Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

fem nettbrett

Kan noen utfordre iPad?

Det er ikke bare iPad der ute selv om det kan virke sånn. Nå vil alle være med å slakte gullkalven.

Nettbrett har blitt en suksess på grunn av Apples iPad. Salget så langt tyder på at iPad uten tvil er nettbrettet alle vil ha. Forklaringen er såre enkel. Du trenger ingen forkunnskaper for å bruke dem. Det operative ordet er enkelt og effektivt. Det er ikke en fullgod erstatning for en fullverdig datamaskin, men er du blant dem som stort sett bare surfer på nettet og skriver en e-post i ny og ne, kan et nettbrett være alt du trenger. Hovedsakelig er det enn så lenge et supplement til en datamaskin. I all sin enkelhet er et nettbrett egnet til alle aldersgrupper helt uavhengig av forkunnskaper. Dette er konseptets store styrke. 3-4 åringer håndterer en iPad uten problemer, på samme måte er det en glimrende enhet for den eldre garde som ikke ønsker de kompliserte funksjonene som følger en bærbar eller stasjonær datamaskin. Dette er kort sagt en enhet for alle, uten unntak.

iPad
Med iPad klarte Apple det ingen andre hadde klart, å gjøre nettbrettet til en suksess. Hva dette skyldes kan man spørre seg, men faktum er at Apple har skapt sitt eget marked og gjort dette til en dundrende suksess. Det veldig spesielle er at Apple har fått lov å være alene i dette markedet siden april 2010, og har allerede kommet til versjon 2 av produktet uten at noen av konkurrentene har fått til noe som helst.

Konkurrentene
Nå er imidlertid de glade dager over. Konkurrentene florerer og stort sett alle som kan krype er enten klare eller på vei med minst et produkt i denne kategorien. Noe av grunnen til at det har tatt såpass lang tid er at det ikke bare er selve produktet som må utvikles. Det skal også være programvare og operativsystem som passer et slikt produkt. Å utvikle dette tar tid. I tillegg skal det utvikles et helt univers med applikasjoner som passer for nettbrett, og her har Apple hatt et forsprang som går enda lenger tilbake i tid enn selve iPaden.

Mens vi venter på Microsoft
Konkurransen kommer i første rekke fra Googles operativsystem Android og egentlig bare Android. Man har måttet vente – helt til nå – før Android kom i en versjon som passer for de nye nettbrettene. Samsung var tidlig ute med sin 7-tommers Galaxy Tab som kjørte forrige versjon av operativsystemet, men vi kan vel alle være enige om at dette ikke akkurat var noen suksess. Med ny versjon av Android som er tilpasset nettbrettene, ser det langt lysere ut.

En stor aktør glimrer imidlertid med sitt fravær, Microsoft. De la i sin tid mer eller mindre grunnlaget for en tidlig versjon av nettbrett allerede på 90-tallet. Nå er de totalt fraværende. Riktignok kan Windows 7 brukes, men det egner seg heller dårlig, og vi spår ikke nettbrett basert på Windows 7 operativsystemet noen lovende fremtid. At Microsoft likevel kommer på banen er vel hevet over enhver tvil. Men de er farlig sent ute og risikerer å få tøff jobb med å ta igjen Apples iOS og Googles Android.

Annonse

De andre
Av alternative lovende løsninger er det egentlig ikke mange, men HP har en meget interessant løsning på gang. Selskapet kjøpte den gamle storheten Palm for en stund siden og med på lasset fulgte operativsystemet WebOS. Et nettbrett basert på dette er på vei, men har ikke nådd markedet ennå.

Vi har kikket litt på mobiltelefonvarianten av dette systemet og det er meget lovende. WebOS er kanskje den løsningen vi har sett som egner seg best til denne typen produkter. Vi håper HP klarer å skape et alternativ med WebOS, som etter vår mening har minst like stort potensial som Android på nettbrett.

Annonse

Begrenset
Foreløpig er det altså kun to konkurrerende systemer i nettbrettmarkedet. Android og iOS. Alle konkurrentene til Apples iPad kjører foreløpig Android, og vi har samlet et knippe produkter for å se om de kan rive ned Apples iPad2 fra tronen.

Produkter i testen

Apple iPad2

Beholder tronen

iPad 2 er ikke en revolusjon i forhold til den forrige, heller en evolusjon, og det er helt greit.

Meget godt brukergrensesnitt God skjerm og god grafikk
Lukket system med få tilkoblinger Elendig kamera

Acer Iconia A500

Reell utfordrer

En ting skal Acer ha: A500 gir litt av samme kvalitetsfølelse som iPad, uten sammenlikning for øvrig.

Billig Gode tilkoblinger Rask
Ikke 3G Tung

Viewsonic ViewPad 10s

Billig men…

De har plukket opp Apples Pad-betegnelse i navnet i et håp om at dette skal hjelpe på gjenkjennelseseffekten.

Billig
Forvirrende knapper Tvilsom skjerm Dårlig batterilevetid

LG Optimus Pad

3D-paden

LG spiller på Pad-betegnelsen for alt det den er verdt med Optimus Pad. Som har 3D-opptak!

Rask 3D video Android 3
Veldig dyr Tung Skjermen er ikke 3D

Creative Ziio 10

Helt skivebom

Dette er en litt annerledes enhet. Den er ikke rettet direkte inn som en konkurrent til Apples iPad.

Billig Gode musikkapplikasjoner
Vanskelig i bruk Dårlig skjerm Gammel Android-versjon
Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.