Panasonic TX-P55VT30

Plasma evolusjon

Som vanlig er det knyttet stor forventning til Panasonics nye toppmodell, og i år har japanerne tatt et løft som merkes både på bildet og utseendet.

Pluss
Knallsterk kontrast og fargegjengivelse Sylskarpt 3D-bilde
Minus
Noe summing fra plasmapanelet

Den nye toppmodellen fra Panasonic er en av årets mest etterlengtede TV-er. Forgjengeren var kjent for sin svært gode bildekvalitet, i tillegg til at den leverte den beste dybdeopplevelsen på 3D-filmer. Det skulle jo bare mangle, siden Panasonic var først ute med å introdusere 3D-skjermer til oss forbrukere. De av oss som håpet på en real ”Kuro-killer” som ville banke de gamle Pioneer plasmaene ned i støvlene ble imidlertid skuffet, for med unntak av 3D-finessene hang 50VT20 fortsatt etter den gamle traveren på noen områder, ikke minst på svartnivået som hjemmekinofansen higer etter.

VT30
Nettopp derfor er det knyttet store forventninger til at Panasonics 2011-modeller kanskje kan lukke dette gapet. Panasonic overtok mye personell og erfaring da Pioneer la ned plasmadivisjonen sin, og det er kanskje først nå vi får se fruktene av dette arbeidet. Den nye VT30-serien kommer i 42, 50, 55, og 65 tommers utgave, og umiddelbart er det de to største modellene som vekker mest interesse. Du kan med fordel velge en større skjerm når 3D-titting står på menyen, og 55-tommeren er et nytt alternativ for året, som dessuten er ganske gunstig prissatt.

Designløft
Årets modeller lover et løft på bildekvaliteten, men den kanskje mest åpenbare forandringen er ny formgivning på skjermene. VT30 har fått merkbart renere linjer med et nytt,  slankere kabinett og heldekkende glassfront, og tar seg bedre ut enn forgjengeren tross den økte skjermstørrelsen. Ikke nok med det, fjernkontrollen har også kraftig forbedret fra tidligeremodellern. Alle tilkoblingene på baksiden er nå innfelte, og vender enten nedover eller til siden, slik at ledningene ikke tar mer plass enn nødvendig. 55VT30 har viftekjøling, men vi opplevde ingen sjenerende støy fra vifta under testingen. Derimot kunne vi høre en svak summelyd fra panelet, som er ganske karakteristisk for store plasmaskjermer, men kun hørbar når man ser TV med lavt volum.

Bildekvalitet
Etter å ha benyttet 50VT20 som referanse det siste året er vi godt kjent med fjorårets toppmodell. Og vi kan med en gang røpe at det dreier seg mer om en evolusjon, enn revolusjon i bildekvalitet. 55VT30 har litt mer av alt, men ikke mer enn at du skal være temmelig gæren for å oppgradere fra fjorårsmodellen.

De som motsto fristelsen i fjor kan derimot glede seg over at VT30 er litt bedre enn VT20 på alle punkter. Den kanskje mest fremtredende forskjellen er at bildet er blitt enda skarpere, og har fått enda mer sømløse bevegelser. Panasonic har jobbet mye med å forbedre bildeskarpheten i bevegelige bilder. Dette er har tradisjonelt vært en av styrkene med plasma kontra LED/LCD, og 55VT30 imponerer på dette området. I praksis oppleves det som TV-kameraene er litt mer i fokus, og det er lettere å få øye på de små detaljene i bildet. Her snakker vi om referansekvalitet! En ting vi er litt skuffet over, er at VT30-seriens nye glassarrangement er en anelse mer lysreflekterende enn forgjengeren. Den har en litt større speilbilde-effekt og er noe de med lampetter eller vinduer bak sofaen bør være klar over. Den store skjermen absorberer også en viss mengde lys fra omgivelsene, slik at lysforholdene i rommet også til en viss grad vil påvirke svartnivået. Når det er sagt, er ikke VT30 på langt nær så ille som skrekkeksemplene der ute som fortoner seg som de rene speil.

Forbedret 3D-gjengivelse
Den økte skarpheten kommer også 3D-filmene til gode. Forskjellen mot forgjengeren er ikke dramatisk, men ved direkte sammenligning mot VT20 merker vi at VT30 gir en enda større ”wow-effekt” med sin økte skarphet og kontrastvirkning. Forgjengeren hadde ingen nevneverdige problemer med crosstalk mellom venstre og høyre bilde, men det lille som var, er i praksis eliminert på den nye modellen. Panasonics nye 3D-briller er også en langt mer komfortabel affære enn den gamle, litt klumpete utgaven. De er lettere, ligger bedre over nesen (i alle fall undertegnedes!) og kan lades opp via USB. Smart er også den nye av/på bryteren, så er det aldri noen tvil om brillene er påslått eller ikke. Det følger med to briller i esken, men vil du kjøpe flere må du ut med svimlende 1695 kroner per brille. Det blir fort en dyr fornøyelse om du har stor familie…

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Konklusjon
Panasonic har for lengst inntatt plasmatronen etter Pioneer, og med VT30-serien ser det ut til at de holder seg her en stund til. Den nye modellen er ingen revolusjon i forhold til den gamle, men er like fullt forbedret på nesten samtlige punkter, ikke minst på utseendet som er et friskt pust fra japanerne. Det er nok til å holde selv de argeste konkurrentene på komfortabel avstand. Og gå for minst 55 tommer hvis du kan! Såpass bør det være når vi snakker om en av verdens beste TV-er.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
Også i denne testen:
  • 55” 3D plasma
  • 1920 x 1080
  • MPEG4/RiksTV/Canal Digital
  • 4 HDMI, 2 USB-innganger
  • Viera Connect nettportal
Pris: 27000,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

Duell
Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
Stax SR-009s

Dette er ikke lyd. Det er magi.

Nå vet jeg hvordan det er å ha et helt univers presset inn mellom ørene.

anmeldelse
Venom

Fisk på land!

Tom Hardy spleiset med brautende og glefsende aliens blir aldri hverken fugl eller fisk.