TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: 10 gulvhøyttalere

Tango for ti

De aller billigste gulvhøyttalerne anbefaler vi sjelden. Men betaler man litt mer, er et musikalsk nirvana innen rekkevidde. Bare man velger den høyttaleren som passer en best.

Ikke noe sted er det så mye forskjellig å velge mellom som blant høyttalere. Prisene varierer sterkt, og det samme gjør kvaliteten. Siden det går 13 på dusinet av dem, blir det ikke lett å velge det paret som passer best. Man kan rett og slett gå seg vill i en skog av høyttalere, ute av stand til å skille klinten fra hveten og vite hva man skal se og ikke minst høre etter.

Ikke kjøp prisen
Tar man en tur i butikkene, eller på Internett for den del, kan man finne snertent utseende gulvhøyttalere til en tusenlapp. For et par. Er et tilbud for godt til å være sant, så er det som regel det. Vår erfaring er at de gode gulvhøyttalerne starter omtrent rundt 4000 kroner paret. Da kan man få litt kraftigere lyd og litt bedre bassfylde, enn om man velger en kompakthøyttaler til samme pris. Men en kompakthøyttaler til 4000 kroner paret vil som regel spille bedre. Den har ofte bedre elementer, finere utførelse og mer påkostet delefilter enn en tilsvarende priset gulvhøyttaler. I Lyd & Bilde nummer 3 testet vi kompakthøyttalere opp til 4500 kroner (se lydogbilde.no), denne gangen tester vi gulvhøyttalere fra 7000 til 11 000 kroner paret.

De billigste gulvhøyttalerne har vi bevisst hoppet over, fordi vi har ønsket å beholde lydkvaliteten til de beste i kompakthøyttalertesten, og finne ut hva som kan bli bedre om man betaler mer for en gulvhøyttaler.

Kjøp lydkvaliteten i stedet
Når man velger gulvhøyttaler, betaler man mer for større kabinetter, og i mange tilfeller større og flere elementer. Da kan man få kraftigere og dypere bass, og høyere lydtrykk. Holder man seg unna de biligste, kan man få bedre lydkvalitet i form av fyldigere mellomtone, bedre bassfylde og mulighet til å spille høyere og samtidig klart.

Gulvhøyttalere er opplagte valg for mange som ønsker mer fysisk lyd, som vil kjenne bassen på kroppen og setter pris på å få et større lydbilde med mer trøkk.

Selv om gulvhøyttalere er mer effektive enn kompakthøyttalere – de krever mindre effekt (watt) for å oppnå det samme lydtrykket – betyr ikke det at man kan kjøpe en svakere forsterker for å spare noen slanter. Fordi gulvhøyttalerne gjerne har større og flere høyttalerelementer, er det også mer å holde styr på for motoren i anlegget, nemlig forsterkeren. Rådet er derfor å kjøpe en så bra forsterker som budsjettet tillater.

Produkter i testen

Oppsummering

Her er det en høyttaler for enhver smak. Gledelig nok er det ingen dårlige høyttalere i denne testen, men alle er ikke like gode på alt.

Bedre bassfylde Høyere lydtrykk Egnet i større rom Effektive
Krever gulvplass Må gjerne stå ut fra bakvegg for å lyde optimalt Koster mer

JBL ES80

Er med på moroa

JBL har aldri laget kjedelige høyttalere. Med de populistiske ES80 satser de først og fremst på morofaktor.

Glimrende rytmikk Punchy bass Engasjerende på rock
Litt krass i tonene Bassområdet er litt grovkornet

Bowers & Wilkins DM683

Sjefen over alle sjefer

600-serien fra Bowers & Wilkins pleier å være standarden som andre budsjetthøyttalere måles mot. Og hvorfor er ikke vanskelig å skjønne når vi hører på de langstrakte 683-ene.

Enormt klar mellomtone Stram og vektig bass Svært bra sammenheng
Krever/fortjener kraftig forsterker

Canton Chrono 507 DC

Frisk spellemann

Høyttalerparet fra Canton er blant de friskere i testen, først og fremst på grunn av sin dynamiske mellomtone. Her blir det liv – rai, rai!

Glimrende dynamikk Frisk spillestil Glimrende på jazz og klassisk
Mangler dypbass Litt overdreven mellomtone

Energy RC30

Kompakt men energisk

Kanadiske Energy lager høyttalere med krutt i, det er de kortvokste RC30 et bevis på.

Stort lydbilde Kraftfull bass til størrelsen
Litt tynn mellomtone

Audio Pro Avanti A.90

Flott allrounder

Er det noen som kan det å lage gode høyttalere for en rimelig penge, så er det Audio Pro. Derfor er vi kjempespent på denne ganske så voksne fulltonehøyttaleren.

Fyldig bass Varm og engasjerende lyd Stort lydbilde
Tilbakelent mellomtone Litt overdreven øvre bass

Monitor audio bronze br6

Et skikkelig knallkjøp

Engelske høyttalere er blant mange kjent for å låte pinlig nøyaktig, men litt kjedelig. Dette paret fra Monitor Audio er definitivt ikke kjedelig!

Kjapp bassrespons Meget bra dynamikk Gunstig pris!
Ikke silkemyk mellomtone

QLN Artech 12

Hjemmediskotek

Testens største høyttalere får de andre til å se ut som dverger. Med to 12-tommere i hvert kabinett dundrer de løs med slagkraften til Mike Tyson.

Stort lydtrykk Ekstrem bass Moro!
Litt lukket diskant Ikke så bra ved lavt lydnivå

Tannoy revolution DC4

Kjære... jeg krympet høyttalerne!

Disse Tannoy-høyttalerne er blant de minste gulvhøyttalerne vi noensinne har sett! Kan det bli god lyd av noe så smått?

Meget ren og ufarget lyd Stort lydbilde
Slank bass Begrenset lydtrykk

Dali Concept 8

Engasjeren concept

Concept 8 er Dalis forsøk på å lage en stor og rimelig høyttaler som låter bra på det meste. Har de klart det?

Varm og velbalansert lyd Fyldig bass/mellomtone
Mangler litt råskap/slagkraft Litt forsiktig/avrundet diskant

Patos Basic 510mk2

Lett å like

Patos sin Basic-serie henvender seg til de som vil ha mye lyd for pengene, og er kjent for å gi en varm og fyldig lyd som egner seg bra til alle typer musikk.

Spiller høyt, rent og slagkraftig Varm og fyldig klang Behagelig å lytte til
Mangler noe bassdefinisjon Litt slank mellomtone

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.