Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: fem 3D TV’er

3D TV gigantene

Det er knyttet store forventninger til årets nye TV-sortiment. Produsentene har høstet mye erfaring fra første generasjons 3DTV, og konkurransen er tøffere enn noen gang. Hvem har den beste 3D storskjermen?

Publisert 10.06.11 - 03:08
fem 3D TV’er
Audun Hage

Produkter i denne test

For to år siden var det nok ingen som drømte om at 3D skulle etablere seg såpass raskt. De fleste av landets kinoer har nå fått 3D i hus, og en stor andel av kinofilmene kommer nå i 3D-versjon. På animasjonsfilmer er det en høy prosentandel av 3D siden disse er enkle å lage, men også spillefilmer som Pirates of the Caribbean og Transformers 3 kommer nå i 3D-versjon. Det ser ut som 3D har kommet for å bli, i alle fall for en god stund fremover, siden filmbransjen har skjønt at de kan ta seg litt bedre betalt for billetten når filmen vises i 3D. Så får vi bare håpe vi får valuta for pengene gjennom bedre 3D-effekter, og ikke minst flere ekte 3D-filmer: Mange titler får nemlig 3D i postproduksjon gjennom dataanimasjon, mens andre, slik som John Camerons Sanctum, filmes med 3D kamerarigger hele veien igjennom.

Mer 3DTV
Med mer 3D på innholdssiden kommer det nok også større interesse for å ha 3D-mulighet hjemme i stua. Og du slipper snart å bekymre deg for om du vil kjøpe en TV med 3D eller ikke: Dette kommer til å bli en vanlig funksjon på alt unntatt de rimeligste TV-ene etter hvert tror vi.

I mellomtiden er 3D derimot forbeholdt de litt større, dyrere og mer velutstyrte modellene, men så er det jo heller er ingen vits med 3D på en liten 40-tommer. For å få full glede av 3D-effektene bør du ha en stor skjerm, og den bør være av så god kvalitet som mulig.

Mer enn ett år har gått siden vi testet de første 3D-skjermene. I fjor lanserte alle de store TV-produsentene 3D-modeller, og noen med varierende hell. En ting som viste seg å være avgjørende for 3D-kvaliteten er å holde crosstalk så lavt som mulig. For å gi en dybdeeffekt må bildet til venstre og høyre øye holdes fullstendig adskilt fra hverandre og være perfekt synkronisert med lukkermekanismen i brillene. Hvis ikke får man sjenerende doble bilder som sliter på øynene og dreper dybdeeffekten. I fjor var det plasmaene som behersket denne disiplinen best, men i år er det håp om at at også LED LCD skjermene har blitt bedre.

Smart TV
En annen trend for den nye generasjonen flatskjermer er inntoget av såkalte Smarte TV-er. Teknologien er ikke så revolusjonerende som det først kan virke. I all hovedsak dreier det seg om at TV-ene har fått internett-tilkobling som gjør dem i stand til å vise nye typer interaktivt innhold. For eksempel kan du åpne en internettleser og søke fritt, se Youtube-videoer eller oppdatere Facebook-profilen din via TV-skjermen. TV-ene kan også motta musikk, bilder og video fra andre enheter tilkoblet nettverket – også kjent som streaming.

Testen
Vi har testet tre nye flatskjermer fra LG, Samsung og Panasonic på henholdsvis 55 og 60 tommer. Vi har også tatt med deltakerne fra forrige nummers duell, de mindre og litt rimeligere Panasonic 50GT30 og LG 47LW650.

Produkter i denne test

LG 47LW650

3D til hele familien

Med langt billigere og seervennlige 3D-briller er LG 47LW65O den hittil enkleste veien til 3D-moro hjemme i stua.

Velutstyrt budsjett-TV Kontrastrikt og behagelig 3D-bilde
Litt redusert bildeskarphet i 3D
Les hele testen

Oppsummering

Klart bedre 3D

Den som valgte å sitte på gjerdet i fjor kan glede seg over at årets TV-er har fått bedre og mer sømløse 3D-bilder.

Les hele testen

Panasonic TX-P50GT30

3D-arvtager

Panasonic sto for den soleklart beste 3D-skjermen i fjor. Kan TX-P50GT30 beholde Panasonics posisjon som sjefen innen 3D-underholdning?

Knallsterk kontrast og fargegjengivelse Sylskarpt 3D-bilde
Lukkerbriller krever dempet belysning
Les hele testen

Samsung UE55D8005

Smart designikon

Med årets nye 8-serie befester Samsung nok en gang sin posisjon som ledende innen TV-design. 55D8005 er rett og slett den lekreste TV-en vi har sett.

Banebrytende design Enorm lysstyrke og kontrast Glatt og sylskarpt 3D-bilde
Begrenset svartnivå i noen tilfeller
Les hele testen

LG 60PZ750

Bamsestor budsjettplasma

LG fortsetter å presse prisene på store plasmaskjermer, og 60PZ750 gir et flott og kjempestort bilde til en svært hyggelig pris.

God kontrast og skarphet 3D-bilde med lite crosstalk
Mye lysinnslipp gir grå skjerm
Les hele testen

Panasonic TX-P55VT30

Plasma evolusjon

Som vanlig er det knyttet stor forventning til Panasonics nye toppmodell, og i år har japanerne tatt et løft som merkes både på bildet og utseendet.

Knallsterk kontrast og fargegjengivelse Sylskarpt 3D-bilde
Noe summing fra plasmapanelet
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Gnistrende high-end høyttaler

Storm i et vannglass

Slår Sonos på hjemmebane

Scroll to Top