Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: L’Or Barista Sublime

Er to kapsler bedre enn en?

L’Or utfordrer de etablerte Nespresso-maskinene med sin nye kapselmaskin, som både tar de kapslene du kjenner, og de nye XXL kapslene fra L’Or.

Skrevet av / 15.09.23 - 10:30
L’Or Barista Sublime
Lasse Torp Hansen

Kapselmaskiner er små, praktiske og ekstremt populære. Det er masser av kaffetyper å velge mellom, og selv moderne luksuskaffe finnes nå til dags i kapselform. Den største ulempen ved maskinene er at de produserer en veldig liten kopp kaffe. En typisk kapsel inneholder bare mellom 5 og 6 gram kaffe.

L’Or Barista Sublime løser den utfordringen, og til og med til bare 999 kr.

Den nye maskinen fra L’Or kan både brygge vanlige Nespresso-kapsler og L’Ors egne nyutviklede kapsler, som inneholder omtrent dobbelt så mye kaffe. Nespresso lager også store kapsler, men her må du kjøpe en helt ny maskin, og den kan bare bruke disse kapslene.

Det er derfor veldig forlokkende med en maskin som kommer med nye typer kapsler uten å fjerne kompatibiliteten med de gamle.

Lor barista espressomaskine
Hvis man kjøper en melkeskummer, sitter den her på siden. (Foto: Lasse Torp)

Kampen om monopol på kapsler

Årsaken til at Nespresso ikke selv lager en maskin som kan takle både vanlige og store kapsler, er grådighet. Nespresso-maskiner og de kompatible kapslene var en gang et lukket økosystem, hvor du bare måtte kjøpe kapsler fra Nespresso. De mistet senere den nødvendige patenten på den type kapsler som er kompatible med Nespresso-maskinene. Etter det begynte andre selskaper, blant annet L’Or, å selge sine egne kapsler. For oss andre var det en stor fordel da det nå er langt flere kapsler på markedet å velge mellom.

Nespresso utviklet så senere et helt nytt system, kalt Vertuo, som bare bruker større (og patenterte) kaffekapsler.

L’Or prøver å tilby det beste fra begge verdener. Adgang til det åpne systemet samt til store (og sikkert også patenterte) XXL L’Or Barista-kapsler. Ideen er god, men du kan inntil videre bare kjøpe L’Or-kapsler i det store formatet, som er en ganske stor begrensning. Kaffekvaliteten i L’Or-kapslene er etter min smak et stykke under den du finner i Nespresso-kapslene. Det er heldigvis også prisen.

Det er vanskelig å få en oversikt over hvilke XXL-kapsler L’Or lager. Du finner dem ikke på supermarkedet, så du er nødt til å gå på nettet for å finne de store kapslene, noe som gjør det mer tungvint. Det fulgte en smakskasse med maskinen, og de store kapslene ekstraheres like godt som de små, og smaker derfor nærmest identisk.

Hvis det var mange flere som laget de store kapslene som Barista Sublime bruker, ville vi være mye mer fristet til å kjøpe den.

Lor Kapsler 1 Lor Kapsler 2
<
>
Umiddelbart ligner de store og de små kapslene hverandre av utseende. De største er ca. dobbelt så store. (Foto: Lasse Torp)

Uintelligent design

L’Or Barista Sublime har en unik lukkemekanisme som gjør den i stand til å bruke både de store og de små kapslene. Utover det er det en enkel konstruksjon uten melkeskummer (kan kjøpes i tillegg), hvor du kan velge mellom tre størrelser espresso. Det er ikke en gang en på/av-knapp. Den slår seg på når du velger å trykke på en av knappene til espresso. Det gjelder å lage flere kopper etter hverandre, da maskinen begynner å kjøle ned så snart den er ferdig med å lage den første koppen.

Koppstørrelsen stilles inn automatisk, så hvis du skifter mellom små og store kapsler, vil forholdet mellom kaffe og vann være det samme. Designen på Barista Sublime er fin, men byggekvaliteten er dårligere enn hos konkurrentene.

Selv sett i forhold til prisen føles byggekvaliteten skuffende. Den er av ren plast, og spesielt lukkemekanismen føles skrøpelig. Den er ikke tilfredsstillende å bruke hver dag, og virker uholdbar i lengden. Selskaper som DeLonghi og Sage bygger kapselmaskiner i et mer direkte samarbeid med Nespresso, og her er lukkemekanismen av metall og føles solid og velsmurt. Det gjelder også for de billigste modellene som Barista Sublime konkurrerer mot.

Generelt har Nespresso-maskiner alltid budt på små praktiske løsninger som gjør den daglige opplevelsen bedre. Det har vi tatt for gitt før vi skulle teste Barista Sublime. Hvis du vil bruke kopper av normal størrelse, må du fjerne hele dryppebrettet og stille det et annet sted. Vanntanken er rund, og lokket kan ikke brukes som håndtak. Beholderen til brukte kapsler blir lett overfylt, noe som resulterer i at du søler gammel kaffe utover bordet når den skal tømmes. Hos de fleste konkurrentene sier maskinen fysisk stopp når kapasiteten er oppbrukt.

Lor mekanisme 2 Lor mekanisme 1
<
>
De tre knappene resulterer i henholdsvis 25, 40 og 110 ml ferdigbrygget kaffe. Dobbelt så mye når du bruker de store kapslene. (Foto: Lasse Torp)

Konklusjon

Det er smart å kunne brygge mer enn én type kapsler med samme maskin. De nye store kapslene som passer til L’Or Barista Sublime, er en fin størrelse, og maskinen stiller automatisk inn den korrekte mengden vann. Men kun L’Or lager inntil videre store kapsler til systemet, og de er hverken lette å finne eller spesielt interessante på smaksfronten.

Selv om maskinen er billig, er dens nesten like billige konkurrenter ofte bedre skrudd sammen og byr på flere smarte løsninger.

Karakter
L’Or Barista Sublime
Basic

Home mener

Ideen om å kunne bruke flere størrelser av kapsler i samme maskin er virkelig god. Prisen er lav. Byggekvaliteten er dårligere enn konkurrentenes. Irriterende at det ikke er noen på/av-knapp. Det er ikke plass til annet enn espressokopper. Det er kun L’Or som lager de store kapslene, og de er vanskelig å finne.

Også i denne testen:

5 smarte kjøkkenmaskiner

Instant Pot Pro Crisp & Airfryer

Airfryer, ovn, sous vide, trykkoker og panne i én maskin!

Multikoker er nesten en underdrivelse, for Instant Pot kan så mye at det nærmest ikke finnes noe utstyr den ikke kan erstatte!

Den kan reelt fungere som et helt kjøkken samlet i én maskin. Den tar ikke spesielt mye plass. Prisen er rimelig. Du får både de praktiske og de blærete funksjonene med i pakken. Det meste av utstyret kan vaskes i oppvaskmaskinen.
Den lager mange irriterende bip-lyder. Du må oppbevare to forskjellige lokk som passer til forskjellige funksjoner. Som rendyrket airfryer er den ikke best på markedet.
Les hele testen

OBH Nordica Optigrill+

Du er en bedre kokk enn denne bordgrillen

Hvis du har vanskeligheter med å steke en perfekt biff, tilbyr OBH Nordica Optigrill+ en enkel løsning. Men kanskje du er bedre tjent med bare å øve deg.

Varm nok til å skape en overbevisende grillopplevelse. Platene kan gå direkte inn i oppvaskmaskinen.
De automatiske funksjonene er ikke spesielt sofistikerte. Platenes skråning gjør det vanskelig å plassere visse råvarer uten at de ruller bort. Prisen er høy. Konstruksjonen kunne vært mer robust.
Les hele testen

Steba IC 110

Hvorfor skal ismaskiner være så dyre?

Vi valgte å teste nettopp denne ismaskinen av én enkelt årsak: Det var den billigste ismaskinen med innebygd kompressor vi kunne finne. Kanskje den likevel var litt for billig.

Billig for en maskin med innebygd kompressor. Den tar ikke stor plass, noe som er en fordel for et produkt som ofte settes vekk i et skap vinteren over. Kan også lage yoghurt.
Den tar veldig lang tid på å kjøle isen. Den bråker. Isen blir mykere enn forventet, og kan knapt nok serveres uten at den har vært i fryseren først.
Les hele testen

Kenwood Titanium Chef Patissier XL

Mer bakverk, mindre oppvask

Kenwood forsøker å samle så mye oppvask som mulig i samme bolle. Kenwood Titanium Chef Patissier XL er en dyr maskin, men billigere enn sin storebror Cooking Chef XL. Er den et billigere alternativ eller et kompromiss?

Materialene er solide og langtidsholdbare. Det sparer på oppvasken at du kan veie, smelte, heve og elte i én og samme maskin. Det meste kan vaskes i oppvaskmaskinen. Noen oppskrifter krever virkelig en mikser.
Den varmer ikke nok til å brune smør. Den større Kenwood Cooking Chef XL er kanskje et bedre kjøp, og den kan brukes til mer enn bakverk.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Trådløs overvåkning av hjemmet

Kjør frysepizza i Airfryeren

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Scroll to Top