Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G

Nesten for mye av det gode

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G er større enn mange laptop-skjermer. Men det nakne nettbrettet koster også mer enn de fleste bærbare PC-er.

Skrevet av / 08.10.23 - 10:00
Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G
John Hvidlykke

Antallet store elektronikkprodusenter som fortsatt fremstiller nettbrett, kan etter hvert telles på en hånd. Men Samsung, som på alle fronter er like i hælene på Apple, er en av dem. Og vi har fått nettbrettenes store bukken Bruse inn til test.

Med et diagonalmål på 14,6 tommer er Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G nærmere en håndholdt skjerm, enn et nettbrett.

Fantastisk skjerm

Skjermen er det beste ved Galaxy Tb S9 Ultra. Og det er vilt mye av den! En 14,6” OLED-skjerm med 3K-oppløsning (2960 x 1848 piksler) og 120 Hz oppdateringshastighet. Det overgår de fleste bærbare PC-er på samtlige punkter. Og i en enhet som veier under 800 gram!

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G er større enn skjermen på mange bærbare PC-er. (Foto: Samsung)

For at den store og høyoppløste skjermen skal komme til sin rett, må imidlertid de appene som brukes, utnytte den. Fotoredigering med penn i Adobe Photoshop Express er perfekt. Og det er en fornøyelse å lese nettaviser og bøker. Og kino-opplevelsen på 14,6” og med veldig gode innebygde høyttalere er så god at du aldri vil se film på mobilen igjen. Apper optimert til mobilskjermer, for eksempel Tidal, blir til gjengjeld bare blåst opp til mangedobbel størrelse.

Kabinettet er så slankt at man knapt nok kan snakke om et kabinett. Bare 5,5 mm i tykkelse. Selv om enheten er stor, virker den helt vridningsstabil, og aluminiumsrammen gir et solid inntrykk. Baksiden er også av aluminium og med to kameraer, henholdsvis en 13 megapiksel vidvinkel og en 8 megapiksel ultravidvinkel.

Fire kameraer

Mens to baksidekameraer er et absolutt minimum til prisen, er det alt annet enn hverdagskost at det også er to kameraer på forsiden. Begge har 12 megapiksler oppløsning, men de dekker henholdsvis vidvinkel til selfies og videomøter, og ultravidvinkel til gruppebilder.

Pennen gjør Samsung Galaxy Tab S9 Ultra perfekt til illustratører og grafikere. (Foto: Samsung)

Sammenlignet med langt billigere mobiler imponerer kameraene hverken på antall eller oppløsning, men nettbrett er på den andre siden heller ikke beregnet til fotografering. Slettes ikke. Faktisk bør det være straffbart å bruke nettbrettet til turistbilder på charterferien. Eller holde det opp til øret for å bruke det som telefon. Men Galaxy Tab S9 Ultra er heldigvis så stort at vi nok slipper å se noe av det.

Innebygd 5G-adgang

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra finnes i flere utgaver med forskjellig minne, lagringsplass og forbindelse. Den testede utgaven (med 12 GB RAM og 256 GB lager) var utstyret med 5G-modem, så man kan være online hvor som helst uten å bekymre seg for Wi-Fi-dekning. Det øker bruksmulighetene betraktelig, og forvandler potensielt nettbrettet fra hjemmeleketøy til universal informasjonsskjerm.

Det følger også med en trykkfølsom penn. Og her kommer den store skjermen virkelig til sin rett.

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G har samme Snapdragon 8 Gen 2-prosessor som de beste Android-mobilene, så spill er en fornøyelse. (Foto: Samsung)

Like rask som de beste mobilene

Hjertet i Galaxy Tab S9 Ultra er Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 2, som akkurat nå er den beste mobilprosessoren til Android-enheter på markedet. Noe den kanskje også vil være i enda en sesong, hvis ryktene om gigantiske priser på neste Snapdragon-generasjon holder mål.

Da Snapdragon 8 Gen 2 brukes i nesten alle flaggskipmobiler for øyeblikket, er ytelsen på Galaxy Tab S9 Ultra akkurat den samme som i de beste mobilene. Selv om det føles naturstridig at det kjempestore Samsung-nettbrettet har akkurat samme motorkraft som for eksempel den diminutive Zenfone 10.

Kjempebatteri

Batteriet i Galaxy Tab S9 Ultra er til gjengjeld langt kraftigere enn i noen annen mobil: hele 11 200 mAh. I tillegg til å gi rikelig batteritid til i hvert fall fire spillefilmer, betyr det også at man ikke trenger å slå av nettbrettet selv om man ikke skal bruke det igjen med det samme. Selv etter et par dager har batterinivået bare falt noen få prosent.

Pennen klikker seg magnetisk fast på baksiden av nettbrettet, hvor den lades trådløst. (Foto: Samsung)

Ladingen skjer med opptil 45 W. Det er i seg selv hederlig raskt, men når batterikapasiteten er dobbelt så stor som på flaggskipmobiler, tar en full lading likevel lang tid.

Laderen er for øvrig noe man må skaffe selv, da den ikke er med i esken. Faktisk får man heller ikke med en lusen USB-kabel. Det er rett og slett elendig, Samsung! Spesielt når man til samme pris kan finne en Windows-basert nettbrett-PC med lader, tastatur – og en base av programmer som hverken Android eller iOS kan måle seg med.

Med et tastatur forvandles Samsung Galaxy Tab S9 Ultra til en (Android-drevet) laptop. Men det burde være med i prisen. (Foto: Samsung)

Det kan godt være Samsung sier at man dropper laderen av miljøhensyn. Men det er en syltynn unnskyldning når man likevel må skifte USB-C-laderen en gang i kvartalet for å ha den nyeste hastigheten.

Benchmark

Benchmark-målingene er både imponerende og skuffende på en gang, da de bekrefter at Samsungs non-plus-ultra-nettbrett er akkurat like raskt som langt billigere – men også langt mindre – mobiler med Snapdragon 8 Gen 2-prosessor.

Prosessortesten Geekbench 6 ender med et resultat på 2067 i single-core og 5536 i multi-core. Det er flott, men i praksis identisk med for eksempel Zenfone 10.

Det samme gjelder i AnTuTu 10-grafikktesten med et resultat på 1,53 millioner. Og i GFX Bench T-Rex-testen, som lander på 6710 frames.

Batteritesten ender med et resultat på like over 10 timer. For en så gigantisk og lyssterk skjerm er det virkelig flott.

Konklusjon

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G er det absolutt villeste og mest luksuriøse Android-nettbrettet man kan forestille seg akkurat nå. Skjermen er superlekker, og ytelsen fås heller ikke bedre. Når den likevel må nøye seg med nest høyeste karakter, skyldes det prisen, som også er i det absolutt øverste sjiktet. Til tross for den høye prisen leter man forgjeves etter en lader i esken. For samme pris kan man faktisk få en Microsoft Surface Pro 9, samt ikke bare en lader, men også et trådløst tastatur.

Karakter
Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G
High End

Home mener

Stor, fargerik og superskarp skjerm. Lynrask. 5G innebygd. Det lekreste Android-nettbrettet akkurat nå. Punktum. Ikke høyere ytelse enn i sommerens mobiler. Trådløs lading mangler. Det samme gjør hodetelefonutgangen. Til denne prisen har man ganske enkelt krav på å få en lader med i esken. Og forvente et tastatur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

OnePlus Open bretter seg ut

Det beste iPhone-valget

Grønn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsetter å imponere

Villere nettbrett får du ikke

Liten og lynrask, men designet trenger en oppdatering

For deg med Samsung-mobil

Ha det, Lightning-kontakt!

Lyd & Bilde
Scroll to Top