Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus Zenfone 10

Flaggskip i lommestørrelse

Zenfone 10 befester Asus’ posisjon som kongen av kompakte flaggskipmobiler. Til gjengjeld er den lite revolusjonerende.

Skrevet av / 29.06.23 - 15:31
Asus Zenfone 10
John Hvidlykke

Selv om Asus er en stor elektronikkprodusent, er selskapet blant de minste på mobilmarkedet. Derfor er det egentlig passende at deres mobiler også er ganske små – men med stor elektronikk.

Asus Zenfone 10 er en forholdsvis kompakt mobil på 5,9 tommer i diagonalmål. Det er mellom en halv og en hel tomme mindre enn konkurrentenes toppmodeller, noe som gjør den betydelig mer lommevennlig.

Akkurat som forgjengeren.

Les også En liten dynamittkubbe Zenfone 9 viser alle merkevaremobilene bakhjulet med en ytelse i high end-klassen til premiumpris. Og kameraet er vilt.

Passer storebrorens gamle klær

Faktisk er de ytre forskjellene mellom Zenfone 9 og Zenfone 10 så små at man kan bruke samme mobilcover til begge!

Skjermen er også denne gangen en AMOLED-skjerm i FHD+-oppløsning (2400 x 1080 piksler). Oppdateringshastigheten er litt forbedret da skjermen nå støtter variabel oppdatering opptil 144 Hz, mot 120 Hz på Zenfone 9.

ZF10-GREEN-14 zf10-W-04 zf10-K-04 zf10-B-04 zf10-G-04 zf10-R-04
<
>
Zenfone 10 fås i fargene Comet White, Midnight Black, Starry Blue, Aurora Green og Eclipse Red (Foto: Asus)

Innebygd gimbal

Kameraseksjonen på baksiden er det mest markante ved Zenfone 10, og den er på så godt som alle punkter identisk med forgjengeren. To kjempestore ”koøyer” (21 mm i diameter) dekker over henholdsvis en 50 Mp vidvinkel og en 13 Mp ultravidvinkel. De store kameraåpningene skyldes at hovedkameraet er opphengt i en stabiliserende gimbal!

Selv om bevegelsene i gimbalen skal måles i millimeter, gir den faktisk en stabilisering på hele tre grader under videoopptak. Og sammen med programvarebasert stabilisering, hvor en del av bildefeltet skjæres bort for å kunne sentrere resten, kan Zenfone 10 faktisk korrigere så mye som 11 graders forskyvning.

Zenfone har takket være gimbalen markedets beste bildestabilisering – med opptil 11 graders korreksjon. (Foto: Asus)

Stabil i bølgegang

Den funksjonen hadde Zenfone 9 også, og denne skribenten kan bekrefte at stabiliseringen virker. Selv på en RIB-båt som banker ut over bølgetoppene med over 100 kilometer i timen, står bildet stabilt!

Bildestabiliseringen er litt forbedret på Zenfone 10, da autofokus nå utnyttes til å stabilisere i dybdeplanet.

Selfiekameraet har fått en solid oppgradering fra 12 Mp til 32 Mp.

Selfiekameraet har fått en solid oppgradering fra 12 Mp til 32 Mp. (Foto: Asus)

Ingen teleoptikk – men forbedret tele

Asus Zenfone 10 har fortsatt bare to kameraer på baksiden, så vi må unnvære en skikkelig teleoptikk. Sett i forhold til prisen (og den plassen en tele med periskop á la Google Pixel 7 Pro ville kreve i kabinettet), er det sånn sett rimelig nok. Men for en toppmodell er det ikke nok.

Som plaster på såret er ytelsen på hovedkameraets zoom faktisk forbedret. Med kreativ bruk av kunstig intelligens på rå data fra sensoren, har det lyktes å trekke ut mer informasjon av kameraet på de mellomlange zoom-distansene. Det betyr at skudd med digital zoom på 4x eller 5x faktisk er mer brukbare enn normalt på to-kamera-mobiler.

Det er bare to kameraer på baksiden av Zenfone 10 – men de er kjempestore. (Foto: Asus)

Den beste mobilprosessoren i dag

Mens skjerm og kameraseksjonen er så godt som uendret, er Zenfone 10 utstyrt med den nyeste og beste mobilprosessoren fra Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 2, som sannsynligvis er den beste mobilprosessoren på markedet i skrivende stund. Den finner man blant annet i Samsung Galaxy S23 Ultra, hvor den med min kollega Peter Gotschalks ord ”yter som et atomkraftverk”.

Hvis du vil game, er Zenfone 10 et fint valg. På flere punkter er det den raskeste mobilen vi har testet! (Foto: Asus)

Endelig trådløs lading

Det brukes ingen vedstabel for å levere energien i Zenfone 10, men derimot et 4300 mAh-batteri. Altså samme kapasitet som i fjor. Men Asus har brutt med en mangeårig tradisjon ved omsider å gi mobilen trådløs lading. Det er en lenge etterlengtet og meget nyttig forbedring. Trådløs lading skjer med 15 watt, veldig pent, mens kablet lading foregår med 30 watt, noe som er langsommere enn de fleste – men imidlertid raskere enn Google. Langsomt eller ei fortjener Asus ros for å inkludere en lader i esken.

Trådløs lading er en lenge etterlengtet og veldig nyttig forbedring. (Foto: Asus)

Benchmark

Våre Benchmark-tester beviser at det ikke er noen likhetstegn mellom ”kompakt” og ”nedskalert”. Asus Zenfone 10 er like kvikk som sine mer omfangsrike konkurrenter. Og litt til. På flere punkter er det den raskeste mobilen vi har testet!

P_20230614_130932 P_20230614_125746 P_20230614_125518 P_20230618_140107 P_20230614_131624
<
>
Selfiekameraet er det eneste som er forbedret. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Prosessortesten Geekbench 6 ender med et resultat på 2050 i single-core og 5541 i multi-core. Det er bedre enn samtlige Android-mobiler til dags dato, men passeres imidlertid av den mer enn dobbelt så dyre iPhone 14 Pro Max.

P_20230614_130125 P_20230614_130128 P_20230614_130132 P_20230614_130154 Zenfone 9 zoom Pixel Zom
<
>
Digital 5x zoom. Bildet er tydelig pikselert, men bedre enn på forgjengeren. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Til gjengjeld er Zenfone 10 – med en liten margin – foran alle mobiler i AnTuTu 10-grafikktesten med et resultat på 1,57 millioner. Som sin forgjenger briljerer Zenfone 10 i GFX Bench T-Rex-testen, som lander på 6686 frames. Det er langt bedre enn de fleste raske mobiler. Men imidlertid litt under Google Pixel 7 Pro.

Batteritesten ender med et resultat på 8:42 timer. Det gir i praksis en til to dagers bruk, og det er på linje med konkurrentenes flaggskip. Men alle må se seg distansert av mellomklassemodellene, som i de fleste tilfeller kjører langsomt, men lenge.

Asus er en av de få som holder fast ved å ha en analog hodetelefonutgang. (Foto: Asus)

Konklusjon

Asus Zenfone 10 er ikke bare den sterkeste kompaktmodellen på markedet akkurat nå. Den er generelt en av de sterkeste Android-mobilene – og hastighetsmessig helt jevnbyrdig med det beste fra Samsung, Xiaomi og OnePlus. Samtidig har Zenfone 10 den beste bildestabiliseringen vi har sett i en mobil, paret med en virkelig utmerket kameraseksjon.

Les også Den perfekte kombinasjonen Samsung Galaxy S23 Ultra er mobilmarkedets råeste Android-mobil.

Alle fordelene til tross vil det neppe endre på Asus’ posisjon som nisjeprodusent. Til det er merkevarelojaliteten hos mobilkjøperne for sterk. Men vil man ha en mobil som kan være i en normal lomme, og som kan ta bilder under virkelig vanskelige forhold, er den umulig å komme utenom.

Har du allerede en Zenfone 9, kan du rolig hoppe over Zenfone 10. Det er små forbedringer, og hastigheten er 15–20 prosent høyere. Men noen revolusjon er det ikke snakk om. Så vent heller til neste år, hvor vi kan håpe at Asus kanskje gir oss teleoptikk.

Miljøfornuft: Emballasjen er av 100 % gjenbrukspapp, og telefonens bakside inneholder gjenbruksplast. (Foto: Asus)

Karakter
Asus Zenfone 10
Premium

Home mener

En kompaktmodell med high end-ytelse – og til premiumpris. Omsider med trådløs lading. Og fortsatt med den beste bildestabiliseringen på markedet. Samme hovedkamera og vidvinkel som i fjor. Det mangler fortsatt dedikert teleoptikk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Lyd & Bilde
Scroll to Top