Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Philips Lumea IPL 9000 Series BRI958/00

På tide med skjønnhetssalong hjemme

Effektiv hårfjerning uten å måtte bruke tid og penger på å gå til en salong. Og det absolutt beste av alt – det skal være smertefritt!

Skrevet av / 19.05.23 - 08:30
Philips Lumea IPL 9000 Series BRI958/00
Åsa Warme Hallén

Dette er en test av Philips Lumea IPL 9000. Vi snakker altså om hårfjerning. Et emne som kan være  følsomt, opprørende og irriterende. Hvorfor kan man ikke bare være helt naturlig? Hvorfor er det ikke ok med kroppshår? Formålet med denne testen er ikke at jeg skal begi meg inn i denne diskusjonen, så ikke begynn en gang … Målet er å teste et produkt for de som, av en eller annen grunn som de selv må stå for, vil minske eller ta bort uønsket hårvekst.

Visst er det kjempekoselig å gå til skjønnhetssalongen og bli puslet med og tatt vare på. Men med hånden på hjertet er det ganske dyrt, og det er i tillegg enda et tidspunkt som skal passe inn i kalenderen.

Les også Null hull! Oral-B iO10 bruker kunstig intelligens til å guide deg i sanntid når du børster tennene.

Og når det kommer til hårfjerningen, gjør det i mange tilfeller ærlig talt virkelig vondt! Å vokse bena er jo ikke noe jeg akkurat lengter etter, for ikke å snakke om epilering, hvor man bruker et elektrisk apparat som drar opp hårstråene med røttene. Det påstås at elektrolyse er en effektiv metode for permanent hårfjerning. Under den behandlingen får man en liten nål stukket ned i hårsekken, et par millimeter under huden, og forstyrrer hårsekken innenfra ved å lede ned en strømimpuls. AU!

Man må lide for skjønnheten, sa alltid min mamma, men trenger det virkelig å være slik?

Förpackning Paketet öppet
<
>
Philips Lumea 9000 ligger pent og pyntelig i forpakningen, hvor jeg finner selve enheten sammen med ytterligere tre tilbehør utover det som sitter på fra start. Ledning følger også med. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Hvordan fungerer IPL, og hva er det?

IPL, eller «intensivt pulserende lys», er noe som brukes på mange salonger for å ta bort hår skånsomt og effektivt. Det er dessuten mer eller mindre smertefritt. Hurra!

Ved IPL absorberes lyset av pigmentet i hårstrået og ledes ned i hårsekken. Lyset forvandles til varme, som i sin tur stimulerer hårsekken til å gå i en hvilepause. Resultatet blir at håret faller av, og at mengden av hår som vokser ut igjen, gradvis minsker.

Philips Lumea IPL 9000 BRI58/00
Philips Lumea IPL 9000 BRI958/00 er smidig og myk å holde i og bruke. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Og akkurat dette med at IPL arbeider med pigmentet, gjør det til en metode som dessverre ikke passer alle. Er hårene dine for lyse, grå eller røde, er det ingen vits at du prøver. Alle jeg har snakket med, fraråder det på det mest bestemte, og sier at det ikke kommer til å fungere. Det mangler helt enkelt pigment for at metoden skal fungere. Det fungerer heller ikke om du er for mørk i huden, da kan det til og med være farlig. Årsaken til det er at jo mer pigment huden din inneholder, jo mer lys forvandles til varme, som dermed øker risikoen for brannskader.

Og du må heller ikke bruke IPL på tatoverte områder!

Fire ulike tilbehør. Kropp (sitter på Lumea 9000), ansikt, bikiniområde og armhuler. De er ergonomisk utformet for å følge kroppen og dermed komme til på best mulige måte for optimalt resultat. (Foto: Åsa Warme Hallén)

På tide å begynne

Det er en gedigen instruksjonstekst som jeg faktisk, for uvanlighetens skyld, velger å lese gjennom ganske nøye. Når det gjelder min egen kropp og hud, er jeg ikke like ivrig på å ta risiko som med for eksempel en robotstøvsuger eller et aktivitetsarmbånd.

Information 1 Information 2 Information 3 Information 4
<
>
I appen finner du en mengde informasjon om hvorfor, hvordan og når. Små informative filmsnutter og bilder. (Skjermdump fra app)

 

Jeg laster ned Lumea IPL-appen og skaffer meg en konto. Selv i appen finnes det mengder med tips og triks, og i tillegg også små filmer som kan være fine å se på.

Alt er utrolig pedagogisk lagt opp, og jeg vil si at det knappest er mulig å gjøre feil om man bare tar seg tid til å lese.

Les også Ha kontroll på helsen – lev lenger og friskere Vi blir bare eldre og eldre. Men hva er meningen med å bli eldre om man ikke holder seg frisk? Og hvordan vet jeg om jeg får tilstrekkelig med aktivitet i forhold til søvn og restitusjon?

Hvordan føles det?

Jeg kan tenke meg at vi alle opplever det forskjellig. Men før du begynner, må du ta en test med Smartskin-sensoren, både for å se hvilken hudtone du har, og for å kjenne etter hvordan det føles. Opplever du smerte eller ubehag, kan du jo alltid gå ned et steg.

Personlig kan jeg kjenne at det kommer et lite varmestøt når selve lysimpulsen kommer, men ikke noe mer. Etterpå kan det behandlede området bli litt varmt, men det er ikke noe som irriterer eller forstyrrer meg.

Från appen Fas 1 Fas 2
<
>
Den tilhørende appen er veldig pedagogisk med tilhørende bilder og passe mengder med tekst. Jeg blir smidig og enkelt guidet steg for steg. (Skjermdump fra app)

Guiding i appen

I appen logger jeg hver behandlet kroppsdel hver for seg før hver behandling. Hvilken lysstyrke bruker jeg. Hvordan føles det. Hvordan opplevde jeg resultatet. Og jeg får også vite når det er på tide med neste behandling.

Opplegget er at du gjør de første fire behandlingene med 14 dagers mellomrom, for så å gå over til touch-up-fasen, som er en gang per måned. Alt dette legges naturligvis inn i appens kalender, og jeg får en påminnelse når det nærmer seg. Jeg trenger altså overhodet ikke å holde kontroll på det selv.

På toppen av Lumea IPL 9000 BRI958/00 finner du blant annet knappene du bruker for å utføre hudtesten din – eller det som Philips kaller Smartskin-sensoren. Du plasserer vinduet mot huden din, og trykker på knappen med forstørrelsesglasset. Knappene en til fem begynner å lyse, og etter en stund vil en av dem begynne å blinke, som indikerer at det er akkurat den lysstyrken du bør bruke på den aktuelle kroppsdelen for det beste resultatet. Du bekrefter, og så er det bare å sette i gang! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det gjelder å være nøye

Selve vinduet som lyset kommer ut gjennom, er ikke stort. Og for at det skal bli resultater, trenger alle hårsekkene å bli behandlet. Det betyr altså at du må være supernøye når du flytter Lumea for at det ikke skal bli noen luker.

Å behandle en kroppsdel tar litt tid, og krever at du er nøye. Selve behandlingsvinduet er ikke bredere enn en normal pekefinger. Og den hudbiten som ikke dekkes av vinduet, blir heller ikke behandlet. Noe som resulterer i at håret vokser ut igjen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det verste som kan hende, er riktignok bare at du ser håret vokser raskere ut igjen på noen steder enn på andre. En tydelig indikasjon på at du ikke har behandlet akkurat den hudbiten. Dette var noe jeg personlig opplevde, fremfor alt etter min første behandling.

Det gjelder å holde Lumea i 90 graders vinkel mot kroppen. Smidig nok indikerer en liten lysrampe at det er riktig, og at det bare er å trykke på blinkeknappen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Men i appen finnes det mange tips og råd om hvordan jeg bør oppføre meg for å unngå dette lille uhellet. Og jeg vet jo med meg selv at jeg ikke alltid er den mest tålmodige personen som finnes, så det må jeg jo bare jobbe med.

Er det verdt pengene?

Jeg tenker at du nå ved dette tidspunktet undrer om det virkelig fungerer? Og er det verdt å bruke pengene på denne merkelige dingsen, som jo tross alt ikke er helt gratis. Og mitt svar er faktisk ja, ja, det er det.

Les også Roboten flytter inn En luftrenserrobot som beveger seg i hjemmet og renser luften der det trengs. Kan det være noe?

Ifølge Philips selv er gjennomsnittsresultatet for hårminskning etter 12 behandlinger 77 % på benene, 64 % i bikinilinjen og 64 % under armene. I løpet av testen rakk jeg tre behandlinger, og jeg merket allerede etter første gang at gjenveksten hadde minsket. Som jeg nevnte tidligere, hadde jeg kanskje ikke vært så nøye ved første omgang, men det er jo ikke produktets feil …

Jeg har ikke kompetansen til å avgjøre om dette er eksakt samme behandling som utføres på en salong, eller om den er mer intensiv på noen måte. Men jeg leser på de fleste utøvernes hjemmesider at de mer eller mindre lover at hårfjerningen er permanent etter fem til åtte behandlinger. At det kreves flere behandlinger ved hårfjerningen, er avhengig av at håret har tre ulike faser: tilvekst, overgang og hvilefase, og det er tilvekstfasen man vil behandle hårstrået for så permanent resultat som mulig. Men det er uansett samme hvilken metode du velger å satse på.

Lumea IPL 9000 BRI958/00 fungerer også trådløst, men bare under en kortere behandling som i armhulen, som kanskje tar 2,5 minutter. Skal du for eksempel behandle en litt større kroppsdel som bena, må du koble inn ledningen. Men det er en lang ledning så de fleste kan nok sitte behagelig i sofaen foran TV-en og utføre behandlingen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Prisbildet for å gjøre dette i en salong varierer sikkert, men etter å ha sjekket litt rundt kan du nok regne med rundt 5500 kroner for benene. Nærmere 4000 for armene, og vil du bli hårfri på ryggen, må du nok ut med cirka 4000 kroner. Og disse prisene er bare for en behandling.

Nei, da har jeg faktisk ingen problemer med å bruke pengene på Philips Lumea IPL 9000 BRI958/00. Selv om Philips ikke lover permanent hårfjerning i all evighet, er prislappen/behandlingstilfellene betydelig, betydelig rimeligere, og dessuten kan jeg sitte hjemme med en god kopp kaffe og en herlig lydbok i ørene. Jeg vil tro at et ben tar omtrent 10–15 minutter å behandle når du er blitt vant med det, og har fått til den rette skjæringen. Så overdrevent lang tid tar det heller ikke.

IPL er en langsiktig behandling, og det er ikke helt rettferdig å vise et før- og etterbilde etter tre behandlinger, ettersom jeg, ifølge instruksjonene, må barbere behandlingsområdet før hver behandling, noe som gjør at håret ikke synes. Men min opplevelse er likevel at håret på armene blir mer glissent for hver behandling. Og det opplevde jeg allerede etter første gangen! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Og takket være at appen hele tiden er med og minner meg på når det begynner å bli på tide, er det heller ingen risiko for at jeg glemmer en behandling.

Konklusjon

Jeg har full respekt for de som initialt rygger tilbake når de ser prislappen på Philips Lumea IPL 9000 BRI958/00. Men har du kroppshår på steder du ikke vil ha det, er det faktisk vel anvendte penger over tid, forutsatt at du har de riktige forutsetningene med hud og hårfarge, selvfølgelig. Det er smertefritt (ifølge meg), enkelt å gjøre hjemme, og du kan få virkelig bra resultat om du bare har tålmodighet og jobber systematisk. Nevnte jeg at det er smertefritt? Halleluja!

Karakter
Philips Lumea IPL 9000
High End

Home mener

Smertefri. Brukervennlig. Pedagogisk app. Prisen.

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duell: Hvem tar avfallet?

Lav pris kan fort gi grå hår

Tørketrommelen som kan nesten alt

Nytt ansikt med strøm og små klapp

Så god at jeg bare må kjøpe den!

El-tannbørster i kamp: smart, smartere og enda bedre

Et skikkelig familiekjøleskap

Romslig vaskemaskin med mange funksjoner

Massasje når og hvor du vil

Behersker du trykket?

Hjertet på rett sted

Scroll to Top