Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

GRUPPETEST: 75″ premium LCD TV-er

De beste storskjermene til serier, sport og spill

STØRRE OG BEDRE TV: Den som betaler litt ekstra, får valuta for pengene gjennom storartet bilde- og lydkvalitet.

Skrevet av / 16.11.23 - 11:11
75″ premium LCD TV-er
Audun Hage

Produkter i denne test

75 tommer har blitt en populær skjermstørrelse i Norden, og selv om 55-65 fortsatt regnes som «folkestørrelsen», er det stadig flere som velger større når de handler ny TV. Derfor har vi nå samlet en trio med TV-skjermer fra Samsung, Sony og TCL, som barker sammen i en «trekamp» i premium-klassen!

Større og bedre TV-bilde

En 75-tommer har cirka 33 % større bildeareal enn en 65-tommer, og egner seg godt for seeravstander på 2-3 meter.

En stor TV-skjerm som dette krever sin plass i stua (170 cm bred og 95 cm høy). Men hvis du er av typen som liker å boltre deg i alle typer TV-underholdning, er det ingenting å lure på: Den ekstra skjermstørrelsen gjør nemlig stor forskjell når film, serier og sport står på menyen.

Mange filmer er spilt inn i kinoformat(2,35:1) med svarte striper som gjør bildet mindre, og med en større TV er det lettere å bevare «kinofølelsen». Og for deg som er opptatt av gaming på konsoll, er det ingen tvil om at opplevelsen blir mer oppslukende når bildet fyller mer av synsfeltet.

Utfordringen med store skjermer er at de også forstørrer og forsterker eventuelle ulemper som støy, dårlig kontrast eller hakkende bevegelser. Derfor lønner det seg å legge noen ekstra kroner i bra skjermkvalitet!

Samsung QN85C, TCL MQLED80 og Sony X90L. (Foto: Audun Hage)

75-tommere med høy ytelse

Vi har tidligere testet 75″ TV-er i budsjett- og mellomklassen, hvor kvaliteten ga oss en positiv overraskelse. Denne gangen har vi derimot sett nærmere på «storebrødrene» i premium-klassen, hvor det er lagt ekstra ressurser i bildepanel og videprosessering.

Vi har samlet en trio med TV-skjermer fra Samsung, Sony og TCL, hvor alle er nyere 2023-modeller. Alle de tre testdeltakerne bruker 120 Hz (144 Hz) LCD bildepaneler med HDR og direkte baklys med lokal dimming, som er stikkord for glatte bevegelser og lyssterke bilder med god kontrast. Og mens Sony X90L bruker et konvensjonelt LED-baklys, kan Samsung QN85C og TCL MQLED80 skilte med såkalt MiniLED-baklys med enda flere dimming-soner.

Vi har testet TV-ene opp mot hverandre under kontrollerte lysforhold. I tillegg til bildekvaliteten, der vi legger mest vekt på kontrast, lysstyrke og fargegjengivelse, har vi selvfølgelig også vurdert lydkvalitet og generell brukervennlighet.

Les også Større TV på budsjett Med en av disse 75-tommerne kan du få en massiv bildeopplevelse uten at det koster en formue. Det er herved duket for storskjerm-test!

Synes du prisen blir for stiv?

Samtlige av testdeltakerne leveres også i mindre utgaver, som 65″ eller 55″ med tilsvarende ytelse. Og skulle du synes at selv 75″ blir for smått, finnes de tilgjengelig i enda større skjermstørrelser, faktisk både 85″ og 98″ i noen tilfeller. Men da blir prisen også deretter.

Dette er modeller i premium-klassen, som også ledsages av en vesentlig høyere prislapp enn budsjettmodellene. Samtidig er det slike modeller som dropper mest i pris under Black Week, januarsalg og lignende, hvor det kan være flere tusenlapper å spare. Les videre, og se hvilken TV vi anser å være det beste kjøpet!

Les også Black Week? Ikke kjøp ny TV før du har lest dette Vurderer du å kjøpe ny TV under årets Black Week? Da bør du lese videre!

 

Produkter i denne test

Sony Bravia X90L (XR-75X90L)

Sylskarp og silkeglatt

Med Bravia X90L viser Sony at de er de blant de flinkeste på bildebehandling. Denne TV-en gjør nesten alt riktig!

Sony X90L serverer et sylskarpt bilde med lite støy og fabelaktig fargegjengivelse.
Kontrasten er ikke helt på høyde med MiniLED-skjermene, og kun to av de fire HDMI-innganger har 2.1-standarden.
Les hele testen

TCL MQLED80 (75MQLED80)

Mye TV for pengene

TCL 75MQLED80 har et meget kontrastrikt bilde fullt av dybde og imponerende farger. Et meget bra kjøp!

TCL MQLED80 serverer et glatt, lyssterkt og kontrastrikt bilde med flott fargegjengivelse.
Skarphet og støyreduksjon er ikke helt på nivå med konkurrentene fra Sony og Samsung. Kun to av fire HDMI-innganger støtter 2.1 standarden.
Les hele testen

Samsung QN85C (TQ75QN85C)

OLED-killer?

Denne MiniLED-skjermen fra Samsung imponerer med en kraftig kontrast, som kan utfordre selv de beste OLED-TV-ene.

Samsung-skjermen leverer et bilde med gnistrende god kontrast, i tillegg til masse smarte finesser. Tilkoblingsmulighetene er også eksemplariske.
Prisen kan virke litt stiv mot konkurrentene, og QN85C må klare seg uten støtte for HDR-formatet Dolby Vision.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

UEFA Euro 2024 – De beste TV-ene til fotball-EM

Er dette Samsungs beste TV hittil?

Hvilken er den beste OLED-TV-en i 2024?

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

Scroll to Top