I min forrige gruppetest av robotstøvsugere stilte Ecovacs opp med den dyreste i lagoppstillingen, nemlig Ecovacs Deebot X1 Omni. Denne gangen utfordrer de med testens billigste. Jeg installerte Ecovacs Deebot N10 Plus ifølge instruksjonene, og døper den til Egon.
Med i esken finner jeg egentlig ingenting utover det Egon trenger for å fungere. Bare en fysisk instruksjonsbok. Personlig er jeg mer av typen ”tut-og-kjør-person”, og bruker sjelden instruksjonsbøker, men jeg setter likevel pris på at produsenten respekterer at behovet kan finnes. Litt synd er det imidlertid at den ikke finnes på de nordiske språkene.
Ecovacs Home
Appen som jeg styrer Egon med, heter Ecovacs Home, og det er her jeg stiller inn hvor Egon skal gjøre rent, når han skal støvsuge og hvilken sugekraft han skal benytte seg av. Vil jeg at han skal støvsuge en gang eller to ganger, og skal han moppe på standardnivå eller dypere (som i dette tilfellet innebærer tettere og mer nøye mopping)? No-go soner, no-mopp-soner og andre avgrensende områder løser jeg også enkelt i appen.
Om jeg vil, og har behov for det, går det fint å lage flere ulike kart.
Ecovacs Home finnes på de nordiske språkene, og det gir alltid et ekstra pluss i margen.
Tid for støvsuging
Jeg kan ikke klage på rengjøringsevnen hos Ecovacs Deebot N10 Plus. Derimot viser det seg at Egon er til de grader sta. Etter hans første støvsugeromgang kom jeg til å flytte på en av kjøkkenstolene. Det satte han ikke pris på. Om ikke møblene står eksakt som de gjorde da han kjørte kartleggingsrunden, dytter og puffer han på dem til han er fornøyd. Han skal frem til enhver pris!
Egon er ikke bare sta, han har en dårlig lokalitetsfølelse også. Når jeg har sendt ham i vei for å støvsuge ute i hallen, er alt fryd og gammen til å begynne med. Inntil han skal finne veien tilbake. For det gjør han ikke. Jeg finner ham innunder kjøkkenbordet, der han helt enkelt har gitt opp.
Ikke helt overraskende tar han absolutt ingen hensyn til kattenes matplasser. At han dytter til det ved første, andre eller kanskje til og med tredje gang, kunne jeg kanskje ha akseptert. Men når han gang på gang kjører over og drar med seg ting, blir jeg litt lei.
Egon har ingen bekymringer med vårt noe lodne teppe, men han slår ikke automatisk over til å øke sugeeffekten. Om jeg vil at det skal bli litt ekstra sugekraft på tepper, må jeg gå inn i appen og endre det. Personlig mener jeg at det burde vært omvendt.
Derimot får Ecovacs Deebot N10 Plus en gullstjerne i margen for sin evne til å gjøre rent rundt terskler. Det er ikke like bra som om jeg tar frem min skaftstøvsuger og gjør det selv, men det er best av alle deltakerne i testen.
Og mopping
Egon kan både støvsuge og moppe, men på dette punktet vet jeg (og kanskje du også) at det kreves en hel del for at det skal være greit å kalle det mopping. Egon oppfyller faktisk ikke de kravene, så jeg velger å kalle det våttørking.
For å våttørke fyller du på beholderen, som allerede sitter på undersiden, med vann. Deretter klikker du fast ”moppeduken” som du så fester den fuktede moppen på. Når det er gjort, kan Egon tørke gulvene slik at de blir litt renere og støvfrie. I denne modusen unngår Egon å kjøre opp på tepper, så i praksis trengs ingen no-mopp-soner på tepper. Å ta bort moppeduken etter avsluttet jobb er imidlertid lettere sagt enn gjort. Jeg måtte faktisk gi opp en stund ettersom jeg var redd for at den skulle gå i stykker, og at jeg i tillegg ble så frustrert. Men til slutt lyktes jeg – spør meg bare ikke hvordan!
Konklusjon
Ecovacs Deebot N10 Plus er den støvsugeren i testen som lager det minste hullet i lommeboken, noe som også gjør at den kommer fra det med å ikke være helt perfekt. Støvsugingen er absolutt tilfredsstillende, og appen er enkel å forstå og å finne frem i. Egon har noen spesielle ting for seg – som for eksempel å skåningsløst kjøre over ting som ligger i veien. Men er du bare klar over at det trengs litt ekstra forarbeid og det er ok for deg, er dette ikke noe dårlig kjøp. Men spring ikke av gårde og kjøp en Egon for moppingens skyld; se det mest som noe du får på kjøpet.
Home mener
Prisen. App på de nordiske språkene. Er best i testen på rengjøring rundt terskler. Kjører over og drar med seg ting.
Veil. pris 3999 kr
Spesifikasjoner
- Navigasjon: TrueMapping 2.0
- App-styring: Ecovacs Home
- Kamera: nei
- Fjernkontroll: nei
- Sugekraft: 3800 Pa (maks)
- Mopping: ja
- Vannbeholder: 240 ml
- Støvbeholder: 0,42 liter
- Selvtømmende: ja
- No-go sone: ja
- Lydnivå: mellom 65-75 dB avhengig av innstilling
- Batteritid: maks 300 min
- Ladetid: 6,5 h
- Mål/vekt: Ø 35 x 9,3 cm/- kg
- Mål lade-/tømmestasjon: 30 x 42 x 43 cm
- Kompatibel med: ikke oppgitt
- Web: ecovacs.com
Også i denne testen:
4 robotstøvsugere
Wilfa Innobot RVC-D4000SL+
Vellykket gjenetablering
Wilfa startet som støvsugerprodusent i 1948. Etter et opphold i kategorien lanserer de nå igjen rengjøringsprodukter.
iRobot roomba Combo i5+
Penest i testen
Å legge vekt på utseendet på et produkt som ofte er ganske synlig i et hjem, er et pluss. Men hovedsaken er jo likevel at det holder mål.
Roborock Q Revo
Vedlikeholdsfri – nesten
Roborock er litt bortskjemte med strålende karakterer og fanfarer. Nå skal de delta i en gruppetest hvor de dessuten har den høyeste prislappen.