Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: TCL MQLED80 (75MQLED80)

Mye TV for pengene

TCL 75MQLED80 har et meget kontrastrikt bilde fullt av dybde og imponerende farger. Et meget bra kjøp!

Skrevet av / 16.11.23 - 11:11
TCL MQLED80 (75MQLED80)
Audun Hage

Kinesiske TCL har blitt en gjenganger når det kommer til TV som leverer høy ytelse til prisen, og vant nylig vår test av billige 75-tommere med modellen QLED870. Her tester vi den litt dyrere MQLED80 i premium-klassen, som er en skreddersydd modell for Norden. Foruten 75-tommeren vi har lånt, leveres den i skjermstørrelser fra 50 og helt opp til 98 tommer.

TCL 75MQLED80. (Foto: TCL)

TCL MQLED80

MQLED er basert på den europeiske modellen C805, og er teknisk sett en lillebror til C845 som vi tidligere har testet med godt resultat. De to har mye til felles, og MQLED80 kan blant annet skilte med et LCD-panel med direkte MiniLED-baklys.
Utseendemessig ser TCL-skjermen helt grei ut, med en utførelse i svart plast med noen børstede detaljer, med en midtmontert sokkel som gjør den enkel å plassere. Men MQLED80 er merkbart tykkere i dybden enn Samsung QN85C, som har en litt slankere utførelse.

Brukervennlighet og finesser

TCL bruker i likhet med Sony brukergrensesnittet Google TV, som blir stadig bedre. Det har et bredt utvalg av apper og strømmetjenester, hvor du også kan få personlige anbefalinger basert på hva du liker å se på. TCL-skjermen har også hurtig menysystem som går kvikt å navigere i.
75MQLED80 har fire HDMI-innganger, men i likhet med Sony er det bare to av inngangene som støtter 4K/120Hz videosignaler.

(TCL har imidlertid vært smarte ved å plassere eARC-lydreturkanalen på den tredje inngangen, slik at den ikke opptar unødvendig plass.)

TCL MQLED80 har bred støtte for ulike videoformater, inkludert HDR10+ og Dolby Vision til både film, serier og gaming. Bildepanelet takler bildefrekvenser opp til 144 Hz, og TCL har også laget den dedikerte spillmodusen Game Master Pro med lav input lag på cirka 17 millisekunder.

TCL MQLED80 har Google brukergrensesnitt og en Bluetooth-fjernkontroll med hurtigtaster for flere av strømmetjenestene. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Bildepanelet som brukes i MQLED80 slekter på det som brukes i den dyrere modellen C845. Forskjellen er at MQLED80 (også kalt C805) har noe færre dimming-soner. Mens for eksempel en 75 tommers C845 har 2000 nits og 725 soner, må 75MQLED80 nøye seg med rundt 1300 nits og 645 soner.

C845 har tidligere imponert oss med en blendende lyssterk og kontrastrik bildekvalitet, derfor var vi naturligvis spente på hvordan MQLED80 ville havne på ytelsesskalaen. Og vi ble slett ikke skuffet!

MQLED80 kliner til med en knallsterk lysstyrke og kontrast, som får moderne videomateriale til å glitre. I tillegg er lysfordelingen jevn og presis, hvor vi merker lite til den typiske halo-effekten. Svartnivået er bekmørkt, med en imponerende dybde og rikelig detaljnivå i mørke scener. På dette området er MQLED80 også synlig bedre enn lillebroren QLED870.

Netflix-filmer og serier i Dolby Vision HDR-format ser glassklart og levende ut. Her kommer det lyssterke MiniLED-baklyset til sin rett. TCL-skjermen får velproduserte serier som Drive to Survive til å glinse og sprute av liv. Fargegjengivelsen er både sterk og nyansert, hvor spesielt nyansene i rødt kommer godt ut.

Samtidig, når bildet blåses opp i stort format og med kraftig lysstyrke og kontrast, legger man også lettere merke til eventuelle svakheter. MQLED80 klarer seg overveiende bra, men vi legger samtidig merke til at bildebehandlingen ikke er helt på høyde med Sony og Samsung på alle områder.

Spesielt på eldre innhold med lavere oppløsning og/eller varierende opptakskvalitet, noteres det at TCL ikke har like effektiv støyreduksjon. Blant annet var bildestøyen i eldre serier (f.eks. Band of Brothers og Seinfeld) litt mer fremtredende og «knitrete», enn på QN85C og Sony X90L. Konkurrentene er også litt bedre til å bevare skarpheten under bevegelser.

Forskjellen er ikke dramatisk stor, men er verdt å ta med i vurderingen, spesielt når man handler TV i denne skjermstørrelsen. Dersom du titter mest på moderne innhold i 4K-oppløsning, vil dette fungere fint, og MQLED80 virkelig imponerende ut på mer moderne videomateriale. Derimot, dersom du liker å se mest på «klassiske» filmer og serier fra arkivet, kan det være verdt å vurdere en av konkurrentene.

TCL MQLED80 leverer masse lysstyrke og god kontrast. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

TCL MQLED80 har et relativt enkelt lydsystem bestående av stereohøyttalere og 2 x 15 watts utgangseffekt. Stemmer kommer sterkt og klart ut, og bassen er så vidt mer tydelig og fremtredende enn hos Sony. Likevel vil vi anbefale å supplere med en lydplanke for et større og fyldigere lydbilde. MQLED80 støtter også Dolby Atmos via HDMI eARC-utgangen.

Konklusjon

TCL klarer nok en gang å levere en velutstyrt TV med høy ytelse til en gunstig pris. 75MQLED80 har et avansert MiniLED-baklys som bidrar til glimrende lysstyrke og kontrast, som ligger tett på langt dyrere konkurrenter. Vi tar med oss at støyreduksjon og skarphet er ikke fullt på høyde med de aller beste, men til prisen er det egentlig lite å klage over.

Karakter
TCL MQLED80 (75MQLED80)
Premium

Lyd & Bilde mener

TCL MQLED80 serverer et glatt, lyssterkt og kontrastrikt bilde med flott fargegjengivelse. Skarphet og støyreduksjon er ikke helt på nivå med konkurrentene fra Sony og Samsung. Kun to av fire HDMI-innganger støtter 2.1 standarden.

Også i denne testen:

75" premium LCD TV-er

Sony Bravia X90L (XR-75X90L)

Sylskarp og silkeglatt

Med Bravia X90L viser Sony at de er de blant de flinkeste på bildebehandling. Denne TV-en gjør nesten alt riktig!

Sony X90L serverer et sylskarpt bilde med lite støy og fabelaktig fargegjengivelse.
Kontrasten er ikke helt på høyde med MiniLED-skjermene, og kun to av de fire HDMI-innganger har 2.1-standarden.
Les hele testen

Samsung QN85C (TQ75QN85C)

OLED-killer?

Denne MiniLED-skjermen fra Samsung imponerer med en kraftig kontrast, som kan utfordre selv de beste OLED-TV-ene.

Samsung-skjermen leverer et bilde med gnistrende god kontrast, i tillegg til masse smarte finesser. Tilkoblingsmulighetene er også eksemplariske.
Prisen kan virke litt stiv mot konkurrentene, og QN85C må klare seg uten støtte for HDR-formatet Dolby Vision.
Les hele testen

6 hendelser på “TCL MQLED80 (75MQLED80)”

  1. Imam Dzjanbekov

    Hei!
    Ville dere anbefalt å legge på par lapper for å få QN85C (14999Kr), eller nøyd med MQLED80 (11 111Kr)?

    Saken er at jeg ikke hadde hatt noe imot å spare par tusenlapper til, men jeg vil jo utnytte tilbudene og strekke meg litt til i samme slengen.

  2. QLED870 til 14990,-

    eller

    MQLED80 16990,-

    eller

    strekke seg til The Frame 75″ til 19990,-?

    Er MQLED80 verdt et par tusen ekstra? Heller i retning TCL…

    1. Audun Hage

      Hei Drev!

      Litt forskjellige TV-er dette, med tanke på ren ytelse i bildekvalitet vil MQLED80 være den sterkeste av de to TCL-ene. Men QLED870 er slett ikke dum den heller, til 5000 kroner mindre.

      Samsung The Frame er først og fremst en design-TV med ålreit bildekvalitet, for eksempel på nivå med en Q70/Q77C serie. Den har kantmontert LED-lys og vil derfor ikke oppnå samme kontrasten som MiniLED-variantene. Vekten her ligger jo mest på slank design, smarte finesser som separat One Connect boks, inkludert veggfeste etc. Så det kommer egentlig an på bruk og behov.

      Til hjemmekinoen ville jeg valgt TCL MQLED80, mens til veggen i en pent møblert stue ville jeg valgt The Frame på veggen.

      (Ellers er det jo verdt å nevne at også testvinneren Samsung QN85C er på salg nå. Det er litt av begge verdener, knall bildekvalitet og slank design – men uten fancy innramming da 🙂 mvh Audun Hage

  3. Lurer på det samme som Bjørn. Hvis det er gjort noen endringer er det fint om det kan deles.

  4. Hei.
    Blir tvene testet » rett ut av esken » , eller blir de kalibrert først ?

    1. Audun Hage

      Hei Bjørn og Fredrik, beklager sent svar på denne! 🙂

      Vi har utstyr for å måle og kalibrere TV-ene når vi tester, men resultatene er basert på hvordan TV-ene yter opp av esken, slik de kommer på samlebåndet fra fabrikken.

      Hvis man vil kalibrere TV-en – TCL MQLED80 i dette tilfellet – anbefaler vi å gjøre det på den skjermen det gjelder, og om mulig der TV-en skal stå, med gamma tilpasset lysforhold i rommet etc. Vi er derfor forsiktige med å dele generelle innstillinger.

      Med en kalibrering kan man oppnå jevnere og mer korrekt fargebalanse og gråtoneskala, men det vil ikke endre mye på selve ytelsen.

      Det er en del som misforstår, og tenker at kalibrering er som å «chiptrimme» TV-en til høyere prestanda.

      Men eventuelle svakheter i kontrast, skarphet, støy og bevegelser får man ikke gjort så mye med – dette bestemmes av hardware, panel og videoprosessering.

      Man skal derfor ikke forvente underverker av en kalibrering, det handler mer om å hente ut det aller siste, fra et allerede godt utgangspunkt.

      Generelt har TV-produsentene blitt flinkere de siste årene, til å inkludere en korrekt og nøytral bildemodus fra fabrikk, som regel Film/Cinema/Filmmaker Mode.

      Nå er jo TCL MQLED80 en god TV i utgangspunktet, og velger man film-modusen på denne er mye av jobben gjort 🙂

      Mvh Audun Hage

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top