TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

QLN Artech 12

Hjemmediskotek

Testens største høyttalere får de andre til å se ut som dverger. Med to 12-tommere i hvert kabinett dundrer de løs med slagkraften til Mike Tyson.

forfatter
Publisert 22.04.08 - 15:27
L&B menerskew
pluss Stort lydtrykk Ekstrem bass Moro!
minus Litt lukket diskant Ikke så bra ved lavt lydnivå
Veil. pris 6995 Produktside
Spesifikasjoner
  • Treveis bassrefleks
  • 2 x 12’’ basser
  • Horndiskant
  • 25 Hz–30 kHz frekv.område
  • 94 dB følsomhet
  • 6 ohm impedans
  • H x B x D = 119 x 42 x 38 cm
  • 39,1 kg per stk.

Det er ingen tvil om at QLN har tenkt i retning rock, hiphop og alt annet hvor lydtrykk er viktig, når de har laget Artech 12. I et gigantisk kabinett har de skrudd inn to 12-tommers basser, en mellomtone og en horndiskant med høy følsomhet, for å kunne gi mest mulig lyd for pengene. Følsomheten på 94 dB betyr at du trenger halvparten av forsterkerkraften for å få tilsvarende lydtrykk som fra et vanlig gulvhøyttalerpar. Dermed får du ekstra mye lydtrykk ut av forsterkerkraften. Med en stor bassport montert på baksiden henter de dessuten ekstra basskraft fra bakveggen, for å kunne gi en rungende huskestue av lyd.

Lydkvaliteten
Det er ingen tvil om at Bertine Zetlitz får mer futt i bassrytmene enn i noen av de andre høyttalerne. Yamaha A-S2000 er en ganske kraftig forsterker, men slett ikke blant de kraftigste forsterkerne i sin prisklasse. Men det er mye strøm i den, og QLN-høyttalerne utnytter kraften som ingen av de andre høyttalerne. Her er det mulighet for å spille meget høyt, med dundrende bass, uten at det skriker i ørene.

Ulempen er at høyttalerne låter litt kjedelig når man spiller lavt. Overtonene kommer aldri skikkelig ut, og lydbildet mangler størrelse. Bassen låter svulstig uten å bli definert. Basstrommeslagene låter for bløtt til å gi skikkelig driv. Høyttalerne er definitivt laget for å spille kontinuerlig over normalt lyttenivå. Men uansett lydnivå blir høyttalerne aldri spesielt troverdige når akustisk musikk står på menyen. Basstangentene hos pianoet er overvektige, og de lyse klinger ikke skikkelig. Diskantgjengivelsen er litt matt, og gjør at fiolinene heller ikke blir luftige nok. Men det er bra trøkk i mellomtonen, messingblåserne og vokaler står bra ut. Men disse høyttalerne forbeholder vi ungdommen som ønsker å spille høy musikk med mye trøkk, fremfor de som vil nyte musikk på lavt lydnivå. De som ønsker en skikkelig rockehøyttaler, men som kan fire litt på basstrøkket til fordel for mer raffinement, kan med fordel tenke i retning Patos Basic 510 mkII eller Dali Concept 8. De som ønsker bass som nærmest kan rive ned veggene, men fremdeles låte mindre hardt enn tilsvarende høyttalere fra Cerwin-Vega, kan kjøpe QLN Artech 12.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Oppsummering

Her er det en høyttaler for enhver smak. Gledelig nok er det ingen dårlige høyttalere i denne testen, men alle er ikke like gode på alt.

Bedre bassfylde Høyere lydtrykk Egnet i større rom Effektive
Krever gulvplass Må gjerne stå ut fra bakvegg for å lyde optimalt Koster mer

JBL ES80

Er med på moroa

JBL har aldri laget kjedelige høyttalere. Med de populistiske ES80 satser de først og fremst på morofaktor.

Glimrende rytmikk Punchy bass Engasjerende på rock
Litt krass i tonene Bassområdet er litt grovkornet

Bowers & Wilkins DM683

Sjefen over alle sjefer

600-serien fra Bowers & Wilkins pleier å være standarden som andre budsjetthøyttalere måles mot. Og hvorfor er ikke vanskelig å skjønne når vi hører på de langstrakte 683-ene.

Enormt klar mellomtone Stram og vektig bass Svært bra sammenheng
Krever/fortjener kraftig forsterker

Canton Chrono 507 DC

Frisk spellemann

Høyttalerparet fra Canton er blant de friskere i testen, først og fremst på grunn av sin dynamiske mellomtone. Her blir det liv – rai, rai!

Glimrende dynamikk Frisk spillestil Glimrende på jazz og klassisk
Mangler dypbass Litt overdreven mellomtone

Energy RC30

Kompakt men energisk

Kanadiske Energy lager høyttalere med krutt i, det er de kortvokste RC30 et bevis på.

Stort lydbilde Kraftfull bass til størrelsen
Litt tynn mellomtone

Audio Pro Avanti A.90

Flott allrounder

Er det noen som kan det å lage gode høyttalere for en rimelig penge, så er det Audio Pro. Derfor er vi kjempespent på denne ganske så voksne fulltonehøyttaleren.

Fyldig bass Varm og engasjerende lyd Stort lydbilde
Tilbakelent mellomtone Litt overdreven øvre bass

Monitor audio bronze br6

Et skikkelig knallkjøp

Engelske høyttalere er blant mange kjent for å låte pinlig nøyaktig, men litt kjedelig. Dette paret fra Monitor Audio er definitivt ikke kjedelig!

Kjapp bassrespons Meget bra dynamikk Gunstig pris!
Ikke silkemyk mellomtone

Tannoy revolution DC4

Kjære... jeg krympet høyttalerne!

Disse Tannoy-høyttalerne er blant de minste gulvhøyttalerne vi noensinne har sett! Kan det bli god lyd av noe så smått?

Meget ren og ufarget lyd Stort lydbilde
Slank bass Begrenset lydtrykk

Dali Concept 8

Engasjeren concept

Concept 8 er Dalis forsøk på å lage en stor og rimelig høyttaler som låter bra på det meste. Har de klart det?

Varm og velbalansert lyd Fyldig bass/mellomtone
Mangler litt råskap/slagkraft Litt forsiktig/avrundet diskant

Patos Basic 510mk2

Lett å like

Patos sin Basic-serie henvender seg til de som vil ha mye lyd for pengene, og er kjent for å gi en varm og fyldig lyd som egner seg bra til alle typer musikk.

Spiller høyt, rent og slagkraftig Varm og fyldig klang Behagelig å lytte til
Mangler noe bassdefinisjon Litt slank mellomtone
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Følg Lyd & Bilde