Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy Z Flip 4

En brettmobil skal utfolde seg mer

Skrevet av / 23.09.22 - 08:04
Samsung Galaxy Z Flip 4
Peter Gotschalk

Den nyeste inkarnasjonen av Samsungs brettmobil, Samsung Galaxy Z Flip 4, er en liten oppgradering som gjør mobilen tidsriktig i 2022, men ellers er det virkelig ikke skjedd mye siden fjorårets modell. Eller modellen fra året før for den saks skyld.

Samsung har to brettbare mobiler i sortimentet. I tillegg til Galaxy Z Flip 4 er det Samsung Galaxy Z Fold 4, men det må understrekes at det med den brettbare skjermen stort sett er det eneste de to mobilene har til felles. Galaxy Z Fold 4 er et flaggskipprodukt, en hybrid mellom mobil og nettbrett, og velegnet til profesjonelle brukere, mens Galaxy Z Flip 4 skulle friste de unge og kreative. Altså de som bruker mer tid på TikTok, Snapchat og Instagram enn på regneark og prosjektstyring.

Samsung Galaxy Z Flip 4
Samsung Galaxy Z Flip 4 ligner ganske mye på sin forgjenger. Klappet sammen passer den til og med i en skjortelomme. (Foto: Peter Gotschalk)

Det er nok derfor Samsungs brettmobil fås i en såkalt Bespoke-edition – altså i en skreddersydd utgave – så man selv kan velge sin egen design. Rammen kan man enten få i sølv, gull eller sort, og man kan velge mellom fem forskjellige farger til henholdsvis forside og bakside (gul, hvit, blå, grønn og rød). Fargene kan dermed kombineres på i alt 75 forskjellige måter, og Samsung tilbyr enda en spesiell “Bespoke Upgrade Care”, så brukeren i ettertid har mulighet for å endre farge på mobilen.

Med andre ord er Samsung Galaxy Z Flip 4 kanskje mest en mobil til de som går like mye opp i design og stil som i ytelse og funksjoner. Og så skader det som sagt ikke hvis man er ekte eller wannabe-influenser, for mobilens formfaktor gir et par unike muligheter når man filmer seg selv og andre. Det kommer vi tilbake til.

Samsung Galaxy Z Flip 4
Galaxy Z Flip 4 har dessverre en fysisk fold som går på tvers gjennom skjermen når den er brettet ut. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende og konstruksjon

Hvis vi starter med å se på Galaxy Z Flip 4s fysiske fremtreden, ligner den sine to forgjengere ganske mye. Brettet sammen passer den til og med i en skjortelomme, og vekten er holdt nede på 187 gram. Gorilla Glass Victus beskytter mobilen, og Galaxy Z Flip 4 er IPX8-sertifisert og dermed vannbestandig ned til 1,5 meter. Vi vil imidlertid ikke akkurat anbefale å ta brettmobilen med på stranden. Ikke minst fordi hengslene fortsatt betyr at mobilen ikke er beskyttet mot støv og sand.

Som en bærbar datamaskin kan Galaxy Z Flip 4 holde seg åpen i stort sett alle vinkler. Det gjør hengslet så “motstandsdyktig” at det til å begynne med kan være vanskelig å åpne og lukke Galaxy Z Flip 4 med en enkelt håndbevegelse, noe som jo ellers er en av de fete featurene ved en brettmobil, som med litt trening går helt fint. Glem likevel å åpne og lukke telefonen så raskt som 90-tallets klappmobiler, som spratt opp like raskt som en springkniv!

Det må også nevnes at Samsungs brettmobil i år er tilgjengelig i fargerne Bora Purple, Blue, Pink Gold og Graphite. Og i tillegg er det den førnevnte Bespoke-edition som kan gjøre Galaxy Z Flip 4 til markedets mest fargerike mobil.

Skjerm

Som sin forgjenger har Samsung Galaxy Z Flip 4 en frontskjerm på 1,9 tommer. Den lille skjermen lar brukeren svare på telefonanrop (til forskjell fra fjoråret kan man også velge tre kontakter man kan ringe opp direkte fra frontskjermen) eller skifte mellom melodiene i sin foretrukne musikk-app uten å åpne mobilen, og noen apper støtter også app-kontinuitet, så man går direkte til den relevante appen hvis man åpner mobilen etter å ha klikket på den via frontskjermen. Det gjelder blant annet diktafon-funksjonen.

Den brettbare hovedskjermen er samme størrelse (6,7 tommer) og har samme oppløsning (FHD+) og ekstremt avlange format (22:9) som Galaxy Z Flip 3, og den kommer også med en oppdateringsfrekvens på opptil 120 Hz. Og som vi vet, betyr det at brukeropplevelsen blir raskere og mykere.

Samsung Galaxy Z Flip 4
Samsung gir brukeren fleksibilitet ved også å gjøre det mulig for bildesøkeren å være på den nederste skjermhalvdelen, mens ikoner og betjening forblir i toppen. Men som utgangspunkt er bildesøkeren øverst, som vist her på bildet. (Foto: Peter Gotschalk)

Selve skjermen er fremstilt av såkalt Ultra Thin Glass (UTG), som er en slags glasslegering med et tynt lag plast som beskyttende lag og fleksibelt glass under.

Det føles ikke helt som ekte glass, og det myke materialet betyr også at man kan se en fysisk fold som går på tvers gjennom skjermen, selv når den er brettet ut.

Her har vi brukt Galaxy Z Flip 4 som sitt eget kamerastativ sammen med selvutløseren. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Egentlig burde jeg ikke skrive et ord om kameraet, da det knapt har forandret seg siden den første Galaxy Z Flip. Men la meg rekapitulere de viktigste punktene for dem som ikke gidder å lese de første to testene:

Det er absolutt ikke markedets beste kamera som sitter i Samsung Galaxy Z Flip 4. Med to objektiver, hvor begge er på 12 megapiksler (henholdsvis vidvinkel med optisk bildestabilisering og 123 graders ultravidvinkel) og har mulighet for HDR10+ video-opptak, er kameraet stort sett identisk med den kameramodulen som satt i Samsung Galaxy S9 fra begynnelsen av 2018, selv om det må unnvære blant annet optisk zoom.

Samsung fremhever riktig nok at kameraet er blitt oppgradert med en sensor som skal være 65 % lysere enn tidligere, og det er da også riktig at selve sensoren er blitt større (1/1.76” mot tidligere 1/2.55”), på samme måte som pikselstørrelsen er steget fra 1,4 µm til 1,8 µm. Men det betyr bare at Galaxy Z Flip 4 nå har fått samme sensor- og pikselstørrelse som for eksempel den to år gamle Samsung Galaxy S20 FE

Frontkameraet på 10 megapiksler tar gode selfies, men bildene blir tydeligvis ikke like flotte som de som tas med det primære kameraet. Underholdningsverdien, derimot … (Foto: Peter Gotschalk)

Det smarteste er mobilens formfaktor i seg selv. Spesielt frontskjermen, som kan fungere som kamera-display der man kan se hva man fotograferer eller filmer. Dermed er det så lett som ingenting å ta virkelig gode bilder av seg selv med mobilens primære kamera, for eksempel ved hjelp av selvutløseren. Som nevnt supert for wanna-be influensere og andre som er avhengige av sosiale medier.

En annen hjelpsom detalj er de små endringene i kamera-appen, som Samsung har laget for å utnytte brettmobilens formfaktor. Allerede med den første Galaxy Z Flip kunne man for eksempel flytte ikoner i kamera-appen fra toppen av skjermen og ned på den nederste delen når man lot brettmobilen være halvåpen for å ta selfies. Da ville bildesøkeren befinne seg på den øverste halvdelen av skjermen, mens all betjening foregikk på nederste halvdel.

Med Galaxy Z Flip 4 er det også mulig for bildesøkeren å være på den nederste skjermhalvdelen, mens ikoner og betjening forblir i toppen.

Kameraet har ikke optisk zoom, men kan til gjengjeld ta gode portrettbilder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Den vesentligste oppgraderingen av Samsung Galaxy Z Flip 4 er at brettmobilen er blitt utstyrt med Qualcomms nyeste og raskeste Snapdragon 8+ Gen 1-prosessor. I tillegg kommer 8 gigabyte minne, samt enten 128 (som på vårt testeksemplar), 256 eller 512 gigabyte innebygd lagerplass, som ikke kan utvides.

Snapdragon 8+ Gen 1 er samme prosessor som sitter i Samsung Galaxy Z Fold 4, og når det gjelder fart og tempo, er Z Flip 4 like rask eller raskere enn sin brettbare kollega, noe våre Benchmark-resultater også vitner om.

samsung_galaxy_z_flip4_vidvinkel samsung_galaxy_z_flip4_ultravidvinkel
<
>
Brettmobilen kommer akkurat som sin forgjenger med to objektiver, hvor begge er på 12 megapiksler (henholdsvis 123 graders ultravidvinkel og vidvinkel med optisk bildestabilisering). (Foto: Peter Gotschalk)

Det eneste alvorlige kritikkpunktet har Galaxy Z Flip 4 dessverre til felles med forgjengeren: Selv om batteriet til og med er blitt større, nemlig 3700 mAh mot forgjengerens 3300 mAh, sliter mobilen virkelig med å holde til intens bruk i løpet av en hel dag.

Vår Benchmark-test, som stresstester batteriet så mye som mulig, viste et resultat på bare fire timer og 37 minutter, noe som er direkte dårlig. Faktisk klarer Galaxy Z Flip 4 seg til og med dårligere enn sin forgjenger, som klarte et resultat på over fem timer i samme test.

Når alt kommer til alt, er den dårlige batteritiden et så stort problem at det ender med å trekke markant ned i vår samlede vurdering.

Konklusjon

Samsung Galaxy Z Flip 4 har naturligvis blitt optimert her og der i forhold til sin forgjenger. Samsungs nyeste brettmobil kommer blant annet med Android 12 og Qualcomms nyeste Snapdragon 8+ Gen 1-prosessor. Raskere og mer up-to-date blir det neppe i skrivende stund.

Men den er også dyrere, og selv om kameraet har fått en større sensor, er det på alle andre punkter identisk med det kameraet som satt i den første Galaxy Z Flip fra 2020. Dessuten er batteritiden dårligere enn noensinne.

Vår Benchmark-test, som stresstester batteriet så mye som mulig, viste et resultat på bare fire timer og 37 minutter, noe som er direkte dårlig. (Foto: Peter Gotschalk)

Jo visst, Galaxy Flip Z 4 er en artig mobil som man designmessig kan tilpasse nesten som man vil, og det spesielle brettformatet gir brukeren visse kreative muligheter som få andre mobiler på markedet kan matche.

Men det er ikke nok. De to første Galaxy Z Flip-modellene ga vi vår nest høyeste karakter, og den første utgaven fikk også vår spesielle anbefaling. Mobilmarkedet utvikler seg imidlertid konstant, og i 2022 vurderer vi ikke at de relativt små forbedringene fra fjorårets modell er nok til at dette årets Galaxy Z Flip-utgave fortjener samme karakter.

Karakter
Samsung Galaxy Z Flip 4 er en glimrende mobil, men den byr på for få viktige oppdateringer i forhold til sin forgjenger.
High End

Home mener

Utstyrt med den nye og lynraske Snapdragon 8+ Gen 1-prosessoren. Fås som Bespoke-edition med 75 mulige kombinasjoner av farger på for- og bakside samt ramme. Stort sett samme kamera som begge forgjengerne. Blant annet mangler det optisk zoom. Batteriet på 3700 mAh sliter med å holde på strømmen en hel dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Scroll to Top