Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Oppsummering

Her er det en høyttaler for enhver smak. Gledelig nok er det ingen dårlige høyttalere i denne testen, men alle er ikke like gode på alt.

Skrevet av / 22.04.08 - 16:22
Oppsummering
Audun Hage

Plass og budsjett legger listen for hvilket av disse ti parene man ender opp med. Når budsjettet er 8000 kroner er det ikke alltid aktuelt å bruke 11 000 kroner, så derfor bør man være nøye med å sette seg inn i høyttalernes ulike kvaliteter før valget tas.

De beste i testen er så gode at ingen av oss kan huske sist man fikk så høy lydkvalitet til prisen. Kanskje var det ikke mulig tidligere. Uansett vil vi ikke uten videre anbefale å bruke mye mindre penger enn 5000–7000 for et par gulvstående høyttalere. Da kan man få bedre lydkvalitet for pengene i en kompakthøyttaler.

I denne klassen blir alt bedre. Man får mer og, i de fleste tilfellene, bedre bass. Tydeligere mellomtone og åpnere lyd. De aller fleste i denne testen kan spille høyere enn de fleste trenger, og med en god forsterker kan man ha mye glede av disse ti parene i mange år. Det gjelder bare å velge den som passer best.

Høyttalerne
De små Patos-høyttalerne er festlige og velspillende. Et utmerket valg for de som liker en allrounder, men legger hovedvekten på pop, rock og party. Testens billigste høyttaler kommer fra Dali, og er også en fin allrounder, men kanskje bedre egnet til de som lytter mye til akustisk musikk, jazz og klassisk. De store QLN-høyttalerne derimot, er perfekt for de som elsker lydtrykk og fet bass. Da er de i sitt ess.

Finlyttingen overlater man heller til Tannoy-høyttalerne. De små høyttalerne er ypperlige når det er trangt om plassen, men de spiller mye tøffere enn de ser ut til. En av testens beste høyttalere på alle måter, men den mangler bassfylde. Det gjør ikke den sprudlende Canton-høyttaleren. Et dynamisk fyrverkeri av en høyttaler som er topp til det meste, men best på pop, rock og dynamisk og rytmisk musikk.

De rimelige Energy-høyttalerne har mye spilleglede i forhold til størrelsen, med oppsiktsvekkende bass. Bass er ikke mangelvare i JBL-høyttalerne. De er ikke akkurat testens mest raffinerte, men har bøttevis med spilleglede, og er en fortreffelig rockehøyttaler. AudIo Pros høyttaler er et mye bedre valg til det aller meste. En velbalansert og klangfull høyttaler, som får fram bassen i det meste av musikk.

På toppen troner Monitor Audio og B&W. Alle som ønsker seg en engasjerende og rimelig musikkformidler, kan ikke bomme med Monitor Audio Bronze BR6. De er rett og slett et funn til prisen. Høyttalerne passer til det aller meste, de er lettdrevne og livlige, og mangler egentlig bare raffinementet til testvinneren.

Testvinneren er B&W DM683. De koster mer enn Monitor Audio, men er mer sammenhengende og har bedre definert mellomtone. Testens beste allrounder. I enkeltes ører kan den lyde så uanstrengt at man vil avfeie den som kjedelig, men B&W DM683 er den mest komplette musikkformidleren i denne testen.

Lyd & Bilde mener

Bedre bassfylde Høyere lydtrykk Egnet i større rom Effektive Krever gulvplass Må gjerne stå ut fra bakvegg for å lyde optimalt Koster mer

Også i denne testen:

10 gulvhøyttalere

JBL ES80

Er med på moroa

JBL har aldri laget kjedelige høyttalere. Med de populistiske ES80 satser de først og fremst på morofaktor.

Glimrende rytmikk Punchy bass Engasjerende på rock
Litt krass i tonene Bassområdet er litt grovkornet
Les hele testen

Bowers & Wilkins DM683

Sjefen over alle sjefer

600-serien fra Bowers & Wilkins pleier å være standarden som andre budsjetthøyttalere måles mot. Og hvorfor er ikke vanskelig å skjønne når vi hører på de langstrakte 683-ene.

Enormt klar mellomtone Stram og vektig bass Svært bra sammenheng
Krever/fortjener kraftig forsterker
Les hele testen

Canton Chrono 507 DC

Frisk spellemann

Høyttalerparet fra Canton er blant de friskere i testen, først og fremst på grunn av sin dynamiske mellomtone. Her blir det liv – rai, rai!

Glimrende dynamikk Frisk spillestil Glimrende på jazz og klassisk
Mangler dypbass Litt overdreven mellomtone
Les hele testen

Energy RC30

Kompakt men energisk

Kanadiske Energy lager høyttalere med krutt i, det er de kortvokste RC30 et bevis på.

Stort lydbilde Kraftfull bass til størrelsen
Litt tynn mellomtone
Les hele testen

Audio Pro Avanti A.90

Flott allrounder

Er det noen som kan det å lage gode høyttalere for en rimelig penge, så er det Audio Pro. Derfor er vi kjempespent på denne ganske så voksne fulltonehøyttaleren.

Fyldig bass Varm og engasjerende lyd Stort lydbilde
Tilbakelent mellomtone Litt overdreven øvre bass
Les hele testen

Monitor audio bronze br6

Et skikkelig knallkjøp

Engelske høyttalere er blant mange kjent for å låte pinlig nøyaktig, men litt kjedelig. Dette paret fra Monitor Audio er definitivt ikke kjedelig!

Kjapp bassrespons Meget bra dynamikk Gunstig pris!
Ikke silkemyk mellomtone
Les hele testen

QLN Artech 12

Hjemmediskotek

Testens største høyttalere får de andre til å se ut som dverger. Med to 12-tommere i hvert kabinett dundrer de løs med slagkraften til Mike Tyson.

Stort lydtrykk Ekstrem bass Moro!
Litt lukket diskant Ikke så bra ved lavt lydnivå
Les hele testen

Tannoy revolution DC4

Kjære... jeg krympet høyttalerne!

Disse Tannoy-høyttalerne er blant de minste gulvhøyttalerne vi noensinne har sett! Kan det bli god lyd av noe så smått?

Meget ren og ufarget lyd Stort lydbilde
Slank bass Begrenset lydtrykk
Les hele testen

Dali Concept 8

Engasjeren concept

Concept 8 er Dalis forsøk på å lage en stor og rimelig høyttaler som låter bra på det meste. Har de klart det?

Varm og velbalansert lyd Fyldig bass/mellomtone
Mangler litt råskap/slagkraft Litt forsiktig/avrundet diskant
Les hele testen

Patos Basic 510mk2

Lett å like

Patos sin Basic-serie henvender seg til de som vil ha mye lyd for pengene, og er kjent for å gi en varm og fyldig lyd som egner seg bra til alle typer musikk.

Spiller høyt, rent og slagkraftig Varm og fyldig klang Behagelig å lytte til
Mangler noe bassdefinisjon Litt slank mellomtone
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyd & Bilde
Scroll to Top