TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST Nokia 3.4

Hold deg langt vekk

Nokia 3.4 er bare skikkelig dårlig. Selv til prisen.

forfatter
Publisert 12.07.21 - 11:00
Karakter
Nokia 3.4
L&B mener
Frontkameraet tar gode selfies, og batteriet holder strømmen så godt, at det er til å leve med at mobilen ikke støtter hurtiglading.
Alt annet.
 • Operativsystem: Android 10
 • Skjerm: 6,39″ LCD, HD+ (1560 x 720), 269 ppi
 • Prosessor: Snapdragon 460
 • Minne: 3 GB RAM / 32 GB lager (+ microSD opptil 512 GB)
 • Kameraer: 13 Mp vidvinkel + 5 Mp ultravidvinkel + 2 Mp dybdesensor (primært) / 8 Mp (front)
 • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, FM Radio, NFC, GPS, GLONASS, Galileo
 • Mål og vekt: 160,97 x 75,99 x 8,7 mm / 180 g
 • Batteri: 4000 mAh, 10 W lading
 • Web: nokia.no
 • Geekbench 5: 255 (single-core) / 1284 (multi-core)
 • 3DMark WildLife: 241
 • PCMark Work 3.0: 5786
 • Basemark Web 3.0: NA
 • Batteritest: 9:48 timer
Veil. pris 1.490Pr. 12.07.21 Produktside

Ved siden av Motorola har også HMD Global, som produserer mobiler på lisens fra Nokia, i de seneste årene gjort sine hoser grønne på markedet for billige mobiltelefoner. Vi har blant annet testet den helt nye Nokia X20 til knappe 4000 kroner, og tilbake i 2019 testet vi Nokia 5.1 Plus, som den gang kostet 2300 kroner, men ingen av mobilene har vært i stand til å blåse oss overende av ren begeistring. Tvert imot har vårt inntrykk inntil videre vært at HMD Global aldri riktig kommer i mål, og at Nokia-mobilene i stedet ender med å være en middelmådig affære.

Dette gjelder også for Nokia 3.4, som uten tvil er testens dårligste. Den skal du desidert holde deg borte fra, og det er det flere grunner til.

Det starter med den lyssvake skjermen og fortsetter med et lydbilde så tynt, at det kanskje bør overveie å oppsøke legehjelp. Nokia 3.4 kommer naturligvis heller ikke med hverken 5G eller Android 11, men det kunne vært til å leve med, da det tross alt er sjelden i prisklassen.

nokia_3_4-back-Fjord nokia_3_4-front-Fjord
<
>
Nokia 3.4 kommer med 6,39" LCD-skjerm i HD+ oppløsning. Under skjermen sitter en Snapdragon 460 prosessor samt 32 (!) gigabyte innebygd lager. (Foto: HMD Global)

Men at HMD Global mener å kunne avspise brukerne med bare 32 gigabyte innebygd lager, hvor kun cirka halvparten overhodet er tilgjengelig da operativsystemet fyller den andre halvdelen, er litt av en tilsnikelse. For da går man jo liksom ut fra, at brukerne er nødt til å investere i et eksternt minnekort for overhodet å kunne ta mobilen i bruk, og at den endelige prisen for Nokia 3.4 ryker minimum et par hundre kroner i været.

Ytelsen er i forveien testens dårligste, når vi tar utgangspunkt i våre Benchmarktester, og den faktiske brukeropplevelse blir bestemt ikke bedre av, at store filer og apper kun i begrenset omfang finner plass i mobilens interne lager, mens resten må kjøre fra et eksternt kort. Alt annet likt gjør det mobilen enda langsommere. Kun når det gjelder batteritiden klarer Nokia 3.4 seg fint, noe som imidlertid også er nødvendig, da mobilen heller ikke støtter hurtiglading …

Litt ros skal HMD Global dog ha for kameraet. Frontkameraet er nemlig testens beste, da det ikke på samme måte som de kinesiske konkurrentene lar kunstig intelligens “optimere” bildet til ukjennelighet. Til gjengjeld kunne det primære kameraet godt ha brukt litt HDR eller anden programvareoptimering, for bildene mangler både dybde og kontrast, noe som spesielt er merkelig all den tid Nokia 3.4 faktisk er utstyrt med en dedikert dybdesensor.

nokia34_selfie nokia34_vidvinkel
<
>
Frontkameraet er testens beste, da det ikke på samme måte som de kinesiske konkurrentene lar kunstig intelligens “optimere” ditt selvportrett til det ugjenkjennelige. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Det er stort sett ingen grunn til å kjøpe Nokia 3.4. Den mangler 5G og hurtiglading, og både skjerm og lyd må stamme fra aller nederste hylle hos det selskapet i Shenzhen, hvor HMD Global får produsert sine mobiler. Det største problemet er imidlertid at det innebygde lageret kun er på 32 gigabyte, noe som i praksis etterlater mindre enn 20 gigabyte til brukeren, da Android-operativsystemet fyller nesten halvparten.

Ytelsen er i utgangspunktet ikke den beste, og på grunn av manglende innebygd lager, vil de fleste brukere bli nødt til å investere ekstra penger i et eksternt minnekort. Det gjør mobilen både dyrere og langsommere enn den i utgangspunktet var, og følgelig hvorfor vi kun kan gi deg et godt råd: Hold deg unna.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Motorola Moto G30

Motorola når de er best

Motorola Moto G30 er et stort vidunder til veldig få penger.

Kommer med firedobbelt kamera, stort batteri med lang levetid, skjerm med 90 Hz oppdateringsfrekvens, og ytelsen er testens beste.
Frontkameraet må gjerne skru ned for AI-fargeladingen. Mangler stereolyd.

Xiaomi Redmi 9

Ikke den dårligste

Xiaomi Redmi 9 kom på markedet for et år siden, men den er fortsatt pengene verdt, hvis du kan leve uten 5G og ikke bruker kameraet til noe viktig.

Testens største og mest høyoppløste skjerm. Dessuten en hederlig ytelse og god lyd.
Holder ikke på strømmen så lenge som de andre mobilene. Mangler Android 11 og 5G, og kameraet tar overeksponerte bilder.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommende brettbar iPhone vil selv kunne reparere riper og buler i skjermer I forbindelse med utviklingen av en brettbar mobil, jobber Apple med en ny teknologi som vil la skjermene reparere seg selv. Det viser en patentsøknad, som er sparsom med detaljer.
Tre grunner til å kjøpe iPhone 14 Pro Den skal stå tidlig opp, den som skal klare å lage en bedre mobil enn iPhone 14 Pro.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Det er på tide å oppgradere din iPhone Det nyeste operativsystemet til iPhone kommer med massevis av nye funksjoner
Følg Lyd & Bilde