Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ROG Phone 6 Pro

Villeste gamermobilen noensinne

Asus ROG Phone 6 er stor og dyr. Og den raskeste mobilen vi har sett.

Skrevet av / 27.07.22 - 15:00
Asus ROG Phone 6 Pro
John Hvidlykke

Asus er ikke blant de største mobilprodusentene. Men når det gjelder spesialiserte telefoner til gaming, har de funnet seg en nisje hvor de kan være med i kappløpet.

Asus ROG Phone 6 er selskapets femte (!) mobil til spillbruk. Den ligner umiddelbart enhver annen mobiltelefon anno 2022: en stor sort glasskjerm med avrundede kanter. Baksiden skiller seg imidlertid ut ved å ha en gråhvit metallfarge og et lite display. Den har de knappene på telefonen vi er vant til, men ikke flere. Trigger-knappene til spill er virtuelle, og utløses ved hjelp av en kombinasjon av ultralydsensorer og trykksensorer.

Med en størrelse på 6,8” tar ROG Phone 6 godt med plass i bukselommen. Og det er vanskelig å få et godt og sikkert grep om telefonen i hånden – og umulig å nå over mer enn halvparten av skjermen med tommelfingeren. Heldigvis finnes det en enhånds-innstilling. Men den store kostbare mobilen er skapt til å holdes med to hender.

Asus ROG Phone 6 har to plasser til Nano SIM-kort, men ingen mulighet for microSD-kort. Med 512 GB innebygd lagerplass blir det imidlertid neppe et stort problem. Det er til gjengjeld to USB-C-porter: en i bunnen, som vanlig, og en midt på den ene langsiden.

ROG6 web pro 03
Det er en ekstra USB-C-port midt på den ene langsiden. (Foto Asus)

Lekker skjerm

Asus sier selv at skjermen på ROG Phone 6 er deres beste til nå. Og jeg tror dem. En stor og fargerik (151 % sRGB) AMOLED-skjerm på 6,8 tommer. Skjermen har en oppløsning på 2448 x 1080 piksler og er selvfølgelig rask: 165 Hz oppdateringsfrekvens.

ROG6 ww pro 14
Skjermen er en stor og fargerik AMOLED på 6,8 tommer. (Foto: Asus)

Kameraene er OK

Kameraene har ikke vokst nevneverdig i oppløsning siden de to forrige modellene, men 50 megapiksler i hovedsensoren burde være rikelig til det meste. Til vidvinkelbilder er det en 13 megapiksler-sensor som også fungerer som makrolinse. En telelinse er det ikke blitt råd og plass til, på tross av at telefonen er både stor og dyr. Men de to bak-kameraene og selfiekameraet tar ganske utmerkede bilder. Det er bare ikke det ROG Phone 6 først og fremst er skapt til.

2022 5 17 0251
AeroActive Cooler 6 er en ekstern vifte, som klikkes på baksiden av telefonen. (Foto: Asus)

Ekstern kjøler – når det går hett for seg

Varme er et problem for alle typer gamingenheter. For den raske prosessoren og grafikkortet (som i mobiltelefonen er integrert i prosessoren) bruker masser av strøm. Å få spillvarmen vekk kan være vanskelig nok i en datamaskin. Men det er langt vanskeligere i en mobiltelefon, hvor det ikke er plass til kjøleplater og vifter. Derfor mister de fleste mobiler pusten etter noen minutters spill. Det skyldes såkalt ”throtling”, hvor prosessoren skrur ned arbeidshastigheten når den blir for varm, for å unngå at den smelter.

Asus har funnet en radikal løsning på det problemet. AeroActive Cooler 6 er en ekstern vifte som klikkes på baksiden av telefonen og får strøm fra den midterste USB-porten. Kjøleren inneholder ikke bare en vifte, men også et peltier-element, som er en elektronisk komponent som flytter varme fra den ene siden til den andre når det kommer strøm på elementet. Kjøleren kan drives av telefonens batterier, men skal det games hardt, må man koble til USB-laderen. Utover kjøling gir AeroActive Cooler også telefonen fysiske trigger-knapper til spill.

P 20220713 142250 P 20220713 142102 P 20220721 162500
<
>
Nærbilder er også i det bedre sjiktet, selv om dybdeskarpheten er begrenset. (Foto: Dyllan Debord, L&B)

Ekstrautstyr

For alle som vil ta det et skritt lenger, finnes det et omfattende tilbehørsprogram til å utvide spillopplevelsen. Det omfatter blant annet gamepad-håndtak og en dokkingstasjon med HDMI-utgang.

Benchmark

Asus ROG Phone 6 er den første mobilen vi har testet med den splitter nye Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-prosessoren. En ny prosessorgenerasjon betyr normalt et sprang i ytelsen. Men hvilket sprang!

Den rene regnekraften, målt med Geekbench 5, lander på 1311 i single-core og 4168 i multi-core. Det er pent, men ikke rekord, da iPhone 13 Pro Max er raskere.

På alle andre målinger feier ROG Phone 6 konkurrentene av banen, og tørker gulvet med dem!

I grafikktesten AnTuTu 9 bryter ROG Phone 6 lydmuren ved å ha en score på over en million. Nærmere bestemt 1 114 991. Som med de øvrige Benchmark-testene ble målingene utført med den eksterne kjøleren montert. Uten kjøler ble resultatet litt lavere – men fortsatt langt over noe vi hittil har sett.

På GFXBench 5.0 ender Asus på 8032 frames i T-Rex testen. Det er over dobbelt så mye som iPhone 13 Pro Max og OnePlus 10 Pro. 3DMark Wild Life-testen må vi heretter oppgi å bruke til sammenligning av toppmobiler, da ROG Phone sprengte skalaen.

Kontorprogramtesten PCMark Work 3.0 endte også med rekord, nemlig 17 316. Samsung Galaxy Z Fold 3 og Xiaomi 12 Pro kommer begge tett på. Men ikke tett nok.

Batteritesten ender også med suksess for Asus-telefonen, som har to innebygde batterier på hver 3000 mAh. Rett over 13 timer! Da batterikapasiteten ikke er høyere enn normalt for supermobiler, vitner det om at Snapdragon 8+ Gen 1 ikke bare er raskere, men også energieffektiv.

2022 5 19 0078
For alle som vil ta det et skritt lenger, finnes det et omfattende tilbehørsprogram. (Foto: Asus)

Konklusjon

Asus ROG Phone 6 Pro er den absolutt raskeste mobilen på veien akkurat nå. På stort sett alle punkter er den raskere enn alle andre mobiler i skrivende stund. Den slags seire varer sjelden lenge, og når andre telefoner med Snardragon 8+ Gen 1 begynner å dukke opp (den neste er allerede på vei til test), blir det helt sikkert ny konkurranse om topplasseringene. Det som til gjengjeld vil skille ROG Phone 6 ut i mengden i lengre tid, er den eksterne kjølingen, AeroActive Cooler 6, som sikrer at topphastigheten kan holdes i mer enn noen få minutter av gangen. Den fremragende skjermen fullender bildet av en dedikert gamingmobil i toppklasse. ROG Phone 6 er ikke for alle og enhver. Men hvis du vil ha den råeste maskinvaren akkurat nå, og du er klar til å betale nesten like mye for mobilen som for en mellomklasse-PC, så er det ingen tvil.

Karakter
Asus ROG Phone 6 Pro
High End

Home mener

Den raskeste mobilen akkurat nå. Punktum. Skjermen er også fantastisk. Den er veldig, veldig dyr. Kan ikke utvides med microSD-kort.

2 hendelser på “Asus ROG Phone 6 Pro”

  1. God artikkel, men litt skuffa ovar at det ikkje er nevnt at telefonen har tre kamera, makro sensoren er 5MP. Ikkje at det betyr noko då makro bildene er heller dårlige.

    1. John Hvidlykke

      Du har helt ret. Tak for rettelsen. Det er en fejl, at makrokameraet ikke kom med i listen. Men kameraet blev brugt i testen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Lyd & Bilde
Scroll to Top