TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Oral-B iO10

Den dyreste tannbørsten noensinne er også den smarteste

Oral-B iO10 bruker kunstig intelligens til å guide deg i sanntid når du børster tennene.

forfatter
Publisert 10.12.22 - 09:09
Karakter
Oral-B iO10
L&B mener
Sporing av tannbørsting i sanntid, enten via app eller via iOSense-hub. Advarsel hvis man børster for hardt. Markant forbedret munnhygiene.
Prisen.
Spesifikasjoner

 

  • Type: elektrisk tannbørste med kunstig intelligens
  • Trådløst: Bluetooth, Wi-Fi
  • Fungerer med: Android, iOS
  • App: Oral-B
  • Annet: iOSense magnetisk lader
  • Web: oralb.no/nb-no

 

Veil. pris 4499Pr. 10.12.22 Produktside

På 80-tallet kjente vi alle Karius og Baktus sangen om tannpuss.

Alt som var av søtt og godt, det er borte stort og smått. Alt har børsten feiet bort, det er veldig dårlig gjort. Her er ikke noe nå, ingen karameller små. Ingen loff med sirup på. Å, hvordan skal dette gå.

Den teksten kunne man ordrett, og kanskje romsterte den også i bakhodet når vi  små skolegutter og -jenter midt i timen ble sendt ut av klasserommet til skoletannlegen for å skylle tennene med fluor.

Jo, jeg er vokst opp med mye fokus på grundig tannpleie, men likevel har det gått nedover bakke for meg etter jeg ble voksen. Som det sikkert gjør for så mange.

Jeg hadde ingen hull i tennene som barn, men både som gutt og voksen har jeg vært plaget med tannstein. Og når jeg en sjelden gang får tatt meg sammen til å legge meg i tannlegestolen til en omgang med rensing av tennene, får jeg passet påskrevet av tannlegen, som med alvorlige ansiktsfolder oppfordrer meg til å pusse tennene grundigere. Spesielt på baksiden av tennene og andre steder som er vanskelig å nå.

Som snart 50-åring må jeg erkjenne at jeg kan trenge litt hjelp på den fronten. Og da er det jo heldig at selskapet Oral-B spurte om vi ikke hadde lyst til å teste deres nye smarte eltannbørste, Oral-B iO10.

Smarteste tannbørste noensinne

Oral-B iO10 så jeg for første gang i februar måned i forbindelse med Mobile World Congress i Barcelona. Ja, virkelig. Produktet ble offisielt lansert på høsten, og når Oral-B mente at en elektrisk tannbørste hørte hjemme på en teknologimesse, skyldtes det den kunstige intelligensen. Oral-B iO10 er rett og slett smart!

Oral-B iO10
En liten smiley på tannbørstens display viser deg når du har børstet tennene riktig og lenge nok. (Foto: Oral-B)

Den kommer med såkalt iOSense, som er marketingspråk for tannbørstens magnetiske lader, som samtidig fungerer som hub og i sanntid guider deg til hvor du skal børste tennene for å få den optimale rengjøringen.

Seks lysfelter på laderen representerer således forskjellige soner i munnen, og går fra blått til hvitt når du er ferdig med å børste den respektive børstesonen. Når alle lysene er hvite, har du børstet alle områder lenge nok. Pusser man for hardt, lyser iOSense opp med rød farge så du vet at du må spare litt på kreftene.

‘There’s an app for that’

En enda grundigere tannbørsting får man hvis man i stedet bruker Oral-B appen. Mobilen kobles med Oral-B iO10 via Bluetooth, og sensorer i tannbørsten kommuniserer med stor presisjon til appen akkurat hvor, hvordan og hvor hardt du børster.

Du kan definere forskjellige programmer og tidsmål, og når selve tannbørstingen pågår, kan du ikke bare se dine fremskritt område for område som med iOSense-huben nevnt ovenfor. Nei, appen viser et slags tredimensjonalt bilde av tennene dine, og tannpussen følges så i sanntid mens det skilles mellom om du børster på yttersiden, innersiden eller på tyggeflaten av tennene.

Oral-B-app1 Oral-B-app2 Oral-B-app3
<
>
Her viser appen at jeg er helt ferdig med å børste tennene på venstre side og i midten av undermunnen. Høyre side mangler enda litt, både på innsiden og yttersiden av tennene. (Foto: Peter Gotschalk)

Jeg merker forskjell

I den perioden jeg har brukt Oral-B iO10, har jeg ifølge appen begynt å bruke lengre tid på tannbørstingen. Det er slutt på å slurve. Jeg får rengjort hver en krinkelkrok av gebisset, men jeg må venne meg av med å trykke så hardt med tannbørsten. Det har jeg ellers alltid gjort, men det er kanskje derfor gummene mine ikke liker meg.

En ting er sikkert. Jeg kan rett og slett merke forskjell. Oral-B iO10 holder på å lære meg å børste tennene ordentlig igjen, og jeg ser allerede frem til neste møte med tannlegen, som sikkert vil bli gledelig overrasket over munnens forbedrede tilstand.

Konklusjon

Oral-B iO10 er imidlertid også den dyreste tannbørsten jeg noensinne har hatt. Og selvfølgelig må man spørre seg selv om det virkelig er verdt adskillige tusen kroner at tannbørsten holder deg i ørene mens du pusser.

Svaret er nok individuelt. Hvis du likevel ikke har tenkt å bruke appen – eller iOSense-huben – kan det være det samme. Da er ikke Oral-B iO10 noe for deg.

Men hvis du har bestemt deg for å ta munnhygienen seriøst, så kjenner jeg i skrivende stund ikke til noen bedre løsning du kan kjøpe i en butikk og ta i bruk hjemme. Og ettersom tannlegebesøk også er dyre – spesielt hvis du står overfor en langvarig behandling av for eksempel paradentose – kan det nok fint lønne seg i lengden å kaste litt ekstra penger etter Oral-B iO10.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Et helselaboratorium i miniatyr Å holde orden på helsen for å ha et så bra og kvalitativt liv som mulig er viktig. Men det er ikke alltid du tar deg tid til å besøke legen for å sjekke generell status. Med mindre du virkelig føler deg syk selvfølgelig.
Støvsuger bedre og spiser ikke ledninger Ny generasjon med kraftigere støvsuging og bedre moppvasking.
Skarpe og kloke kameraer D-Links nye overvåkningskameraer til hjemmet har 2K-oppløsning og kunstig intelligens.
Hold styr på helsa Hold styr på vekten og helsa med Body Scan.
Null hull! Oral-B iO10 bruker kunstig intelligens til å guide deg i sanntid når du børster tennene.
Følg Lyd & Bilde