Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Instant Pot Pro Crisp & Airfryer

Airfryer, ovn, sous vide, trykkoker og panne i én maskin!

Multikoker er nesten en underdrivelse, for Instant Pot kan så mye at det nærmest ikke finnes noe utstyr den ikke kan erstatte!

Skrevet av / 15.09.23 - 10:30
Instant Pot Pro Crisp & Airfryer
Lasse Torp Hansen

Denne multikokeren kan i bokstavelig forstand erstatte hele kjøkkenet ditt! Der andre maskiner takler spesifikke utfordringer, har Instant Pot Pro Crisp & Airfryer samlet så godt som alle kjøkkenfunksjonene i en liten rund gryte.

Den er som en hest, som både pløyer marken og vinner gull i dressur. Den kan alt det praktiske som å steke, bake og trykkoke. Utover det kan den alt det blærete som å agere sous vide, slow cooker, dehydrerer og airfryer.

Maskinen er enkelt og smart oppbygd. En avtakbar induksjonsgryte er fundamentet for det hele.

I den kan du steke eller koke som i enhver annen gryte. Gryten kan til og med vaskes i oppvaskmaskinen. Et spesielt lokk gjør det mulig å trykkoke i gryten, noe som drastisk reduserer tiden det tar å tilberede maten. Skal du lage suppe eller langkokt mat på rekordtid, er en trykkoker løsningen. Lokket kan også brukes som et helt vanlig lokk når du skal dampe eller sous vide.

I pakken medfølger et annet lokk, som har innebygd varmeelement og varmluft. Når det lokket er montert, får du adgang til airfryer og ovn.

Flere av funksjonene er variasjoner av hverandre. Det er ingen skikkelig forskjell på knappen til baking og airfrying, da det er den samme konveksjonsmetoden maskinen benytter. Du får forskjellige standardinnstillinger som kan brukes som et godt utgangspunkt, hvis det er første gang du bruker en ny funksjon. Du har full kontroll over ovnens temperatur, som går fra 21 °C til 232 °C.

På denne måten har maskinen pakket utrolig mange egenskaper inn i det som dypest sett er en gryte med en ovn fastspent på toppen.

Airfryer
Det turbanformede lokket inneholder varmeelement som lar deg bake i Instant Pot. (Foto: Lasse Torp)

Det smarte tilbehøret

Hver kvadratcentimeter i Instant Pot tjener et formål, og det gjelder også tilbehøret. Du får i utgangspunktet to praktiske tilbehør med på kjøpet. Det virker kanskje beskjedent, men det gir mengder av muligheter. Du får en sylinderformet ”kurv” og et lite metallstativ. Begge er beregnet til å plasseres nede i gryten, og kan heves litt over den varme bunnen hvis man ønsker det. Kurven har dessuten en avtakbar, hullet metalldisk som gjør at du kan tilberede maten i flere lag. Det er en elegant og enkel løsning, som både er praktisk til dehydrering og airfrying. Det lille metallstativet har høye håndtak slik at du enkelt kan løfte en bakeform opp og ned i gryten.

Instant pot tilbehør 1 Instant pot tilbehør 2
<
>
Det er ikke plass til mye bakverk i Instant Pot, så et ekstra lag gir tiltrengt plass. (Foto: Lasse Torp)

Interaksjon og byggekvalitet

Det er ikke mye grublerier når det gjelder å lage mat med Instant Pot. Hver funksjon har en knapp på forsiden av maskinen, og så velger du ellers de relevante temperatur- og tidsinnstillingene.

Det meste stilles inn med en stor, rund knapp i midten. Det fungerer spesielt godt til baking og airfrying, hvor du velger temperatur som på en ovn. Det krever mer når du skal steke eller koke. Instant Pot bruker sine egne begreper når du skal velge temperaturen. Det letteste her er å bruke en manuell innstilling fremfor deres ”high”- eller ”low”-innstillinger. Det fungerer utmerket, men det er ikke så intuitivt å skifte temperaturen som på en tradisjonell kokeplate. Det hjelper heller ikke at apparatet lager utrolig mange bip-lyder når du fikler med innstillingene.

Instant pot knapper
Det er et lite lydsymbol, men vi har fortsatt ikke klart å slå av lyden. Sukk. (Foto: Lasse Torp)

Matlaging

Instant Pot er hverken en nødløsning eller et kompromiss på kjøkkenet. Du kan nok bruke dens mange funksjoner hver dag med overbevisende resultater. Det blir imidlertid vanskelig å få plass til en juleribbe, men en hel kylling med saus og poteter kan lett la seg gjøre. Skroget kan legges i trykkokeren, så du på en time har en ferdigkokt suppe til fryseren. Deretter kan du lage kanelsnurrer i den til dessert. Er du sliten neste dag, kan du bruke slow cooker-funksjonen til å lage verdens enkleste coq au vin. Føler du deg ambisiøs, er fried chicken i airfryeren det åpenbare valget.

Instant pot middag 1 Instant pot middag 2 Instant pot middag 3 Instant pot middag 4
<
>
Det kunne ikke vært enklere å lage et helt måltid i Instant Pot. Ovnfunksjonen er fullt ut på nivå med en ”ekte” ovn. (Foto: Lasse Torp)

Hel kylling i ovnen og kanelsnurrer

En hel kylling på ca. 1400 gram – et av de beste og enkleste måltider i verden – passer perfekt ned i den medfølgende metallsylinderen. Vi kunne også ha laget den direkte i gryten, men vi drømte om sprø poteter bakt i kyllingefett, og da var vi nødt til å få fuglen hevet opp over potetene.

Om du velger ovn eller airfry på Instant Pot er akkurat det samme. Det er bare de foreslåtte innstillingene som endrer seg. Derfor må du innstille den som du ville gjøre med en varmluftsovn. Luften sirkulerte perfekt rundt kyllingen så skinnet var sprøtt hele veien rundt. Potetene under var gylne og med en lekker smak av kylling, akkurat som ønsket. Sylinderen med kyllingen var lett å løfte opp. Etter å ha fjernet potetene fra bunnen stekte vi et par padron paprika i kyllingfettet, og lagde til slutt en rask saus i bunnen av gryten. Det er vanskelig å lage enklere, billigere eller mer velsmakende mat.

Kyllingeskroget kom til slutt tilbake i gryten, og vi fylte den med vann og satte på trykkokingslokket. Deretter sørget maskinen for resten, og en time senere var vår fond ferdig. Det tar normalt mye lengre tid å koke all smaken ut av skroget. Og i motsetning til lokket til baking kan trykkokelokket settes i oppvaskmaskinen.

Til dessert bestemte vi oss for kanelsnurrer, da vi jo også tester en mikser. Vi kunne få fire store snurrer ned i en form som fikk plass i Instant Pot. Forskjellen på snurrene i Instant Pot og i den vanlige ovnen var tydelig. Begge var bakt med varmluft, men Instant Pot lagde en dypere, mer karamellisert topp. Sikkert fordi deigen var tettere på varmeelementet. Uansett foretrakk vi Instant Pot fremfor ovnen, noe som igjen beviser at den ikke bare er praktisk, men også leverer varene. Størrelsen og formen er en utfordring til bakverk, men det er faktisk mulig.

Instant pot dessert 1 Instant pot dessert 2
<
>
Det var ikke nødvendig å endre på oppskriften da vi lagde kanelsnurrer i Instant Pot. De ble ekstra sprø på toppen, men fortsatt luftige inni. (Foto: Lasse Torp)

Fried chicken i airfryer

Airfryers er utrolig populære, så det er et stort salgsargument at maskinen har en innebygd. I praksis er en airfryer bare en liten varmluftsovn, så funksjonen gir mening. Vi forsøkte med Fried Chicken. En airfryer lover sprø mat med mindre fett, så det virket som et åpenlyst valg.

Du stiller inn temperatur og tid på samme måte som når du bruker ovn-funksjonen. Halvveis inn i tilberedningen kommer maskinen med en virkelig høy lyd. Den indikerer at du skal pause maskinen (gjøres ved å ta av lokket) og riste maten rundt. Vår kylling ble unektelig sprø, men ikke mer sprø enn porsjonen vi lagde i en vanlig varmluftsovn. Vi hadde samme utfordring med pommes frites. Det finnes en del oppskrifter dedikert til airfryer, så kanskje man må lære maskinen bedre å kjenne. Alternativt er noe av airfryer-magien forsvunnet i forsøket på å oppnå så mange funksjoner som mulig.

En fordel ved Instant Pot sammenlignet med en ovn er til gjengjeld at den blir langt fortere varm. Så alt av dypfrosne rester, ferdigmat og pommes frites er raskere å tilberede enn noensinne.

Instant pot airfry 1 Instant pot airfry 2
<
>
Det ene låret er laget med airfry-funksjonen, det andre er laget i en vanlig varmluftsovn. De ligner (og smaker) veldig likt. Pommes frites var heller ikke bedre enn vanlig, men de ble raskere ferdige. (Foto: Lasse Torp)

Doven coq au vin i slow cooker

Noen ganger er man villig til å ofre kvalitet for det enkle, og her kommer slow cooker-funksjonen inn i bildet. Den er beregnet til langkokt mat, og er ikke annerledes enn å ha en gryte stående på lav varme i mange timer. Fordelen er at du kan ha maten forseglet og få en timer til å slå av retten når den er ferdig. Den kan også holde maten varm til du kommer hjem fra jobben. I forsøket med å se hvor langt vi kunne gå med latskapen, besluttet vi å lage verdens enkleste coq au vin. Det gjorde vondt i hjertet å putte samtlige ingredienser, inklusiv rå bacon, poteter og sopp, ned i gryten og fylle opp med den mest tvilsomme papprødvinen penger kan kjøpe.

Ikke noe ble stekt på forhånd, og hele sammensuriet fikk fem timer på den laveste slow cooker-innstillingen. Resultatet var mat som smakte langt bedre enn den burde. Ikke noe var ukokt og kjedelig, og hele huset duftet under tilberedningen. Slow Cooking er perfekt til billige kjøttstykker, og det er tusenvis av oppskrifter på lekker, lat langkokt mat der ute.

slow cook opskrift
Det kan klart anbefales å steke tingene før de langtidskoker, men er du veldig lat, kan du fortsatt få lekker mat med Instant Pot. (Foto: Lasse Torp)

Konklusjon

Instant Pot Pro Crisp & Airfryer kan faktisk alt. Den er den ultimate gaven til studenten som snart flytter inn i en leilighet med tekjøkken, eller til camperen som elsker å lage mat. Størrelsen begrenser mengden gjester du kan lage mat til, men til hverdags kan du lage mer enn rikelig mat av gangen. Hvis du bare vil kjøpe et nytt kjøkkenredskap til kjæresten din, er Instant Pot Pro Crisp & Airfryer svaret.

Karakter
Instant Pot Pro Crisp & Airfryer
Premium

Home mener

Den kan reelt fungere som et helt kjøkken samlet i én maskin. Den tar ikke spesielt mye plass. Prisen er rimelig. Du får både de praktiske og de blærete funksjonene med i pakken. Det meste av utstyret kan vaskes i oppvaskmaskinen. Den lager mange irriterende bip-lyder. Du må oppbevare to forskjellige lokk som passer til forskjellige funksjoner. Som rendyrket airfryer er den ikke best på markedet.

Også i denne testen:

5 smarte kjøkkenmaskiner

L’Or Barista Sublime

Er to kapsler bedre enn en?

L’Or utfordrer de etablerte Nespresso-maskinene med sin nye kapselmaskin, som både tar de kapslene du kjenner, og de nye XXL kapslene fra L’Or.

Ideen om å kunne bruke flere størrelser av kapsler i samme maskin er virkelig god. Prisen er lav.
Byggekvaliteten er dårligere enn konkurrentenes. Irriterende at det ikke er noen på/av-knapp. Det er ikke plass til annet enn espressokopper. Det er kun L’Or som lager de store kapslene, og de er vanskelig å finne.
Les hele testen

OBH Nordica Optigrill+

Du er en bedre kokk enn denne bordgrillen

Hvis du har vanskeligheter med å steke en perfekt biff, tilbyr OBH Nordica Optigrill+ en enkel løsning. Men kanskje du er bedre tjent med bare å øve deg.

Varm nok til å skape en overbevisende grillopplevelse. Platene kan gå direkte inn i oppvaskmaskinen.
De automatiske funksjonene er ikke spesielt sofistikerte. Platenes skråning gjør det vanskelig å plassere visse råvarer uten at de ruller bort. Prisen er høy. Konstruksjonen kunne vært mer robust.
Les hele testen

Steba IC 110

Hvorfor skal ismaskiner være så dyre?

Vi valgte å teste nettopp denne ismaskinen av én enkelt årsak: Det var den billigste ismaskinen med innebygd kompressor vi kunne finne. Kanskje den likevel var litt for billig.

Billig for en maskin med innebygd kompressor. Den tar ikke stor plass, noe som er en fordel for et produkt som ofte settes vekk i et skap vinteren over. Kan også lage yoghurt.
Den tar veldig lang tid på å kjøle isen. Den bråker. Isen blir mykere enn forventet, og kan knapt nok serveres uten at den har vært i fryseren først.
Les hele testen

Kenwood Titanium Chef Patissier XL

Mer bakverk, mindre oppvask

Kenwood forsøker å samle så mye oppvask som mulig i samme bolle. Kenwood Titanium Chef Patissier XL er en dyr maskin, men billigere enn sin storebror Cooking Chef XL. Er den et billigere alternativ eller et kompromiss?

Materialene er solide og langtidsholdbare. Det sparer på oppvasken at du kan veie, smelte, heve og elte i én og samme maskin. Det meste kan vaskes i oppvaskmaskinen. Noen oppskrifter krever virkelig en mikser.
Den varmer ikke nok til å brune smør. Den større Kenwood Cooking Chef XL er kanskje et bedre kjøp, og den kan brukes til mer enn bakverk.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Trådløs overvåkning av hjemmet

Kjør frysepizza i Airfryeren

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Scroll to Top