TEST: Samsung Galaxy Z Flip 5

Samsung Galaxy Z Flip 5 mangler det siste.

Samsungs nyeste klappmobil er den beste hittil fra den koreanske mobilprodusenten. Det er bare ikke helt godt nok.

Skrevet av / 11.08.23 - 09:16
Samsung Galaxy Z Flip 5
Peter Gotschalk

Samsung har to nye brettbare mobiler i sortimentet, men de er vidt forskjellige. I denne testen har vi kastet oss over klappmobilen Samsung Galaxy Z Flip 5, som skal friste de unge og kreative. Altså de som bruker mer tid på TikTok, Snapchat og Instagram, enn på regneark og prosjektstyring.

Er man nærmere det sistnevnte, bør man velge flaggskipmobilen Galaxy Z Fold 5, som er en hybrid mellom mobil og nettbrett, og velegnet til profesjonelle brukere.

Selv om Samsung Galaxy Z Flip 5 er mer for wannabe-influensere og de som prioriterer design og stil, betyr det ikke at Samsungs nyeste klappmobil er underdimensjonert når det gjelder spesifikasjonene. I forhold til forgjengeren, Samsung Galaxy Z Flip 4, er Z Flip 5 blitt oppgradert på flere punkter. Blant annet med en raskere prosessor samt større frontskjerm med nye funksjoner.

En av testens konklusjoner er dermed nærmest gitt på forhånd: Samsung Galaxy Z Flip 5 er den hittil beste klappmobilen fra Samsung. Saken er bare den at Samsung ikke er alene på markedet for klappmobiler. For kort tid siden testet vi Motorola Razr 40 Ultra, som uten tvil er den beste klappmobilen fra Samsungs kinesiske konkurrent til dags dato. Med andre ord er det et sammenligningsgrunnlag som setter listen høyt, og spørsmålet er derfor ikke bare om Samsung Galaxy Z Flip 5 er pengene verdt og bedre enn sin egen forgjenger, men også om den er bedre enn konkurrenten.

Samsung Galaxy Z Flip 5
Et helt nytt hengsle som Samsung har gitt navnet Flex Hinge, betyr at mobilen nå kan brettes helt sammen uten luft mellom de to skjermhalvdelene. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende og konstruksjon

Hvis vi begynner med å se på Galaxy Z Flip 5s fysiske utseende, ligner den forgjengeren ganske mye. Brettet sammen passer den til og med i en skjortelomme, og vekten er holdt nede på 187 gram.

Et helt nytt hengsle, som Samsung har gitt navnet Flex Hinge, betyr at mobilen nå kan brettes helt sammen uten luft mellom de to skjermhalvdelene. Det gjør Galaxy Z Flip 5 2 mm slankere enn Z Flip 4. Takket være Gorilla Glass Victus 2 er den brettbare mobilen likevel mer robust, og som forgjengeren er Galaxy Z Flip 5 IPX8-sertifisert, noe som vil si at mobilen kan tåle å bli senket i vann i opptil 30 minutter. Vi vil imidlertid ikke akkurat anbefale å ta klappmobilen med på stranden. Spesielt fordi hengslene fortsatt betyr at mobilen ikke er beskyttet mot støv og sand.

Samsung Galaxy Z Flip 5
Galaxy Z Flip 5 har dessverre en fysisk brett som går på tvers gjennom skjermen når den er brettet ut. (Foto: Peter Gotschalk)

Som en bærbar maskin kan Samsung Galaxy Z Flip 5 holde seg åpen i stort sett alle vinkler. Det gjør hengselet så “motstandsdyktig” at det til å begynne med kan være vanskelig å åpne og lukke Galaxy Z Flip 5 med en enkelt håndbevegelse, noe som jo ellers er en av de fete featurene ved en klappmobil. Men med litt øvelse går det fint. Glem imidlertid tanken på å åpne og lukke telefonen like raskt som 90-tallets klappmobiler, som spratt opp like raskt som en springkniv!

Det må også nevnes at Samsungs klappmobil i år er tilgjengelig i fargene mint, cream, graphite og lavender. Samt gray, blue, green og yellow som bare er tilgjengelige hvis man kjøper mobilen online via Samsungs offisielle nettside.

Samsung Galaxy Z Flip 5
Den brettbare skjermen inviterer blant annet til multitasking. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjerm

Samsung Galaxy Z Flip 5 leveres med en 6,7” brettbar Dynamic AMOLED 2X-hovedskjerm med FHD+-oppløsning. Skjermens utforming i utbrettet tilstand er det ekstremt avlange 22:9-formatet, og Galaxy Z Flip 5 byr også på en oppdateringsfrekvens på opptil 120 Hz. Og som vi vet, betyr det at brukeropplevelsen blir raskere og mykere, mens LTPO-teknologien samtidig sparer på strømmen.

Samsung Galaxy Z Flip 5
Det ekstremt avlange 22:9 skjermformatet betyr at Samsung Galaxy Z Flip 5 nærmest er en slags brett-ut-kino du kan ha med i lommen. (Foto: Peter Gotschalk)

Selve skjermen er fremstilt av såkalt Ultra Thin Glass (UTG), som er en slags glasslegering med et tynt lag plast som beskyttende lag og fleksibelt glass på undersiden.

Det føles ikke helt som ekte glass, og det myke materialet betyr for øvrig at man kan se en fysisk brett som går på tvers gjennom skjermen, selv når den er brettet ut. Den er ikke blitt mindre siden i fjor, til tross for det fine nye Flex Hinge. Til sammenligning er Motorola Razr 40 Ultras fysiske brett en del mer diskré.

Akkurat som Motorola Razr 40 Ultra har Samsungs nyeste klappmobil til gjengjeld fått en større frontskjerm, nå kalt Flex View, som måler 3,4”. Oppløsningen er på 748 x 720 piksler, og hensikten er at Flex View-skjermen takket være det større skjermarealet skal by på flere funksjoner enn fjorårets modell. Blant annet diverse widgets – som kalender, værutsikt, telefon, alarm og skritteller – og til og med også muligheten for å bruke apper på frontskjermen.

Samsung Galaxy Z Flip 5
De få appene som støttes av den såkalte Flex View-skjermen, som YouTube, er ikke nødvendigvis tilpasset skjermens format. (Foto: Peter Gotschalk)

Dessverre er listen over apper som i det hele tatt kan kjøre i Flex View-modus, svært kort. Meldinger, Google Maps, Netflix, WhatsApp og YouTube kan man i skrivende stund bruke direkte på frontskjermen, mens opplagte kandidater som Google Chrome, Facebook, Instagram og TikTok glimrer med sitt fravær. Merkelig nok er det ingen av Samsungs egne apper som virker i Flex View-modus, og de nevnte tredjeparts-appene krever at man har gitt spesiell tillatelse i telefonens innstillinger, da det er snakk om en eksperimentell såkalt Labs-funksjon. Med andre ord er de gjeldende appene ikke tilpasset Flex View-skjermens format.

Sammenlignet med Motorola Razr 40 Ultra, som støtter flere apper, og i tillegg leveres med en større frontskjerm på 3,6” og en oppløsning på 1066 x 1056 piksler, samt spill spesielt utviklet til den lille skjermen, virker Flex View på Samsung Galaxy Z Flip 5 merkelig uferdig. Og selv om det selvfølgelig vil komme nye funksjoner og apper med tiden, i takt med at Samsung oppdaterer klappmobilens programvare, kan vi ikke si at vår begeistring er noe å skrive hjem om.

Samsung Galaxy Z Flip 5
Meldinger, Google Maps, Netflix, WhatsApp og YouTube kan man i skrivende stund bruke direkte på frontskjermen. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Det er absolutt ikke markedets beste kamera som sitter i Samsung Galaxy Z Flip 5. Med to objektiver, som begge er på 12 megapiksler (henholdsvis vidvinkel med optisk billedstabilisering og 123 graders ultravidvinkel), og mulighet for HDR10+ video-opptak, er kameraet identisk med den kameramodulen som satt i Samsung Galaxy Z Flip 4. Og også i år må kameraet unnvære blant annet optisk zoom.

samsung_galaxy_z_flip5_vidvinkel samsung_galaxy_z_flip5_ultravidvinkel
<
>
Klappmobilen kommer som sin forgjenger med to objektiver som begge er på 12 megapiksler (henholdsvis 123 graders ultravidvinkel og vidvinkel med optisk bildestabilisering). (Foto: Peter Gotschalk)

Det smarteste er mobilens formfaktor i seg selv. Spesielt frontskjermen som kan fungere som kamera-display slik at man kan se hva man fotograferer eller filmer. Dermed er det så lett som ingenting å ta virkelig gode bilder av seg selv med mobilens primære kamera, for eksempel ved hjelp av selvutløseren. Som nevnt fint for wanna-be influensere og andre som er avhengige av sosiale medier.

En annen hjelpsom detalj er de små endringene i kamera-appen som Samsung har gjort for å utnytte mobilens formfaktor. For eksempel kan man flytte ikoner i kamera-appen fra toppen av skjermen og ned på den nederste delen når man lar klappmobilen være halvåpen for å ta selfies. Bildesøkeren befinner seg da på den øverste halvdelen av skjermen, mens all betjening foregår på nederste halvdel.

Kameraet har ikke optisk zoom, men kan til gjengjeld ta gode portrettbilder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Den vesentligste oppgraderingen av Samsung Galaxy Z Flip 5 er at klappmobilen er blitt utstyrt med Qualcomms nyeste og hurtigste Snapdragon 8 Gen 2-prosessor. I tillegg kommer 8 gigabyte minne samt enten 256 (som på vårt testeksemplar) eller 512 gigabyte innebygd lagringsplass, som ikke kan utvides.

Snapdragon 8 Gen 2 er samme prosessor som sitter i mobilene i Samsung Galaxy S23-serien, og når det gjelder fart og tempo, er Z Flip 5 omtrent like rask eller raskere enn sine Galaxy S-kolleger, noe våre Benchmark-resultater også vitner om. Den er også raskere enn Motorola Razr 40 Ultra, som må nøye seg med den litt eldre Snapdragon 8+ Gen 1-prosessoren.

Her har vi brukt Galaxy Z Flip 5s primære kamera til å ta et innbydende selvportrett. (Foto: Peter Gotschalk)

Med andre ord yter klappmobilen som et atomkraftverk. I daglig bruk er det heller ingen slinger i valsen, alt går lynraskt, og spesielt med den høye oppdateringsfrekvensen på 120 Hz flyter alt i brukergrensesnittet som i olje, og hverken de tyngste appene (spill som Asphalt 9) eller heftig multitasking ga mobilen svette på pannen.

Den eneste utfordringen er batteritiden. Her klarer Galaxy Z Flip 5 seg ikke så godt som den nærmeste konkurrenten fra Motorola, og selv om Benchmark-testen, som stresstester batteriet så mye som mulig, viste et resultat på seks timer og 18 minutter, noe som heldigvis er 30 prosent bedre enn Galaxy Z Flip 4, har mobilen vanskelig for å holde til intenst bruk en hel dag.

Vår Benchmark-test, som stresstester batteriet så mye som mulig, viste et resultat på bare seks timer og 18 minutter, noe som ikke er helt tilfredsstillende. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Samsung Galaxy Z Flip 5 er den beste klappmobilen fra den koreanske elektronikkgiganten til dags dato. Den konklusjonen var nesten gitt på forhånd. Problemet er bare at forgjengeren ikke var uten feil, og dessuten er konkurransen blitt hard, takket være glimrende konkurrenter som Motorola Razr 40 Ultra.

Hadde vi testet Galaxy Z Flip 5 for et halvt eller et helt år siden, hadde den helt sikkert gjort seg fortjent til fem av seks pene stjerner. Men selv om Samsungs nye klappmobil byr på forbedringer i form av en lynrask prosessor, nytt hengsle og en større frontskjerm, er det også ting som trekker ned i det samlede regnskapet. Riktig nok er den større frontskjermen en fordel, men den mangler funksjonalitet, og konseptet virker dermed uferdig. Kameraet trenger en oppdatering, og batteritiden er fortsatt ikke den beste. Prisen har også steget markant, så Galaxy Z Flip 5 koster mer enn både sin egen forgjenger og den beste konkurrenten. Det kan Samsung gjøre bedre, og det håper vi virkelig at de gjør neste gang.

Karakter
Samsung Galaxy Z Flip 5
High End

Home mener

Forbedret hengsle betyr at Galaxy Z Flip 5 kan klappes sammen uten luft mellom de to skjermhalvdelene. Lynrask takket være Snapdragon 8 Gen 2. Samme kamera som forgjengeren, og kameraet mangler optisk zoom. Ny frontskjerm virker uferdig på grunn av manglende funksjonalitet, og batteritiden er fortsatt ikke den beste. Ikke noe av det nevnte rettferdiggjør den heftige prisstigningen fra siste år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Ha det, Lightning-kontakt!

Utrolig kompetent smartklokke

Nærmer seg brettbar perfeksjon

Nye Flip flopper ikke, men vi flipper ikke ut!

Nothing Phone er kommet for å bli

Kongen er død, lenge leve kongen!

Scroll to Top