Hvis man ikke føler at man finner det objektivet man leter etter i det utvalget kameraprodusenten tilbyr, kan man alltid se på tredjepartsprodusenter. For å lokke kjøpere tilbyr de som oftest noe spesielt – uansett om det er lave priser eller ekstrem zoom. Akkurat Tamron er kjent for å produsere zoomobjektiver av høy kvalitet, og dette objektivet er et prakteksempel på akkurat det.
Hva er det da man får? Den siste varianten av dette objektivet har innebygd autofokusmotor, men ingen bildestabilisering. Det passer kameraer fra Sony, Minolta, Nikon, Canon, Pentax og Samsung – så lenge man kjøper objektiver med tilpasset bajonett. Vi testet objektivet med et Canon-kamera. Objektivet er kanskje ikke vakkert, men føles funksjonelt. Vi liker den så langt, ikke minst fordi den har zoomlås slik at objektivfronten ikke kryper utover når man bærer kameraet over skulderen.
Bildekvalitet
I likhet med de øvrige superzoomobjektivene vi har testet i dette nummeret, må man tåle en del bildefortegninger. Imponerende nok slår objektivet både Canon og Nikons megazoomer når det gjelder linjefortegning – om enn bare marginalt. Problemet er fortsatt merkbart og vi ville unngå å fotografere regelmessige mønstre og rette former ved full vidvinkel dersom man ikke vil ofre tid (og bildekvalitet!) på etterbehandlingen av bildene.
Objektivet har også litt vignettering i hjørnene på store blenderåpninger ved korte brennvidder, men selv det problemet er relativt beskjedent. Skarpheten er jevnt over bra, men dårligst på full vidvinkel og med åpen blender. Ingen merkverdigheter, bare realiteter. Bokeh-en er hovedsakelig nøytral og verken forstyrrer eller bidrar til bildene. Helt ok for et zoomobjektiv med så stort zoomomfang.
Konklusjon
Gigantisk zoomomfang og ytelse som på mange punkter overgår det man får fra produsentene av originaloptikk til sitt kamera. En god pris. Hva vi ikke liker? Den største ulempen er at den mangler bildestabilisator, så dersom kamerahuset ikke har innebygd bildestabilisator, må man kjempe hardt for å holde kameraet stille på lange brennvidder. Dersom man derimot eier for eksempel en Sony med innebygd bildestabilisering, er dette et meget bra kjøp.
Også i denne testen:
Canon EF-S 18–200 mm f/3,5–5,6 IS-objektiv
Sikre langskudd
Med innebygd bildestabilisering i toppklasse, er det ingen store problemer knyttet til å bruke hele zoomomfanget til dette langrekkende objektivet.
Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1,4 G-objektiv
Portrettfoto i fronten
Kort fokusdyp krever stor blenderåpning, og Nikon leverer med overbevising på det punktet – og det selv ved bevegelige motiver.
Olympus Zuiko Digital ED 18–180 mm f/3,5–6,3
Minimale forvrengninger
For å være et ekstremt zoomobjektiv presterer dette Olympus-objektivet nesten latterlig bra til prisen.
Nikon Nikkor AF-S 18–200 mm f/3,5–5,6 G IF-ED VR DX
Fullspekket superzoom
Selv om man alltid kan finne optiske fortegninger, er dette superzoomobjektivet definitivt ikke uten positive sider.
Olympus Zuiko Digital 50 mm f/2,0 Macro
Det blir ikke skarpere
Olympus har lykkes med kunststykket å bygge et objektiv praktisk talt uten optiske feil. Vi er imponert!
Canon EF 50 mm f/1,4 USM-objektiv
Gammel trofast tjener
En tradisjonsrik historie bygger opp forventningene, men Canon viser at de kan innfri, og tilbyr et utmerket portrettobjektiv for pengene.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser