TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Sharp LC70LE836S

Kolossal filmskjerm

Sharps nye 70-tommer er en rekordstor drømmeskjerm for film- og sportsgærninger!

forfatter
Publisert 25.05.12 - 07:30
L&B mener
Stort og lyssterkt bilde Bra svartnivå og kontrast
Litt ujevne bevegelser Begrenset betraktningsvinkel
Spesifikasjoner
 • 70” 3D LED-LCD, 1920 x 1080
 • 4 HDMI
 • AQUOS NET+ nettportal
Veil. pris 34995Pr. 25.05.12 Produktside

Om du er blant dem som liker å ha større TV enn naboen, passer Sharps siste kreasjon midt i blinken! Dette er den største TV-en vi har testet hittil i Lyd & Bilde, og understreker bare at markedet går i en bestemt retning: Enda større skjermer til stadig lavere priser.

For et år siden steg prislappen til astronomiske høyder så fort vi beveget oss over 65 tommer i skjermstørrelse, og utvalget av LED-LCD skjermer i denne klassen har til nå vært ganske begrenset. I størrelser over 60 tommer er det plasmaskjermene fra Panasonic og Samsung som har regjert, men nå vil altså Sharp være med blant de store gutta.

Sharp er allerede en av verdens største produsenter av LCD-paneler, og er alltid tidlig ute med ny teknologi. De var først ute med å lansere ekstra høyoppløste 4K og 8K skjermer, og samarbeider med japansk kringkasting NHK om neste generasjons TV-format. Jordskjelv og tsunami har heller ikke hindret japanerne i å introdusere nye 70 og 80 tommer store flatskjermer før alle andre…

LED-giganten
Blant de nye modellene fra Sharp er det 70-tommeren LC70LE836S som har de høyeste spesifikasjonene, og prisen på 35.000 kroner må sies å være oppsiktsvekkende lav for en TV av dette kaliberet. Den er basert på den populære 831-serien (hvor 46LE831 ble spesielt anbefalt av oss), men har fått en viktig oppgradering: dette er nemlig en LCD-TV med såkalt LED-baklys. Bak skjermen sitter tusenvis av små lysdioder som tennes og slukkes i grupper. Dette er en high-end teknikk forbeholdt de beste og dyreste LCD-skjermene, og gir et overlegent kontrast- og svartnivå. De rimeligere TV-ene på markedet domineres av den såkalte kant-LED teknikken, hvor remser med lysdioder sitter montert i kanten av panelet, uten mulighet for å slukke individuelle deler av skjermen.

Sharps nye 70-tommer er et imponerende skue før man i det hele tatt har skrudd den på. Med sine 177 centimeter diagonalt kan den by på et bildeareal som er nesten dobbelt så stort som en 50-tommer! Størrelsen medfører naturligvis en ganske dominerende fremtoning, men ikke så ille som man først skulle tro. I den grad man kan kalle en 70-tommer kompakt (!) har Sharp-en i alle fall en ganske slank ramme som gir en effektiv utnyttelse av arealet. Derfor er den ikke dramatisk mye større enn en 65-tommer rent fysisk. Når det er sagt, kan du glemme å gjemme denne kolossen. La det ikke være noen tvil, dette er en TV som retter seg mot ihuga film- og sportsfanatikere, og de som sitter i en stor stue med lang avstand til TV-veggen, typisk 4-5 meter eller lengre.

Sharp-TV-en har en ganske enkel utførelse med blanksvart ramme og matt skjermoverflate, uten børstet stål eller ”bling” noe sted. Sharp har helt klart konsentrert seg om bildepanelet og det som sitter inne i TV-en, fremfor å bruke penger på et lekkert utseende. Videre er TV-en overraskende lett, og grei å håndtere for to personer. En tilsvarende stor plasmaskjerm er så tung at du kan kjenne kiropraktorregningene dale ned i posten…

Tilkoblinger og finesser
Når det gjelder tilkoblinger har Sharp valgt å plassere kontaktene side- og nedovervendt slik at de er enklere å nå ved en eventuell veggmontering. Kun noen få analoge kontakter vender rett bakover. TV-en har 4 HDMI-kontakter, hvilket vi regner som standard i 2012. Ellers er det viktig å merke seg at Sharp-skjermens innebygde TV-tuner ikke støtter noen av de norske leverandørene. I motsetning til f.eks. Sony, Samsung med fler, har ikke Sharp noen avtale med RiksTV eller Canal Digital. Du må derfor belage deg på å benytte en separat TV-mottaker med denne skjermen.

Brukervennlighet
Sharp-skjermens basisfunksjoner er lette å bli fortrolig med, men det er tydelig at den retter seg mot de litt mer avanserte brukerne. Menysystemet gir et vell av innstillingsmuligheter som kan virke litt kaotisk før man blir kjent med det. Fjernkontrollen har også mange knapper å bli vant til, men på den positive siden har den flere hurtigtaster, der man for eksempel kan bytte bildemodus uten å måtte dykke dypt inn i menyen. Bravo for det!

Bildekvalitet
Du kjøper ikke en TV som dette for designen sin del, her er det bildet som gjelder! Og her må Sharp-TV-en sies å levere i fullt monn. Det første man legger merke til er naturlig nok størrelsen på bildet, som er en viktig kvalitet i seg selv. Det store bildearealet egner seg utmerket for å vise HD-innhold i all sin prakt, og den får frem detaljer som lett kan forsvinne i mengden på mindre skjermer. Robotene i Transformers 3 blir ikke bare mer skumle å se på, men vi legger også bedre merke til små hendelser i filmen som vi ellers hadde lett for å overse.  Med en skjermstørrelse på 70-tommer kan Sharp-en være et godt alternativ til lerret og projektor, særlig i stuer hvor man ikke har mulighet til å blende av lyset.  Med projektor har man riktignok muligheten til å blåse opp bildet til 100 tommer eller mer, men det krever et bra lerret, god lysdemping og kan dessuten medføre en del viftestøy. Sharp-en er på sin side musestille, og den store skjermen gir skikkelig ”kinofølelse” selv på avstander opp til 4-5 meter. Samtidig bør man vokte seg for å sitte for tett på skjermen, da pikselstrukturen i bildet begynner å bli synlig rundt 2 meter avhengig av hvilket falkeblikk du har.

På en stor TV som dette blir bildekvaliteten ekstra viktig. Alle feil og svakheter ved bildet blir mer fremtredende når det blåses opp i stort format. Av samme grunn bør man unngå å fore Sharp-skjermen med DVD- og TV-innhold i standard oppløsning: Det ser ganske redselsfullt ut, og selv om TV-en gjør en god jobb med å oppskalere bildet fra lavoppløst til høyoppløst, blir forvrengning og feil i bildet veldig tydelig. La oss derfor slå fast at dette er en TV som krever, og fortjener Blu-ray og HD-kanaler som signalføde. Gjør du det, kan du også glede deg over et bilde som definitivt ligger i toppklassen.

Lysstyrken, kontrasten og svartnivå på Sharp-skjermen er svært god, og på nivå med de beste LED-baserte skjermene vi har testet, inkludert Philips 46PFL9706.  LC70LE836S har en blendende kraftig lysstyrke som er klart overlegen i forhold til plasmaskjermene, og har samtidig veldig god lyskontroll: Her er det knapt noen spor til ujevn lysfordeling. Svartnivået er også skikkelig bekmørkt når filmen krever det.

I standard bildemodus har Sharp-skjermen som forventet et ganske unaturlig bilde med overmettede farger og overdreven kontrast. Det er også tydelig hvordan bildebehandlingen jobber på overtid med å redusere støy og jevne ut bevegelser. Resultatet blir en bildemessig grøt. Det fungerer rett og slett ikke særlig bra, og førsteinntrykket er at Sharp smører altfor tykt på med fargene. Film-modusen ser langt bedre ut, men er heller ikke perfekt. Fargegjengivelsen er også her litt ujevn, med en fargebalanse som trekker i retning av det røde. Dette gjør at bildet får et litt rustent preg, og fargenyansene glir litt inn i hverandre. Konklusjonen er klar, her må vi inn og justere!

Sharp har heldigvis utstyrt LC70LE836S med et vell av innstillingsmuligheter, som full fargekalibrering og gammajustering, og det skulle ikke mange endringer til før bildet så betraktelig bedre ut. Ved å slå av unødvendige bildebehandlingsfunksjoner, redusere kontrasten og finjustere fargeverdiene greide vi å oppnå et flott bilde med langt mer naturlige farger. Sluttresultatet ble faktisk riktig bra, men vi hadde gjerne sett at Sharp hadde inkludert en ferdig optimalisert bildemodus, slik som f.eks. Panasonic gjør med sin THX-innstilling.

Vi har også andre ting å bemerke ved bildet: TV-en har en tendens til å miste litt av skarpheten under bevegelser, og er i tillegg preget av en viss andel bildeflimmer. En annen ting man må leve med er at betraktningsvinkelen er ganske begrenset: Du skal ikke langt ut på siden fra skjermen før fargene blir blasse. Dette er generelle svakheter ved dagens LCD-teknikk, og ikke noe problem hos Sharp spesielt, men blir litt ekstra fremtredende på en stor skjerm som dette. Derfor bør man beregne en minimum sitteavstand på ca 3 meter for å utnytte TV-en optimalt.

Konklusjon
Sharp LC70LE836S er ikke bare den største TV-en vi har testet hittil, den er også en av de beste. Bildekvaliteten er i toppklassen, og det gedigne skjermformatet må helt klart sies å gi en filmopplevelse utenom det vanlige. Menysystemet til Sharp kunne gjerne vært mer oversiktlig, og vi savner litt bedre forhåndsprogrammerte bildeinnstillinger, men ellers er det lite å bekymre seg over, så lenge man tar høyde for at den store skjermen krever litt ekstra sitteavstand.  Dette er en stor og feiende flott TV som vi ikke nøler med å anbefale til dem som er på storskjermsjakt. Til 35.000 kroner må den sies å være et stort kupp, men se opp for naboen: Sharp har også en enda større 80-tommer på vei.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Nikon Coolpix AW110

Finesserik dypdykker

GPS, styring fra smartmobil og en ny dypdykkingsrekord gjør AW100 ekstra interessant.

Tåler det største dypet GPS med kart Styring fra smartmobil
Ingen halvautomatikk Fokuseringsproblem

Samsung 64E8005XXE

Designerplasma

Denne store plasmaen evner virkelig å få frem handlingen på banen ned til minste detalj! Samsung-skjermen har en utrolig skarphet, realt svartnivå og en fargegjengivelse i toppklasse. PS64E8005 anbefales sterkt til alle som vil ha en storskjerm som henter det beste ut av både film og sport.

Super skarphet Flott fargegjengivelse
Noe summing fra skjermen

Panasonic 50VT50

Kongen på haugen?

Panasonics plasmaskjermer er kjent som en referanse innen TV, og årets modell er bare blitt enda bedre. 50VT50 leverer noe av den beste bildekvaliteten vi har sett, noensinne!

Referanse fargegjengivelse Dypt svartnivå
Noe begrenset lysstyrke

Grundig 55 VLE 9270 CP

Mye for pengene

Grundig 55 VLE 9720 er en brukervennlig 3DTV med interessante finesser. Blant annet er den av de få TV-er med innebygd mottaker for både bakkenett, kabel og satelitt!

God betraktningsvinkel Bra skarphet
Begrenset svartnivå

Samsung 55ES6805

Nesten komplett

Samsungs nye 6-serie byr på svært mange finesser og høy bildekvalitet til en fornuftig pris. Med Smarthub internettnettportal, gode tilkoblingsmuligheter og en bildekvalitet som er tett på toppklasse, er denne TV-en utvilsomt et godt kjøp. Lyden har også blitt bedre fra forrige generasjon.

Glimrende fargegjengivelse Dypt svartnivå
Noe lysgjennomslipp

Sony 55HX855

Knallbra allrounder

Sony viser med denne modellen at de fortsatt er en produsent å regne med når det gjelder TV. 55HX855 er rett og slett overraskende god! Bildekvaliteten er glimrende i både lyse og mørke omgivelser, noe som gjør Sony-skjermen perfekt til allround-bruk.

Meget bra kontrast Lite refleksjoner
Tynn lyd

Panasonic TX-L55DT50

Japansk LED-satsing

Panasonic er best kjent for sine plasmaskjermer, men i år har de også lansert flere spennende LED-skjermer. Dessverre ligger 55DT50 ennå et godt stykke unna bildekvaliteten til Panasonics plasmamodeller.

God betraktningsvinkel Bra skarphet
Begrenset svartnivå

LG 55LM760T

Koreansk utfordrer

LG stiller med en TV som kommer tett på rivalen Samsung i design – men hva med bildekvaliteten?

God kontrast og fargegjengivelse
Skjermrefleksjoner
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
OLED pluss Ambilight = større innlevelse! Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV: Med saftig kontrast og Ambilight er det duket for en nydelig bildeopplevelse.
YouTube går vertikalt på TV-skjermen Nå kan du snart se de vertikale videosnuttene i YouTube-appen til smart TV.
Den største TV-en vi noen gang har testet Glem 85” - nå er det 98” som gjelder dersom du vil ha den største TV-en i gata! TCL 98C735 er et gedigent beist av en TV, og bildekvaliteten overrasker.
Samsung TV-eier? Da bør du lese dette! Apple TV-appen til Samsung TV strømmer nå utvalgt innhold i det åpne HDR10+ formatet – som et alternativ til Dolby Vision.
MiniLED gir bedre kontrast Sony har oppgradert en av sine beste LCD-skjermer med et finmasket MiniLED-baklys. Det gir imponerende presis kontrast og lysstyrke, men det er fortsatt rom for forbedring…
Kan 8K-TV bli forbudt? Strengere EU-krav til energieffektivitet kan sette en stopper for sylskarpe, men strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde