Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone 12

iPhone for de fleste av oss

iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.

Skrevet av / 12.11.20 - 11:10
Apple iPhone 12
Lasse Svendsen

Årets nye iPhone-generasjon har den samme kraftige motoren, sylskarpe og lyssterke skjermer, og innebygget støtte for 5G-nett.

Det aller meste er nemlig likt på de fire mobilene, som leverer rå ytelse og gir oss et stort steg opp i bildekvalitet sammenlignet med 2019-modellene.

Men hvilken skal man velge?

De mest avanserte kameraene får du i 12 Pro og 12 Pro Max, som har tre kameraer og Lidar-skanner, men det koster. Aller dyrest er 12 Pro Max med 6,7-tommers OLED-skjerm, mens 12 mini med 5,4-tommers skjerm, er det billigste alternativet.

Ytelsen er den samme uansett modell. Det som skiller er antall kameraer, lagringskapasitet, skjermstørrelse, fargeutvalg, og enkelte funksjoner som mangler på de rimeligste utgavene.

Les også iPhone for proffotografer Nye iPhone 12 Pro feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett til nå.

Alle har den samme formfaktoren med kantete sider hvor glasset foran og bak ligger helt flatt, og alle har et Ceramic Shield lagt på i støpningen av glasset for å gjøre dem mer robust.

Tilbake til de kantede iPhone-formene, et fremskritt etter vår mening. Foto: Lasse Svendsen

Glasset på baksiden er dobbelt ionisert for å gjøre det mer ripebestandig enn før, og mobilene tåler vanndybde ned til seks meter i opptil 30 minutter.

Når man vet alt dette blir det lettere å velge.

Vil man ha den største skjermen og det beste kameraet, er svaret iPhone 12 Pro Max, hvis prisen ikke er avskrekkende. Alternativt 12 Pro hvis man ønsker en litt mindre mobil med samme ytelse, med tre kameraer og Lidar-skanner.

12 mini er det klare valget for de som vil ha en kompakt iPhone, og da gjenstår den som for mange vil være det beste kjøpet av dem alle – iPhone 12 med 6,1-tommers OLED-skjerm.

Sammenligning av de viktigste data på iPhone 12-modellene. Ill. Lasse Svendsen.

Lyssterk OLED-skjerm

Og for en skjerm det er. I likhet med de tre andre modellene, har den en ny OLED-skjerm med merkbart bedre lysstyrke. Opptil 1200 nits med HDR (High Dynamic Range), som virkelig lyser opp, men litt lavere lysstyrke – 625 mot 800 nits – enn 12 Pro når skjermen er på normal lysstyrke.

Skjermen har Apples True Tone hvitbalanse, som tilpasser hvitbalansen til lyset rundt deg, og en oppfriskningshastighet på 60 Hz.

OLED-skjermen er blant de mest lyssterke, og skarpeste vi har sett.

I likhet med Pro-modellene kan skjermen på iPhone 12 vise video med HDR10, HLG og Dolby Vision, som brukes av proffene når de skal lage film. Det gir en fetere filmopplevelse med mer kontrast og større fargespenn på skjermen, og det gjelder også når man ser på opptak man selv har gjort med mobilen.

Som man kan redigere selv i iMovie-appen i full kvalitet på mobilen, som også støtter Dolby Vision.

iPhone 12 Mujjo iPhone 12 mujjo bak
<
>
Deksler finnes i mengder til iPhone 12, som disse i blått skinn fra Mujjo. Lasse Svendsen

Ett kamera mindre, like bra kvalitet

Pro-modellene har et kamera mer i form av en 52mm for 12 Pro og en 65mm på 12 Pro Max, men iPhone 12 har de samme vidvinkelkameraene som Pro-modellene:

En 12 Mp 13mm f2.4, med 120 graders vidvinkel, og en 12 Mp 26mm f1.6 vidvinkel, med optisk bildestabilisering, og 2 x zoom – eller opptil 5 x digital zoom, skulle man trenger mer tele.

iPhone 12 mangler Lidar-skanner og teleobjektivet fra 12 Pro, ellers er bildekvaliteten den samme. Foto: Lasse Svendsen

Frontkameraet som Apple kaller et True Depth-kamera, støtter FaceID med sikrere innlogging og identifisering av brukeren, og har 12 Mp oppløsning med støtte for 4K-video og Dolby Vision HDR opptil 30p.

Kameraet har også Deep Fusion som analyserer hver enkelt piksel, og setter sammen et bilde med optimalisert skarphet, fargegjengivelse og dynamikk.

Det er bare Pro-modellene som er utstyrt med Lidar-skanner. Som er skanning av lysrefleksjon i rommet.

Les mer om Lidar i testen av iPhone 12 Pro.

Avansert video

Kameraets videoegenskaper er med ett unntak identisk med Pro-modellenes egenskaper.

Man kan ta opp video i 4K60p også her, men opptak i HDR med Dolby Vision – som gir bedre fargedybde og dynamikk – er begrenset til 30 bilder i sekundet, mot 60 på pro-modellene. Filene lagres med metadata som man kan nyttiggjøre seg i etterbehandling av opptakene.

Akkurat som på Pro-modellene, kan man ta opp sakte-film i full HD med 120 eller 240 fps, og time lapse-sekvenser med bildestabilisering – og man kan plukke stillbilder i åtte Mp oppløsning fra 4K-videoopptak.

Bildekvaliteten

Siden de to vidvinkelkameraene på iPhone 12 er de samme som i en Phone 12 Pro, er bildekvaliteten like høy. Det betyr at den er blant det aller beste med en naturtro og fargenøytral fargegjengivelse, få andre mobiler matcher.

Kameraenes egenskaper med blant annet nattmodus, gir ikke bare klarer bilder i lite lys. De er også blant de mest støyfrie, og tåler å blåses opp utover skjermstørrelsen, uten å skjemmes av grovkornet bildestøy.

Fargegjengivelsen mye bedre enn vi vanligvis ser fra et mobilkamera, og portretter ser ikke så overprosessert ut som vi opplever det fra andre mobiler.

Det kommer neppe som en overraskelse at kameraet på iPhone 12 er bedre enn på iPhone 11 og eldre generasjoner. Foto: Lasse Svendsen

I likhet med 12 Pro, er kameraets portrettmodusen forbedret, med bedre dybdefølelse og bildene er har bedre definerte detaljer enn fra en iPhone 11 Pro.

Les mer om bilde- og videokvaliteten her.

iPhone 12 støtter ikke Apples nye råformat for bilder kalt Apple ProRAW. Det er forbeholdt Pro-modellene, som kommer senere til 12 Pro og Pro Max.

ProRAW er et råfilformat for etterbehandling av farger, skarphet, dynamikk og hvitbalanse, men kameraprosesseringen i Pro-modellene bruker i tillegg Deep Fusion og HDR for å at bildene ikke skal se helt flate ut på skjermen.

For de ivrigste fotografene, kan råformatstøtten i Pro-modellene være et argument for å velge 12 Pro eller Pro Max, men det fordrer at man driver med etterbehandling av bilder.

Les også Her er lesernes overraskende vinner av den store kamerablindtesten! Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.

Ytelse

Alle iPhone 12-modellene har den samme A14 prosessoren, som banker konkurrentenes mobiler i våre ytelsestester, og viser at Apple har sine ord i behold, når de hevder opptil 50 prosent raskere ytelse med A14-prosessoren.

Da vi nylig testet iPhone 12 Pro med den samme prosessoren, knuste den 11 Pro i Geekbench-testene, og stakk fra konkurrentens high-end-modeller prosessorytelsen.

Det samme gjør naturligvis iPhone 12, som scorer nesten helt likt med 12 Pro, og etterlater Sony Xperia 5 II og Asus ZenFone 7 Pro i støvet bak seg.

iPhone 12 scorer merkbart bedre enn forgjengeren i ytelsestest. Ill: Lasse Svendsen

Det er bare på testen av grafikkytelsen at konkurrentene er i nærheten, og iPhone 12 ligger hakk i hæl med high-end mobiler som Huawei P40 Pro og Samsung Galaxy Note S20 Ultra 5G.

Hvilket leder meg til 5G. Som er et mye raskere mobilnett for datatrafikk, som er ikke veldig godt utbygget, men som vil gi nedlastingshastigheter 4G ikke er i nærheten av, og åpne for mange nye tjenester via mobilnettet.

iPhone 12 leveres ikke med lader, husk det, bare ladekabel. Foto: Lasse Svendsen

Lader er ekstrautstyr

Apples USB-lader er historie og leveres ikke lengre i esken til mobilene. Det ligger en Lightning til USB-kabelen i esken, slik at man kan lade i en hvilken som helst USB-port.

Den trådløse MagSafe-laderen selges separat. Foto: Lasse Svendsen

Men iPhone 12 støtter Apples nye trådløse, magnetiske MagSafe-lader. Som er en liten Qi-ladeplate som fester seg til baksiden av en iPhone 12.

Den kan også lade mobilen med et av de nye MagSafe dekslene, som man også kan feste annet tilbehør til. Som Apples nye kortholder i skinn, som festes i magneten på dekslet, og skjermer kortene mot magnetismen fra dekselet.

Animasjon: Apple

MagSafe-laderen koster 479 kr, mens et MagSafe-deksel koster 579 kr.

Man trenger bare MagSafe-dekselet hvis man behøver feste for ekstrautstyr.
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Hvis man kan klare seg uten det tredje kameraet med kort telebrennvidde, og ikke ser nytten i en Lidar-skanner, er iPhone 12 kanskje det beste kjøpet i den nye iPhone-generasjonen. Den koster bare litt mer enn en mini, men mye mindre enn Pro-modellene, og har like stor skjerm som 12 Pro. De to andre kameraene gir den samme høye bildekvaliteten som en 12 Pro gjør. Med den samme fenomenalt skarpe skjermens fargegjengivelse som på en 12 Pro, bra batteritid, bedre støtsikkerhet og langt bedre ytelse, er ikke bare iPhone 12 bedre enn en iPhone 11, den er bedre enn de fleste mobiler vi har testet i premium-sjiktet. Det eneste minuset er at innstegsmodellens 64 GB fort kan vise seg å bli for lite lagringsplass.

Karakter
Apple iPhone 12
Premium

Home mener

Blant de raskeste mobilene uansett pris, merkbart bedre bilde- og videokvalitet, innebygget 5G, vanntett og solid, lyssterk skjerm med naturtro farger. MagSafe integrert. 64 GB lagring er for lite for mange. Lader er ekstrautstyr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Scroll to Top