: 10 gulvhøyttalere

Tango for ti

De aller billigste gulvhøyttalerne anbefaler vi sjelden. Men betaler man litt mer, er et musikalsk nirvana innen rekkevidde. Bare man velger den høyttaleren som passer en best.
Annonse
Annonse
forfatter

Ikke noe sted er det så mye forskjellig å velge mellom som blant høyttalere. Prisene varierer sterkt, og det samme gjør kvaliteten. Siden det går 13 på dusinet av dem, blir det ikke lett å velge det paret som passer best. Man kan rett og slett gå seg vill i en skog av høyttalere, ute av stand til å skille klinten fra hveten og vite hva man skal se og ikke minst høre etter.

Ikke kjøp prisen
Tar man en tur i butikkene, eller på Internett for den del, kan man finne snertent utseende gulvhøyttalere til en tusenlapp. For et par. Er et tilbud for godt til å være sant, så er det som regel det. Vår erfaring er at de gode gulvhøyttalerne starter omtrent rundt 4000 kroner paret. Da kan man få litt kraftigere lyd og litt bedre bassfylde, enn om man velger en kompakthøyttaler til samme pris. Men en kompakthøyttaler til 4000 kroner paret vil som regel spille bedre. Den har ofte bedre elementer, finere utførelse og mer påkostet delefilter enn en tilsvarende priset gulvhøyttaler. I Lyd & Bilde nummer 3 testet vi kompakthøyttalere opp til 4500 kroner (se lydogbilde.no), denne gangen tester vi gulvhøyttalere fra 7000 til 11 000 kroner paret.

De billigste gulvhøyttalerne har vi bevisst hoppet over, fordi vi har ønsket å beholde lydkvaliteten til de beste i kompakthøyttalertesten, og finne ut hva som kan bli bedre om man betaler mer for en gulvhøyttaler.

Kjøp lydkvaliteten i stedet
Når man velger gulvhøyttaler, betaler man mer for større kabinetter, og i mange tilfeller større og flere elementer. Da kan man få kraftigere og dypere bass, og høyere lydtrykk. Holder man seg unna de biligste, kan man få bedre lydkvalitet i form av fyldigere mellomtone, bedre bassfylde og mulighet til å spille høyere og samtidig klart.

Gulvhøyttalere er opplagte valg for mange som ønsker mer fysisk lyd, som vil kjenne bassen på kroppen og setter pris på å få et større lydbilde med mer trøkk.

Annonse

Selv om gulvhøyttalere er mer effektive enn kompakthøyttalere – de krever mindre effekt (watt) for å oppnå det samme lydtrykket – betyr ikke det at man kan kjøpe en svakere forsterker for å spare noen slanter. Fordi gulvhøyttalerne gjerne har større og flere høyttalerelementer, er det også mer å holde styr på for motoren i anlegget, nemlig forsterkeren. Rådet er derfor å kjøpe en så bra forsterker som budsjettet tillater.

Produkter i testen

Oppsummering

Her er det en høyttaler for enhver smak. Gledelig nok er det ingen dårlige høyttalere i denne testen, men alle er ikke like gode på alt.

Bedre bassfylde Høyere lydtrykk Egnet i større rom Effektive
Krever gulvplass Må gjerne stå ut fra bakvegg for å lyde optimalt Koster mer

JBL ES80

Er med på moroa

JBL har aldri laget kjedelige høyttalere. Med de populistiske ES80 satser de først og fremst på morofaktor.

Glimrende rytmikk Punchy bass Engasjerende på rock
Litt krass i tonene Bassområdet er litt grovkornet

Bowers & Wilkins DM683

Sjefen over alle sjefer

600-serien fra Bowers & Wilkins pleier å være standarden som andre budsjetthøyttalere måles mot. Og hvorfor er ikke vanskelig å skjønne når vi hører på de langstrakte 683-ene.

Enormt klar mellomtone Stram og vektig bass Svært bra sammenheng
Krever/fortjener kraftig forsterker

Canton Chrono 507 DC

Frisk spellemann

Høyttalerparet fra Canton er blant de friskere i testen, først og fremst på grunn av sin dynamiske mellomtone. Her blir det liv – rai, rai!

Glimrende dynamikk Frisk spillestil Glimrende på jazz og klassisk
Mangler dypbass Litt overdreven mellomtone

Energy RC30

Kompakt men energisk

Kanadiske Energy lager høyttalere med krutt i, det er de kortvokste RC30 et bevis på.

Stort lydbilde Kraftfull bass til størrelsen
Litt tynn mellomtone

Audio Pro Avanti A.90

Flott allrounder

Er det noen som kan det å lage gode høyttalere for en rimelig penge, så er det Audio Pro. Derfor er vi kjempespent på denne ganske så voksne fulltonehøyttaleren.

Fyldig bass Varm og engasjerende lyd Stort lydbilde
Tilbakelent mellomtone Litt overdreven øvre bass

Monitor audio bronze br6

Et skikkelig knallkjøp

Engelske høyttalere er blant mange kjent for å låte pinlig nøyaktig, men litt kjedelig. Dette paret fra Monitor Audio er definitivt ikke kjedelig!

Kjapp bassrespons Meget bra dynamikk Gunstig pris!
Ikke silkemyk mellomtone

QLN Artech 12

Hjemmediskotek

Testens største høyttalere får de andre til å se ut som dverger. Med to 12-tommere i hvert kabinett dundrer de løs med slagkraften til Mike Tyson.

Stort lydtrykk Ekstrem bass Moro!
Litt lukket diskant Ikke så bra ved lavt lydnivå

Tannoy revolution DC4

Kjære... jeg krympet høyttalerne!

Disse Tannoy-høyttalerne er blant de minste gulvhøyttalerne vi noensinne har sett! Kan det bli god lyd av noe så smått?

Meget ren og ufarget lyd Stort lydbilde
Slank bass Begrenset lydtrykk

Dali Concept 8

Engasjeren concept

Concept 8 er Dalis forsøk på å lage en stor og rimelig høyttaler som låter bra på det meste. Har de klart det?

Varm og velbalansert lyd Fyldig bass/mellomtone
Mangler litt råskap/slagkraft Litt forsiktig/avrundet diskant

Patos Basic 510mk2

Lett å like

Patos sin Basic-serie henvender seg til de som vil ha mye lyd for pengene, og er kjent for å gi en varm og fyldig lyd som egner seg bra til alle typer musikk.

Spiller høyt, rent og slagkraftig Varm og fyldig klang Behagelig å lytte til
Mangler noe bassdefinisjon Litt slank mellomtone
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Med trådløse bakhøyttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlegget heftige lydopplevelser.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
3D-lyd med Dolby Atmos og berøringspanel er blant nyhetene på Bluesounds nye lydplanke.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.