Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Monitor audio bronze br6

Et skikkelig knallkjøp

Engelske høyttalere er blant mange kjent for å låte pinlig nøyaktig, men litt kjedelig. Dette paret fra Monitor Audio er definitivt ikke kjedelig!
Lyd & Bilde mener
Kjapp bassrespons Meget bra dynamikk Gunstig pris!
Ikke silkemyk mellomtone
Spesifikasjoner
  • 2 ½-veis bassrefleks
  • 1 x 6 ½’’ mellomtonebass
  • 2 x 6 ½’’ basser
  • 1’’ diskant
  • 33 Hz–30 kHz frekvensområde
  • 90 dB følsomhet
  • 4 ohm impedans
  • H x B x D = 97 x 20 x 30 cm
  • 17,4 kg per stk.

Bronze BR6 er navnet på den største gulvstående høyttaleren i Bronze Reference-serien. Den måler 97 cm på strømpelesten, og er portet både foran og bak for å utnytte rommets bassforsterkning optimalt. Dette er en utfordring, da bassforsterkning fra veggene ofte kan gjøre mer skade enn det er til hjelp. Grøtete, treg bass kan ofte bli resultatet. Men Monitor Audio har forsøkt å avstemme bassporten optimalt for at responsen skal bli så nøyaktig som mulig, samtidig som høyttalerne genererer nok bass til å engasjere.

Med metallpartikler skutt inn i polypropylen, blir bass- og mellomtonemembranene stivere, samtidig som de bevarer musikaliteten til det ellers myke polypropylenet. Diskantdomen er av aluminium, men bekledd med keramikk for å gjøre den ekstra stiv med lav forvrengning.

Lydkvaliteten
Flygel er et komplekst instrument, med over- og undertoner i en uendelig klangatmosfære. Vrient å gjengi, med andre ord. Men Monitor Audio tar utfordringen, og gjengir klaveret stort og med ytterst god snert. Det finnes flere måter å avstemme et flygel på. Et flygel for klassisk musikk låter gjerne klangrikt og mykt, mens et flygel for jazzmusikk låter mer pågående. Monitor Audio gjengir flygelet på den sistnevnte måten. Med snert og driv som bare Canton og Tannoy kan matche, men med et jevnere frekvensregister enn Canton og med dypere basstruktur enn Tannoy. Monitor Audio er ikke like raffinert og oppløst oppover i overtonene som B&W, men kan argumenteres å være mer engasjerende likevel.

Et strykeorkester gjengis som om dirigenten bruker en fast og nesten aggressiv hånd. Mer frempå enn bakpå, med andre ord. Man føler at man sitter på tredje rad, mens man med B&W skyves tilbake til rad 20. Totalt sett føler vi nok likevel at B&W har et overtak, grunnet sin mer raffinerte spillestil.

Når vi går over på elektroniske poprytmer, er det ingen tvil om at Monitor Audio er fast i bassfisken. Bertine Zetlitz’ plate ”My Italian Greyhound” er blant hennes definitivt best produserte skiver, med mye trøkk i bassområdet. Og disse høyttalerne er med på taktene. Selv om de i visse deler av mellomtonen er mer attakkert enn B&W, er de varmere og fyldigere i bassen. En stor fordel på denne musikken. Stemmen til Bertine står også mer ut av mellomtonen hos Monitor Audio. Ikke like mye som hos Canton, men låter til gjengjeld mer jevnt i hele frekvensområdet.

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Også i denne testen:

Oppsummering

Her er det en høyttaler for enhver smak. Gledelig nok er det ingen dårlige høyttalere i denne testen, men alle er ikke like gode på alt.

Bedre bassfylde Høyere lydtrykk Egnet i større rom Effektive
Krever gulvplass Må gjerne stå ut fra bakvegg for å lyde optimalt Koster mer

JBL ES80

Er med på moroa

JBL har aldri laget kjedelige høyttalere. Med de populistiske ES80 satser de først og fremst på morofaktor.

Glimrende rytmikk Punchy bass Engasjerende på rock
Litt krass i tonene Bassområdet er litt grovkornet

Bowers & Wilkins DM683

Sjefen over alle sjefer

600-serien fra Bowers & Wilkins pleier å være standarden som andre budsjetthøyttalere måles mot. Og hvorfor er ikke vanskelig å skjønne når vi hører på de langstrakte 683-ene.

Enormt klar mellomtone Stram og vektig bass Svært bra sammenheng
Krever/fortjener kraftig forsterker

Canton Chrono 507 DC

Frisk spellemann

Høyttalerparet fra Canton er blant de friskere i testen, først og fremst på grunn av sin dynamiske mellomtone. Her blir det liv – rai, rai!

Glimrende dynamikk Frisk spillestil Glimrende på jazz og klassisk
Mangler dypbass Litt overdreven mellomtone

Energy RC30

Kompakt men energisk

Kanadiske Energy lager høyttalere med krutt i, det er de kortvokste RC30 et bevis på.

Stort lydbilde Kraftfull bass til størrelsen
Litt tynn mellomtone

Audio Pro Avanti A.90

Flott allrounder

Er det noen som kan det å lage gode høyttalere for en rimelig penge, så er det Audio Pro. Derfor er vi kjempespent på denne ganske så voksne fulltonehøyttaleren.

Fyldig bass Varm og engasjerende lyd Stort lydbilde
Tilbakelent mellomtone Litt overdreven øvre bass

QLN Artech 12

Hjemmediskotek

Testens største høyttalere får de andre til å se ut som dverger. Med to 12-tommere i hvert kabinett dundrer de løs med slagkraften til Mike Tyson.

Stort lydtrykk Ekstrem bass Moro!
Litt lukket diskant Ikke så bra ved lavt lydnivå

Tannoy revolution DC4

Kjære... jeg krympet høyttalerne!

Disse Tannoy-høyttalerne er blant de minste gulvhøyttalerne vi noensinne har sett! Kan det bli god lyd av noe så smått?

Meget ren og ufarget lyd Stort lydbilde
Slank bass Begrenset lydtrykk

Dali Concept 8

Engasjeren concept

Concept 8 er Dalis forsøk på å lage en stor og rimelig høyttaler som låter bra på det meste. Har de klart det?

Varm og velbalansert lyd Fyldig bass/mellomtone
Mangler litt råskap/slagkraft Litt forsiktig/avrundet diskant

Patos Basic 510mk2

Lett å like

Patos sin Basic-serie henvender seg til de som vil ha mye lyd for pengene, og er kjent for å gi en varm og fyldig lyd som egner seg bra til alle typer musikk.

Spiller høyt, rent og slagkraftig Varm og fyldig klang Behagelig å lytte til
Mangler noe bassdefinisjon Litt slank mellomtone
forfatter

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.