TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Runbo Q5

Rambo-telefonen

Runbo Q5 er rett og slett tøffere enn toget.

forfatter
Publisert 30.06.14 - 15:54
L&B mener
En meget robust smartmobil hvor det ikke er gått på bekostning av hastigheten. Batteritiden er imponerende, og walkie-talkie funksjonen og laseren er artige.
Den er ikke akkurat diskré! Telefonen er stor, tung og klosset, og du må ha ekstra store lommer. Til tross for enorme gummipakninger er ladeklaffen ikke helt tett.
Spesifikasjoner
 • Klassifisering: IP67
 • Fallprøve: Opp til 3 m
 • Prosessor: Quad-core ARM MKT6589 1,5 GHz
 • Minne: 2 GB / 32 GB lager, microSD op til 32 GB
 • Skjerm: 4,5”, 1280 x 720 piksler
 • Operativsystem: Android 4.2.1
 • Kamera: 13 Mp / 13 Mp
 • Tilkobling: microUSB
 • Funksjoner: Walkie-talkie, laser, lommelykt, FM-radio.
 • Trådløst: 3G (dual-micro-SIM), Wifi 802.11 b/g/n, BT 2.1
 • Batteri: 4.200 mAh
 • Mål/vekt: 7,4 x 15,7 x 2,5 cm (BxHxD), 380 g.
Veil. pris 4927Pr. 30.06.14 Produktside

Kinesiske Bright Alliance Technology må ha hatt Rambo i tankene da de ga navn til telefonen. Og Runbo Q5 virker da også robust nok til å hamle opp med en hel gerilja på egen hånd. Den er imidlertid ”kun” klassifisert til IP67, noe som betyr at denklarer seg en halvtime under vann, men ikke kan benyttes av dykkere.

Runbo Q5 er stor, tung og svart. Det er faktisk den største mobilen jeg har sett siden 1980-årene. Den ligner et kinesisk produsert håndverktøy til anleggsbransjen, og man forventer nesten kjenne lukten av maskinolje når esken åpnes.

Å ta mobilen i bruk krever verktøy, da kortplassen befinner seg bak en stor klaff på baksiden, og er festet med ikke mindre en seks skruer. Heldigvis følger det med en skrutrekker! Bak klaffen finnes det to plasser til mikro SIM-kort og en til microSD-kort. Hodetelefoninngang og microUSB-port til lading er gjemt bak en gummiforet klaff som er sikret med en smart låsemekanisme. En annen klaff øverst dekker over en skrukobling til walkie-talkie antennen, slik at man kan snakke med resten av gjengen uten å bruke mobilnettet. 7 gummiforseglede trykknapper tar seg av av/på, lydstyrke, kamera, lommelykt, SOS-funksjon – og laser!

Funksjoner og betjening
Runbo Q5 har mange finesser å leke med: Utover smartmobilfunksjonene inneholder Q5 en FM-radio, walkie-talkie, lommelykt – og en laserpeker. Batteriet er det kraftigste vi har sett på noen mobil: 4.200 mAh gir en standby-tid på flere dager. Den har også en solid bøyle til en sikkerhetsline, slik at man ikke må klatre ned fra fjellet eller stillaset for å hente telefonen hvis man glipper taket.

Skjerm og lyd
4,5” skjerm, god lysstyrke og en oppløsning på 1280 x 720 piksler i HD, uten at Q5 dermed er oppe og blander seg med supertelefonene. Det er den til gjengjeld på kamerasiden. 13 megapiksler bringer Q5 til den høye ende av markedet. Og så er det detaljen med at begge kameraene har 13 Mp, slik at du kan ta superhøyoppløste selfies mens du jobber på stillaset! Den innebygde høyttaleren er i stand til å trenge gjennom selv den kraftigste bakgrunnsstøy.

Benchmarks
Runbo Q5 er drevet av en quad-core Cortex A9 prosessor på 1,5 GHz. Den har 2 GB RAM og 32 GB harddisk. Og man kan utvide med ytterligere 32 GB med et SD-kort.Browsermark testen gir et resultat på 1934, noe som ganske gjennomsnittlig, og det angir at Q5 er i stand til å vise de fleste nettsider uten at prosessoren begynner å svette. Geekbench 3 oppnår en score på henholdsvis 1265 (multi-core) og 398 (single-core). Det er resultater som svarer til hva man møter på ”sivile” smartmobiler i den bedre ende. Antutu Benchmark 4, som tester grafikkegenskapene på Android-enheter, oppnår et resultat på 16703. Det tilsvarer Google Nexus 4, og er fortsatt over gjennomsnittet. Q5 kan med andre ord fint levere underholdning og spill i lunsjpausen.

Fysisk test
Støtbeskyttelsen er glimrende. Når man lar Q5 falle 180 cm ned på et hard underlag hopper den mer enn en halvmeter opp igjen! Og den er helt kampklar etterpå. En halv time i vaskebøtten sjenerer heller ikke. Imidlertid var det en enkelt dråpe vann bak ladeklaffen. Dekslet til SIM- og SD-kort var til gjengjeld helt tett.

Konklusjon
Det er vanskelig å unngå å bli imponert over Runbo Q5. Alt er i megastørrelse, det gjelder også antall funksjoner. Hvis du har bruk for en smartmobil som kan følge med deg overalt, er den et opplagt valg. Hvis du ikke utfører farlig arbeid eller er fjellklatrer på fritiden, vil mange av finessene imidlertid være overflødige.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

RugGear RG960

Tung og tøff, men treg

RugGear er kanskje markedets sterkeste telefon – men helt sikkert ikke den raskeste.

Beste tetthet og imponerende bruddstyrke uten at telefonen av den grunn er blitt altfor stor.
Hastigheten er ok til lettere surfing og mail, men altfor langsom til større apper. Og spill kan du bare glemme, soldat!

Samsung Galaxy Xcover 2

Kompakt tøffing

Samsung Galaxy Xcover 2 skilter ikke med at den er robust. Den ligner en alminnelig smartmobil, men kan utsettes for overraskende mye.

En sivil toughphone som tåler det meste, uten å skryte av det. Hastigheten er ganske grei.
Ikke like robust som kjempetelefonene.
Annonse
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
En Musk-mobil? Ja takk! Elon Musk hevder at Apple truer med å fjerne Twitter fra App Store. Skulle det skje, lover teknologi-milliardæren å utvikle sin egen smarttelefon. Vi gleder oss allerede.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Kongen av brettmobiler er tilbake Motorola Razr 2022 beviser at alle god ting er tre. Endelig lever Motorolas brettmobil opp til sin ikoniske forgjenger.
Lang, men middelmådig brukstid Nokia X30 5G er den grønneste mobilen fra finske HMD, men ytelsen er ikke imponerende.
Huawei: Slik unngår du HBO's blokkering Huawei bekrefter problemer med streamingtjeneste, men foreslår en løsning.
Toppmobiler i 2023 kommer med denne prosessoren Slik blir Qualcomms nye prosessor til markedets dyreste Android-mobiler.
Følg Lyd & Bilde