Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Lasses anlegg

Less is more!

Når man ikke vil fylle tilværelsen med store stereobokser, men likevel setter stor pris på musikk, er dette anlegget skreddersydd for oppgaven.

Skrevet av / 03.09.10 - 12:54
Lasses anlegg
Marius Siste artikler:
Marius

Etter hvert som man vokser fra høy lyd som et kvalitetskriterium, og kanskje ikke vil eller har plass til et stort anlegg, må man se seg om etter mindre plasskrevende hi-fi. Hvis man samtidig er villig til å gi slipp på forsterkere og høyttalere som ville gjort en i stand til å blåse taksteinene til himmels, finnes det mye fint å velge i som ikke vil dominere stua, men likevel spille fortreffelig godt. Og da mener vi ikke nusselige hvite høyttalere i bøtteplast.

Etter å ha lyttet litt på Denons nye 2010AE-serie med CD-spiller og forsterker på de knøttsmå Dali Menuet, ble spiren sådd til dette anleggets tilblivelse. Valget falt på CD-spilleren DCD-2010AE og den 80 W kraftige integrerte PMA-2010AE, som forresten har platespillerinngang (MM og MC). Denon-spilleren har praktisk nok en USB-inngang på fronten til iPoden, og en ekstra digitalinngang på baksiden, slik at man kan bruke CD-spillerens digitalkonverter til to eksterne lydkilder.

Siden jeg ville ha større høyttalere, ble de smellvakre italienske Sonus faber Liuto Monitor valgt fordi de ser fantastiske ut, låter flott og fikk anlegget under budsjettet på 50 000.

Resultatet er et lekkert, velspillende og engasjerende anlegg, som er mer potent enn det ser ut til.

Auduns kommentar
Lasse har satt sammen et anlegg med høy ”skinnstol-og-sigar-faktor”. Her er det bare å lene seg tilbake og nyte musikken, aller helst akustisk eller klassisk, med konjakkglasset trygt innenfor rekkevidde.

Det som imponerer mest med Denon og Sonus faber er det enorme lydbildet de tegner opp. Instrumenter og musikere brer seg ut i vifteform mellom høyttalerne, og realismen er til å ta og føle på. Sonus faber står som vanlig for lekkert italiensk håndverk, og de små Monitorene leverer en dyp og fyldig bass som det virkelig svinger av. Jeg kjenner også lett igjen den varme og fyldige Denon-lyden, som serveres med atskillig kraft og kontroll, fra den gampesterke PMA-2010. Anlegget har en gedigen, stor og fyldig mellomtone som får alt av vokaler til å låte besnærende naturtro, og låter rett og slett nydelig på akustisk gitar og visesang. Men aldri så riktig at det ikke er galt for noe: Med Nine Inch Nails på full guffe faller anlegget litt ut av balanse, mest på grunn av høyttalerne som nok er optimalisert for litt mer ”sivilisert” musikk, og kanskje litt mer siviliserte lydnivåer.

Geirs kommentar
Lasses anlegg låter utrolig bra på musikk hvor detaljer og følelsen av rom er viktige kriterier. Altså musikk spilt inn med akustiske instrumenter, gjerne med en stor romklang rundt seg. Gitaranslag gjengis eksemplarisk, med en kjapphet få matcher, kombinert med en fin temperert klangfarge. Å få til dette uten at det blir overstadig fyldig og dermed lite dynamisk, er det få som mestrer. Høyttalerne fra Sonus faber har denne fine fylden i mellomtone. Og der hvor de med annen elektronikk nok vil kunne låte litt bassfattig, har Denon en fylde og varme i bassen som får høyttalerne til å låte større enn de er.

Overtoneområdet er nydelig oppløst, med komplekse tonestrukturer som omfavner hvert instrument. Elvis Presleys ”Fever” er et glimrende eksempel på dette. Kontrabassen har stor kropp, og det rasper fint i strengene takket være en glimrende hurtighet. Knipselyden er som om det er live og ikke et stereoanlegg vi hører på. Svakheten i dette anlegget er når musikken blir intens og tettpakket. Da blir det fort litt rotete, spesielt dersom det i tillegg er mye bass på opptaket. For selv om det kan spille høyere og kraftigere enn det ser ut til, er det begrenset med slagkraft når Nine Inch Nails’ ”The Fragile” spilles for fulle mugger.

Også i denne testen:

Tre stereoanlegg til 50.000

Geirs anlegg

Veien mot sannheten

Møt anlegget som er sammensatt av velprøvd elektronikk og nye, glimrende gulvhøyttalere fra en gammel favoritt.

Les hele testen

Auduns anlegg

Old School Rock & Roll

Glem lettplasserte kompakthøyttalere og pysete elektronikk: Her er anlegget for deg som bryr deg fint lite om utseende eller fysisk omfang, men desto mer om lyden!

Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyd & Bilde
Scroll to Top