Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung QN85C (TQ75QN85C)

OLED-killer?

Denne MiniLED-skjermen fra Samsung imponerer med en kraftig kontrast, som kan utfordre selv de beste OLED-TV-ene.

Skrevet av / 16.11.23 - 11:11
Samsung QN85C (TQ75QN85C)
Audun Hage

QN85-serien fra Samsung har tradisjonelt pleid å være blant de mest potente Neo QLED-modellene fra den koreanske produsenten. Dette er lillebroren til toppmodellen QN95C som vi allerede har god erfaring med, men hvor Samsung har tatt noen grep for å få ned prisen, men forhåpentligvis bevare den gode ytelsen.

Designmessig har QN85C noen smarte og flotte trekk ved seg, deriblant en midtmontert fot som gjør storskjermen enkel å plassere. Til å være en MiniLED-skjerm er den overraskende slank og nett, og den som ønsker å veggmontere TV-en kan vurdere Samsungs eget Slim Fit Wall Mount (WMN-B50EB) veggfeste, som holder skjermen som «klistret» til veggen.

Samsung TQ75QN85C. (Foto: Samsung)

Brukervennlighet og finesser

Den viktigste forskjellen mellom QN95C og QN85C er at sistnevnte er en «alt-i-ett» modell uten den separate koblingsboksen vi finner på QN95C. Her sitter alt av tilkoblinger integrert på baksiden – deriblant fire HDMI-innganger av 2.1 standarden, som gir masse plass til moderne videokilder og gaming-konsoller.

På smart-fronten er Samsung fullspekket med finesser. Brukergrensesnittet Tizen byr på et bredt utvalg av apper, og den som er glad i strømmetjenester vil finne plenty av dette, både til film/serier og ikke minst gaming, hvor du nå kan spille direkte via skjermen.

Samsung har også sin egen strømmetjeneste (Samsung TV+) som inneholder masse gratis TV-kanaler. Ikke alt er like interessant, men det finnes noen lyspunkter her og der, i form av masse tilgjengelige sportskanaler, Bud Spencer (!) og Baywatch …

Samsung QN85C har en hendig og liten fjernkontroll med oppladbart batteri. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Samsung QN85C er en av innstegsmodellene i Neo QLED-familien, som er kallenavnet på LCD-skjermer med MiniLED. Dette åpner for mer presis «fingerspisskontroll» over bildegjengivelsen, sammenlignet med den mer grovkornede soneinndelingen vi forbinder med en ordinære LCD-skjermer.

Men – som vi også har erfart tidligere – krever de mange lysdiodene også en effektiv «hjerne» i form av en videoprosessor til å styre det hele. Hvis ikke kan bildet lett bli tilslørt av glorie- og skyggeeffekter.

Her er imidlertid Samsung i sitt ess, for QN85C presterer virkelig knallbra kontrast og lyskontroll. Bildet som slår imot oss er knivskarpt, og har en veldig livaktig karakter over seg.

Lysstyrken ligger rett over 1000 nits (10 % vindu). Det er faktisk ikke like sterkt som Sony og TCL på full spiker, men duger fint til både HDR-innhold og sports-titting på høylys dag. Utfordrende scener med lyse flekker på mørk bakgrunn gjengis veldig nøyaktig. I tillegg er lysfordelingen jevn over hele skjermen, som gir meget bra kontrast og dybdefølelse.

I sammenligning med TCL og spesielt Sony, er det tydelig at Samsung QN85C har den mest presise baklys-styringen av de tre. Filmscener med mørke scener og hurtige overganger fra mørkt til hvitt, som for eksempel vinterkrig-episodene fra Band of Brothers, gjengis på en veldig naturlig måte. Her er ingen plagsomme skyggeeffekter når E-kompaniet beveger seg i nattens mulm og mørke. Det skal nevnes at også TCL er god på dette området, men Samsung er likevel hakket mer nøyaktig og jevnt fordelt.

Samsung QN85C har meget presis og god kontrast. Her fra Netflix-filmen The Killer. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

På lydsiden har den slanke Samsung-skjermen undermonterte høyttalere, i tillegg til noen små ekstra surround-høyttalere øverst på baksiden. Lyden er faktisk overraskende bra: Den dirrende stemmen til Michael Fassbender kommer godt ut på The Killer, og skuddsalvene låter sterkt og klart. Helt klart et nivå over lyden vi fikk ut av TCL og Sony.

Når det er sagt, vil nok de fleste ønske å oppgradere lyden med en separat lydplanke. QN85C har en HDMI eARC-port for lydplanker, samt mulighet for trådløs lydoverføring via Wi-Fi (krever en kompatibel Samsung lydplanke).

Les også Fortsatt best der det gjelder Når det kommer til å levere engasjerende filmlyd, er Samsungs toppmodell HW-Q995C rett verktøy til jobben.

Konklusjon

Samsung QN85C er en lekker og påkostet TV med slank design, svært gode tilkoblingsmuligheter (bl.a. fire HDMI 2.1) og flust av smarte finesser. Bildekvaliteten er både kontrastrik, sylskarp og velfungerende til alt fra sport til spill.

Samsung QN85C er utvilsomt en av de aller beste storskjermene i premium-klassen, men også blant de dyreste. Samtidig registrerer vi at denne modellen har fått et vesentlig priskutt i forbindelse med Black Week, og til nåværende pris er denne TV-en utvilsomt et kupp.

Karakter
Samsung QN85C (TQ75QN85C)
Premium

Lyd & Bilde mener

Samsung-skjermen leverer et bilde med gnistrende god kontrast, i tillegg til masse smarte finesser. Tilkoblingsmulighetene er også eksemplariske. Prisen kan virke litt stiv mot konkurrentene, og QN85C må klare seg uten støtte for HDR-formatet Dolby Vision.

Også i denne testen:

75" premium LCD TV-er

Sony Bravia X90L (XR-75X90L)

Sylskarp og silkeglatt

Med Bravia X90L viser Sony at de er de blant de flinkeste på bildebehandling. Denne TV-en gjør nesten alt riktig!

Sony X90L serverer et sylskarpt bilde med lite støy og fabelaktig fargegjengivelse.
Kontrasten er ikke helt på høyde med MiniLED-skjermene, og kun to av de fire HDMI-innganger har 2.1-standarden.
Les hele testen

TCL MQLED80 (75MQLED80)

Mye TV for pengene

TCL 75MQLED80 har et meget kontrastrikt bilde fullt av dybde og imponerende farger. Et meget bra kjøp!

TCL MQLED80 serverer et glatt, lyssterkt og kontrastrikt bilde med flott fargegjengivelse.
Skarphet og støyreduksjon er ikke helt på nivå med konkurrentene fra Sony og Samsung. Kun to av fire HDMI-innganger støtter 2.1 standarden.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

UEFA Euro 2024 – De beste TV-ene til fotball-EM

Er dette Samsungs beste TV hittil?

Hvilken er den beste OLED-TV-en i 2024?

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

Scroll to Top