: Panasonic TX-P50ST60

Kinosjefen

Panasonic 50ST60 kan bli en av de siste plasmaskjermene fra den japanske produsenten. Litt synd, for i år har de nemlig blitt smartere og mer brukervennlige enn noen gang.
Lyd & Bilde mener
Suverent svartnivå Flott menysystem
Slank lyd
Spesifikasjoner
  • 50” 3D plasma, 1920 x 1080
  • 4 HDMI inn, 2 USB
  • Optisk lydutgang
Annonse
Annonse
forfatter

Panasonics plasmaskjermer har alltid vært et soleklart alternativ for filmentusiastene som verdsetter best mulig bildekvalitet. Men snart er det slutt på moroa: Panasonic kunngjorde i april at de planlegger å avslutte produksjonen av plasma-TV i nær fremtid, og kanskje allerede i 2014. Dermed kan årets nye modeller bli en av de siste generasjonene plasma-TV. Det er unektelig trist, for årets modellserier er virkelig fullspekket med finesser.

50ST60 som vi tester her finnes også i 55 og 65 tommers utgave, og er Panasonics rimeligste plasmaserie med 3D. Den tar over for ST50-serien som vi kåret til årets beste plasma i 2012, på bakgrunn av den høye ytelsen i forhold til prisen.

Designmessig er 50ST60 en enkel affære med tykkere kabinett enn LED-konkurrentene, og skjermen veler derfor også noen kilo ekstra. Man må ta høyde for noe høyere strømforbruk, men utover det opplevde vi ingen problemer eller støy fra plasmapanelet.

Brukervennlighet og finesser
Panasonic har et traust, men lett forståelig menysystem og en tradisjonell fjernkontroll med store tydelige knapper. I år har deler av menyene fått en kraftig ansiktsløftning. Den viktigste forandringen er en ny hovedmeny kalt Home Screen. Denne møter deg hver gang du slår på TV-en og lenker til ulike innholdskategorier som TV, videopptak og apps. Du kan selv velge hvilke lenker du vil legge på startskjermen.

Bildekvalitet
Plasmaskjermene har alltid hatt sine tradisjonelle styrker og svakheter. Fordi plasmapanelet er i stand til å tenne og slukke hver piksel individuelt, oppnår man svært god kontrast og svartnivå sammenlignet med LCD. Ulempen har først og fremst vært at plasmacellene ikke gir like mye lysstyrke som en LCD-skjerm. Panasonic har imidlertid kommet langt i å maksimere fordelene og maskere ulempene.

Annonse

ST60-serien har fått et nytt skjermfilter foran panelet som skal gi bedre lysutbytte, og det fungerer imponerende bra i praksis: 50ST60 har rikelig med krutt i de lyse scenene – ikke like blendende lyst som en LED-skjerm vel, og merke, – men likevel tilstrekkelig selv i fullt opplyste rom. Det er ikke nødvendig å dempe belysningen slik man ofte var nødt til med eldre plasmaskjermer.

Panasonic-skjermen er definitivt i sitt ess når det kommer til filmer med mørke scener. Ta for eksempel stjernehimmelen i begynnelsen av Star Wars-filmen ”Empire Strikes Back” Her er universet bekmørkt samtidig som man ser langt flere stjerner og detaljer i mørket. Det fine er at Panasonic-skjermen også greier å skille bedre mellom lyse og mer dunkle stjerner og gjengi dem med riktig lysmengde. Det skaper bedre dybde og liv i bildet.

50ST60 har også en meget nyansert og naturlig fargegjengivelse, men her er ikke forskjellen mot LCD-konkurrentene så stor som forventet. Spesielt Samsung utmerker seg med en fargegjengivelse som ligger tett opp mot det Panasonic-plasmaen presterer, kombinert med litt bedre skarphet og kontrast.

Lydkvalitet
Lyden fra 50ST60 bærer preg av at dette er en av de rimeligere TV-ene i testen: Det er ikke særlig futt i de innebygde høyttalerne, og lydgjengivelsen er relativt slank og innestengt. Her må man helt klart ty til et separat anlegg eller lydplanke om man vil yte det gode bildet rettferdighet.

Konklusjon
Panasonic TX-P50ST60 gir svært god bildekvalitet til en fornuftig pris. Hvis underholdningsmenyen for det meste består av film og TV-serier, er dette en TV som er lett å anbefale, ikke minst fordi den også er godt oppdatert på app-fronten. Testens klart beste kjøp!

Annonse

panasonicapps

Årets modeller fra Panasonic har fått en kraftig oppgradering av smart-delen. Menyforsiden kan lages helt personlig. Det vil si at du kan legge inn dine favoritt TV-kanaler og snarveier til applikasjoner.Du kan også legge inn ditt eget bakgrunnsbilde, lastet opp til TV-en via SD-kort. Apps-utvalget er bra, de viktigste appene inkludert Netflix og Skype er på plass (sistnevnte krever kjøp av eksternt kamera i 50ST60 sitt tilfelle).

panasonichjemskjerm

En annen ting som er forbedret er Panasonics fjernkontroll-app til iPad og iPhone. Den kan styre alle TV-funksjoner, og lar deg navigere og taste inn søkeord via nettbrettet.

Også i denne testen:

Samsung UE55F8005

Smart og sylskarp

Samsungs nye F8005-serie har mye å leve opp til – den tar over stafettpinnen for en av markedets mest populære TV-er.

Meget bra app-utvalg God brukervennlighet Sylskarpt bilde
Savner bedre pekefjernkontroll

Panasonic TX-L47ET60

Stor forbedring

Panasonic satser knallhardt på LCD i år, og gjør en bra start med den lommebokvennlige TX-L47ET60.

Suverent svartnivå Flott menysystem
Slank lyd

LG 55LA860W

Enklest å bruke

LG 55LA860W er en brukervennlig TV med de rette finessene, og har utvilsomt testens smarteste fjernkontroll.

Skarpt bilde og fet lyd Genial fjernkontroll
Blankt skjermglass

Philips 55PFL6008S/12

Velutstyrt minimalist

Tidligere måtte man betale en høy pris for kombinasjonen av flott design og god bildekvalitet. Det er ikke tilfellet med Philips’ nye mellomklassemodell.

Flott design og god bildekvalitet til prisen
Foreløpig dårlig utvalg av apps
Har du dette produktet?
Gi din karakter.
Stemmer: 0

Samlet score:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Hvis noen tvilte, JBL er tilbake så det synger og beviser at de kan lyd bedre enn de fleste.
Sonos Sub er tilbake i tredje generasjon, nå også med mulighet til å bruke to subwoofere i samme rom. Vi har testet!
Designkongen gjør det igjen. Beolit 20 er en nydelig bærbar høyttaler, som også låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge er et modig brudd med hvordan en multiroms-smarthøyttaler kan se ut – og låte.
Bang & Olufsen prøver å slå to fluer i en smekk ved å lage en kombinasjon av gaming- headset og hodetelefon.
Et portrettobjektiv trenger alle kamerasystemer, og gjerne et lyssterkt et.
Motorola Moto G100 er nesten like god som vesentlig dyrere mobiler fra andre produsenter. Og så skjuler den en interessant overraskelse.
Fujifilms mellomformatkameraer har manglet en bred vidvinkel, her er den.
Designkongen gjør det igjen. Beolit 20 er en nydelig bærbar høyttaler, som også låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge er et modig brudd med hvordan en multiroms-smarthøyttaler kan se ut – og låte.
Det er ikke tilfeldig at McIntosh C22 ser ut som den er 50 år, det er heller ikke tilfeldig at den spiller så bra som den gjør.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.