data-srcset
fem nettbrett

Kan noen utfordre iPad?

Det er ikke bare iPad der ute selv om det kan virke sånn. Nå vil alle være med å slakte gullkalven.

Nettbrett har blitt en suksess på grunn av Apples iPad. Salget så langt tyder på at iPad uten tvil er nettbrettet alle vil ha. Forklaringen er såre enkel. Du trenger ingen forkunnskaper for å bruke dem. Det operative ordet er enkelt og effektivt. Det er ikke en fullgod erstatning for en fullverdig datamaskin, men er du blant dem som stort sett bare surfer på nettet og skriver en e-post i ny og ne, kan et nettbrett være alt du trenger. Hovedsakelig er det enn så lenge et supplement til en datamaskin. I all sin enkelhet er et nettbrett egnet til alle aldersgrupper helt uavhengig av forkunnskaper. Dette er konseptets store styrke. 3-4 åringer håndterer en iPad uten problemer, på samme måte er det en glimrende enhet for den eldre garde som ikke ønsker de kompliserte funksjonene som følger en bærbar eller stasjonær datamaskin. Dette er kort sagt en enhet for alle, uten unntak.

iPad
Med iPad klarte Apple det ingen andre hadde klart, å gjøre nettbrettet til en suksess. Hva dette skyldes kan man spørre seg, men faktum er at Apple har skapt sitt eget marked og gjort dette til en dundrende suksess. Det veldig spesielle er at Apple har fått lov å være alene i dette markedet siden april 2010, og har allerede kommet til versjon 2 av produktet uten at noen av konkurrentene har fått til noe som helst.

Konkurrentene
Nå er imidlertid de glade dager over. Konkurrentene florerer og stort sett alle som kan krype er enten klare eller på vei med minst et produkt i denne kategorien. Noe av grunnen til at det har tatt såpass lang tid er at det ikke bare er selve produktet som må utvikles. Det skal også være programvare og operativsystem som passer et slikt produkt. Å utvikle dette tar tid. I tillegg skal det utvikles et helt univers med applikasjoner som passer for nettbrett, og her har Apple hatt et forsprang som går enda lenger tilbake i tid enn selve iPaden.

Mens vi venter på Microsoft
Konkurransen kommer i første rekke fra Googles operativsystem Android og egentlig bare Android. Man har måttet vente – helt til nå – før Android kom i en versjon som passer for de nye nettbrettene. Samsung var tidlig ute med sin 7-tommers Galaxy Tab som kjørte forrige versjon av operativsystemet, men vi kan vel alle være enige om at dette ikke akkurat var noen suksess. Med ny versjon av Android som er tilpasset nettbrettene, ser det langt lysere ut.

En stor aktør glimrer imidlertid med sitt fravær, Microsoft. De la i sin tid mer eller mindre grunnlaget for en tidlig versjon av nettbrett allerede på 90-tallet. Nå er de totalt fraværende. Riktignok kan Windows 7 brukes, men det egner seg heller dårlig, og vi spår ikke nettbrett basert på Windows 7 operativsystemet noen lovende fremtid. At Microsoft likevel kommer på banen er vel hevet over enhver tvil. Men de er farlig sent ute og risikerer å få tøff jobb med å ta igjen Apples iOS og Googles Android.

De andre
Av alternative lovende løsninger er det egentlig ikke mange, men HP har en meget interessant løsning på gang. Selskapet kjøpte den gamle storheten Palm for en stund siden og med på lasset fulgte operativsystemet WebOS. Et nettbrett basert på dette er på vei, men har ikke nådd markedet ennå.

Vi har kikket litt på mobiltelefonvarianten av dette systemet og det er meget lovende. WebOS er kanskje den løsningen vi har sett som egner seg best til denne typen produkter. Vi håper HP klarer å skape et alternativ med WebOS, som etter vår mening har minst like stort potensial som Android på nettbrett.

annonse

annonse

Begrenset
Foreløpig er det altså kun to konkurrerende systemer i nettbrettmarkedet. Android og iOS. Alle konkurrentene til Apples iPad kjører foreløpig Android, og vi har samlet et knippe produkter for å se om de kan rive ned Apples iPad2 fra tronen.

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Kommentarer

  Motta varsler  
Varlse meg om
Produkter i testen
 data-srcset
En ting skal Acer ha: A500 gir litt av samme kvalitetsfølelse som iPad, uten sammenlikning for øvrig.

 

Det har først og fremst med materialvalg å gjøre. Den ender kanskje opp med å bli litt i tyngste laget med sin 760g. Dette er rett og slett litt vel tungt for en slik enhet, men pen er den. Skjermen er på 10,1 tommer så du får et stort bilde og bra bildekvalitet. Oppløsningen er på 1280 x 800 piksler, også det meget positivt.

Brukervennlighet
A500 opplevde vi som meget rask og den berøringsfølsomme skjermen er en fryd å bruke. Skal vi sette fingeren på noe må det være skjermformatet. 16:9 er fint  så lenge du skal se film. Hvis du derimot skal surfe på nettet i høydeformat blir det ikke like lekkert. Skjermen blir rett og slett litt for smal.Acer har funnet plass til både USB, HDMI og en microSD-port på denne enheten og det gjør den åpen og svært mottagelig for data fra andre kilder i motsetning til iPad. Enheten vi testet var 32GB. En ting vi savnet var muligheten for å få den opp på mobilnettet. At den bare støtter WiFi er litt sørgelig.  A500 kjører Android versjon 3. Det er ikke gjort så mye med det originale operativsystemet, men noen Acer-spesifikke tillegg og endringer er gjort. Blant annet et foldersystem som vi likte.

PÅ applikasjonssiden finner du alle de vante Android-applikasjonene. I tillegg har Acer lagt til et bilspill (Shift) og et golfspill. Du finner også en del nytteprogrammer som Docs to Go, Direkte link til Facebook samt SocialJogger for å nevne noe. Det er også flere applikasjoner som er rettet mot håndtering av media som musikk, video etc. I den forbindelse skal det nevnes at A500 kan settes opp som en DLNA-server. A500 har selvfølgelig også kamera. Riktignok ikke i 3D som hos LG men det gjør ingenting. Et 5 megapiksels hovedkamera gir ganske gode bilder og sammen med en innebygd blitz er resultatet slett ikke dårlig. Videodelen av dette kameraet, som kan filme 720p, er vi derimot ikke like imponert over. Et frontkamera er også tilstede for videosamtaler.

Konklusjon
Acer A500 er den beste av iPad-konkurrentene vi har testet her. Vi er likevel at den formening at Android har et stykke å gå før de når det samme brukervennlige nivået som iOS. Versjon 3 er et langt steg på veien, men det gjenstår fremdeles en del. A500 er som sagt en lekker enhet men vekten er alt for høy. 760g blir i meste laget. Multimediastøtte er meget god og hva tilkoblinger angår er den iPad overlegen. Likevel er det noe likt over alle Android-enhetene og etter vår mening er det et stykke opp til iPad

Fakta
 • Android 3.0
 • 10,1-tommers pekeskjerm
 • 1280 x 800 oppløsning
 • 1 GHz Tegra tokjerne prosessor
 • Wi-Fi, Bluetooth 2.1
 • DLNA
 • A-GPS USB
 • microSD
 • HDMI
 • 10 timers batteritid
 • Vekt: 760g
Pris: 3900 kr
PlussBillig Gode tilkoblinger Rask
MinusIkke 3G Tung
 data-srcset
Apple iPad2
iPad 2 er ikke en revolusjon i forhold til den forrige, heller en evolusjon, og det er helt greit.
 data-srcset
Viewsonic ViewPad 10s
De har plukket opp Apples Pad-betegnelse i navnet i et håp om at dette skal hjelpe på gjenkjennelseseffekten.
 data-srcset
LG Optimus Pad
LG spiller på Pad-betegnelsen for alt det den er verdt med Optimus Pad. Som har 3D-opptak!
 data-srcset
Creative Ziio 10
Dette er en litt annerledes enhet. Den er ikke rettet direkte inn som en konkurrent til Apples iPad.

  Alternativer til fem nettbrett

   data-srcset

  Se, det beste iPad-kjøpet!

  Apples billige iPad har fått et par vesentlige oppdateringer som gjør den til et enda bedre kjøp, enn den var fra før.

   data-srcset

  Nye iPad Air er en smart avveining av størrelse, ytelse, funksjoner og pris.

   data-srcset

  Endelig en minimodell som ikke kompromisser med ytelse eller skjerm.

  (Foto: Produsenten)

  Apples nye nettbrett er mer kompakt, moderne, smart og nesten unødvendig raskt.

  (Foto: Produsenten)

  Vil man ha et Android-nettbrett som faktisk går an å jobbe på, er S4 det beste valget.

  (Foto: Produsenten)

  OnePlus 6 er nesten perfekt på alle områder. Et meget godt kjøp.

  (Foto: Produsenten)

  Som de vanemenneskene vi er, er det vanskelig å skifte plattform.

  (Foto: Produsenten)

  Samsungs nettbrett tåler å bli mistet i gulvet og smurt inn med gjørme.

  (Foto: Produsenten)

  Kan man få et nettbrett som er like bra som budsjett-iPad og til samme pris?

  (Foto: Produsenten)

  Samme hvor utmerket selve apparatet er, er Android-opplevelsen på et nettbrett ikke noe særlig.

  (Foto: Produsenten)

  Apple skrur opp ambisjonene til 11 med en iPad som nesten er unødvendig bra.