Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home Julekalender: Luke 07Delta

TEST: Nokia 3.4

Hold deg langt vekk

Nokia 3.4 er bare skikkelig dårlig. Selv til prisen.

Skrevet av / 12.07.21 - 11:00
Nokia 3.4
Peter Gotschalk

Ved siden av Motorola har også HMD Global, som produserer mobiler på lisens fra Nokia, i de seneste årene gjort sine hoser grønne på markedet for billige mobiltelefoner. Vi har blant annet testet den helt nye Nokia X20 til knappe 4000 kroner, og tilbake i 2019 testet vi Nokia 5.1 Plus, som den gang kostet 2300 kroner, men ingen av mobilene har vært i stand til å blåse oss overende av ren begeistring. Tvert imot har vårt inntrykk inntil videre vært at HMD Global aldri riktig kommer i mål, og at Nokia-mobilene i stedet ender med å være en middelmådig affære.

Dette gjelder også for Nokia 3.4, som uten tvil er testens dårligste. Den skal du desidert holde deg borte fra, og det er det flere grunner til.

Det starter med den lyssvake skjermen og fortsetter med et lydbilde så tynt, at det kanskje bør overveie å oppsøke legehjelp. Nokia 3.4 kommer naturligvis heller ikke med hverken 5G eller Android 11, men det kunne vært til å leve med, da det tross alt er sjelden i prisklassen.

nokia_3_4-back-Fjord nokia_3_4-front-Fjord
<
>
Nokia 3.4 kommer med 6,39" LCD-skjerm i HD+ oppløsning. Under skjermen sitter en Snapdragon 460 prosessor samt 32 (!) gigabyte innebygd lager. (Foto: HMD Global)

Men at HMD Global mener å kunne avspise brukerne med bare 32 gigabyte innebygd lager, hvor kun cirka halvparten overhodet er tilgjengelig da operativsystemet fyller den andre halvdelen, er litt av en tilsnikelse. For da går man jo liksom ut fra, at brukerne er nødt til å investere i et eksternt minnekort for overhodet å kunne ta mobilen i bruk, og at den endelige prisen for Nokia 3.4 ryker minimum et par hundre kroner i været.

Ytelsen er i forveien testens dårligste, når vi tar utgangspunkt i våre Benchmarktester, og den faktiske brukeropplevelse blir bestemt ikke bedre av, at store filer og apper kun i begrenset omfang finner plass i mobilens interne lager, mens resten må kjøre fra et eksternt kort. Alt annet likt gjør det mobilen enda langsommere. Kun når det gjelder batteritiden klarer Nokia 3.4 seg fint, noe som imidlertid også er nødvendig, da mobilen heller ikke støtter hurtiglading …

Litt ros skal HMD Global dog ha for kameraet. Frontkameraet er nemlig testens beste, da det ikke på samme måte som de kinesiske konkurrentene lar kunstig intelligens “optimere” bildet til ukjennelighet. Til gjengjeld kunne det primære kameraet godt ha brukt litt HDR eller anden programvareoptimering, for bildene mangler både dybde og kontrast, noe som spesielt er merkelig all den tid Nokia 3.4 faktisk er utstyrt med en dedikert dybdesensor.

nokia34_selfie nokia34_vidvinkel
<
>
Frontkameraet er testens beste, da det ikke på samme måte som de kinesiske konkurrentene lar kunstig intelligens “optimere” ditt selvportrett til det ugjenkjennelige. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Det er stort sett ingen grunn til å kjøpe Nokia 3.4. Den mangler 5G og hurtiglading, og både skjerm og lyd må stamme fra aller nederste hylle hos det selskapet i Shenzhen, hvor HMD Global får produsert sine mobiler. Det største problemet er imidlertid at det innebygde lageret kun er på 32 gigabyte, noe som i praksis etterlater mindre enn 20 gigabyte til brukeren, da Android-operativsystemet fyller nesten halvparten.

Ytelsen er i utgangspunktet ikke den beste, og på grunn av manglende innebygd lager, vil de fleste brukere bli nødt til å investere ekstra penger i et eksternt minnekort. Det gjør mobilen både dyrere og langsommere enn den i utgangspunktet var, og følgelig hvorfor vi kun kan gi deg et godt råd: Hold deg unna.

Karakter
Nokia 3.4
Basic

Home mener

Frontkameraet tar gode selfies, og batteriet holder strømmen så godt, at det er til å leve med at mobilen ikke støtter hurtiglading. Alt annet.

Også i denne testen:

Tre mobiler i budsjettklassen

Motorola Moto G30

Motorola når de er best

Motorola Moto G30 er et stort vidunder til veldig få penger.

Kommer med firedobbelt kamera, stort batteri med lang levetid, skjerm med 90 Hz oppdateringsfrekvens, og ytelsen er testens beste.
Frontkameraet må gjerne skru ned for AI-fargeladingen. Mangler stereolyd.
Les hele testen

Xiaomi Redmi 9

Ikke den dårligste

Xiaomi Redmi 9 kom på markedet for et år siden, men den er fortsatt pengene verdt, hvis du kan leve uten 5G og ikke bruker kameraet til noe viktig.

Testens største og mest høyoppløste skjerm. Dessuten en hederlig ytelse og god lyd.
Holder ikke på strømmen så lenge som de andre mobilene. Mangler Android 11 og 5G, og kameraet tar overeksponerte bilder.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

OnePlus Open bretter seg ut

Det beste iPhone-valget

Grønn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsetter å imponere

Villere nettbrett får du ikke

Liten og lynrask, men designet trenger en oppdatering

For deg med Samsung-mobil

Scroll to Top