TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST: TicWatch Pro 3 Ultra GPS

Kvikk Android Wear-klokke

Hvis du søker et alternativ til Apples og Samsungs økosystemer, som også kan tåle de hardeste strabasene, kan TicWatch være løsningen.

Karakter
TicWatch Pro 3 Ultra GPS
forfatter
Publisert 18.12.21 - 11:35
Lyd & Bilde mener
Dobbeltskjermen er smart. Kvikt og behagelig grensesnitt. Masser av apper. Krever ikke telefon av samme merke.
Koster det samme som Samsung Galaxy Watch 4, men har halvparten så stort minne og ingen blodtrykksmåler.
Spesifikasjoner
 • Type: Smartklokke
 • Operativsystem: Android Wear 2
 • Prosessor: Qualcomm Snapdragon Wear 4100 + Mobvoi-prosessor
 • Minne: 1 GB RAM / 8 GB lager
 • Skjerm: 1,4” 326 ppi AMOLED+FSTN
 • Trådløst: Bluetooth 5.0, WiFi 802.11n
 • GPS: GPS, Beidou, Glonass, Galileo, QZSS
 • Mikrofon/høyttaler: ja/ja
 • Sensorer: Akselerometer, gyroskop, HD PPG hjertesensor, oksygen, nærhet, barometer
 • Holdbarhet: IP68, vanntett til 50 m, MIL-STD-810G
 • Batteri: 577 mAh
 • Web: mobvoi.com

Å velge en smartklokke blir for de fleste redusert til valget mellom Apple Watch eller Samsung Galaxy Watch. Eller eventuelt Fossil eller Huawei som alternativ. Men det er flere kandidater.

Kinesiske Mobvoi er en av de mindre kjente produsentene av smartklokker, men de står bak TicWatch, som er kommet i en rekke utgaver, hvor den seneste har det imponerende navnet TicWatch Pro 3 Ultra GPS.

TicWatch Pro 3 Ultra GPS ligner en «skikkelig» sportsklokke: en forholdsvis stor utgave med urkasse i sort stål og nylon med en mattsort gummirem. Klokken er i den robuste klassen som tåler å være med når treningsturen forlater den rake veien. Den klarer – i motsetning til denne testeren – også dykking til 50 meters dyp.

Klokken er i den robuste klassen som tåler å være med når treningsturen forlater den rake veien. (Foto: Mobvoi)

To skjermer i én

Skjermen – eller skjermene – er en Mobvoi-spesialitet. Hovedskjermen er en klar og skarp 1,4″ AMOLED-skjerm til Android-funksjonene. Oppå denne ligger en sort-hvit LCD-skjerm som brukes hvis du «bare» vil se hva klokken er, eller hvor langt du har kommet i dagens løp. Dobbeltskjermen er alltid synlig, men bruker langt mindre strøm enn AMOLED-skjermen.

Hvis man nøyer seg med dobbeltskjermen – og aldri bruker smartfunksjonene – kan batteriet holde i opptil 45 dager. Med mer normal bruk av smartfunksjonene blir batteritiden to-tre døgn.

Vi har tidligere testet forgjengeren TicWatch Pro, som den gangen var hemmet av en langsom prosessor. Det er ikke tilfellet med TicWatch Pro 3 Ultra GPS, som er drevet av en Snapdragon 4100-prosessor, som i seg selv ligger i den bedre klassen. Og Mobvoi har valgt å supplere den med en hjelpeprosessor, som blant annet skal gjøre oppstarten av apper raskere. Operativsystemet er Android Wear 2, men en oppgradering til Android Wear 3 er lovet i løpet av 2022.

«Får vi lov …?»

Smartklokker og helse-apper hører sammen. Men å bli self-tracker er ikke gjort med bare å skaffe seg en klokke med alle tenkelige sensorer. Dine helsedata er følsomme, personlige opplysninger, som ikke uten videre kan snappes opp. Noe som på den andre siden er nødvendig hvis klokken skal være mer enn bare en dyr elektronisk kopi av et gammeldags armbåndsur.

Derfor må man for hver eneste sensor og hver eneste app som bruker helsedata, manuelt bekrefte at man er innforstått med å gi tillatelse til registreringen. Og at man dessuten er klar over at dette reduserer batteritiden.

TicWatch Pro 3 Ultra GPS kan måle puls, hjerterytme, oksygeninnhold i blodet og i tillegg holde øye med søvnkvaliteten. Det er også en lydtrykksmåler . (Foto: Mobvoi)

Fylt med sensorer

Med alle forbehold slått av og privatlivet redusert til et minimum, byr TicWatch Pro 3 Ultra GPS på mer enn 20 forskjellige sportsprogrammer. Og i tillegg en rekke vakthunder for helsen. Klokken kan måle puls, hjerterytme, oksygeninnhold i blodet og i tillegg holde øye med søvnkvaliteten. Det er også en lydtrykksmåler som kan advare om skadelige støynivåer. For eksempel at min stakkato hamring på det mekaniske IBM-tastaturet gir et lydtrykk på opptil 94 dB!

Det eneste som mangler i helseavdelingen for å matche utvalget hos Samsung, er en blodtrykksmåler.

Trening er sunt – men det er andre artige ting i livet. Og her høster TicWatch fordelen av å være en Android-klokke. Hvis du gjerne vil bruke klokken som musikkspiller, kan du installere Spotify på den (beklager – ingen Tidal-app til WearOS). Med Google Maps på klokken og den innebygde GPS-en går du deg aldri vill, og selv om Google Pay er mindre utbredt enn Apples løsning, er det fortsatt en fordel å ha adgang.

Med den innebygde GPS-en går du deg aldri vill. (Foto: Mobvoi)

Hvis du hverken ønsker Apple eller Samsung

Konkurrentene til TicWatch er ikke bare innlysende, men altdominerende. Apple og Samsung tegner seg for hovedparten av de skikkelige smartklokkene. Og de vet hvordan de skal holde på fansen. Har man en telefon fra en av de to produsentene, er sannsynligheten for at man vil velge en klokke fra en annen produsent, minimal. Og kjøper man en Samsung Galaxy Watch 4, er man nærmest tvunget til også å ha en Samsung-telefon.

Det kan bli en åpning for Mobvoi. TicWatch Pro 3 Ultra GPS er en fullt gyldig Android Wear OS-klokke med en moderne og kvikk prosessor. Men uten spesielle produsentspesifikke tilpasninger og spesialfunksjoner. Så har du en Android-telefon av et annet merke, kan TicWatch bli en lettere partner.

Konklusjon

TicWatch Pro 3 Ultra GPS har alle de funksjonene og sensorene man forventer av en smartklokke i premiumklassen. Snapdragon 4100-prosessoren er fortsatt i det beste sjiktet av markedet, og klokken virker robust. Dobbeltskjermen er en smart detalj som kan forlenge batteritiden, som er alle smartklokkers akilleshæl.

Hvis du leter etter en Android-klokke, men ikke er Samsung Galaxy-bruker, er dette et meget relevant alternativ.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
iPhone 14 forsinkes av kinesiske korona-restriksjoner Minst én iPhone 14-modell er tre uker forsinket på grunn av kinesisk COVID-19-nedstenging.
Nytt og smart fra Huawei Innovative produkter for en sunnere livsstil.
OnePlus fornyer Nord-serien Her er alle detaljene om de nye mobilene. Og for første gang får Nord-serien også et par trådløse ørepropper.
Beste iPad Air til dato Den nyeste iPad Air gjør nesten iPad Pro rangen stridig som markedets beste nettbrett. Dessverre er skjermen fortsatt basert på gammel teknologi.
En æra er forbi iPods 21 år lange historie er nå over. Apple produserer ikke flere eksemplarer av iPod Touch
Sony lanserer ny toppmobil til entusiaster Den nye Android-smarttelefon fokuserer spesielt på video og fotografi
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend