annonse
annonse
annonse

Vi har prøvd iPadOS

Apples nye variant av iOS 13 til iPad gjør den mer lik en datamaskin

Legg til som favoritt

Apples mobiloperativsystem iOS har alltid passet bedre til nettbrett enn Android gjør. Men på mange områder er det tydelig at det primært er laget til telefoner. Bare se på hjemskjermen hvor 20-24 apper passer godt på en iPhone, men ser veldig tynt ut på en 12,9 tommers iPad. Nå har Apple derfor for første gang skilt iPadOS fra iOS.

Vi har tatt en titt på den offentlige betetestversjonen.

Hjemskjermen

Den mest åpenbare forskjellen er at man nå kan ha 6 x 5 apper i stedet for 5 x 4. Som både ser mer fornuftig ut og gjør det enklere å ha alle de viktigste appene på èn side. På hjemskjermen kan man også ha klokke og widgets til kalender, vær osv. liggende i stedet for å swipe til høyre for å hente dem fram. Mer lignende en datamaskin.

I tillegg får vi endelig Dark Mode, en mørk brukerflate som er mindre anstrengende for øynene, spesielt på kvelden. Den kan også spare deg litt batteritid på OLED-skjermer.

Dark Mode. (Foto: Lyd & Bilde)

Multitasking

Muligheten til å jobbe med flere apper og flere vinduer samtidig har fått en skikkelig overhaling. Blant annet på hvordan man ser sine aktive apper og hvordan man bytter mellom dem, samt at man kan ha alle sine yndlings-apper lett tilgjengelige. En stor nyhet er at apper kan ha flere dokumenter åpne samtidig, og at det er lett å finne og bytte mellom disse.

Enklere å bytte mellom apper og dokumenter. (Foto: Apple)

Apple Pencil og tekstredigering

Pennen har blitt raskere. Verktøypaletten er redesignet med nye verktøy og kan flyttes rundt eller minimeres. Nye bevegelser (gestures) gjør det lettere å skrive notater og ta skjermbilder.

Nye bevegelser gjør det også lettere å navigere i dokumenter, markere tekst og klippe og lime inn.

Nytt verktøypanel til pennen gjør arbeidet lettere. (Foto: Apple)

Filhåndtering

Files-appen begynner å endelig å bli skikkelig praktisk. Nå kan man koble til USB-disker og SD-kortlesere og faktisk se innholdet. Det gjør også at apper som Adobe Lightroom kan importere bilder direkte fra kameraet ditt.

Dessuten kan man koble seg til filservere med SMB. Og man kan dele mapper i iCloud og se forhåndsvisning av dokumenter.

Koble til servere eller eksterne disker. (Foto: Lyd & Bilde)

Safari

Apples nettleser har også blitt mer iPad-vennlig. Bl.a får man fullversjoner av nettsider i stedet for en mobiltilpasset versjon. Touch-betjeningen har blitt til tilpasset til nettsider som forventer en mus. Det gjør at web-apper som WordPress og Google Docs nå fungerer mye bedre i Safari på iPadOS.

Nettleseren kan nå også gruppere faner, og den har fått mange nye tastaturkommandoer og individuelle innstillinger for hver nettside. Dessuten kan den endre størrelsen på bilder for deg når du laster dem opp.

Sikkerhet

Den nye funksjonen Logg inn med Apple betyr at du slipper å holde styr på brukernavn og passord til forskjellige apper. Bare bruk Face ID eller Touch ID.

HomeKit

Overvåkningskameraer kan nå laste opp video til iCloud i stedet for til produsentenes abonnementstjenester, som i visse tilfeller har vist seg å ha dårlig sikkerhet.

Se deg omkring i San Francisco. (Foto: Lyd & Bilde)

Kart

Flere byer har begynt å få 3D-visning, slik at du kan se deg omkring. Det er litt uklart hvor lenge det er til større byer i Europa får funksjonen.

Mer som en datamaskin

Etter å ha levd med iPadOS i et par dager kan vi si at iPad’en begynner å føles litt mindre som en stor mobil og mer som en datamaskin. Ved å utnytte skjermen bedre og gjøre det lettere å håndtere tekst, administrere filer og tilkoble lagringsmedier har den blitt enklere å jobbe på. Denne artikkelen er dermed skrevet på en iPad med eksternt tastatur.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Registrer konto eller abonner for å lese videre.
Allerede abonnent? Logg inn

Ingen bindingstid, si opp når du selv vil!

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Kun 44,03 kr måneden. Du sparer 180 kr!

Registrer konto og få tilgang til 1 +artikkel i uken

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Legg igjen en kommentar

annonse

Les også

Nye Android heter Android 10

Nye Android heter Android 10

Slutt på den smakfulle navngivningen av Android-versjoner. Legg til som favoritt
Samsung Galaxy Note 10+

Samsung Galaxy Note 10+

Har du store lommer, og leter etter en smartmobil som kan alt? Da trenger du ikke lete lenger. Her er din nye mobiltelefon.

Legg til som favoritt
Huaweis nye operativsystem heter HarmonyOS

Huaweis nye operativsystem heter HarmonyOS

Det nye OS'et blir en open-source plattform som kan kjøre på alle slags enheter. Legg til som favoritt
Ny AR-funksjon gjør det lettere å finne fram med Google Maps

Ny AR-funksjon gjør det lettere å finne fram med Google Maps

Med en ny Google Maps-funksjon kalt "Live View" blir det nå lettere å finne fram i en lang rekke byer i hele verden, når du beveger deg til fots. Legg til som favoritt
Ny Samsung Galaxy Note 10 kommer i to slanke versjoner

Ny Samsung Galaxy Note 10 kommer i to slanke versjoner

Samsung har nettopp lansert Galaxy Note 10 og Galaxy Note 10+. Førstnevnte er mindre enn en Samsung Galaxy S10, og begge modellene er slankere og raskere enn noen gang. Legg til som favoritt
Samsung utfordrer iPad Pro

Samsung utfordrer iPad Pro

Samsung Galaxy Tab S6 med S Pen er klar til å utfordre Apples dominans på tablet-markedet.Legg til som favoritt
Flere amerikanske selskaper får nå selge teknologi til Huawei

Flere amerikanske selskaper får nå selge teknologi til Huawei

Nå vet vi hva Trump mente, da han for et par uker siden lovet å lette blokaden mot den kinesiske elektronikkgiganten.Legg til som favoritt
Motorola One Vision

Motorola One Vision

Til tross for enkelte utfordringer leverer Motorola One Vision mer enn man egentlig kan forvente til denne prisen. Her snakker vi om mellomklasse med superkrefter.

Legg til som favoritt
annonse
Lukk meny