Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy Tab S6

Beste Android-nettbrett noensinne

Samsung Galaxy Tab S6 er det beste Android-nettbrettet på markedet, men fortsatt ikke bedre enn en iPad.

Skrevet av / 07.10.19 - 15:10
Samsung Galaxy Tab S6
Peter Gotschalk

Android-baserte mobiltelefoner fra produsenter som Samsung og Huawei dominerer det globale markedet for mobiltelefoner, men for nettbrett ser det annerledes, der Apples iPad for de aller fleste forbrukere er det de forbinder med nettbrett. Dette faktumet har flere Android-produsenter prøvd å endre i årevis – ikke minst med nettbrett i billigere prisklasser, som man kan gi til ungene hvis de likevel bare skal underholde seg med spill eller YouTube.

Inntil videre med begrenset hell. Og enda verre ser det ut hvis man forsøker å konkurrere med Apple når prisen smyger seg opp over 3000–4000 kroner. Her dominerer iPad-en fullstendig, noe Apples store konkurrent Samsung, med Samsung Galaxy Tab S-serien, lenge har forsøkt å gjøre noe med. Det har vært flere gode alternativer opp gjennom årene – inkludert Samsung Galaxy Tab S 10.5, Samsung Galaxy Tab S2 og Samsung Galaxy Tab S3 – men det har ikke hjulpet. Apple-produkter som den nyeste iPad Pro eller den siste iPad Air selges i langt større antall.

Det ville likevel ikke ligne Samsung å kaste inn håndkleet, så nå prøver den koreanske elektronikkgiganten igjen å stjele markedsandeler fra Apple i nettbrett-segmentet. Denne gangen med Samsung Galaxy Tab S6, som er en del dyrere enn sine forgjengere i S-klassen. Så er det også de kreative halv- og helprofesjonelle brukerne som ellers ville kjøpt ganske dyre iPad Pro, som er Samsungs målgruppe for Galaxy Tab S6. Den kommer blant annet med 7 nm prosessor, fingeravtrykkleser i skjermen, dobbelt hovedkamera samt S Pen. Og som Samsung skrev i en pressemelding ved lansering, er Tab S6 et «verktøy til å kunne skape og være kreative i samme øyeblikk som inspirasjonen kommer». iPad Pro-killer? Det kommer vi straks tilbake til.

S Pen

Først et par ord om S Pen. Pennen som følger med Samsung Galaxy Tab S6, kjenner vi allerede fra Samsung Galaxy Note 10+. På Galaxy Tab S6 sitter den imidlertid fast, og lades automatisk på baksiden av nettbrettet i et slags magnetisk spor når den ikke brukes.

Baksiden er i matt metall, hvor S Pen sitter og lades automatisk i et slags magnetisk spor når den ikke brukes. (Foto: Samsung)

I tillegg er det snakk om en ny og forbedret utgave av S Pen i forhold til tidligere. Blant annet har pennen nå innebygget Bluetooth og bevegelsessensor slik at du kan betjene apper på avstand utelukkende ved hjelp av S Pen, noe Samsung kaller Air Gestures. Det virker for eksempel sammen med kamera-appen, som blant annet lar deg bruke pennen som utløser, til å skifte kameramodus, zoome inn og ut, osv. De litt mer avanserte bevegelsene må man trene på før de fungerer, men det er godt gjennomtenkt og helt klart anvendelig.

Det samme gjelder den forbedrede håndskriftgjenkjennelsen som lar deg ta håndskrevne notater i Samsung Notes, som deretter gjenkjennes og konverteres til digital tekst. Smart.

Visse apper kan gjøres transparente, slik at man f.eks. kan tegne etter bakgrunnen med sin S Pen. (Foto: Samsung)

Imponerer på en rekke punkter

Ingen tvil om at Samsung Galaxy Tab S6 også på en rekke andre punkter er et virkelig bra produkt. Baksiden er i matt metall, og selv om Galaxy Tab S6 føles robust nok, er den likevel ekstremt slank og lett, med et like stort skjermareal som på nye iPad Air, som er både større og tyngre.

Bildekvaliteten på den 10,5″ store S-AMOLED-skjermen er fremragende, med god fargegjengivelse, nesten perfekt sortnivå og en kontrast som er optimert med HDR10+. Med fire AKG-tunede høyttalere leverer Galaxy Tab S6 like god lyd som iPad Pro, og lydkvaliteten er også hederlig når vi lytter til musikk via Bluetooth og våre yndlingshodetelefoner Sony WH-1000XM3.

I motsetning til iPad Pro kommer Galaxy Tab med dobbeltkamera, inklusiv en 5 Mp 12 mm ultravidvinkellinse, så hvis man av en eller annen grunn føler seg tvunget til å ta bilder med nettbrettet, får man også et ganske godt resultat.

Hva ytelsen angår, presterer Samsung Galaxy Tab S6 bedre enn sine Android-konkurrenter i våre Benchmark-tester, og i daglig bruk er nettbrettet faktisk også virkelig hurtig. Store apper og tunge spill avvikles flytende og uten problemer. Bare batteritiden er ganske skuffende. I vår batteri-Benchmark klarte Galaxy Tab S6 ikke mer enn knappe seks timer før den sluttet å puste. Og selv om det her er snakk om en ganske hard stresstest (så den reelle batteritiden ved normal bruk er naturligvis noe lenger), har alle de forskjellige iPad-ene vi har testet i det siste, klart seg markant bedre.

Bildekvaliteten er svært hederlig, og kameraet er nok det eneste punktet der Galaxy Tab S6 er iPad Air og iPad Pro overlegen. (Foto: Peter Gotschalk)

iPad Pro-killer?

Og det er liksom problemet i et nøtteskall. Samsung Galaxy Tab S6 går etter strupen på iPad Pro – og koster også omtrent det samme som 11″-modellen, men selv om Samsung virkelig har levert et glimrende produkt med Galaxy Tab S6, er ikke Android-nettbrettet i nærheten av å slå Apples flaggskipsnettbrett. Ser man bare på ytelsen alene, henger ikke Samsung Galaxy Tab 6S med. Ja, i Geekbench 4 scorer den henholdsvis 3513 (single-core) og 11 061 (multi-core) poeng, mens Apples største iPad Pro scorer 5000 og 18 093 poeng i samme test. Det gjelder også for AnTuTu, hvor Samsung Galaxy Tab S6 scorer flotte 464 944 poeng, men hvor iPad Pro er langt foran med en score på 547 928 poeng.

Og ja, Galaxy Tab S6 har den flotteste skjermen vi har sett på et Android-nettbrett, men det kommer ikke med en oppdateringsfrekvens på 120 Hz som iPad Pro, og det er heller ikke like lyssterkt som Apples skjerm. Batteritiden er også dårligere, og til tross for S Pens mange funksjoner, er brukeropplevelsen med Apple Pencil bare bedre.

Sist, men ikke minst er og blir iPad OS (som har vært navnet på den nye nettbrettutgaven av iOS siden lanseringen av iOS 13) klart overlegent Android som operativsystem til nettbrett. Android er lite tilpasset det større formatet, og man har mer følelsen av å jobbe med en overdimensjonert smartmobil enn med et skikkelig nettbrett, når man har Galaxy Tab S6 i hendene. Det er det lite Samsung kan gjøre noe med – Galaxy Tab S6 er og blir trolig det beste Android-nettbrettet på markedet akkurat nå – men koreanerne burde kanskje vurdere å ta en kameratslig samtale med Google om endelig å lage en versjon av Android som faktisk passer til nettbrett-formatet.

(Foto: Samsung)

Konklusjon

Samsung Galaxy Tab S6 er det beste Android-nettbrettet på markedet akkurat nå, men produktet er ingen iPad-killer! Galaxy Tab S6 når ikke Apples iPad Pro til anklene. Selv om den faktisk er tettere på å være like bra som Apples nyeste iPad Air (2019), er den til gjengjeld en hel del billigere enn Galaxy Tab S6, og dermed også et bedre kjøp. Det er også grunnen til at vi gir Samsung Galaxy S6 fem stjerner for å være et fremragende produkt, men ikke får vår spesielle anbefaling. For helt ærlig … hvis du vil ha et nettbrett i den prisklassen, så kjøp en iPad i stedet!

Karakter
Samsung Galaxy Tab S6
Premium

Home mener

Beste Android-nettbrett på markedet, med pen skjerm, høy ytelse, god lyd og medfølgende S Pen. Kommer også med dual-kamera, noe Apples iPad ikke kan slå. Selv det beste Android-nettbrettet slår ikke Apples iPad-er. Til det er Android ganske enkelt ikke gjennomarbeidet nok. Galaxy Tab S6 har dessuten ikke den beste batteritiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Lyd & Bilde
Scroll to Top