Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home Julekalender: Luke 11Delta

TEST: Apple iPhone 15 Plus

Bedre enn noensinne

Hvis man ikke synes at iPhone 15 Plus er for stor og dyr, er den det beste valget blant de fire iPhone 15-modellene.

Skrevet av / 18.10.23 - 08:55
Apple iPhone 15 Plus
Lasse Svendsen

La oss bare innrømme det, ingen vil savne Apples Lightning-kontakt. Den proprietære kontakten er endelig forkastet til fordel for USB-C og alle fordelene det gir. Men det er ikke det eneste som er nytt på iPhone 15-generasjonen.

Som alltid når det lanseres en ny iPhone-modell, kommer de med små og store oppdateringer. Nye og bedre kameraer for eksempel, som ikke alltid er en grunn til å bytte iPhone. Kanskje med unntak for 15 Pro Max, som er den første og eneste iPhone-modellen med 5x optisk zoom. 

Det får man ikke på iPhone 15 eller 15 Plus, men også her er kameraene blitt bedre.

Nye kameraer også på iPhone 15. Foto: Lasse Svendsen

I år som i fjor, er det størrelsen og batteritiden som er forskjellen mellom de to rimeligste iPhone-modellene. 15 Plus har en 6,7-tommers skjerm, iPhone 15 6,1 tommer, og begge har en oppløsning på 460 punkter per tomme.

Alt annet er likt. Kameraene også.

Her får man en ultravidvinkel med 12 megapiksler, og en brennvidde på 13mm med blender 2.4. Hovedkameraet med 26mm brennvidde og blender 1.6, er den store nyheten. Med hele 48 Mp har det fire ganger oppløsningen til 12 Mp kameraet på iPhone 14, men mer om det straks.

Les også Ha det, Lightning-kontakt! Et par hyggelige forbedringer, men vil folk virkelig stå i kø for å oppgradere 14 Pro Max?

Ny prosessor og formfaktor 

iPhone 15 og 15 Plus, har ikke samme A17-prosessor som Pro-modellene, men Apples A16 Bionic-prosessor. Som vi kjenner fra testen av iPhone 14 Pro, med større minnebåndbredde og lavere strømforbruk enn A15-prosessoren iPhone 14 har.

A16-prosessoren har gjort iPhone 15 raskere, men ikke like rask som pro-modellenes A17-prosessor. Likevel, ytelsestester i Geekbench 6 viste en score på 2636 i singelkjernetesten, og 6666 i flerkjernetesten. I grafikktesten i Geekbench, oppnådde mobilen en score på 22.884. 

Apple iPhone 15 Plus skjermen sammenlignet med 15 Pros 6,1». Foto: Lasse Svendsen

Skjermen på 6,7 tommer er like stor som på iPhone 14 Plus, men lysstyrken på 1600 nits – opptil 2000 utendørs – er merkbart bedre. Oppdateringsfrekvensen er dessverre ‘bare’ 60 Hz, og ikke dynamisk opp til 120 Hz. Som på Pro-modellene.

Les også Omvendt? Er virkelig iPhone den beste mobilen? Hvorfor er den i så fall det? Som innbitt Android-bruker har jeg tatt utfordringen med å leve med to iOS-produkter for en periode. Usikker på om jeg skal le eller gråte …

Men iPhone 15 og 15 Plus har fått den samme dynamiske øyen som tilpasser innholdet til en aktuell app. For eksempel musikkavspilling, nedtelling eller en parkeringsapp.

Det kantede designet er slipt ned med en behagelig avrunding av kantene på siden, som helt klart gjør mobilen mer komfortabel å holde. Glasset foran er forsterket med et keramisk belegg, og glasset bak er farget i en av fem farger. Sort, blått, gult, grønt eller rosa.

USB-C. Endelig. Foto: Lasse Svendsen

Det følger med en ladekabel til USB-C kontakten, men ingen lader. Det er ekstrautstyr og her må vi gjøre oppmerksom på at det finnes to originale Apple-ladere til iPhone 15. Den kompakte 20 W laderen som mange kjenner fra før, og en 35 watts lader med to USB-C-porter. Da har vi ikke glemt USB-C-laderen på 30 watt, som leveres med MacBook Air, men kan kjøpes separat.

Mobilen kan også lades med Apples magnetiske 15 W Magsafe-lader, som suger seg fast på baksiden av mobilen, eller på et mobildeksel med MagSafe.

I vår test av iPhone 15 Pro Max, målte vi maks ladehastighet til 27 W. Ikke akkurat hurtiglading, så en kraftigere lader enn USB-C-laderen på 30 watt er det ikke noe poeng å kjøpe.

iPhone 15 og 15 Plus kan også lade en Apple Watch med USB-C-hurtigladingskabelen, og de nye AirPods Pro (andre generasjon), fra USB-kontakten til MagSafe-etuiet som har USB-C-kontakt.

Les også AirPods Pro er de smarteste øreproppene Det er ikke bare USB-C lading som er nytt, AirPods Pro er blitt smartere også.

Batteritiden er oppgitt til 26 timer – med video, seks timer mer enn iPhone 15. Erfaringen viser at man skal bruke iPhone 15 Plus veldig aktivt før man opplever at batterisymbolet lyser rødt på slutten av dagen.   

Videoopptak

Det er bare Pro-modellene som støtter Apple ProRes og ProRaw-videoformatene, som bare brukes av ja nettopp, proffotografer og stort sett ingen andre. Sånn sett er det neppe et savn for de fleste, at pro-formatene mangler her. Men det betyr ikke at videokvaliteten lider. Langt ifra.

iPhone 15 kan ta opp 4K-video i meget høy kvalitet, og støtter Dolby Vision med HDR,  som gir utvidet bildedynamikk. I Action Mode får man også digital bildestabilisering i tillegg til optisk, som gjør videoopptaket mer stabilt, og med 4K Cinematic Mode kan man zoome inn og velge fokuspunkt enten under eller etter opptaket. 

Mute-knappen er den samme som før. Foto: Lasse Svendsen

Jeg vet ikke hvor mange som faktisk bruker Cinematic Mode på en iPhone, men min beskjedne forskning viser at flere burde bruke Cinematic Mode oftere. Det er faktisk en veldig kul funksjon, som kan gjøre videoene dine mer interessante å se på.

Zoom, dog bare 2 x zoom, fungerer både på video og stillbilder. Man kan velge om man vil endre brennvidde sømløst eller bare tappe på skjermen for å veksle mellom brennviddene. På stillbilder får man utnyttet det nye kameraets mye høyere oppløsning også når man zoomer. Da beskjæres nemlig bildeflaten på bildebrikken for å gi et utsnitt som tilsvarer 52 mm brennvidde.

Apple iPhone 15 Plus 15 Pro. Foto: Lasse Svendsen

Stillbilder i 48 Mp

Hovedkameraets 48 Mp er egentlig 24 Mp, hvor pikslene er gruppert i et (Quad-bayer) mønster hvor flere av pikslene slås sammen når kameraet registrerer at det er lite lys tilgjengelig. I den såkalte nattmodusen betyr det at kameraet slår sammen pikslene til 12 Mp oppløsning – piksel binning altså – for å bedre følsomheten og redusere bildestøy. 

Når det er nok lys, velger kameraet 24 Mp for høyere oppløsning og skarpere detaljer, og hvis man går inn i kamerainnstillingene på mobilen, kan man velge Oppløsningskontroll. Da kan kameraet ta bilder med en oppløsning som tilsvarer 48 Mp.

Apple iPhone 15 Plus har to kameraer, mens pro-modellene har tre. Foto: Lasse Svendsen

Stillbildene fra en iPhone 15 og 15 Plus, kan ikke lagres I RAW-format. Det er bare pro-modellene som kan, det betyr null og niks for de fleste uansett, for bildekvaliteten kan bli enda bedre hvis man velger å lagre i HEIF i stedet for jpeg-format. Da velger man High Efficiency under formater i kamerainnstillingene. Da får man også HEVC på video (H.265), som er et mer effektivt komprimeringsformat, med bedre kvalitet enn H.264. 

IMG_0001 IMG_0006 IMG_0005 IMG_0004
<
>

Den største forskjellen i bildekvalitet, sammenlignet med iPhone 14, er hvor mye bedre 48 MP-kameraet tegner detaljer. Linjer og små detaljer ser skarpere ut med 24 og 48 Mp enn forgjengerens 12 Mp, og den økte oppløsningen gir også bedre bildedynamikk. Det er synligere detaljer i mørke partier på bildene, og bilder i lite lys blir renere enn før med mindre synlig pikselstøy. 

iPhone 15 Plus varmfilter iPhone 15 Plus ultravidvinkel iPhone 15 Plus 13mm iPhone 15 Plus 26mm iPhone 15 Plus 52mm iPhone 15 Plus action shot iPhone 15 Plus macro
<
>
Og 52mm med 2 x digital zoom. Foto: Lasse Svendsen

Kameraet foran ser ut til å være samme som sist, bare med bedre bildeprosessering, som gir litt skarpere selfies med renere hudtoner, særlig i lys. Men det har også portrett-innstillingen i iOS 17. Se etter en liten f i en gul sirkel, ta selfien, gå til rediger bilder og velg portrett. Da kan du selv justere skarphetsdybden på bildet i etterkant. Fiffig og fint.

Silikon-dekselet beskytter også kameraene på mobilen. Foto: Lasse Svendsen

Portrett-innstillingen fungere også på kameraene bak, og den tror jeg mange vil bli begeistret over. Her kan man velge hvem i en gruppe som skal være i fokus, og justere skarphetsdybden på enkeltportretter.

Portrett med smal skarphetsdybde i sorthvitt. Foto: Lasse Svendsen

Det skal legges til at man ikke merker så mye til A16-prosessoren i iPhone 15, før man åpner kameraappen. Da går alt fortere enn før. Redigering av bilder og spesielt video, betydde tidligere en irriterende ventetid på flere sekunder før prosessoren var ferdig. I tillegg måtte man redigere ett og ett bilde. Nå flyr endringene over skjermen i en faderlig fart, og man kan merke flere bilde for samtidig redigering. 

Apple iPhone 15 Plus. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Man merker umiddelbart at Apple har tenkt på brukerne når man plukker opp en iPhone 15. Den er mer behagelig å holde, og har endelig fått USB-C, som ‘alle’ bruker. Mobilen som kommer i to størrelser, har fått den største oppgraderingen av hovedkameraet på lenge. Med opptil 48 megapiksler får man skarpere og renere bilder enn før, og enda finere videokvalitet. Med funksjoner som Cinematic Mode og Portraits, får man også nyttige funksjoner, og i nattmodus slipper man mesteparten av den grumsete støyen som forgjengerens 12 Mp kamera hadde. iPhone 15 er kanskje det beste kjøpet for alle som ønsker seg en iPhone – og ikke trenger pro-kameraene, og 15 Plus er valget for de som trenger en iPhone med størst mulig skjerm.

Karakter
Apple iPhone 15 Plus
High End

Home mener

Bedre kamera enn forgjengeren, svært god 4K videokvalitet og endelig USB-C. Lyssterk skjerm med dynamisk ‘øy’. Meget god batteritid. Lader er ekstrautstyr. Mangler teleobjektiv, og skjermen er bare 60 Hz.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

OnePlus Open bretter seg ut

Det beste iPhone-valget

Grønn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsetter å imponere

Villere nettbrett får du ikke

Liten og lynrask, men designet trenger en oppdatering

For deg med Samsung-mobil

Scroll to Top