: RugGear RG960

Tung og tøff, men treg

RugGear er kanskje markedets sterkeste telefon – men helt sikkert ikke den raskeste.
Lyd & Bilde mener
Beste tetthet og imponerende bruddstyrke uten at telefonen av den grunn er blitt altfor stor.
Hastigheten er ok til lettere surfing og mail, men altfor langsom til større apper. Og spill kan du bare glemme, soldat!
Spesifikasjoner
  • Klassifisering: IP68, MIL-STD-810G
  • Prosessor: 1 GHz ARM MT6575 (single-core)
  • Minne: 512 MB / 4 GB lager, microSD opp til x GB
  • Skjerm: 4,3” - 800 x 480 piksler
  • Operativsystem: Android 4.2.1
  • Kamera: 8 Mp / 0,3 Mp
  • Trådløst:  3G (dual-SIM), Wifi 802.11 b/g/n, BT 4.0
  • Batteri: 3.000 mAh
  • Mål/vekt: 7,6 x 14,6 x 2,2 cm (BxHxD), 260 g
Annonse
Annonse
forfatter

RugGear slår seg på brysted med at de lager mobiler som er godkjent til militært bruk. R960 er deres minste smartmobil(RugGear har også en større modell med 5 tommers skjerm på programmet). Den er forholdsvis slank til å være en robust smartmobil. Kabinettet er av plast, i samme gulfarge som el-verktøy og gravemaskiner. Det svarte dekselet på baksiden som skjuler SIM og SD-kort, er festet med intet mindre enn 20 skruer!

RugGear RG960 er på papiret den mest robuste av telefonen i feltet. Med en tetthetsklassifisering på IP68 (de to andre er IP67) tåler den vanndybder opp til tre meter – i ubegrenset tidsrom. Eller i hvert fall inntil batteriet må lades, da microUSB-porten ikke er vanntett, men gjemt bak en gummiklaff.

RG960 er også klassifisert etter MIL-STD-810G, noe som betyr at den er godkjent brukes i felten av det amerikanske forsvaret. Telefonen skal blant annet tåle flere meters fall ned på et betonggulv.

Funksjoner og betjening
Betjeningen består av fem gummiforede knapper til av/på, lydstyrke, kamera og nullstilling. Tre Android-navigeringsknapper er fysiske knapper i stedet for på skjerm. Alt er tydelig beregnet for å fungere under ekstreme forhold. Hodetelefonkontakt og USB-kontakt til lading befinner seg bak hver sin gummiklaff.

Mens noen av RugGears modeller er utstyrt med walkie-talkie har RG960 fortrinnsvis normale smartmobilfunksjoner. Den har likevel innebygd FM-radio samt en SOS-funksjon som kan sende GPS-posisjonen til en forutbestemt mottaker. Perfekt når du er fanget i kryssild i fiendtlig terreng, og har bruk for det pokkers helikopteret akkurat nå!

Skjerm og lyd
Skjermen er klar og lyssterk, men oppløsningen er på beskjedne 800 x 480 piksler. Det er langt dårligere enn man ville forvente av en normal 3.000 kroners telefon. Lyden er imidlertid bra, og det er artig å høre telefonen spille ufortrødent videre under vann…

rug_gear2

Benchmarks
RG960 er en fullverdig Android smartmobil som kan kjøre de fleste alminnelige apper. Men særlig raskt går det ikke for seg. Browsermark konstaterer at telefonen med sin score på 1155 bare er hurtigere enn åtte prosent av de telefonene som er blitt testen gjennom tidene. Og Geekbench 3 lander på en samlet score på 316. Det er ikke noe å skryte av, men til gjengjeld kan telefonen gjøre det tre meter under vann! Prosessoren i RG960 er en MT6575 single-core på 1 GHz og et minne på 512 MB, som hjelper til med å forklare den ydmyke hastigheten.

Fysisk test
RugGear legger spesielt kraftig vekt på robustheten, så forventningene var spent tilsvarende høyt. Derfor var det overraskende da navigeringstastene på det fremsendte testeksemplar nektet å fungere etter en tur i vaskebøtta. Helt galt gikk det imidlertid under falltesten. Etter første møte med gulvet (1 meter på gulvteppe) fungerte ikke touchskjermen lenger. Og et 180 cm fall mot flisgulvet gikk telefonen av med døden.

Et nytt testeksemplar ble fremskaffet i all hast, og utsatt for samme mishandling. Og denne gangen holdt maskinvaren upåklagelig. Telefonen spilte lystig under vann, og var upåvirket av støt og slag.

Da RG960 har en tetthetsgrad på IP68 fremover IP67, som de øvrige hadde, fikk telefonen lov til å ligge i vannet hele dagen. Helt uforstyrret.

Konklusjon
RugGear RG960 er en solid bygget telefon som er beregnet til å tåle spesielt uvennlig behandling. Hvis du tilbringer hverdagen med å redde folk ut fra brennende hus eller bekjemper terrorister, har du bruk for en telefon som kan klare belastningen. Og i en slik situasjon har du neppe heller tid til å surfe på nettet eller spille mobilspill. Men hvis du har et mer alminnelig arbeid, og bare har bruk for en solid mobil, finnes det bedre løsninger.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Runbo Q5

Rambo-telefonen

Runbo Q5 er rett og slett tøffere enn toget.

En meget robust smartmobil hvor det ikke er gått på bekostning av hastigheten. Batteritiden er imponerende, og walkie-talkie funksjonen og laseren er artige.
Den er ikke akkurat diskré! Telefonen er stor, tung og klosset, og du må ha ekstra store lommer. Til tross for enorme gummipakninger er ladeklaffen ikke helt tett.

Samsung Galaxy Xcover 2

Kompakt tøffing

Samsung Galaxy Xcover 2 skilter ikke med at den er robust. Den ligner en alminnelig smartmobil, men kan utsettes for overraskende mye.

En sivil toughphone som tåler det meste, uten å skryte av det. Hastigheten er ganske grei.
Ikke like robust som kjempetelefonene.
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Når lanseringsfesten holdes på nett, så kan man like så godt gjøre det ekstravagant.
Det er i hvert fall hva som hevdes om Mad Catz R.A.T. DWS trådløse spillmus.
Logitech har nettopp sluppet det hevder er "verdens letteste trådløse gaming mus for e-sport."
AOC og Porsche Design har med PD27 gått sammen om å lage en fet 240 Hz gamingskjerm.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!