Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung Galaxy Buds Live

Når finessene er viktigere enn opplevelsen

Galaxy Buds Live er fullproppede med funksjoner, men holder ikke hva de lover.

Publisert 10.12.20 - 08:30
Samsung Galaxy Buds Live
Jonas Ekelund

Samsung har gjort mange forsøk med ørepropper opp gjennom årene, med varierende fremgang. Inntil fjorårets Galaxy Buds traff riktig med det meste. De var lette og behagelige, hadde bra batteritid og smart håndtering. Når det ble snakk om en ny modell med støyredusering, så vi for oss et par Buds med en mer avansert teknikk. Det kunne blitt et par Airpods Pro-killere for Android-verden.

Ladeetuiet er lite, men det er lett å lade proppene. (Foto: L&B)

Konstruksjon og utseende

Det vi i stedet har fått, er in-ear hodetelefoner som av en eller annen grunn er redesignet fra grunnen av. Da vi kaller dem in-ear hodetelefoner, har de ingen silikonpropp som man kan trykke inn i øregangen, men de sitter grunt i ytterøret. Det finnes de som synes det er ubehagelig med propper, og dette er altså et alternativ til dem.

Den bønneformede in-ear proppen må altså lirkes på plass i øret, og forhåpentligvis faller den ikke ut. Til forskjell fra Apple Airpods, som overhodet ikke har noe som hjelper dem med å sitte fast, finnes det faktisk små silikonringer som griper tak i ytterøret. Det fungerer overraskende bra til vanlig bruk. Men man skal nok ikke friste skjebnen og løpe i terrenget med dem. Det bør ellers gå bra å trene med dem, da de er IPX2-klassifisert. Det innebærer at de er motstandsdyktige mot væske, som lett regn eller kanskje svettedråper. Til sammenligning er Apple Airpods Pro IPX4-klassifiserte.

Mengden av porter og mikrofoner er overveldende. (Foto: L&B)

Med tanke på størrelsen og at ingenting stikker ut av øret, kunne man tenke seg at de var diskré. Men de er blanke, og noen av fargevalgene drar rett og slett oppmerksomheten til seg. De finnes i hvitt, svart, blått og bronse, hvor den siste er fargematchet med Galaxy Watch 3, Galaxy Note 20 og Galaxy Tab S7.

Installasjon og håndtering

Med Samsung Wearable-appen holder det å åpne ladeetuiet i nærheten av Galaxy-mobilen for å få en melding som spør om man vil pare dem. Like smidig som med Apples gadgets, noe som er like bra. Ellers går det selvfølgelig an å bruke Bluetooth-menyen på samme måte som med andre merker. Ekstra pluss til Samsung for at de faktisk har laget en Galaxy Buds-app for iOS!

I appen ser man batterinivå på både in-ear-proppene og etuiet. Med alle finesser lukket holder en lading til åtte timers lytting, noe som er meget bra. Slår man imidlertid på støyredusering og stemmestyringen, synker det til fem og en halv time. Fem minutters hurtiglading gir ytterligere en times lytting, og det går fint å lade etuiet trådløst, til og med fra Galaxy-mobilen i nødsfall.

Det finnes mengder av innstillinger, men når det gjelder touch, kunne man ha ønsket seg flere. (Foto: L&B)

Med appens EQ-innstillinger kan man tilpasse lyden som man vil. Finner man ikke in-ear-proppene, kan man se i appen hvor de var sist, samt spille av en høy lyd slik at man kan lete seg frem til dem. Her slår man også på den aktive støyreduseringen og velger om stemmeassistenten skal lytte etter kommandoer. Kjedelig nok er det Bixby, den minst brukbare av alle. Hvorfor kan man ikke få bruke Google Assistant om man foretrekker den?

Avspillingen styrer man med touch-kontroller på proppene. En gang for å pause eller svare i telefonen, to ganger for å gå til neste låt, tre ganger for den sist avspilte. Holder man den inne, kan man aktivere støyreduseringen, starte Bixby, skru ned volumet eller aktivere Spotify. Med appen kan man velge hva som skal aktiveres med den ene eller den andre proppen. Her kan man også slå av touch-kontrollene. Og det er noe man raskt får lyst til å gjøre, for hver gang man justerer Buds i øret, registreres det som et trykk. Eller hver gang man putter dem i øret eller tar dem ut. Helt enkelt veldig irriterende i lengden.

Samtale og musikk

Når det gjelder samtaler, er Buds Live mer avanserte enn de fleste andre propper vi har sett. De har to mikrofoner på utsiden og en på innsiden. Men de har også en sensor som registrerer bevegelsene i haken for å avgjøre hvilken lyd som er din tale og hva som kommer fra omgivelsene. Det gjør at de ikke bare plukker opp stemmen din bra, men at den du snakker med kan høre stemmen din selv om du er i støyende omgivelser.

Det er imponerende hvor mye man kan klemme inn i så små in-ear hodetelefoner. (Foto: Samsung)

Man kunne kanskje tro at dette ville medføre at selve støyreduseringen var i toppklasse. Men ettersom proppene ikke tetter helt, spiller det ingen rolle hvor mye de demper. Man kommer ikke fra at omgivelsenes uvesen lekker inn i ørene dine. Sant nok kan vi høre en viss forskjell i det lavfrekvente bulderet når man sitter på toget, men ikke såpass mye at man velger å betale ekstra for det.

Selv når man spiller musikk, merkes det at de ikke er tette, for det går ut over bassgjengivelsen. Bassen er nok nærværende, men mangler dybde og trykk. Ellers er lyden åpen og dynamisk, og fungerer utmerket for enklere pop og rock uten på byen. Derimot kjemper de med mer kompleks musikk, så de duger ikke til å sitte og nyte musikk hjemme i godstolen.

Konklusjon

Samsung Galaxy Buds Live er blant de mer avanserte in-ear hodetelefonene vi har sett. De er fullproppet med funksjoner, fra å kunne fange opp stemmen din i støyende omgivelser, noe som fungerer bra, til aktiv støyredusering, som knapt merkes i det hele tatt. Til tross for at de sitter grunt i øret, noe mange liker, sitter de godt på plass. Det fører imidlertid til at bassgjengivelsen er klein og at de lekker lyd. Det er dessuten mer eller mindre umulig å røre dem uten å aktivere touch-kontrollene. Vi hadde ønsket at Samsung i stedet hadde holdt fast ved designen av Galaxy Buds, og bare lagt til støyreduseringen. Det føles som et eksempel på at man bygger et produkt bare for man kan, i stedet for å spørre seg om det tilfører noe.

 

Karakter
Samsung Galaxy Buds Live
Premium

Lyd & Bilde mener

Utmerkede som headset. Trådløs lading i etuiet. Overfølsom touch-funksjon. Stemmestyringen er Bixby. Lyden lekker både inn og ut. Ikke mye til støyredusering. Klein bassgjengivelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Allerede abonnent? Logg inn eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B Home abonnement finner du her.

Yamahas aller beste hodetelefoner – og de koster skjorta

8 trådløse propper for slank lommebok

Musikk låter sjelden mer innbydende

Storm i et vannglass

Proffer trenger ikke betale mer

Hodetelefoner for musikkelskere

Scroll to Top