Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic TX-P55VT30

Plasma evolusjon

Som vanlig er det knyttet stor forventning til Panasonics nye toppmodell, og i år har japanerne tatt et løft som merkes både på bildet og utseendet.

Skrevet av / 06.06.11 - 14:18
Panasonic TX-P55VT30
Audun Hage

Den nye toppmodellen fra Panasonic er en av årets mest etterlengtede TV-er. Forgjengeren var kjent for sin svært gode bildekvalitet, i tillegg til at den leverte den beste dybdeopplevelsen på 3D-filmer. Det skulle jo bare mangle, siden Panasonic var først ute med å introdusere 3D-skjermer til oss forbrukere. De av oss som håpet på en real ”Kuro-killer” som ville banke de gamle Pioneer plasmaene ned i støvlene ble imidlertid skuffet, for med unntak av 3D-finessene hang 50VT20 fortsatt etter den gamle traveren på noen områder, ikke minst på svartnivået som hjemmekinofansen higer etter.

VT30
Nettopp derfor er det knyttet store forventninger til at Panasonics 2011-modeller kanskje kan lukke dette gapet. Panasonic overtok mye personell og erfaring da Pioneer la ned plasmadivisjonen sin, og det er kanskje først nå vi får se fruktene av dette arbeidet. Den nye VT30-serien kommer i 42, 50, 55, og 65 tommers utgave, og umiddelbart er det de to største modellene som vekker mest interesse. Du kan med fordel velge en større skjerm når 3D-titting står på menyen, og 55-tommeren er et nytt alternativ for året, som dessuten er ganske gunstig prissatt.

Designløft
Årets modeller lover et løft på bildekvaliteten, men den kanskje mest åpenbare forandringen er ny formgivning på skjermene. VT30 har fått merkbart renere linjer med et nytt,  slankere kabinett og heldekkende glassfront, og tar seg bedre ut enn forgjengeren tross den økte skjermstørrelsen. Ikke nok med det, fjernkontrollen har også kraftig forbedret fra tidligeremodellern. Alle tilkoblingene på baksiden er nå innfelte, og vender enten nedover eller til siden, slik at ledningene ikke tar mer plass enn nødvendig. 55VT30 har viftekjøling, men vi opplevde ingen sjenerende støy fra vifta under testingen. Derimot kunne vi høre en svak summelyd fra panelet, som er ganske karakteristisk for store plasmaskjermer, men kun hørbar når man ser TV med lavt volum.

Bildekvalitet
Etter å ha benyttet 50VT20 som referanse det siste året er vi godt kjent med fjorårets toppmodell. Og vi kan med en gang røpe at det dreier seg mer om en evolusjon, enn revolusjon i bildekvalitet. 55VT30 har litt mer av alt, men ikke mer enn at du skal være temmelig gæren for å oppgradere fra fjorårsmodellen.

De som motsto fristelsen i fjor kan derimot glede seg over at VT30 er litt bedre enn VT20 på alle punkter. Den kanskje mest fremtredende forskjellen er at bildet er blitt enda skarpere, og har fått enda mer sømløse bevegelser. Panasonic har jobbet mye med å forbedre bildeskarpheten i bevegelige bilder. Dette er har tradisjonelt vært en av styrkene med plasma kontra LED/LCD, og 55VT30 imponerer på dette området. I praksis oppleves det som TV-kameraene er litt mer i fokus, og det er lettere å få øye på de små detaljene i bildet. Her snakker vi om referansekvalitet! En ting vi er litt skuffet over, er at VT30-seriens nye glassarrangement er en anelse mer lysreflekterende enn forgjengeren. Den har en litt større speilbilde-effekt og er noe de med lampetter eller vinduer bak sofaen bør være klar over. Den store skjermen absorberer også en viss mengde lys fra omgivelsene, slik at lysforholdene i rommet også til en viss grad vil påvirke svartnivået. Når det er sagt, er ikke VT30 på langt nær så ille som skrekkeksemplene der ute som fortoner seg som de rene speil.

Forbedret 3D-gjengivelse
Den økte skarpheten kommer også 3D-filmene til gode. Forskjellen mot forgjengeren er ikke dramatisk, men ved direkte sammenligning mot VT20 merker vi at VT30 gir en enda større ”wow-effekt” med sin økte skarphet og kontrastvirkning. Forgjengeren hadde ingen nevneverdige problemer med crosstalk mellom venstre og høyre bilde, men det lille som var, er i praksis eliminert på den nye modellen. Panasonics nye 3D-briller er også en langt mer komfortabel affære enn den gamle, litt klumpete utgaven. De er lettere, ligger bedre over nesen (i alle fall undertegnedes!) og kan lades opp via USB. Smart er også den nye av/på bryteren, så er det aldri noen tvil om brillene er påslått eller ikke. Det følger med to briller i esken, men vil du kjøpe flere må du ut med svimlende 1695 kroner per brille. Det blir fort en dyr fornøyelse om du har stor familie…

Konklusjon
Panasonic har for lengst inntatt plasmatronen etter Pioneer, og med VT30-serien ser det ut til at de holder seg her en stund til. Den nye modellen er ingen revolusjon i forhold til den gamle, men er like fullt forbedret på nesten samtlige punkter, ikke minst på utseendet som er et friskt pust fra japanerne. Det er nok til å holde selv de argeste konkurrentene på komfortabel avstand. Og gå for minst 55 tommer hvis du kan! Såpass bør det være når vi snakker om en av verdens beste TV-er.

Lyd & Bilde mener

Knallsterk kontrast og fargegjengivelse Sylskarpt 3D-bilde Noe summing fra plasmapanelet

Også i denne testen:

fem 3D TV'er

LG 47LW650

3D til hele familien

Med langt billigere og seervennlige 3D-briller er LG 47LW65O den hittil enkleste veien til 3D-moro hjemme i stua.

Velutstyrt budsjett-TV Kontrastrikt og behagelig 3D-bilde
Litt redusert bildeskarphet i 3D
Les hele testen

Oppsummering

Klart bedre 3D

Den som valgte å sitte på gjerdet i fjor kan glede seg over at årets TV-er har fått bedre og mer sømløse 3D-bilder.

Les hele testen

Panasonic TX-P50GT30

3D-arvtager

Panasonic sto for den soleklart beste 3D-skjermen i fjor. Kan TX-P50GT30 beholde Panasonics posisjon som sjefen innen 3D-underholdning?

Knallsterk kontrast og fargegjengivelse Sylskarpt 3D-bilde
Lukkerbriller krever dempet belysning
Les hele testen

Samsung UE55D8005

Smart designikon

Med årets nye 8-serie befester Samsung nok en gang sin posisjon som ledende innen TV-design. 55D8005 er rett og slett den lekreste TV-en vi har sett.

Banebrytende design Enorm lysstyrke og kontrast Glatt og sylskarpt 3D-bilde
Begrenset svartnivå i noen tilfeller
Les hele testen

LG 60PZ750

Bamsestor budsjettplasma

LG fortsetter å presse prisene på store plasmaskjermer, og 60PZ750 gir et flott og kjempestort bilde til en svært hyggelig pris.

God kontrast og skarphet 3D-bilde med lite crosstalk
Mye lysinnslipp gir grå skjerm
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top