette en TV som er lett å anbefale, ikke minst fordi den også er godt oppdatert på app-fronten. Testens klart beste kjøp!

panasonicapps

Årets modeller fra Panasonic har fått en kraftig oppgradering av smart-delen. Menyforsiden kan lages helt personlig. Det vil si at du kan legge inn dine favoritt TV-kanaler og snarveier til applikasjoner.Du kan også legge inn ditt eget bakgrunnsbilde, lastet opp til TV-en via SD-kort. Apps-utvalget er bra, de viktigste appene inkludert Netflix og Skype er på plass (sistnevnte krever kjøp av eksternt kamera i 50ST60 sitt tilfelle).

panasonichjemskjerm

En annen ting som er forbedret er Panasonics fjernkontroll-app til iPad og iPhone. Den kan styre alle TV-funksjoner, og lar deg navigere og taste inn søkeord via nettbrettet.

Lyd & Bilde mener

Suverent svartnivå Flott menysystem Slank lyd

Også i denne testen:

5 nye TV modeller

Samsung UE55F8005

Smart og sylskarp

Samsungs nye F8005-serie har mye å leve opp til – den tar over stafettpinnen for en av markedets mest populære TV-er.

Meget bra app-utvalg God brukervennlighet Sylskarpt bilde
Savner bedre pekefjernkontroll
Les hele testen

Panasonic TX-L47ET60

Stor forbedring

Panasonic satser knallhardt på LCD i år, og gjør en bra start med den lommebokvennlige TX-L47ET60.

Suverent svartnivå Flott menysystem
Slank lyd
Les hele testen

LG 55LA860W

Enklest å bruke

LG 55LA860W er en brukervennlig TV med de rette finessene, og har utvilsomt testens smarteste fjernkontroll.

Skarpt bilde og fet lyd Genial fjernkontroll
Blankt skjermglass
Les hele testen

Philips 55PFL6008S/12

Velutstyrt minimalist

Tidligere måtte man betale en høy pris for kombinasjonen av flott design og god bildekvalitet. Det er ikke tilfellet med Philips’ nye mellomklassemodell.

Flott design og god bildekvalitet til prisen
Foreløpig dårlig utvalg av apps
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Prisgunstig MiniLED-TV

Samsung møter LG i OLED-duell

Scroll to Top